Hukuki.NET


03/05/2025  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
kiralanan bir yerin satışı
kaan59 [?]her şeyden önce kucak dolusu sevgiler ve teşekkürlerimizi sunarım sorum kısa ve öz olarak şu... bir dairede 2 yıldır kiracı olarak oturuyorum kiramın süresinin dolmasına 3 ay var kiralarımı aksatmadan ödemekteyim ev sahibi daireyi internet yoluyla satışa çıkarmış ve şimdiye kadar 2 kişi gelip evi gezmek istediler nazik davrandıkları için izin verdik ama oldukça rahatsız olduk bu durumdan (insanın evinde dolaşan yabancılardan) sorularım şunlar 1.soru bu yapılan olay yasalmıdır? 2.soru eğer ev satılırsa benim evi tahliye etmem gerekirmi yada şöyle söyleyeyim şu anda çıkmak gibi bir niyetim yok böyle bir satışta kanunlar çerçevesinde yani kiramı ve aidatlarımı zamanında ödemeyi sürdürerek daha ne kadar bu evde oturabilirim?
Aslı Yurtlu 1. Evinizin satılığa çıkarılması durumunda ilk teklif size getirilmelidir. Ancak bunun dışında ev sahibinizin evi satması konusunda bir engel söz konusu değildir. 2. Eviniz satılınca yeni malik kira sözleşmesiniz kabul ederse artık ikiniz arasında kurulu bir sözleşme söz konusu olur. Böylece yeni malikin muvafakatiyle evde oturmaya devam edebilirsiniz. Ancak yeni malik sizin çıkmanızı isterse, size uygun bir mehil vererek evi boşaltmanızı ister, ki bu durumda evi boşaltmak zorunda kalırsınız. Ancak böyle bir durum söz konusu olursa, eski ev sahibinizden, uğramış olduğunuz maddi ve manevi zararınızı talep edebilirsiniz. SAYGILARIMLA..
kaan59 tam anlayamadım ama ev içinde insan varken, kira akdi sürerken satılabilirmi ve eve bakmak için gelenleri kabul etmek zorundamıyım 2.konuda bahsettiğiniz süre yasal olarak ne kadardır evi satın alan kişinin beni sözleşmem sürerken çıkartması söz konusu olabilirmi
Aslı Yurtlu GAYRİMENKUL KİRALARI HAKKINDA KANUN Madde 7 Kira şartlarına ve Borçlar Kanununun bu kanuna aykırı olmayan hükümlerine riayet edilse bile aşağıdaki yazılı hallerde kiralayan a) Kiracı tarafından gayrimenkulün tahliye edileceği yazı ile bildirilmiş olmasına rağmen tahliye edilmezse icra dairesine müracaatla tahliye istiyebileceği gibi, b) Gayrimenkulü kendisi veya eşi veya çocukları için mesken olarak kullanma ihtiyacında kalırsa kira akdinin hitamında, c) Gayrimenkulü kendisinin veya eşinin veya çocuklarının bir meslek veya sanatı bizzat icra etmesi için kullanma ihtiyacında ise kira akdinin hitamında, ç) Gayrimenkulü yeniden inşa veya imar maksadiyle esaslı bir surette tamir, tevsi veya tadil için ve ameliye esnasında içinde ikamet veya iştigal mümkün olmadığı fennen anlaşıldığı takdirde kira akdinin hitamında, d) Gayrimenkulü Medeni Kanun hükümlerine göre iktisabeden kimse kendisi veya eşi veya çocukları için tamamen veya kısmen mesken olarak ve yine kendisi veya eşi veya çocukları için bir meslek veya sanatın bizzat icrası maksadiyle iş yeri olarak kullanma ihtiyacında ise iktisap tarihinden itibaren bir ay zarfında kiracıyı keyfiyetten ihtarname ile haberdar etmek şartiyle altı ay sonra, e) Kira bedelini vaktinde ödememelerinden dolayı haklı olarak bir yıl içinde kendilerine iki defa yazılı ihtar yapılan kiracılar aleyhine, ayrıca ihtara hacet kalmaksızın, kira müddettinin hitamında, Tahliye davası açabilirler. Aynı şehir veya belediye hudutları içinde kendisinin veya birlikte yaşadığı eşinin uhdesinde kayıtlı oturabileceği meskeni bulunan kimse, kirada oturduğu yeri, malikin isteği üzerine tahliye etmeye mecburdur. Yeni ev sahibi tahliye sebebi olarak madde hükmünde geçen sebeplerden birine dayanırsa belirtilen sürelerde size karşı tahliye davası açabilir.. SAYGILARIMLA..
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 03/05/2025 07:04:30