Hukuki.NET


03/05/2025  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
SSK primi yatırıldığı yer hk.
senerd İşyeri İstanbulda olan, ssk primleri istanbulda yatırılan bir şahış başka bir şehirdeki ikametgahı ile işe girebilirmi? İkametgahının bulunduğu şehirde 6 ay süre ile çalışırsa primlerinin İstanbuldamı yoksa bulunduğu şehirdemi yatırılması gerekir?
Av.Abbas Bilgili SSK primleri işçinin ikametinin bulunduğu yerde değil, işyerinin bulunduğu yerdeki SSK'ya yatar. İşçi açısından bu primlerin şu ya da bu vilayette yatırılmasının da bir öneminin olmadığı kanısındayım. İşçi başka yerdeki bir işe girerse yeni işveren de yeni yerdeki SSK'ya prim ödemesi yatar. Selam.
senerd Abbas bey, Cevabınız için teşekkürler. İşverenin bulunduğu il ve ilcedeki SSK müdürlüğüne yatar sözünüze katılıyorum. Buradaki sorun işçinin ikametgahının aynı ilde olup olmaması. Fiziki olarak uzak bir ilden her gün başka bir ile gidilmeyeceğine göre işveren açısından bir usulsüzlük olduğu kanısındayım.
yyln Sn: senerd, Sn: Abbas Bilgili konuyu kısaca açıklamış. Ama, sizin açıkça belirtmediğiniz örnekten yola çıkılıp açıklamak gerekirse, örneğin Ankara'da yaşayan bir kişinin, İstanbul'daki bir inşaatta ustabaşı olarak gösterilmesi halinde, fiili çalışma olgusunun gerçekleşmemesi oranında usulsüzlük vardır. Fiilen çalışmayan kişinin sigortalı gösterildiği tespit edilirse, sigortalılığı iptal edilir. Ancak, bir kişinin mutlaka ikametgahının bulunduğu yerdeki SSK Müdürlüğüne bildirilmesi gerekeceğine dair bir kural da yoktur. Yine örnek vermek gerekirse, Ankara'da yaşayan bir kişi, İstanbul'dan başka fabrikası ve bürosu olmayan bir ilaç fabrikasının Ankara temsilcisi olarak çalışması mümkün olduğu gibi, bu durumda olan kişinin sigortalı olarak bildirileceği SSK Müdürlüğü, o ilaç fabrikasının İstanbul'da bağlı olduğu SSK Müdürlüğü olacaktır. Bunda da bir usulsüzlük bulunmamaktadır. Başka bir anlatımla, her olay kendi içinde değerlendirilmelidir. Eğer size göre usulsüz gelen olayı somut bir örnekle açıklarsanız, durum yeniden değerlendirilebilir. Selamlar...
senerd Sayın yyln, Cevabınız için teşekkürler. Daha somut açıklıyayım. Şahıs Antalya da ikamet ediyor, ikamet kaydı da orada. İstanbul da merkezi olan bürosu Antalya da olmayan bir firmada çalışıyor. SSK primi istanbul da yatırılıyor ve sürekli Antalya da firma adına satış yapıyor. Buradaki tereddütüm şu dur. Süreklilik halinde SSK primi Antalyada yatırılması gerekmez mi? İşe ilk başvuruda İstanbulda ikametgahı olmayan bir kişiyi işe almak ne kadar usule uygundur? Bu şahıs işe girdikten bir ay sonra ikametgahını İstanbula alıyor. Sizce uygunluk veya usulsuzlük varmıdır?
Av.Abbas Bilgili Sayın senerd; Konuyu Sayın yyln de izah etti. Anladığım kadarı ile bu işçi İstanbul'da bulunan bir işyerinin satış işlemlerini Antalya'da yapıyor. Sigorta primleri de İstanbul'da yatırılıyor. Bunda bir anormallik yok diye düşünüyorum. İşçinin işyeri İsatanbul'da olduğuna göre bu doğal bir durum. Aynı işletmenin Antalya'da da bir işyeri olsaydı ve o işçi de Antalya'daki işyerinin elemanı olsaydı primler Antalya'da yatardı. Primlerin Antalya'da yatması için Antayla'da SSK sicil numarası olan bir işyerinin bulunmasu gerekirdi diye düşünüyorum. Merkezi istanbul'da olan işletmenin Antalya'da sabit ve kayıtlı bir işyeri yoksa işçi İstanbul'daki işyerinin işçisi görülecektir, primi de İstanbul'da yatacaktır. İşveren açısından işçinin nerede ikamet ettiğinin (prim yönünden) bir öneminin olmadığüını düşünüyorum. Selamlar.
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Velayet hakkı] Wmic Windows Activation Key and windows 7 ultimate activation tool 
  • 03.05.2025 09:36
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 03/05/2025 23:06:23