Özel bir iş sözleşmesi hakkında |
nufase |
Herkese Merhabalar,
Beni işten çıkaran şirket (tekstil /dış ticaret) daha önceden bütün çalışanlarla özel bir sözleşme imzalatmıştı.
Sözleşmeyi aşağıda özet olarak aktarmaya çalıştım:
a/ Sözleşmede eğer şirket isterse çalışan ücretsiz fazla mesaiye kalabilir
b/ Çalışan işten çıkarıldıktan sonra veya istifa ettikten sonra aynı sektörde çalışamaz ve şirket sırlarını başka bir yerde çalışmaya başladıktan sonra hiç kimseyle paylaşamaz,ve şirketin eski müşterilerine müsallat olamaz ve başka bir şirkete kazandıramaz ,aksi takdirde şirkete 250.000 $ tazminat ödemeyi ve bu konuda şirketin açtığı her türlü davayı peşinen kabul eder.
1/İleri bir tarihte kıdem ve ihbar tazminatını albilmek için bir dava açarsam ,şirkette kartlı giriş sistemi var fakat kartı benden geri iade aldılar,bu durumda kanıtlayabilirmiyiz?(cihazdan saatleri düzeltmeleri ve oynamaları mümkün mü ?)
2/Eğer aynı sektörden başka bir şirkette çalışmaya başlarsam ve onların müşterilerini diğerlerine kazandırırsam ? daha önceden imzaladığım bu sözleşmenin bir geçerliliği olur mu ? ( Yoksa bu durumda da iş kanunu devreye giriyor ve anayasa tarafından korunduğu için bu sözleşmenin geçerliliği kalmıyor mu ? :)
Değerli yorumlarınızı bekler saygılarımı sunarım
Teşekkürler
|
Nilgül Saraç |
Sır saklama ve rekabet etme yasağı İş hukukunun temel kavramlarından olan sadadat borcunun bir unsurudur. Sadakat borcu iş aktinin kurulması ile kendiğinden uygulama alanı bulur. İş kanunu ve Borçlar kanunu bazı durumlarda yaptığı işin özelliği gereği işvereni korumuş ve her ne sebeple olursa olsun işçinin iş sözleşmesinin sona ermesinden sonra da rekabet etme yasağını belli sınırlar içinde uygulayabileceğini kabul etmiştir. İş aktini bitiminden sonra bu yasağın yürürlüğe girebilemesi ya iş sözleşmesine konulacak bir hükümle ya da bu konuda yapıalacak ayrı bir sözleşme ile sözkosunu olur; fakat yapılalcak bu sözleşmenin işçi ile yapılacak bu sözleşmesinin işçinin iktisadi geleceğini tehlikeye düşürmeyecek şekilde zaman, yer ve işin niteliği bakımından sınırlandırılmış olması gerekir. Sözleşme, işçinin önceden çalıştığı işyerinin müşteri çevresini bu sözleşmeye aykırı olarak aynı alanda faaliyet yapan başka bir işyerine kazandırması durumunu da kapsamaktadır. Zaten sözleşmenin temelini bu oluşturmaktadır. Rekabet yasağı sözleşmesine aykırılık halinde
işveren iş sözleşmesini bildirimsiz feshedebilir bu halde işçi kıdem tazminatını talep edemez. Sözleşme ile konulan cezai şartı ödemek zorunda kalır. Hatta bazı özle durumlarda mesleki sırların ifşa edlimesi ceza kanunu bakımında da suç sayılmıştır. |
nufase |
Benim işten çıkarılmamın sebebi rekabet ve sır saklama konuları ile ilgili değil zaten
Daha önceden (yeni çalışmaya başladığım zaman) imzaladığım bu sözleşmenin eğer işten çıkarıldıktan sonra bu konuda ek bir sözleşme yapılmaz ise eski sözleşmenin geçerliliği belli sınırlarda olur dediniz ,bu sınırlar nelerdir ? teşekkür ederim |
Nilgül Saraç |
İmzaladığınız bu sözleşme sizin iktisadi geleceğini tehlikeye düşürmeyecek şekilde zaman, yer ve işin niteliği bakımından sınırlandırılmış olması gerekir. Mesela sözleşme, rekabet yasağının 30 yıl süreceği ya da yasağın sizin yeni çalışma hayatınızı aşırı derecede sınırlayacak şekilindeki hükmleri içermemesi gerekir. |
nufase |
Bugün beni işyerine çağırdılar ve yeni bir sözleşme imzalamam karşılığında bütün tazminatımı ödeyeceklerini söylediler ,sözleşmede zaman belirtilmemiş sadece rekabet yasası dahilinde ve sır saklama olarak tekstil sektöründe artık kesinlikle hiç çalışmayacağımı ve eğer çalışırsam karşılığında ............ $ dolar tazminat ödeyeceğimi belirten bir kontrat imzalatmaya kalktılar fakat ben imzalamadım.
ne yapmalıyım ? bilemiyorum |
Nilgül Saraç |
Bazı durumlarda sır saklama yükümlüğünüz iş sözleşmeniz bitmiş olsa da devam eder; fakat rekabet etme yasağı sözleşmesi süresiz olarak yapılamaz. Bu sözleşmeye "bundan sonra bu işle ilgili hiçbir işyerinde çalışmayacaksın" gibi hüküm konulamaz. Böyle bir sözleşme açıkça kanuna aykırı bir durum oluşturacaktır.
Borçlar kanunu 349. md: "Rekabet memnuiyeti ancak işçinin iktisadi istikbalinin
hakkaniyete muhalif olarak tehlikeye girmesini menedecek surette zaman, mahal
ve işin nevi noktasından hal icabına göre münasip bir hudut dahilinde şart
edilmiş ise muteberdir. "
Buna göre işçinin ekonomik geleceğini olumsuz etkileyen ya da aşırı nitelikteki kısıtlamalar geçerli olmaycaktır. Size sunulan sözleşmedeki şartlar da açıkça bu hükme aykırıdır. İmzalamaktan imtina etmekte haklısınız, bence.
|
nufase |
Nilgül Hanım,verdiğiniz bilgiler çok işime yarayacak.
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim,saygılar [:)] |