rapor süreleri kıdem ve ihbar tazminatına dahilmi |
milena_je |
dogum öncesi ve sonrası kullanılan 16 haftalık rapor süresi kıdem ve ihbar tazminatı hesaplanırken hesaba koyulurmu ? |
Av.Abbas Bilgili |
Sayın milena_je;
Uzun süreli raporların kıdem tazminatına nasıl yansıyacağı konusu iş hukukunda tartışma konusu olmuş ve farklı görüşler ortaya çıkmıştır. Ancak; Yargıtay bu konuyu "makul süre" sınırları içindeki raporları kıdemden sayarak çözmüş ve "makul süre"yi aşan kısımları kıdemden saymamıştır. Bu durumda siz "makul süre"nin ne olduğunu soracaksınız. Yargıtay, makul süreyi eski İş Yasası'nın 17/1. maddesindeki (ihbar süresi + 6 hafta) olarak belirtmiştir. Eski İş yasası'nın 17/1. maddesine denk düşen yeni iş yasasındaki madde ise 25/I. maddedir. 25/1. maddede de aynı süreden (ihbar süresi + 6 hafta) bahsedilmektedir. Ancak, bu süreler hastalık halindeki raporlu durumlar içindir.
Aynı maddede (25/1); doğum ve gebelik halindeki süreyi düzenleyen 74. maddeye gönderme yapıldığından; 74. maddedeki 16 haftalık süre (çoğul gebelikte 18 hafta) "makul süre" kabul edilecek, daha fazla rapor alınırsa fazlası kıdem ve ihbar tazminatı hesabında dikkate alınmayacaktır. Selamlar.
|
inka |
merhabalar, konuyla bağlantılı sorularım olacaktı...
hamile çalışanın yasal hakkı olan ücretli izin süreleri içinde çalışan kişinin ssk primleri yatırılmaya devam edilmez öyle değil mi?yani çalışan raporlu olarak gözükür!!! ayrıca izin ücretini de ssk dan alır!
Birde son günlerde gündemde olan fakat ayrıntılı bilgi bulamadığım süt parası hakkında beni aydınlatırsanız çok sevinirim.
teşekkürler
|
Av.Abbas Bilgili |
SSK primlerinin bir kısmı işveren tarafından işçinin ücretinden kesilip SSK'ya yatırılır, bir kısmı da işveren hissesi olarak işverence ödenir. İşçinin ücretinin olmadığı dönemde (raporlu veya ücretsiz izin gibi) prim de olmaz. Şayet işçi yıllık izinde ise ücreti ödendiğinden yıllık izin döneminde prim kesintisi yapılır, fakat tüm prim kollarından değil. Yıllık izinde olan işçinin iş kazasına uğrması veya meslek hastalığına yakalanması sözkonusu olmayacağı için yıllık izin dönemindeki ücretinden iş kazası ve meslek hastalığı primi kesilmez, diğer primler kesilir (analık, yaşlılık, hastalık vs.).
Bildiğim kadarı ile iş yasasında süt parası diye bir ödeme yok. Bu, bireysel veya toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan bir ödeme olabilir. Ya da İş Yasası'nın 74. maddesinin son fıkrasındaki süt izni (emzirme için) ile karıştırılıyor olmasın? Selam. |
inka |
bilgilendirme için teşekkürler...
evet benimde araştırmalarım sonucu süt parası uygulaması genelde toplu iş sözleşmeleri içinde geçerli.. ancak haberlerde bu konuyla ilgili (ödenmesine yönelik )bir şeyler duydum..
hamilelik döneminde ki ücretli izn uygulamasıda tam olarak düşündüğüm gibi.. yani normal bir raporlu çalışan gibi düşünülüyor ve primleri ödenmiyor..
diğer bilgilendirmeler içinde çok teşekkürler..
saygılarımla... |