Tedbir Nafakası KESİLİRMİ? |
sibel77 |
Merhaba sayın forum yöneticileri.
Sizlerle paylaşmak istediğim bir durum var.Bu konu hakkında görüş ve tavsiyelerinizi merakla bekliyorum.Verdiğiniz ve vereceğiniz cevaplar için teşekküler ediyorum..
4 yıllık evli iken sorunlar nedeni ile eşim boşanma davası açtı.Geçen hafta görülen ilk davaya(27 şubat) eşim ve vekili katılmadı.Bende davanın devamını ve tedbir nafakası istedim.200 ytl tedbir nafakası baglandı ve dava 11 nisana ertelendi.Eşim ablama FERAGAT edeceğini ve nafaka vermeyeceğini söylemiş.
-->Eger eşim 2 duruşmada FERAGAT ederse 200 ytl lik Tedbir Nafakası düşermi.? -->Eger düşerse de ayrı yaşadığım için Yine nafaka talep edebilirmiyim.?
--->Bunu boşanma davasının görüldüğü Adana-ceyhan da,mı yoksa babamın bulundugu ve yaşadıgım G.antep-NİZİP teki mahkeme de açabilirim..
Cevaplarınızı hürmet ve saygı ile bekliyorum... |
Av.Derviş Akkuş |
Sayın Sibel77,
Öncelikle forum yöneticisi olmamakla beraber bu soruya cevap verme haddini aşmışlığımdan dolayı sizden özür diliyorum.:)
Sorunuzu gerçekten kayda değer bulduğumu belirtmek isterim. cevaplamaya çalışayım,şöyle ki :
Feragat, H.U.M.K. 91-95 maddelerinde düzenlenmiştir. Boşanma davalarında da dava şartları ve yargılama süreci istisnaları olmak kaydı ile H.U.M.K kaidelerine göre belirlenmiştir.Doğal olarak feragatı da bu kapsamda değerlendirmek gerekmektedir. Feragat, iki taraftan birinin talebinden vazgeçmesidir.Feragat beyanı dilekçe ile veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır. Feragat eden taraf mahkum olmuş gibi yargılama giderlerini ödemeye mecburdur. Feragat ,kesin bir hükmün hukuki neticelerini doğurur. Davasından feragat eden taraf,aynı nedenlere dayanarak bir daha dava açamaz. Sayın Mahkeme'nin, tarafınıza 200 YTL. tedbir nafakası bağladığını beyan etmişsiniz,güzel.Davanın açıldığı tarihten,kararın kesinleşme sürecine kadar bu alacağınız bakidir.Yani ne zamana kadar bu süre?Feragat nedeni ile davanın reddine karar verilip,bu kararın taraflara tebliğ edilip tebellüğ tarihinden itibaren 15 gün sonrasına kadar.Anladığım kadarı ile,haricen açmış olduğunuz bir nafaka davası ve ya karşılık dava bulunmamaktadır. Bu nedenle feragat hüküm doğuracak ve karar verilecektir.Doğal olarak tedbir nafakası da konusuz kalacaktır.Feragat etmek için davacı eşin sizin rızasını almak gibi bir zarureti bulunmamaktadır.Bu durum İzale-i Şuyu dediğimiz dava da istisnadır.Elbette ayrı yaşadığnız sürede ayrı bir boşanma davası ile birlikte talep edeceğiniz gibi ayrıca bir nafaka davası açabilirsiniz. Yetkili Mahkeme, son değişikliklerden sonra nafaka talep edenin ikametgahı mahkemesinde de açılabilir hükmü gereğince, Nizip'te ki Mahkemede davanızı açabilirsiniz.Dikkat etmeniz gereken husus!!!
Hali hazırda devam eden Mahkemenin hükmünün kesinleşmesi gerekir.Çünkü,kesinleşene kadar zaten tedbir nafakası almaya devam edeceksiniz.Aksi halde derdestlik ilk itirazında bulunulabilir.Hürmet ve saygılarımla.
|
t_i_l_k_i |
Sayın Sibel77,
Bende eşiniz gibi davamdan feragat ettim. Benim etme sebebim karşı tarafın inatlaşması ve bana resmen seni süründüreceğim demesi idi. Ve ben eşiniz gibi 200 değil 570 TL veriyordum. Davamdan feragat ettim fakat eşimin avukatı temyize gitti. Sizede tavsiyem temyize gidin. En azından süreyi uzatırsınız. Ama genede eğer ailenizin kurtulma ihtimali yoksa uzatmayın bence bu işi ve anlaşmalı boşanmaya çalışın. Nafaka kesildikten sonra eşinizden ayrı olduğunuz için nafaka talebi yerine siz TERKE DAYALI boşanma davası açın. Eşinizin geçerli bi sebebi yoksa kusurlu sayılır ve tazminat hakkınız doğar.
