TAZMİNAT ÖDEMEKTEN NASIL KURTULABİLİRİM? |
emuratozturk |
Merhaba
Ağustos 2005'te özel bir finans kurumunun pazarlama organizasyonunda çalışmak üzere 2 yıl süreli bir sözleşme imzaladım. Görevden önce 3 ay süren sınıf içi ve maliyetli bir eğitim dönemi geçirdik. Ancak işe başladığımda, görevimin karakter özelliklerime uymaması nedeniyle istifa etmek istedim. İnsan kaynakları yetkilileri 2 yılı doldurmadan istifa etmem durumunda tazminat ödemem gerektiğini söyledirler. Sözleşmede eğitim masraflarını ve giydirilmiş 3 aylık brüt maaşı ceza olarak ödemem gerektiği yazılı. Ancak görüştüğüm avukatlardan birisi, sadece eğitim masraflarını ödemeyi kabul ettiğimi ve görevimin sosyal hayatımı içinden çıkılmaz bir hale getirdiğini belirtiğim bir istifa mektubu yazarak istifa etmem halinde bir şey olmayacağını söylüyor. Bu şekilde önceki yıllarda açılan davaların çoğu, çalışan lehine sonuçlanıyormuş. Konu ile ilgili nasıl bir prosedür izlemeliyim. Eğitim masraflarını ve cezai şartı ödemeden bu işten kurtulmam için ne yapmalıyım. Ya da sadece eğitim masraflarını ödeyerek kurtulabilir miyim? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Saygılarımla. |
inka |
merhabalar.
ilginç bir durum bu gerçekten!ama ben kişisel bilg
ve düşüncelerim doğrultusunda size yardım edebilirim çünkü zaten konunun ehli bir kişiden yardım almışsınız.öncelikle eğer ki çalışma süreniz sözleşmenizde belirtilen deneme devresinin içindeydeyse herhangi bir ihbar taz. ödemeden işten ayrılabiirsiniz ancak sözleşmede altına imzaladığınız eğitim masraflarını ödeme ibaresinden dolayı bunu ödemekle yükümlüsünüz. sonuçta adil bir açıdan yaklaşacak olursak ,işveren size yönelik bir yatırım yapmıştır.ve siz bu yatırımı alıp kendinize bir şeyler ekleyip işvereni zor durumda bırakıp gitmemelisiniz.diğer durumda zaten daha önceki davalar örnek teşkil edeceğinden işten ayrılışınızda sorun olmaycaktır.
kolay gelsin |
emuratozturk |
Merhaba,
Sorun ihbar tazminatından kaynaklanmıyor. Zaten deneme süresini de geçmiş bulunuyorum. Sorun sözleşmenin bana yüklediği cezai şart. Yani 2 yıldan evvel istifa edip ayrılmam durumunda eğitim masrafları ve 3 aylık giydirilmiş maaşı ödeme zorunluluğu yükleyen bir sözleşme. Şimdi olayı bu boyutta yorumlayarak nasıl bir yorum getirebiliriz? |
Av.Abbas Bilgili |
Sizin durumunuzu eğitim masrafları ve diğer cezai şart açısından ayrı ayrı ele almak gerekir kanısındayım:
1) İşverenin eğitim masraflarını sizden istemesi normal bir durumdur. Sayın inka da bu hususu belirtmiş zaten. Sizin için bir harcama (yatırım) yapılmış ve siz oratda haklı bir neden yokken işi bırakıyorsunuız. Çünkü bu konuda somut bir haklı sebep göstermiyorsunuz. "karakter özelliklerime uymuyor" gerekçesinin haklı bir gerekçe olarak kabul edileceğini zannetmiyorum. Çünkü her türlü feshi böyle bir gerekçenin içine sokabilirsiniz.
2) Üç aylık maaş tutarındaki cezai şartın geçerli olabilmesi için sözleşmede; bu şartın hem işçiye ve hem de işverene yüklenmiş olması gerekir. Sadece işçinin haksız feshinde işçi tarafından işverne ödeneceği yazılı ise geçerli olmaz. Ama; işverenin haksız feshinde de aynı hüküm işveren için işçiye ödemeyi düzenleyorsa o zaman geçerlidir. Sizin sözleşmenizde bu hüküm iki taraf için konmuş ve siz de haklı sebep yokken işi bırakmışsanız bu cezai şartı da ödemeniz gerekir. Sözleşmede sadece sizin (yani işçinin) için böyle bir cezai şart konmuşsa geçerliliği yoktur. Selamlar.
|