NAFAKA MİKTARI VE NAFANIN ÖDENMEMESİ |
deriz |
merhaba kolay gelsin. agustos 2005 de aleyhime açılan boşanma davasından bu yana 3 ay nafaka alabildim. o da evden uzaklaştırma kararı gereği olanlarıydı. Bir sonraki duruşmada nafaka ara kararla200 oldu. sonra bir sonraki ay artırım istedim 250 oldu. şu an eşim ve avukatı 200 olan ara karırın yanında hakimin dava başından geçerli demesi sonucu biz zaten 300 ödemiştik sonraki 250 ile birlikte 200 ü de ödemeyiz 150 de masraf yaptık deyip o gün bugündür nafakamı alamıyorum. Ayrıca ocak-şubat-mart için de 250 almam gerekli ancak şu ana kadar alamadım. avukatıma soruyorum ne yaptığını anlamıyorum. her şeyin yasal prosüdürü var diyor. acaba benim nafakalar karara itiraz edilmediğinden arada kaynadımı acaba beni aydınlatırmısınız. Bu durumda ne yapmam gerekli ki nafaka alabileyim. Bundan sonrası için direkt maaşından kesinti yaptırarak alabilirmiyim mahkeme bu yönde karar verirmi ?teşekkürler |
Aslı Yurtlu |
SAYIN dERİZ;
Lehinize olarak nafakaya hükmedilmiş. Biz masraf yaptık gibi bir gerekçe ile nafakanız kesintiye uğratılamaz. Zira yapılan masraflar onların üzerine kalır, mahkemeden aleyhe karar çıktığı için.
İCRA VE İFLAS KANUNU
Madde 344 #8211; (Değişik: 31/5/2005 - 5358/15 md.)
Nafakaya ilişkin kararların gereğini yerine getirmeyen borçlunun, alacaklının şikâyeti üzerine, üç aya kadar tazyik hapsine karar verilir. Hapsin tatbikine başlandıktan sonra kararın gereği yerine getirilirse, borçlu tahliye edilir.
Borçlunun, nafakanın kaldırılması veya azaltılması talebiyle dava açmış olması halinde, ileri sürdüğü sebepler göz önünde bulundurularak, tazyik hapsinin uygulanması bu davanın sonuna bırakılabilir.
Nafakanın ödenmemesinden dolayı, icra kanalıyla bir ödeme emri gönderebilir, nafakanın ödenmesini isteyebilirsiniz. Ancak bence, yukarıya da eklemiş olduğum kanun maddesinin birinci fıkrasını da ödeme emriyle beraber uygulamanızı tavsiye ederim. Şayet ki borçlu borcu ödememekte direnirse maaşına da haciz koydurabilirsiniz. SAYGILARIMLA..
|
deriz |
Aslı hanım öncelikle teşekkürler İCRA VE İFLAS KANUNU
Madde 344 #8211; (Değişik: 31/5/2005 - 5358/15 md.)
Nafakaya ilişkin kararların gereğini yerine getirmeyen borçlunun, alacaklının şikâyeti üzerine, üç aya kadar tazyik hapsine karar verilir. Hapsin tatbikine başlandıktan sonra kararın gereği yerine getirilirse, borçlu tahliye edilir.demissiniz ama bu tazyik hapsi nasıl oluyor acaba?Hep ben böyle geçmiş, yani 5-6 ay geçtikten sonra mı nafaka alabileceğim en kısa kestirme yolu için köklü çözümü nedir acaba? Maaşına haciz koydurursam zaten aynı kurumdayız onun hesabından kesip benim maaş hesabıma yatırma gibi her ay zorunlu bir yöntem varmıdır, olabilirmi? Nafaka ayrıca yeterli gelmiyor karşı taraf kendisini borç içerisinde gösteriyor. Hakimi nasıl inandırabilirim. 1250 maaş alıyor 250 ödeyemiyorum diyor. Çünkü maaşından kesintilerle 300-400 gösteriyor aldığını. Boşanma açmadan 4 gün önce 8,5 milyar kredi çekmiş maaşından kestiriyor. Nafakayı yükseltmek istiyorum ası beni borç içinde bıraktı napayım çocuk okutuyorum zor durumdayım ne önerirsiniz siz avukatlarımızın değerli görüşlerinizi bekliyorum saygılar..
|
Av.Esin Kılıç Erdoğan |
Sayın Deriz,
Mahkeme tarafından nafaka saptanmış ise, nafakanın tahsili için icra takibi yapabilirsiniz. Nafaka bedelini gecikmeli alacağınız için de tüm giderleriniz (İcra harç, vekalet ücreti vs) ve gecikme faizini de talep ve tahsil edersiniz.
"Onun maaşından benim maaşım aktarma" gibi bir işlem söz konusu olamaz. Eşinizin kesinti, vs göstermesi de sonucu etkilemez. Yapılacak iş son derece basittir: İcra Takibi başlatmak.
Bu konuda avukatınız ile görüşmeniz sağlıklı olacaktır. |