Hukuki.NET


03/05/2025  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
TMK 321 ve 293/3 Anayasa Mahkemesi'nde.
Av.Dilek Kuzulu Yüksel Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Soyadı Konusu (TMK 321 ve 293/3) İptal İstemi ile Anayasa Mahkemesine Gönderildi. Mevcut düzenleme: 4721 sayılı TMK:MADDE 321.- Çocuk, ana ve baba evli ise ailenin; evli değilse ananın soyadını taşır. Yine TMK 293/3 daha önce tanıma veya babalığa hükümle soybağı kurulmuş çocukların ana ve babası birbiriyle evlenince, nüfus memuru re'sen gerekli işlemi yapar. Bu düzenleme gereği evlilik dışı doğan çocuk sonradan evlenme durumu hariç babanın soyadını alamıyor, babanın nüfus hanesine tescil edilemiyordu. Düzenlemenin Anayasanın özellikle eşitlik ilkesine, ve ilgili diğer maddelerine, Uluslararası sözleşmelere (Çocuk Hakları Sözleşmesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi) aykırılığı nedeniyle iptal istemli açılan davada Bakırköy 6.Aile Mahkemesi itirazı ciddi bularak TMK 321 ve TMK 293/3 maddelerinin iptali için dosyanın Anayasa Mahkemesine gönderilmesine karar verdi.
alisinkay İlgili Haberi de ben ekleyeyim. Yemekte tuzumuz bulunsun. Kayar: Medeni Kanun, Eşitlik İlkesine Aykırı Yeni Medeni Kanun'un iki maddesi iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne gönderildi. Av. Kayar, "Eski Medeni Kanun'da baba nüfusuna geçirdiği takdirde çocuk, babasının soyadını alabilirken; yeni Medeni Kanun evliliği şart koşuyor" dedi. -------------------------------------------------------------------------------- BİA Haber Merkezi 06/04/2006 Ayşe DURUKAN -------------------------------------------------------------------------------- BİA (İstanbul) - İstanbul Barosu avukatlarından Habibe Yılmaz Kayar, evlilik dışı doğan çocuğun soyadı konusunun Anayasa Mahkemesi'ne gönderildiğini açıkladı. Kayar, "Bu dava, sıradan bir davaydı" diyor ve davanın öneminin eski ve yeni Medeni Kanun'lar arasındaki çelişki olduğuna işaret ediyor. Kayar, 4721 sayılı yeni Türk Medeni Kanunu'nun (TMK) 321 ve 293 maddesinin 3. fıkrasının, babanın rızası olsa bile, evlilik dışı doğan çocuğun babanın soyadını alamamasını getirdiğini söylüyor. Kayar: Eski Medeni Kanun'da çocuk babanın soyadını alırdı Kayar, "743 sayılı eski Medeni Manun baba tanırsa, nüfusuna alırsa çocuğun, babanın soyadını almasına olanak tanırdı. Oysa yeni Medeni Kanun'un 321. ve 293. maddesinin 3. fıkrası bunu tanımıyor, evliliği şart koşuyor. Bu nedenle bu iki madde iptal istemiyle Anayasa Mahkemesine gönderildi" dedi. Kayar, yeni Medeni Kanun'da, 321. madde, evlilik dışı doğan çocuğun annesinin soyadını alabileceği düzenlemesi yapıldı. Alınan tüm kararlar da çocuğun babasının babanın soyadını almaması durumunu getirdi. Çocuk yeni Medeni Kanun'a göre ancak anne ve babasının evlenmesi halinde babasının soyadını alabilir oldu" diye konuşuyor. Baba kabul etse de evlilik bağı şart Bu durumun itilaf olmasa da, baba çocuğunu kabul edip, nüfusuna geçirmek istese bile yasal zorluklara yol açtığını belirten Kayar şöyle konuştu: "Düzenlemenin Anayasanın özellikle eşitlik ilkesine ve ilgili diğer maddelerine, Uluslararası sözleşmelere (Çocuk Hakları Sözleşmesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi) aykırılığı nedeniyle iptal istemli açılan davada hakkı bulundu. Bakırköy 6.Aile Mahkemesi itirazı, TMK 321 ve TMK 293/3 maddelerinin iptali için dosyanın Anayasa Mahkemesine gönderilmesine karar verdi." Yeni Medeni Kanun ne diyor? * 4721 sayılı TMK:MADDE 321.- Çocuk, ana ve baba evli ise ailenin; evli değilse ananın soyadını taşır. * Yine TMK 293/3aha önce tanıma veya babalığa hükümle soybağı kurulmuş çocukların ana ve babası birbiriyle evlenince, nüfus memuru re'sen gerekli işlemi yapar. * Bu düzenleme gereği evlilik dışı doğan çocuk sonradan evlenme durumu hariç babanın soyadını alamıyor, babanın nüfus hanesine tescil edilemiyordu.
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 03/05/2025 09:17:30