Hukuki.NET


03/05/2025  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
boşanma
007emek selam yurtdışında yaşayan arkadaşımın babası ikinci eşine boşanma davası açmış dava sonuca bağlanmadan babası yedi ay önce vefat etti.Arkadaşımın davayı devam ettirme hakkı bulunuyormu.Teşekkürler
alisinkay Bu iki yolla yapılabilir. Birinci yol muvazaa yada hileye dayanmak sureti ile vekalet ilişkisini ve satımları iptal ettirmek. 2. yol ise saklı paylara tecavüz edilmiş ise saklı pay oranındaki karşılıksız kazandırmaların tenkisini istemek. Ancak karmaşık bir hukuk problemi içerisinde olduğunuzu kabul edip avukatınızla tüm yönleri ile iletişim kurmanızın burada alacağınız cevaplardan çok daha yararlı olacağı düşüncesindeyim
alisinkay Davayı devam ettirme hakkı vardır. E. Mirasçıların dava hakkı MADDE 159.- Evlenmenin butlanını dava etme hakkı mirasçılara geçmez. Ancak, mirasçılar açılmış olan davayı sürdürebilirler. Dava sonucunda evlenme sırasında iyiniyetli olmadığı anlaşılan sağ kalan eş, yasal mirasçı olamayacağı gibi, daha önce yapılmış olan ölüme bağlı tasarruflarla kendisine sağlanan hakları da kaybeder.
007emek sayın alisinkay vermiş olduğunuz bilgi için teşekkür ederim mümkün ise bi soruma daha cevap ala bilirsem çok memnun olurum davayı yürüten avukat arkadaş devam ettirme süresinin 3 ay olduğunu bu süreyi geçtiği için davayı devam ettiremiyeceğini söyledi arkadaşım yurt dışında olduğu için bu süreden haberdar değildi buna rağmen budava devam ettirilebilirmi.cevabınız için tekrar teşekkür ederim.
Av.Ragıp Atay karı kocadan her hangi birinin ölümü ile evlilik birliği sona erer. Ve böylece de boşanma davası konusuz kalarak düşer. Bunu kimsenin devam etme şansı yok. Sayın Alisinkay da böyle bir sorunun sorulamayacağı düşüncesiyle butlan davasına ilişkin açıklama yapmış Ama avukatınızın niçin 3 aylık süre belirttiğini de anlamış değilim.
007emek sayın ragıp atay açıklamanız için teşekkür ederim avukat bize 3aylık sürenin yasal süre olduğunu bu süre dolmadan vekalet verilmiş olsaydı mirasçıların davayı devam ettirme haklarının bulunduğunu söyledi.Kanunda böyle bir süre varmıdır?mirasçıların niçin davayı devam ettirme hakları yoktur?ozaman boşanılmakta olan eş haksız yere miras hakkı elde etmiş olmuyormu?ilginize teşekkür ederim.
alisinkay Sayın Ragip Atay, Açıklamam butlan davasına ilişkin değildi.Bu kural mirasçıların boşanma davası sürerken kusurlu eş tarafından ölümle haksız bir kazanç sağlamasının önüne geçilmesi amacı ile konulmuştur. 181 inci maddenin ikinci fıkrası, boşanma davası devam ederken davacı eşin ölümü hâlinde diğer eşin mirasçı olup olamayacağının şartını düzenlemektedir. Buna göre, mirasçılardan herhangi birinin davayı devam ettirmesi ve davalı eşin kusurlu olduğunun sabit olması hâlinde, davalı eş ölmüş olan davacı eşe mirasçı olamayacaktır. Bu durumda mirasçıların devam ettirdikleri dava, artık boşanmaya yönelik olmayacak (zira ölümle evlilik zaten sona ermiştir), bu davada davalının boşanmada kusurlu olup olmadığı karara bağlanacaktır. Başka bir deyişle, bu durumda devam eden dava, boşanmada hangi eşin kusurlu olduğunun saptanmasına yönelik olacaktır. VII. Miras hakları MADDE 181.- Boşanan eşler, bu sıfatla birbirlerinin yasal mirasçısı olamazlar ve boşanmadan önce yapılmış olan ölüme bağlı tasarruflarla kendilerine sağlanan hakları, aksi tasarruftan anlaşılmadıkça, kaybederler. Boşanma davası devam ederken, ölen davacının mirasçılarından birisinin davaya devam etmesi ve davalının kusurunun ispatlanması hâlinde de yukarıdaki fıkra hükmü uygulanır. 3 aylık sürede sanırım avukatınız aşağıdaki maddeye dayandı Madde 606.- Miras, üç ay içinde reddolunabilir. Bu süre, yasal mirasçılar için mirasçı olduklarını daha sonra öğrendikleri ispat edilmedikçe mirasbırakanın ölümünü öğrendikleri; vasiyetname ile atanmış mirasçılar için mirasbırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihten işlemeye başlar.
007emek ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim sayın alisinkay açıklamalarınızdan anladığım kadarı ile mirasçıların bu davayı yürütme hakları bulunuyor.bilgilendirdiğiniz için tekrar teşekkür ederim.
007emek sayın alisinkay affınıza sığınarak bir soru daha sormak istiyorum arkadaşımın babası hastanede yatarken okur yazar olduğu halde imam nikahı ile yaşadığı kişinin abisi tarafından parmak bastırarak vekalet almak sureti ile ölümünden iki hafta önce bukişinin gayri menkullerini ve paralarını kardeşinin üzerine geçirdiği öğrenildi bu kişiler hakkında dava açılabilirmi?gayri menkullerin geriye alma şansı varmıdır?
007emek değerli bilgileriniz için teşekkür ederim
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 03/05/2025 09:19:24