 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
Bir Boşanma daha ... |
rally_driver |
Aşağıda okuyacağınız problem ile ilgili çok fazla deşifre olmadan bir kaç avukat arkadaşa özel mesaj atarak derman bulmaya çalıştıysamda pek başarılı olamadım . Son çare buraya yani genele yazmak oldu ...
1995 yılından beri evliyim . Biri 9 diğeri 1,5 yaşında 2 erkek çocuğumuz var. Özel bir şirkette çalışıyorum . Eşimle inişli çıkışlı dönemler geçirerek bu güne kadar tahammül sınırlarına dayalı bir süreç yaşadık . Ancak başta ben olmak üzere artık her ikimizde boşanma kararımızı aldık . Hatta şimdiye dek aile içi sorunlarımızdan hiç bahsetmediğimiz ailelerimiz de artık konu ile ilgili bilgi sahibiler .
Beni hatta bizi boşanmanın artık kaçınılmaz olduğu gerçeği ile yüzyüze getiren olaylar ise tahmin ediyorum şiddetli geçimsizlik ve kıskançlık olarak adlandırılabilir . Özellikle son 3 yıldır eşim dolayısiyle hem şiddetli geçimsizlik hemde kıskançlık neticesi paranoya düzeyindeki davranışları artık tarafımdan çekilmez bir hal aldı . İşim gereği ilgili ayın 3 ila 8 günü arasında şehir dışı seyehatlerim olmaktadır . Bu süreler içinde eşim, sürekli bir paranoya halinde , onu aldattığımı düşünerek kendi kendine bir takım senaryolar üretip bu senaryolar üzerine bazı kurgular ile kendince ! hikayeler uydurup , onu aldattığımı düşünmekte , bunlara inanmakta ve çevresini de inandırmaktadır . İnsanlar artık neredeyse benimle selamı sabahı kesme sınırındalar inanın ...
Yaklaşık 1 ay önce eşim ve Ailesi ile restleşmeye varan bir konuşma yaptık . Eşim ev hanımı olduğu için herhangi bir geliri yok. Aksine herhangi bir mesleği de yok . Sadece evlenmeden önce 1 kaç yıl bir inşaat firmasında asistanlık yapmakta olduğunu söyleyebilirim . Şu an da bir İnşaat firması ile ön görüşmeyi yaptı ve sanırım önümüzdeki 1 kaç hafta içinde iş başı yapması muhtemel ...
Yaptığımız görüşmelerde bana sunulan teklifler ve benim çare ürettiğim maddeler şunlardı ;
-Al her iki çocuğu, eşyaları sat ve eşin Halasında kalıp artık orada yaşasın, sende çocuklarla ne yapıyorsan yap ! Sonrada boşanırsınız ... ( Bu mümkün birşey değil, zira aylık gelirim dolayısiyle 2 çocuğa bakıcı tutacak , v.b. bir durumum bulunmamaktadır . Kaldık ki çocukların ruh sağlığı ve gelişimleri için de bu pek mantıklı bir şey değil )
-Eşin bi işe girsin , her iki çocuk için bir bakıcı tutulsun. (Bakıcı maaşını ortak vermek kaydıyla) Ama ayrı eve çıkılmasın , aynı evde farklı odalarda hayatınızı devam ettirin .
-Boşanın ve şu an oturduğunuz evin kirasını, çocukların masraflarını ve diğer tüm masrafları sen karşıla ( Yani ben ) . Sende ayrı eve çık . ( Bu da çok mümkün değil zira ilk maddede belirtiğim gibi aylık gelirim buna müsait değil . Toplamda yaklaşık 11.000 YTL (kredi kartı borcu-elden alınan borçlar-Tüketici kredisi borcu) çeşitli kişi ve kurumlara borcum bulunmaktadır .
Bu 3 maddenin sadece İkincisi eşim ile ortak bir paydada buluşabildiğimiz yoldur . Diğerlerinin gerçekleşebilmesi mevcut durumlarımız nedeniyle imkansız olarak görülmektedir.
Şimdi izin verirseniz size bazı sorularım olacak ;
1- Boşanma süreci nasıl başlamalı ? Davayı benim açmam isteniyor. Benim yada eşimin açması ne kazandırı yada ne kaybettirir ?
2- Çocukların velayeti hakim tarafından nasıl değerlendirilir ? Konuyla ilgili bir kanun varmı ?
