il değişikliğinden işten çıkarma |
Cypher |
Bana bir konuda yardımcı olursanız memnun olurum.
Görev yapmakta olduğum şirket İkitelli bölgesinden (istanbul dışına) gebze bölgesine taşındı.
Şu ana kadar servis vardı ancak bazı arkadaşların o bölgeye taşınmasından dolayı (ben beylikdüzünde oturuyorum) 10 güne sonraya kadar servis kalkacak.
Geçen hafta sonu IK gazetesinde benim işimlie ilgili ilan verildi ve 1 Martta da işe başladı. Bugün ise bana antetli kağıda ancak imzasız olarak servis koyamayacağımız dan dolayı işten çıkarılacağım bildirildi.
6 haftalık ihbarımın başladığını ve kıdem tazminatımı alacağım yazıyor.
Şimdi gelelim sorulara:
1.İhbar süresi boyunca bana servis koymak yada özel arabamla gelirsem masraflarımı vermek zorundamı?Şu ana kadar servis beni evimden alıyordu(hem ikitelli de hemde Gebzeye taşındıktan sonrasına kadar dahil olmak üzere)
2.Yerime aynı pozisyonda adam alındı diye ben rencide olmuyormuyum.
Buna göre herhangi bir kanuni hakkım doğar mı?
3. Bana verilen evrak dan dolayı bu evrak elime geçmiştir diye bir yere imza atmalımıyım. Yoksa bu evrakı imzalayın diye de israr etmelimiyim.
4. Yerime gelen birisini eğitmek zorundamıyım.
5. Şirketteki çalışma yılım (yani 2. yıl) 1 Nisan da dolacak.Geçen sene 14 gün izin kullandım. Bu senede bunu hak edermiyim.Yani 14 günlük paramı da alabilirmiyim ihbar sonunda. Ne de olsa ihbar sürem ile o hakkımı da almış olur muyum. Yoksa zaten sene atladığı ve 1 seneyi daha önce doldurduğumdan bu hakkı sene başında zaten hak etmiş bulunurmuyum?
|
avnazli |
burda işveren haklı bir nedene dayanmadan iş aktini feshetmiş zaten kendisi de bunun farkında olduğu için kıdem ve ihbar tazminatınız ödenecektir diyor. ancak bu yazı size tebliğ edildi mi yani imza karşılığı mı elinize geçti. Siz imza atmadıysanız sizin açınızdan hiç bir bağlayıcılığı olmayan bir belgedir bui İşverenin iş yasasına göre bildirim öneline ait süreyi başlatması için resmi kanalla yazı göndermesi gerek. işverenin sizin yerinize adam alması sizi rencide etmiş olabilir veya olmayabilir ancak bununla ilgili manevi tazminat isteme hakkınız genel hukuk ilke ve kurallarına göre bulunsa da uygulamada bu tür örneklere pek rastlanmaz. işinizin niteliği bulunduğunuz konum da tabii burada önem arzeder. çok önemli bir netice alacağınızı sanmam. ihbar süreniz içerisinde işveren sizi işe alırken taaahüt ettiği tüm yükümlülükleri ve teamül haline gelen davranıuşları sürdürmek zorundadır. servis yerine ulaşımınız için size ek ücret vermelidir. son olarak iş yasası 53 vd. kapsamında yıllık ücretli izin ücretinizi de alırsınız yani 2. yılınkini. eğer vermezse önce ihtar çekin sonra çalışma bakanlığına şikayet edin veya dava açın. kıdem tazminatınızı da doğru hesaplayıp gesaplamadıklarını kontrol etmeden ibraname altını imzalamayın. iyi geceler.
|
Cypher |
ihbar süreniz içerisinde işveren sizi işe alırken taaahüt ettiği tüm yükümlülükleri ve teamül haline gelen davranıuşları sürdürmek zorundadır. servis yerine ulaşımınız için size ek ücret vermelidir.
şu cümleye istinaden servis koyma ve karşılığında ücret verme zorunluluğu ile ilgili sözleşmede herhangi bir madde yok ancak servis vardı ve halen devam ediyor. Buna rağmen bu haklarım varmıdır.
cevabınıza ve ayrıdığınız zamana teşekkür ederim |