 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
Devlet memuru ,amirince kendisine verilen her yazı |
desturr |
Devlet memurlarının görev ve sorumlulukları:
Madde 11 - (Değişik: 12/5/1982 - 2670/4 md.)
Devlet memurları kanun, tüzük ve yönetmeliklerde belirtilen esaslara uymakla ve amirler tarafından verilen görevleri yerine getirmekle yükümlü ve görevlerinin iyi ve doğru yürütülmesinden amirlerine karşı sorumludurlar.
Devlet memuru amirinden aldığı emri, Anayasa, kanun, tüzük ve yönetmelik hükümlerine aykırı görürse, yerine getirmez ve bu aykırılığı o emri verene bildirir. Amir emrinde israr eder ve bu emrini yazı ile yenilerse, memur bu emri yapmağa mecburdur. Ancak emrin yerine getirilmesinden doğacak sorumluluk emri verene aittir.
Konusu suç teşkil eden emir, hiçbir suretle yerine getirilmez; yerine getiren kimse sorumluluktan kurtulamaz.
Acele hallerde kamu düzeninin ve kamu güvenliğinin korunması için kanunla gösterilen istisnalar saklıdır.
Arkadaşlarım her ne kadar mesuliyet emri verene aittir dese de Türk ceza yasası emri gerçekleştirene aittir der.
Hem yerine getireceksin diyor hemde yapan sorumluluktan kurtulamaz diyor.Bu ikilemin içinden nasıl çıkarsınız merak ediyorum?
Saygılarımla...
|
yyln |
quote:Hem yerine getireceksin diyor hemde yapan sorumluluktan kurtulamaz diyor.Bu ikilemin içinden nasıl çıkarsınız merak ediyorum?
|
Sorunuzun cevabı, vermiş olduğunuz maddede yazılı.
quote:Konusu suç teşkil eden emir, hiçbir suretle yerine getirilmez; yerine getiren kimse sorumluluktan kurtulamaz. |
Demek ki, konusunu suç oluşturan bir emir yerine getirilmez. Getirilirse sorumluluktan kurtulunamaz.
Örnekle açıklamak gerekirse, bir amir bir gün kalkıp ta, bundan sonra yapılan her iş için x YTL rüşvet alınacak, işte de yazılı emirim diyerek emir vermiş olsa bile, bir memur bu emre uyarak, yaptığı işten rüşvet almaya başlayamaz. Başlarsa, sorumluluktan kurtulamaz.
Peki, bir emirin konusu suç oluşturmadığı halde, anayasa, yasa ve yönetmeliğe aykırılık olşuturan haller var mıdır? Cevabı evet hem de çoktur.
Örneğin, resmi işe tahsis edilen bir aracın, özel işte kullanıldığı izlenimini veren bir işte kullanılması konusunda bir emir verildiğinde, emri alan memur, bu emrin taşıt yasasına aykırı olduğunu amirine bildirir ve amiri de yazılı emirlere işin yapılmasını isterse, memurun işi yapması gerekir. Bu durumda, işi yapan memur artık sorumlu olmayıp, sorumluluk emri veren amire ait olur.
|
desturr |
Sayın quote;
TÜRK CEZA KANUNU
Ceza sorumluluğunun şahsîliği
MADDE 20. - (1) Ceza sorumluluğu şahsîdir. Kimse başkasının fiilinden dolayı sorumlu tutulamaz.
Kanunun hükmü ve amirin emri
MADDE 24. (1) Kanunun hükmünü yerine getiren kimseye ceza verilmez.
(3) Konusu suç teşkil eden emir hiçbir surette yerine getirilemez. Aksi takdirde yerine getiren ile emri veren sorumlu olur.
657 sayılı devlet memurları kanunundan;
Amir emrinde israr eder ve bu emrini yazı ile yenilerse, memur bu emri yapmağa mecburdur.
Burada bir resmi çıkış olması lazım, hem kanunen yapmaya mecbur diyor ceza yasasında da asla sorumluluktan yapan kurtulamaz diyor.Bunu fiiliyata sokan suçludur,ceza sorumluluğu şahsidir diyor..
Gelin devlet memurunun bu durumda ne yapması gerekir onu bulalım.Zaten amirin sözlü verdiği her eylemi gerçekleştiriyoruz ya,bakarsınız yazılı isterizde amire dik durmayı gerçekleştiririz sayenizde bu durumlarda..
Sayın quote,şimdiden size teşekkür ederim.
Saygılarımla....
|
Bugünün tarihi: 03/05/2025 09:08:35 |