Hukuki.NET


03/05/2025  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
Bu arsayı geri alabilirmiyim? (ihtarname örneği?)
busra19 Merhaba. 2002 Subat ayında eşim üzerine bir arsa aldim ve üzerine 3 katlı ev yaptırdım. Bu arsayı aldıktan 2 ay sonra arsanın hemen yanındaki diger arsanın sahibide paraya sıkışmıştı ve bu arsayı da alıp 2 arsayı tek parsele dönüştürüp evi bahçeli yapmak istedik eşimel birlikte. Ancak ben işlerim nedeniye yoğun olduğumdan parayı banka ile kayınçoma havale ettim ve arsayı o aldı. Tapuda da üzerine kaydettirdi. Benim parayı ona gönderdiğim gün ile parayı çektiği gün aynı, Arsanın tapuda el değiştirdiği günde aynı gün. Şimdi eşimle boşanma aşamasındayız ve kayınço arsayı doğal olarak vermek istemiyor. Bu arsayı nasıl geri alabiliirm. Kayınço o tarihte liseyi yeni bitirmiş işsiz biriydi. Herhangibir yerden geliri vs yoktu. Lütfen yardımcı olurmusunuz? Ne yapmam lazım. Önce ihtarmı çekmelyim. Ne tür bir dava açmalıyım.
Aslı Yurtlu Parayı kayınçonuzun hesabına yatırmış ve tapuyu da üzerine yapmasına ses çıkarmamışsınız. İş yoğunluğunuzdan dolayı böyle olduğunu söylüyorsunuz ancak tapu karşı tarafın üzerinde. Ben bu durumda, tapu konusunda birşey yapılamayacağı kanaatindeyim.. Ancak, hesaba para yatırdığınıza dair dekontlar elinizdeyse buna dayanarak sebepsiz zenginleşme davası açabilirsiniz. Bu durumda kayınçonuza borç vermişsiniz de ödememş gibi davranmalısınız. Karşı tarafa noterden bir ihtarname gönderin ve borcunu ödemesi için bir süre verin, şayet ödenmez ise karşı tarafı temerrüde düşürmüş olacaksınız. Bundan sonra sebepsiz zenginleşme davası açabilirsiniz. Ancak ben yine de iş bu aşamaya geldiğinde bir avukat arkadaşımızdan yardım almanızı öneririm. SAYGILARIMLA..
busra19 Aslı hanım teşekkür ederim yanıtınız için. Ben Istanbuldayım, Kayınço Adana'da. Arsayı alırken iş yerinden izin alamadım ve Arsayı almaya Adanaya gidemedim. Arsa bedeli parayı havale ile kayınçoma gönderdim. O zaman evliliğimiz sorunsuz devam ediyordu. Bu nedenle kayınçonun arsayı kendi üzerine yapmasında bir sakınca görmedim. Ama şimdi eşimle boşanma aşamasındayız ve Arsayıda kayınço vermiyor doğal olarak. Evin arsası ile kayınçonun arsası zaten yan yana bitişik arsalar. Ustelik 2 arsa da bahçe duvarı ile çevrili ve görünüm olarak tek arsa gibi görünüyor. Dekontların hepsinin aslını bulmak, hatta karşı bankadan paranın kayınço tarafından çekildiğini ispatlamak kolay. Sebepsiz zenginleşme davası açtığımda 2002 yılında gönderdiğim bu paradan dolayı geri alma işlemi olursa faiziyle birlikte alabilirim değilmi? Bu bilgiler ışığında tekrar değerlendirme yapabilirseniz seviniirm.
