 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
İşten çıkış bildirgesi |
CGINS |
merhaba;
isten cikarildim tazminatsiz simdi is kur basvuracam sigorta icin sirketten herhangibirseyi imzalamadan cikmistim iskura basvurabilmem icin isten cikis bildirgesini almam gerekirmus.bu belgeyi alirken bisey imzalamami istiyorlar bu belgede yazan hep standart biseymidir yoksa sirket kendine gore biseyler yazabilirmis iste haklarimi aldim dava acamam gibilerinde yada kisaca bu belgeyi aldigimda verdikleri kagidi imzalayayimmi?tsk sevgiler |
Av.Abbas Bilgili |
İşten ayrılma bildirgesi, matbu bir formdur. Bunun boşukları işverence doldurulup imzalanır ve şirket kaşesi basılarak işçiye de imzalatılıp bir nüshası İş Kur'a gönderilir. Bu formun "işten ayrılma nedeni" başlıklı bir bölümü vardır. Bu bölümde iş sözleşmesinin işverence veya İş yasası'nın 17. veya 18. maddesine göre sonlandırıldığı yazılı ise imzalamkta bir sakınca yoktur. İş Yasası'nın 25/II'ye göre çıkış yapıldığı yazılı ise (bu tazminatsız çıkış halleridir) imzalamazsınız. Siz tazminatsız çıkarıldım diyorsunuz ama, açık olmayan husus şu: tazminat haka kazanacak şekilde çıkarıldınız da tazminatını mı ödenmiyor, yoksa tazminata hak kazanmayacak şekilde mi (25/II kapsamında mı) çıkarıldınız. Bunların bilinmesi gerekir. Selamlar. |
merterli25 |
Değerli arkadaşım..İşden kendi isteğin ile mi çıktın yoksa çıkarıldın mı.Eğer çıkarıldın ise tazminat hakkın vardır.(işverenin haklı olmaması kaydıyla)..İmzalarken iyice oku ve işden haklı bir gerekçe olmadan çıkarıldığını düşünüyorsan imzalama derim...saygılar |
Berrin Gamze |
Merhaba,
İşten çıkarılma nedeniniz önemli eğer haklı bir neden varsa işvereniniz tazminat ödemeyecektirki bu haklı neden İş kanunu madde 25'te düzenlenmiştir:
İşverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı
MADDE 25. - Süresi belirli olsun veya olmasın işveren, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:
I- Sağlık sebepleri:
a. İşçinin kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşayışından yahut içkiye düşkünlüğünden doğacak bir hastalığa veya sakatlığa uğraması halinde, bu sebeple doğacak devamsızlığın ardı ardına üç iş günü veya bir ayda beş iş gününden fazla sürmesi.
b. İşçinin tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğu ve işyerinde çalışmasında sakınca bulunduğunun Sağlık Kurulunca saptanması durumunda.
(a) alt bendinde sayılan sebepler dışında işçinin hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerde işveren için iş sözleşmesini bildirimsiz fesih hakkı; belirtilen hallerin işçinin işyerindeki çalışma süresine göre 17 nci maddedeki bildirim sürelerini altı hafta aşmasından sonra doğar. Doğum ve gebelik hallerinde bu süre 74 üncü maddedeki sürenin bitiminde başlar. Ancak işçinin iş sözleşmesinin askıda kalması nedeniyle işine gidemediği süreler için ücret işlemez.
II- Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:
a. İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek, yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması.
b. İşçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarfetmesi veya davranışlarda bulunması, yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnadlarda bulunması.
c. İşçinin işverenin başka bir işçisine cinsel tacizde bulunması.
d. İşçinin işverene yahut onun ailesi üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması veya 84 üncü maddeye aykırı hareket etmesi.
e. İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması.
f. İşçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi.
g. İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi.
h. İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi.
i. İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması.
III- Zorlayıcı sebepler:
İşçiyi işyerinde bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı bir sebebin ortaya çıkması.
IV- İşçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde devamsızlığın 17 nci maddedeki bildirim süresini aşması.
İşçi feshin yukarıdaki bentlerde öngörülen sebeplere uygun olmadığı iddiası ile 18, 20 ve 21 inci madde hükümleri çerçevesinde yargı yoluna başvurabilir.
Eğer işten çıkarılma nedeniniz bunlardan biriyse zaten tazminat hakkınız olmayacaktır.Bu maddede sayılan nedenlerden hiçbiri yoksaki işveren fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih bildirimini açıkça belirtmek zorundadır.
İşten çıkarılma nedeninizi ve fesih bildirimi yapılıp yapılmadığını ve diğer hususları belirtirseniz yardımcı olmamız kolaylaşacaktır.İşten çıkış belgeniz ve fesih ihbarnameniz olmadan İş kur'a başvuramayacağınız kanaatindeyim.Selamlar..
|
Bugünün tarihi: 03/05/2025 06:14:32 |