 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
Yurtdisi borclanmasi ile ilgili yeni yasa hakkinda |
Sefer Topal |
Tüm Üyelere selam sevgi ve saygilarimi iletiyorum. Benim sorum saniyorum bir cok yurttasimizi ilgilendiren, yeni yasa ile ilgili. Hem mevzatin karisik olmasi hem de bilgi eksikligi benim ve benim gibi bircok yurttasimizin kafasini karistirdi. Yeni Yasayla ilgili bilgisi olanlarin bu baslik altinda bunu bizlerle de paylasmasini rica ediyorum.
BENIM SORUM:
Yeni yasaya göre Borclanabilmek icin kesin sarti yok artik. Bunu anlayabildim. Emekli ayliginin baglanabilmesi icin sartlar nedir. En önemlisi de Aylik baglanabilmesi icin kesin dönüs sarti varmidir?
Konuyla ilgili ve bilgili olanlarin yanitlarini bekliyorum. Simdiden tesekkürlerimi sunuyor, iyi günler diliyorum |
yyln |
Aylık bağlanabilmesi için kesin dönüş şartı vardır.
SSK'nın konuyla ilgili genelgesini aşağıya kopyalıyorum.
quote:
19.08.2003
GENELGE
8-17 EK
8- AYLIK TAHSİSİ
Anayasa Mahkemesi 25 Nisan 2003 tarih, 25089 sayılı Resmi Gazete#8217;de yayımlanan 12.12.2002 tarihli 2000/36 E, K 2002/198 sayılı, kararında 3201 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin (A) paragrafının 1 inci fıkrasının (a) bendinde yer alan #8220;kesin dönülmüş#8221; sözcüklerinin Anayasaya aykırı olmadığına karar verdiğinden, yurtdışında geçen sürelerini 3201 sayılı Kanuna göre borçlanarak aylık isteğinde bulunulacak olanlardan eskiden olduğu gibi,
a) Yurda kesin dönülmüş olması,
b) Tahakkuk ettirilen döviz borcunun tamamının ödenmiş olması,
c) Döviz borcunun tamamının ödenmesinden sonra yazılı istekte bulunulması,
Koşulları aranılacaktır.
Kesin dönüşün belgelenmesi için ilgililerin kesin dönüş ile ilgili #8220; Beyan ve Taahhütname#8221; de bunu beyan etmeleri ve pasaportlarındaki künye bölümü (1,2 ve 3.sayfalar) ile Türkiye#8217;ye son defa girdikleri tarihi gösterir sayfaların noter tasdikli örneklerini ibraz etmeleri yeterlidir.
https://www.ssk.gov.tr/wps/portal/!ut/p/_s.7_0_A/7_0_HE?cpid=8
|
|
Sefer Topal |
Sayin yyln MERHABA,
Yanit icn tesekkürlerimi iletiyorum. Konuya hakim oldugunuz simdiye kadarki aciklamalarinizdan belli.
Yalniz sorumda ben hernekadar yeni yasa diye yazsam da, bahsetmek istedigim, Meclis´teki komisyonlarda bekleyen yeni yasa tasarisi idi. Saniyorum bir hafta kadar önce haberlerde yasanin ciktigina dair hafizamda bir seyler kalmis ki, yasanin ciktigindan yola cikarak yeni yasa diye yazdim. Yanitta da 19.08.2003 sayili genelgeyi baz almissiniz. Saniyorum bu $uanda hala gecerli olan yasa en yeni yasa olmali. Bir de buralarda yani Amanya´da konu vatantaslarimiz tarafinda takip edilmekte ve biraz da panik icerisinde her careye basvurulmakta. Hatta bu yasa tasarisini baz alan bazi avukatlarin emeklilik sartlarini yerine getiren herkesin, kesin dönüs sarti aranmadan, yurtdisinda calisip calismadigina bakilmaksizin hemen ayligin baglanacagi konusunda taahhüt vererek islemlere basladigini da bildirmek istiyorum. Eger bu anlatilanlar dogru ise, hemen emekli olabilme durumunda borclanilacak tutarin 3 veya 4 yil gibi kisa bir zamanda geri ödenmesi söz konusu olacak ve bu da mali acidan bakildiginda SSK icin yüklü bir yekün teskil edecektir.Yani kisacasi bana SSK acisindan veya hükümet acisindan hic de mantikli daha dogrusu inandirici bir yaklasim gelmiyor acikcasi.
Bütün bu anlattiklarim isiginda yurtdisindan borclanarak emeklilik ve bununla ilgili (saniyorum) mecliste bekleyen yasa tasarisi ile ilgili aciklamaniz ben ve konuyla ilgilenen vatandaslarimiz acisindan cok yararli olacaktir. Simdiden tesekkürler ediyor, iyi günler diliyorum.
Selam Sevgi ve Saygilarimla
|
yyln |
Sn: Sefer Topal,
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Tasarısı henüz komisyonlarda görüşülmekte olup, kısa zaman içinde yasalacağı konuşulmakla birlikte, nasıl, ne zaman yasalaşacağı henüz belli değildir.
Sözkonusu yasa tasarısını aşağıdaki adresten takip edebilirsiniz.Selamlar..
https://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/kanun_tasarisi_sd.onerge_bilgileri?kanunlar_sira_no=31082 |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 09:08:48 |