Aslı Yurtlu Siz hesaba para yatırırken rızanızla yatırdınız. Bundan dolayı da faizin hesaba yatırılma tarihinden itibaren işletilmeyeceğini, ödenmesi yönünde ihtar gönderdiğiniz tarih sonrasında borç yinede ödenmez ise o tarihten yani, karşı tarafı temerrüde düşürdüğünüz tarihten itibaren faiz işletileceğini düşünüyorum. SAYGILARIMLA..
busra19 Bu konuda, Kayınço'ya tapunun adıma tescil edilmesini sağlaması için noterden ihtarname çekmeye karar verdim. Buna gereken cevabi vermez ise dava açacağım. Bu davada olumlu sonuç çıkmaz ise de sebepsiz zenginleşme davası açacağım, ancak şu an maddi olarak (devam eden boşanma davasından dolayı) çok zor durumdayım. Avukat ile görüştüm ancak bir ihtarname için istenidlen ücreti bile şu an için ödeyecek durumda değilim. Buradan bana yardımcı olacağınızı düşünüyorum. Kayınço ihtarnameyi görünce işin ciddiyetini anlayacak belki davaya gerek kalmadan anlaşma yoluna gidecektir. Bütün parasını benim ödediğim (bankadan eski tarihli orijinal dekontları da aldım) arsanın adıma tescil edilmesini sağlamak için, öncelikle çekeceğim ihtarname konusunda yardımcı olacaklara minnettart kalırım. genel şekil şartlarını da bildirseniz yeterli olur, geri kalanını ben düzenlerim. Dava esnasında yanlış bir şey olmasın..
Aslı Yurtlu ..... tarihinde parası tarafımca ödenerek alınan arsanın, tapuda da kendi adıma tescılı için tarafınızdan bu işlemi gerçekleştirmenizi, aksi takdirde yarıgı yoluna başvuracagımı.................ihtar ederim şeklinde bir ihtarnameyi kendiniz de hazırlayabılırsınız. Bunuda noter kanalıyla gönderin. Dava aşamasında avukatla temsil için maddi gucunuz yeterlı olmazsa, adlı yardım kurumundan faydalanabılırsınız. SAYGILARIMLA..
busra19 Aslı hanım çok teşekkür ederim.
Kaan V.
quote:
Ancak, hesaba para yatırdığınıza dair dekontlar elinizdeyse buna dayanarak sebepsiz zenginleşme davası açabilirsiniz. Bu durumda kayınçonuza borç vermişsiniz de ödememş gibi davranmalısınız. Karşı tarafa noterden bir ihtarname gönderin ve borcunu ödemesi için bir süre verin, şayet ödenmez ise karşı tarafı temerrüde düşürmüş olacaksınız. Bundan sonra sebepsiz zenginleşme davası açabilirsiniz.
Ekleyen: Aslı Yurtlu - 12/03/2006 :  13:33:13
Sayın Aslı Yurtlu, Karşı tarafa borç verilmiş gibi davranıldığında ve bu sebeple de noterden borcunu ödemesi için ihtarname gönderilmesi ve sebepsiz zenginleşme davası açılması bence biraz çelişiyor gibi. Sebepsiz zenginleşme davasının açılabilmesi için gerekli şartların var olup olmadığının incelenmesi gerekir kanısındayım. Borç verilmiş gibi davranıldığında ve borcun ödenmesi için ihtarname gönderildiğinde sebepsiz zenginleşme davası nasıl açılabilir anlayamadım.
Aslı Yurtlu Kaan Bey, Sorunuza soruyla cevap vermek durumundayım. Borç verilip de geri alınamadığı durumlarda (ki buradaki borç karşılığı bir gayrimenkul alınmış), para geri alınamıyorsa nasıl bir dava açılabilir? Karşı taraf sebepsiz yere zenginleşmiyormu sizce? Ki ben alıntı yapmış olduğunuz bölümdeki, "borç vermişsiniz gibi" deyimini konuyu daha rahat anlatabilmek adına(belki yanlış kelimelerle) kullandım. Kanaatimce bu olay tam bir sebepsiz zenginleşmedir. Zira olayda kendi adına mal almak isteyen birisinin, içinde bulunduğu güçlükten (arsayı işi dolayısıyla kendisi almaya gelememiş) faydalanılmakta ve haksız bir kazanç elde edilmektedir. Bu soruyu cevaplarken bende yeri geldiğinde kendimle çeliştim, ancak kanaatimce en doğru yolun bu olduğu sonucuna vardım. Farklı bir hukuki yola başvurulabildiğini düşünüyorsanız bunu bizimle paylaşırsanız çok memnun olurum. SAYGILARIMLA..
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 03/05/2025 07:07:49