 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
ev sahibim onarım masrafını kabul etmiyor... |
spazm |
tuvaletteki klozetin tahliye borusunda zaman içinde oluşmuş irili ufaklı birçok delik meydana geldi, bu yüzden sızdırıyordu. tesisatçıyı çağırıp gösterdim, ilk yapıldığından beri değiştirlmemiş olmasının muhtemel olduğunu ve zaman içinde bu şekilde aşınmadan dolayı delinmesinin normal bir durum olduğunu belirtti ve boru değiştirildi.
45ytl gibi bir ücreti kendisine ödedim, ev sahibimin pimpirikli olduğunu bildiğimden kiradan tüm tutarı düşmem gerekirken 30ytl lik kısmı düştüm. (bu tamirat öncesinde kendi çabamla delikleri kapatma girişimim de olmuştu. gidip silikon vs alıp onarmaya çalışmıştım ancak daha çok sızdırmaya başlamıştı :)
ocak ayında oldu bunlar. bu arada müsakil bir ev burası ben öğrenciyim ve zemin katta kalmaktayım. üstümde ise ev sahibi yaşıyor. ev sahibem 2 hafta kadar önce ocak ayındaki kesintinin nedenini sordu, boruyu değiştirdiğimi biliyorlardı çünkü tesisatçı nereden bulurum diyerek kendilerine danışmış, wc deki durumu da göstermiştim...
fazla uzatmayayım bu tutarı benim ödemem gerektiğini söyledi. 2hafta boyunca bir ödeme yapmadım, bu sefer eşini bana yolladı. gayet agresif bir şekilde o tutarı benim ödemem gerektiğini bu işlerin böyle olduğunu anlattı. üslubu çok hoş değildi o yüzden 30ytl için değmez diyerek parasını kendisine vereceğim.
30 ytlnin yanında ilgili yasanın da bir fotokopisini veya çıktısını vermek istiyorum. en azından öğrenir bundan sonraki kiracılarına cahilce çıkışmazlar.
kat mülkiyeki kanununa ve eski mesajlara göz attım ama ilgili maddeyi bulamadım. hangi yasa ve hangi madde tam olarak belirtirseniz çok sevinirim.
iyi çalışmalar
|
Aslı Yurtlu |
Evle ilgili yapılması zorunlu bir hasar söz konusu.. Kat Mülkiyeti Kanunu değil de Borçlar Kanununda ilgili maddeleri bulabilirsiniz.
2 #8211; Bilahara akde muhalif hal hudusü
Madde 250 #8211; Mecur, icare müddeti zarfında müstecirin bir kusuru olmaksızın akitten maksut olan kullanılmak mümkün olamıyacak veya ehemmiyetli surette azalacak bir hale düştüğü takdirde, müstecir, ücretten mütenasip bir miktarın tenzilini talep edebileceği gibi; ayıp münasip bir müddet zarfında bertaraf edilmezse, akdi dahi feshedebilir.
Mucir, kendisinin bir kusuru olmadığını ispat edemez ise tazminat ile mükellef olur.
3 #8211; Ayıp halinde muamele
Madde 251 #8211; Mecur, icare müddeti zarfında zaruri tamirata muhtaç olduğu takdirde; müstecir, hakkına halel gelmemek şartiyle bu tamiratın icrasına müsaade etmeğe mecburdur.
İntifa başladığı zaman mevcut yahut intifa esnasında hadis olupta külfeti kendine ait olmayan ve mucire yapılan ihbar üzerine münasip bir mehil zarfında bertaraf edilmiyen ufak tefek ayıpları, müstecir, mucir hesabına izale edebilir.
Madde metninden de anlaşıldığı üzere; ev sahibinizden uygun bir süre içerisinde zararın giderilmesini istemelisiniz, ki siz bunu istemişsiniz. Bu durumda böyle küçük hasarları ev sahibinizin izni ya da mahkeme kararı olmadan kendiniz yapabilir ve bunu da kiradan düşebilirsiniz. SAYGILARIMLA..
|
Bugünün tarihi: 03/05/2025 08:56:03 |