sase |
3308 sayılı Mesleki Eğitim kanunu'nun 3. maddesiyle ustanın tanımı;
" bir mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını kazanmış ve bunları mal ve hizmet üretiminde iş hayatınca kabul edilebilecek standartlarda uygulayabilen; üretimi planlayabilen; üretim sırasında karşılaşılabilecek problemleri çözümleyebilen; düşüncelerini yazılı, sözlü ve resim ile açıklayabilen; üretimle ilgili pratik hesaplamaları yapabilen kişiyi; şeklinde yapılmıştır.
Diğer taraftan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Koordinatör-
lüğünde yürütülen #8220;İstihdam ve Eğitim Projesi#8221; kapsamında, Devlet, işçi ve işveren kesimini temsil eden kuruluşların (İş Hayatının) oluşturduğu Meslek Standardları Komisyonu 250 meslek dalında, meslek standartlarını belirleyerek www.iskur.gov.tr adresinde yayımlamıştır.
Yukarıda yaptığım açıklamalar doğrultusunda; bir meslek sahibi olan usta, Meslek "Standartları Komisyonunca" mesleği ile ilgili belirlenen
standarda uygun olarak mesleğini icra etmesi gerekmektedir.
Görülmekte olan bir davada, yukarıda yaptığım açıklamaları, duruş-
mada aynen beyan ederek anılan meslek standardını da dava dosyası-
na ibraz ettiğim halde, hakim meslek standardına itibar etmeyerek, bi-
lirkişi marifetiyle keşfine karar vermek suretiyle, bilirkişiye sadece mahalli adetlere göre rapor düzenlemesi telkininde bulunmuştur.
Bilirkişide hakimin telkin ve yönlendirmesinin tesirinde kalarak anı-
lan meslek standardına değinmeden mahalli adetlere göre raporunu
düzenlemiştir.
Hakimin, bilirkişiye mahalli adetlere göre rapor düzenlemesi yönünde telkinde bulunması nedeniyle REDDİ HAKİM talebinde bulunabilirmiyim ?
l
|