Ev sahibi değişikliği |
osmana |
Ev sahibim evi sattı ve evi yeni satın alan kişi bizden eski evsahibine ödediğimizden
daha fazla kira istedi. Bizde kabul etmeyince evi boşaltmamızı istedi. Bizi bir avukat
vasıtasıyla mahkemeye verdi. Eski ev sahibimize 320YTL ödüyorduk. Babam kira bedelini
yanlışlıkla 300YTL yatırmış. Kirayı yanlışlıkla eksik yatırdığımız için kiracının bizi
evden çıkarma hakkı ortaya çıkmış. Ancak babam hipertansiyon hastası ve bir defa anjiyo
oldu. Bu nedenle ara sıra böyle unutkanlıkları oluyor.
Şu anda ev değiştircek durumumuz olmadığından ne yapacağımızı bilemiyoruz. |
Aslı Yurtlu |
Yeni ev sahibiniz sizin önceden mevcut olan kira sözleşmenizi kabul etmeyebilir. Bu durumda siz eski, ev sahibinizden mevcut kira sözleşmenizin devam etmesi yönünde bir talepte bulunabilirsiniz. Tabiki yeni ev sahibi buna olur vermeyeceği için, eski malik sizin sözleşme sonuna kadar evde kalamayacağınızdan dolayı uğrayacağınız zararı karşılamak zorundadır.
Yeni malik de size bir ihtarname göndermeden dava açmışsa haksız durumdadır. Zira öncelikle size evi boşaltmanız için makul bir süre vermeliydi.
Ev kirasının sürekli olmamak kaydıyla eksik yatırılması kiracıyı evden çıkarmak için haklı bir sebep değildir. Ki, bunun içinde ihtarda bulunması gereklidir. Kira devamlı eksik yatırılıyor, bunun böyle devam etmesi takdirde evi boşaltmanızı istiyorum şeklinde.
Ancak şunu belirtmek isterim ki, bence, siz eski ev sahibinizle muhatap olun. Benim zararımı karşılayın diye bir talepte bulunun. Yeni ev sahibinin açmış olduğu davanın ılk duruşmasında da şahsınıza yönelik bir ihtarda bulunulmadığını belirtin. Kolay Gelsin. SAYGILARIMLA.. |
osmana |
Cevabınnız için teşekkür ederim.
iCRA DAİRESİNE
ADİ KİRAYA VE HASILAT KİRALARINA AİT TAKİPTE ÖDEME EMRİ
başlığıyla bizden 8 ve 9 ayların kirası olarak
800YTL Asıl Alacak( 2005 yılı ödenmemiş 8. ve 9. aylar kira parasıdır.)
şeklinde bir yazı geldi. Eski ev sahibimiz vefat etti. Yeni ev sahibimizi ise bizimle hiç görüşmedi ancak daha sonra öğrendik, iki bina yanımızda ve kendisine ait olan bir evde oturuyormuş.
Bizde eski kiradan ödemeyi kabul ettiğimizi yani 300 + 300 = 600YTL kalanına itiraz ettiğmizi bildirdik ve bu ödeme emri elimize geçtikten 5 gün sonra icra dairesine 600YTL ödedik. Ve Tevdi Mahali dilekçesi vererek bir yer tayin ettirdik.
Kiralarımızı normal bir şekilde banka hesabına ödedik.
Yeni ev sahibimiz, vefat eden eski ev sahibimizin banka hesap özetini çıkarttırmış. Bu özette kira bedeli 320YTL görünüyor. Aradaki 20YTL'lik farktan dolayı, bize temerrüde düştüğümüz dolayısıyla tahliyemizi ve avukatlık masraflarını ödememizi bildiren bir yazı geldi.
Mart ayının 23 'ünde davası var. Parayı yatıran babamda yüksek tansiyon nedeiyle unutkanlık var. Bize bu farkı ödememiz için hiçbir bildiri gelmedi. Gelseydi öderdik. Mahkemede babamın unutkanlığı nedeniyle eksik yatırdığını ve ve farkı ödemeye hazır olduğumuzu söylemeyi düşünüyoruz. Bu doğru bir yaklaşım olur mu?
|
Aslı Yurtlu |
Size gelen ödeme emrinin ardından 600YTL ödedınız ama (2aylık kıra bedelı), kıranız 320YTL bunu bılıyorsunuz. Neden 300YTL olarak yatırıyorsunuz. Babanızın durumunu bır sekılde acıklarsınız ancak sızın durumunuz bıraz zor olur. Sıze gelen ödeme emrınde tarafınızdan ıstenen 800YTL nın ıcınde işlemış faız ve gereklı olan ıcra masrafları da var. Bundan dolayı itirazınızın kabul olup olmayacağı konusunda bir şey söylenemez. Ancak itirazınızdan haksız cıkarsanız tarafınıza bır de %40 icra inkar tazmınatı hukmedılecektır.
Babanızın eksık yatırdığı 20YTL ıcın tarafınıza ıhtar gönderılmelı daha sonrasında dava acılmalıydı. Bu durumu mahkemede savunma olarak kullanabılırsınız. Ancak kanımca bır avukattan yardım almanızın faydalı olacağını duşunuyorum. SAYGILARIMLA.. |