3- Nafaka için ne talep edilir ? Tahmini nafaka ne kadar olur ? Bu mahkemece hesaplanırken , size bahsettiğim borçlarım değerlendirilirmi ?
4- Çalıştığım şirketten maaşımla ilgili bir istek mahkemece yapılırmı ?
5- Boşanma işlemi toplamda ne kadar sürer.
6- Mahkeme , taraflardan herhangi bir delil, ( delil olabilecek bir argüman olduğunu düşünmüyorum ) yada bir ek evrak yada dosya talep edermi ?
Konu ile ilgili değerli bilgilerinize fazlasıyla ihtiyacım olduğunu bilmenizi isterim . Lütfen bir kaç satır dahi olsa birşeyler karalamanızı rica ediyorum .
Saygılarımla
|
Av.Dilek Kuzulu Yüksel |
Öncelikle, KM ile yöneticilere hukuki soru sormak kurallara aykırıdır, muhtemelen de bu nedenle KM ile sorduğunuz sorulara cevap alamadınız.
1. Davayı kimin açtığı önemli değildir, önemli olan iddiaların ispat edilebilmesi, savunmaların da çürütülebilmesidir. Boşanmanın sonuçlarında anlaşabiliyorsanız anlaşmalı boşanma yoluna gidebilirsiniz.
2. Velayet hususunda net bir hüküm yoktur, hakim çocukların menfaatini gözeterek hakkaniyete uygun bir karar verir. Velayet, yaşları itibariyle çocuklarınız anne bakım ve şefkatine muhtaç olduğu için olağanüstü bir sebep olmadıkça anneye bırakılır.
3. Nafaka talep ederken sınır yoktur, hakim tarafların sosyal ve ekonomik durumlarını değerlendirerek uygun bir miktar tayin eder.
4. Ekonomik durum araştırması genelde, durumu araştırılacak şahsın beyanına dayanmaktadır. Ancak gerek görülürse işyerinden de belge istenebilir.
5. Dava süresi hakkında net bir cevap vermek mümkün değildir, süreci etkileyen birçok faktör bulunmaktadır.
6. Hakim boşanma davalarında taraflara tüm delillerini sunmaları için süre verir, delilleri taraflar bildirir, hakim kendiliğinden şu belgeleri getirin demez.
Saygılar.
|
Av.Esin Kılıç Erdoğan |
Sayın rally_driver, Sanıyorum Km yolu ile sorduğunuz soruyu yanıtlamayanlardan biri bendim ki, size sorunuzu, bu hem bir site kuralı olduğu için, hem de tüm sorularınızı KM yolu ile yanıtlamanın fiziki olanaksızlığı nedeni ile yanıtlayamadığımı da açıkça belirtmiştim. Site kurallarına uygun olarak, sorunuzu forum altına taşıdığınız için de size teşekkür ediyorum.
Yazdıklarınızdan çıkan sonuç şudur ki, tek sıkıntınız evliliğinizden kaynaklanmamakta, maddi güçlükler de durumunuzu güçleştirmektedir.
Size önerim, anlaşma yolu ile boşanmanız yönündedir. Maddi sıkıntılarınızın varlığı yönünde ve çocuklarınızın boşanmanızdan mümkün olduğunca etkilenmemesi için eşiniz ile mutabık kaldığınıza göre, sizi -her ikinizi- daha fazla yıpratmadan evliliğinizi sonlandırmanın en doğru yolu budur.
Velayetin kimde kalacağı, birbirinizden maddi taleplerinizin olup olmayacağı, nafaka gibi hususlarda mutabık kalmak şartı ile ile anlaşma yolu ile boşanabilirsiniz. |
rally_driver |
Sn. Esin hanım ve Dilek hanımlar , çok teşekkür ediyorum verdiğiniz bilgiler için .. Ancak , karşı taraf ile anlaşabilmek pek mümkün görünmüyor . Kısaca anlaşmalı boşanma pek söz konusu değil . Zaten bizim sorunlarımız maddi değil . Daha çok velayet ve sonraki yaşamlarımızı nasıl sürdürebileceğimiz ile ilgili ... Şu delillerin toplanması için verilecek zaman demiştiniz . . . Şimdi , şiddetli geçimsizlik için ne tür deliller toplanabilir ki ? Video Kamera ile kayıt mı yapılmalı , ses mi kaydedilmeli , Ne tür deliller istenir mahkemece acaba ? Bu konuda da yardımlarınızı rica ediyorum ... |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 06:44:53 |