Kolay gelsin.... |
Av.Derviş Akkuş |
TEKZİP!!!
Sayın Sibel77,
Yukarıda ki ilk cevabıma ek ve düzeltme olarak şunu belirtmeliyim ki,FERAGAT BEYANIN YAZILI VE YA SÖZLÜ OLARAK DAVACI TARAFINDAN BEYAN EDİLMESİ İLE BİRLİKTE TEDBİR NAFAKASI SON BULUR. TEBLİĞ ŞARTI BULUNMAMAKTADIR.ÖRNEĞİN 2. DURUŞMA DA FERAGAT BEYAN EDİLİRSE BU DURUŞMAYA KADAR Kİ BİRİKMİŞ NAFAKANIZI TAHSİL YOLUNA GİDEBİLİRSİNİZ. Saygı ve hürmetlerimle. |
t_i_l_k_i |
Sn. Av.Derviş
Nasıl yani ? dediğim gibi bende davamdan feragat ettim ve karşı taraf temyize gitti ve nafaka hala kesilmeye devam ediyor. Ben davamdan feragat edeli yaklaşık 5 ay oldu. Karşı tarafın temyize gitmesi konusunu es geçiyor olmuyasınız? Bu konuda eminmisiniz??? Emin iseniz banada bi fikir veriniz lütfen.... |
kasirga_25 |
Sayın tilki ,
bu konuyu tarafıma kısa mesaj olarak göndermeniz daha iyi olurdu düşüncesindeyim. Çünki başlık başka biri tarafından açılmış.Ama yine de size yardımcı olmaya çalışayım. Bir hususu gözden kaçırmamanızı söyleyebilirim. Karşı taraf büyük bir ihtimalle karşılık dava ikame etmiş olabilir. Sizden ricam durumunuzu detaylı olarak izah eden bir durumda anlatın. Hem diğer meslektaşlarımda bu durumda size yardımcı olabileceklerdir. |
Av.Derviş Akkuş |
Sayın tilki ,
bu konuyu tarafıma kısa mesaj olarak göndermeniz daha iyi olurdu düşüncesindeyim. Çünki başlık başka biri tarafından açılmış.Ama yine de size yardımcı olmaya çalışayım. Bir hususu gözden kaçırmamanızı söyleyebilirim. Karşı taraf büyük bir ihtimalle karşılık dava ikame etmiş olabilir. Sizden ricam durumunuzu detaylı olarak izah eden bir durumda anlatın. Hem diğer meslektaşlarımda bu durumda size yardımcı olabileceklerdir.
|
Av.Ragıp Atay |
Sayın Av.Derviş
Gösterdiğiniz tevazu nedeniyle teşekkürlerimizi sunarız. Ancak, forumlara yanıt yazmak yalnızca yöneticilerin değil tüm meslektaşlarımızın hakkı. Hatta belli bir süre sitede kalırsanız, siz de bizim gibi bunu görev olarak görebilirsiniz. Yanıtınız için site adına teşekkür ederiz.
İletinizi tekzip etmenize gerek yok. Her iki yazdığınız da doğru. Tedbir nafakası, HUMK kanunu gereği hükümle birlikte kesilir. Bu ikinci yazdığınızın doğrulaması. Ancak, mahkeme, karar kesinleşene kadar tedbirin devamına karar verebilir. İstisnai hüküm olmasına rağmen, genelde de mahkemeler, karar kesinleşene kadar devamına karar veriyorlar.
Feragat, her ne kadar karşı tarafın kabulüne bağlı değilse de, yine de karşı tarafın temyiz hakkı bulunmakta. Bu nedenle, kararın kesinleşmesi için yasal yolların bitmesi gerekiyor.
Sayın sibel, meslektaşımın da belirttiği gibi, kararın kesinleşmesini bekledikten sonra boşanma ya da ayrılık davası açarak nafaka talep edebilirsiniz |