 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
Miras |
mguler06 |
Durumumuz biraz karışık O yüzden öncelikle yardımlarınız ve ilginiz için şimdiden hepinize teşekkür ediyorum. Konu özetle şu:
Dedem evli olup bir erkek iki kız çocuğu sahibidir. Babaannem dedemden önce vefat etmiş Dedem ise hayattayken noterden vasiyetname yoluyla kendisine ait 8 adet dükkanı (ki bu dükkanlar bir aradadır ayrı ayrı yerlerde değil) erkek oğlundan olma iki erkek torununa bırakmıştır. Dedemin vefatından sonra iki halamdan biri vasiyetnameye itiraz edip tenkis davası açmıştır. (diğer halam vasiyetnameye itiraz etmemiştir) Sorularım ise şunlardır:
1- Öncelikle mirasçıların yasal payı ve saklı payları nedir? (babannem ve dedem hayatta değil bir erkek iki kız çocukları hayatta) Bu vasiyetnameyi bozdurma durumu nedir?
2- Şu an oturduğumuz üç katlı altı dairelik evi de keşife sokmuşlardır. Bu evin istimlak raporu ve kat mülkiyeti yoktur, sadece arsa tapusu vardır ve babamın adınadır yani bina tapusu yok tapuda arsa gözüküyor. Dedem bu evi hibe yoluyla babama bırakmıştır. Halam bu evi babam yaptırdı ve kardeşime bıraktı diyerek bu evi de terekenin hesabında keşife katmıştır. Birincisi bu evin arsa tapusu babama ait olduğu halde ve bu evi dedemin yaptırdığını halam mahkeme önünde ve şahit göstererek keşiften önce ispat etmediği halde bu evin keşife sokulması doğrumudur, danıştığımız kişiler ayrı bir dava ile o ev üzerinde halamın pay alabileceğini söylemektedirler. Yani halam dört şahit bulup bu evi babam yaptırıp kardeşime bıraktı dediği anda bu ev üzerinde de hak sahibi olabiliyormuş doğru mudur?. Bu evi kurtarma durumumuz hiç yok mudur?
3- Dedemin babasından kendisi üzerine geçmeyen mallar bulunmaktadır. Bu malları da terekenin hesabına yani keşife katabilir miyiz?
4- Tapu kayıtlarında dedemin adına 8 adet dükkan, üç katlı betonarma bir ev, bir adet 1990 model araç (sonradan bu aracı kardeşleri babama devretti), ve bir kaç adet tarla ve taşınmaz gözükmektedir.
5- Yasal mirasçıların yasal pay oranları ve saklı pay oranları nedir.
6- Son olarak dava açan halam eşinden boşanmıştır ve bir erkek-bir kız çocuğu bulunmaktadır. Kız çocuğu kendi yanında olup erkek çocuğu boşandığı eşinin yanındadır. Dolayısıyla çocukların soyadları değişiktir. Bunların mirastan pay alma hakları var mıdır? |
yeliz.d |
Öncelikle belirtmek isterim ki, mirasçı mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabilir.Bu durumda saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar , tenkis davası açabileceklerdir.
Dedenizin babasından dedenize kalmış olan miras bakımından keşfe dahil edilmesi gerektiği kanısındayım fakat üzerine geçirme işlemi yapılmadığından bu işlemler yapılacağı zaman bir usulsüzlük cezası doğacaktır.
Saklı paylar ise şu şekildedir;
1. Altsoy için yasal miras payının yarısı,
2. Ana ve babadan her biri için yasal miras payının dörtte biri,
3. Kardeşlerden her biri için yasal miras payının sekizde biri,
4. Sağ kalan eş için, altsoy veya ana ve baba zümresiyle birlikte mirasçı olması halinde yasal miras payının tamamı, diğer hallerde yasal miras payının dörtte üçü.
Halanız hayatta iken çocuklarının mirasa hak kazanması gibi bir durum söz konusu değildir.Eğer halanız hayatta olmasaydı da çocuklarının soyadındaki değişiklik onların mirasçılık haklarına herhangi bir engel oluşturmayacaktı. |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 07:47:07 |