Hukuki.NET


03/05/2025  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
Askeri Mahkemeden verilen kısa süreli hapis cezası
kemalanilalkilic Merhaba Van Askeri Mahkemesinden 2 ay 15 gün hapis cezası aldı arkadaşım. Temyiz edildi onanıp gerş geldi. Bu konuda iki soru soracğım 1- Askeri Mahkemeden alınan hapis cezalarında Ceza İnfaz Kanunundaki zel infaz rejimleri uygulanıyor mu ? 2- Kararda 7 gün içinde itiraz edilebilir deniyor. Yanlız temyiz oldu. Bu itiraz Askeri Ceza Usul Kanunu 243 deki itiraz. İnfazı durdurmuyor. Bunun duışında böyle bir itirazın ne gibi bir faydası olabilir.
commodore1tr Benimde aklım karıştı ama size şöyle diyebilirim. Askeri mahkemelerin kararlarına sadece askeri yargıtay bakanlıklar/ Ankaraya yemyiz edilenilir. Ve itirazı yargıtayın ilgili dairesi değerlendirip karara bağlar. Bu karara tekrar itiraz hakkı yoktur sedece tashihi karar istenebilinir ki buda Askeri yargıtay başsavcılığınca değerlendirilir. Askeri Yargıtay son karar mercii olduğu için bunun kararına itiraz hakkı iç hukuk yolları tükendiği için sadece uygun maddeleri varsa AİHM sine yapılabilir. Anlayışsızlığıma veriniz ben anlatımınızdan bir şey anlayamadım hem temyize gitmiş diyorsunuz ( Temyiz makamı askeri yargıtay olduğu açık ) hem onanmış diyorsunuz hemde kararın son fıkrasında '353 sayılı kanunun 253. maddesi gereğince itiraz yolu açık olma üzere oybirliği ile karar verildi. ( Karar hükümlünün yokluğunda evrak üzerinde verildiğinden,itiraz yol ve süresi anlatılamadı. 353. S. kanunun 254/2 maddesi gereğince bu karara karşı bir hafta içerisinde itiraz edilebilir. İtiraz üzerine Askeri Yargıtay karar verir.) ' demişsiniz Temyizden gelen kararın yargıtay kararı olması gerekirken bu ifadeden kararın yargıtay kararı olmadığını çıkartıyorum ben ama siz kararı yargıtay verdi diyorsunuz. Yargıtaya itiraz cezayı veren askeri mahkeme kanalıyla yapılır. Yedi günlük süre karar size tebliğ tarihinden itibaren başlar aynı şekilde karara askeri mahkemenin askeri savcısı ve sivil mahkemelerden farklı olarak nezdinde askeri mahkeme kurulan birliğin komutanı itiraz edebilir. Gerçi son maddenin işlediğini ben hiç görmedim ama tanım tam olsun diye belirttim. Sizin temyiz itirazınız yedi gün içerisinde ' Askeri Yargıtay Başkanlı'ğına sunulmak üzere Van askeri mahkemesi'ne' başlığı ile olmalıdır. Yargıtay kararı gelene kadar karar yürürlüğe girmez. Askeri yargıtay da duruşma günü hazır bulunarak savunma yapma hakkınız vardır bunun için itirazınıza duruşmalı mahkeme talebinizi belirtmeniz gerekmektedir. Ben konunuzu tam anlayamadım ama usul genelde böyle çalışmaktadır askeri mahkemelerde diye yazdım kusuruma bakmayınız saygılarımla
commodore1tr Temyiz den gelende mi 7 gün diyor ? Hata olmasın Askeri temyiz makamı Askeri yargıtaydır.
kemalanilalkilic Hata yok.Karar elimde son fıkrasında yazıyor. Temyizden dönünce karar Van Askeri Mahkemesine gitmiş.Askeri Mahkemede infazına ilişkin karar vermiş. Kararın son fıkrası şöyle: " 353 sayılı kanunun 253. maddesi gereğince itiraz yolu açık olma üzere oybirliği ile karar verildi. ( Karar hükümlünün yokluğunda evrak üzerinde verildiğinden,itiraz yol ve süresi anlatılamadı. 353. S. kanunun 254/2 maddesi gereğince bu karara karşı bir hafta içerisinde itiraz edilebilir. İtiraz üzerine Askeri Yargıtay karar verir.) Kararın adı Duruşmasız İşlere İlişkin Karar İlgili maddeler şöyle: Hükümlerin açıklanması : Madde 253 - Bir hükmün özünün tâyininde veya tâyin edilen cezanın hesabında kararsızlık olursa veya cezanın kısmen veya tamamen yerine getirilmesinin gerek-miyeceği iddia olunursa bu konuda cezayı veren askeri mahkemeden bir karar istenir. Bu askeri mahkeme kaldırılmış ise ona en yakın askerî mahkeme karar verir. Bu başvurmalar cezanın yerine getirilmesini geri bıraktırmaz. Şu kadar ki askeri mahkeme cezanın yerine getirilmesinin geri bırakılmasını emredebilir. Yerine getirme : Madde 254 - Cezaların yerine getirilmesi sırasında askerî mahkemeden alınması icabeden 251, 252 ve 253 üncü maddelerde yazılı kararlar duruşma yapılmaksızın verilir. Karar vermeden evvel iddialarını bildirmek üzere hükümlü ile askeri savcıya müsaade olunur. Bu kararların askeri mahkemelerden verilmesi hallerinde, askeri savcı ve teşkilatında askeri mahkeme kurulan kıta komutanı veya askeri kurum âmiri ile hükümlü ve varsa müdafii bir hafta içinde itiraz edebilirler. 197 ve 198 inci maddeler hükümleri burada da uygulanır. İtiraz üzerine Askeri Yargıtay karar verir. Bundan dolayı aklım karıştı. İtiraz Ceza Usul Kanununa göre aynı mahkemeye mi yapılıyor. İçeriği nasıl olucak. Merak ettiğim konu o bilgisi olan varsa yardımlarını bekliyorum. Teşekkürler.
yld19sm Arkadaşın bahsettiği karar adı üstünde .duruşmasız işlere ait bir karar.Yargıtaydan onanıp gelen karar infaz için gönderiliyor.Ancak mahal savcılığı değişen Türk Ceza Kanunu nedeniyle askerşi mahkemeden hükmün açıklanması için karar istiyor.İşte bu karar o karar.Bu nedenlede itiraza tabi bir karar.
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 03/05/2025 09:00:07