Av.Dilek Kuzulu Yüksel |
Ceza Muhakemesi Kanunu (YÜRÜRLÜK T: 1 HAZİRAN 2005)
Kanun No : 5271
Kabul Tarihi : 04.12.2004
R.G. Tarihi : 17.12.2004
R.G. No : 25673
**************
Hükmün açıklanması
MADDE 231. - (1) Duruşma sonunda, 232 nci maddede belirtilen esaslara göre duruşma tutanağına geçirilen hüküm fıkrası okunarak gerekçesi ana çizgileriyle anlatılır.
(2) Hazır bulunan sanığa ayrıca başvurabileceği kanun yolları, mercii ve süresi bildirilir.
(3) Beraat eden sanığa, tazminat isteyebileceği bir hâl varsa bu da bildirilir.
(4) Hüküm fıkrası herkes tarafından ayakta dinlenir.
**************
Kanun maddesine göre, hüküm fıkrası herkes tarafından ayakta dinlenmelidir. Ara kararlarda hüküm fıkrası açıklanmadığına göre ayağa kalkma mecburiyeti söz konusu değildir.
Ayrıca hüküm fıkrası açıklanırken ayağa kalkması gerekenler "herkes" diye ifade edilmiştir. Demek ki bu durumda katip hariç (Ayakta yazamayacağı için) ve hakim hariç (Hükmü dinlemediği, açıkladığı için) herkesin ayağa kalkması gerekmektedir. Kaldı ki, böyle bir durumda uyarıda bulunacak olan kişi hakimdir, duruşmayı hakim yönetir, duruşma disiplinini hakim sağlar. Savcının tavrı hem avukatlara hem de hakime saygısızlıktır.
Meslektaşlarımın haklı itirazını destekliyor ve kendilerini takdir ediyorum. |