 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
kira kontratı |
özlem21 |
Bir işletme çalıştırıyoruz ve yeni bir iş yerine geçmek istiyoruz. geçmek istediğimiz yerdeki kiracı çıkacak ve o çıkıncada biz gireceğiz oraya. çıkacak olan kiracı, iş yerine yer döşemesi, kartonpiyer, bölmeler yaptırdığını ve bunların ücretini mülk sahibinden almadığını söylüyor ve bizden istiyor, kendi yaptığı masrafları. Bizde içine girdikten sonra tadilat yapıp masraf çıkartmaktansa, hazır yapılmış olduğu için buraya geçmeyi ve yapılan masrafların ücretini ödemeyi kabul ettik. Ama kiracı bizi mülk sahibiyle yüzyüze görüştürmek istemiyor. Kendi aramızda halleder, mülk sahibinede telefonla bildiririz diyor. mülk sahibine gerek yok, biz kendi aramızda kira kontratını doldurup imzalarız diyor. böyle bir şey olabilir mi ? Kira sözleşmesini mülk sahibiyle yapmamız gerekmez mi ? mülk sahibiyle telefonda görüşerek yeni kiracıların artık biz olacağımızı söylesek ve bir belge düzenlemesek bu durumda bizim başımız ne gibi sorunlarla ağrıyabilir.Yeni çıkacağımız yerde en fazla 1 yıl kalacağız, mülk sahibiyle 1 yıldan daha az bir süre için sözleşme yapma hakkımız varmıdır ? Biz şu anki kiracının yapmış olduğu masrafları ödemek zorundamıyız.yada ödemeyi yaparsak, iş yerinden çıkarken, biz bunların parasını ödemiştik bu yüzdende alıp götürüyoruz dediğimizde, mülk sahibinin bize depozitomuzu vermeme gibi bir durumu olur mu ?
yeni iş yerine çıkacağımız zaman nelere dikkat etmemiz gerekir. çıkan kiracının adına haciz falan gibi kötü olaylar geldiğinde ve o adrestede biz bulunduğumuz için başımız ağrır mı ? bu konularla ilgili bizi bilgilendirirseniz çok seviniriz.
Sizden bir ricamda, bize borcu olan müşterilerimize, borçlarını ödemeleri için ihtarname çekmek istiyoruz. Bunu illaki noter aracılığla yapmamız mı gerekiyor. Bize bir ihtarname örneği gönderebilir misiniz ?
|
Aslı Yurtlu |
Özlem Hanım;
Öncelikle şunu söylemek isterim ki, kiracının önerisi, (kira kontratı konusundaki) gayet saçma. Çünkü kendisi mal sahibi değil ki. Kendisine ait olmayan bir mülk üzrinde nasıl olurda mal sahibine haber vermeden tasarrufda bulunubilir. Böyle bir şey söz konusu olamaz. Siz kiracının, yani sizden önceki kiracının bu taleplerini kabul etmektense, mülk sahibiyle muhatap olun. kanaatimce sizin için ileride çıkabilecek sorunlar için bir önlem olmuş olur, işinizi garantiye almış olursunuz.
İşyerinin içine sonradan yapılmış olan eklentilerde tamamen ilk kiracı ile mal sahibi arasındaki bir durumdur. Siz şayet kendi aranızda böyle bir anlaşmaya varıp, yani parasını ödedikten sonra, işyerini boşaltırken bunları götürmek isterseniz, mal sahibi size engel olabilir. Bunları mal sahibiyle görüşüp, yapacağınız kontrata da not düşün.
!yıldan kısa süreli kira sözleşmesi yapmak mümkündür. Kira kontratında bunu belirtmek yeterlidir.
Çıkan kiracı, adres değişikliği yapmazsa, sırf bu sebepten dolayı bir takım, icraya yönelik ödeme emirleri sizin adresine gelebilir. Ancak artık o adreste olmadı ve sizinle bağlantısı olmadığını belirtir, gelen ödeme emirlerini ya da ihtarnamaeleri tebellüğ etmezsiniz, sorun kalmaz.
Size borcu olan müşterilerinize ihtarnameleri noter aracılığıyla yapmanız daha sağlıklı olacaktır. Hayır bana böyle bir ihtarname gelmedi diyebilme ihtmallerine karşılık sizin için bu yöntem bir garanti olmuş olur. Ancak direkt icra kanalına başvurup da borçlarınızı tahsil edebilirsiniz. SAYGILARIMLA.. |
Av.Mine Uzun |
Muhatap olduğunuz kişinin Kira Sözleşmesinde alt kiracılık ilişkisi kurma konusunda yetki verilmiş ise, bu kişiyle yapacağınız sözleşme geçerlidir ve siz kiracının kiracısı (alt kiracı) olursunuz. |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 08:58:25 |