Kusurlu eşe nafaka bağlanması |
busra19 |
Merhaba.
Eşim evi terkettikten sonra açtığı 1.boşanma davasından feraget etti. Ama eve dönmedi. Bende mahkeme aracılığı ile even dön çağrııs yaptım. Süresi içinde yine dönmedi haklı bir sebep te göstermedi. Noterden de ihtarname gönderdim. Yine eve dön dedim. Ama yine gelmedi.
Şimdi mahkeme çağrısından 6 ay sonra ve noter çağrısından da 1 ay sonra 2. defa boşanma davası açmış. İlk duruşmadan ona ve kızıma tedbir mafakası bağlkandı. Ama ben nafakayi ödemedim. İcraya da vermedi. Çünkü icraya itiraz ederim. Mali sıkıntımı orataya koyarak. 2. duruşmadan nafakanın iptalini isteyeceğim. Bu ne derece mümkün olur.
-Bilindiği gibi 1.davadan feragat eden eş o ana kadar olan olayları affetmiş sayılıyor. Ama eşim yine eski olayları öne sürerek dava açmış.
-Mahkeme ve noter çağrı ve ihtarnamaesine rağmen üstelikte haklı bir sebep göstermeden evine dönmeye eş suçlu/kusurlu değilmidir.
-Kusurlu eşe nafaka bağlanmamalı değilmni?
Bu konuda yargıtay karraları varmı acaba. |
Av.Dilek Kuzulu Yüksel |
1. Evet, eşiniz feragat ettiği dava sebeplerine dayanarak açmış olduğu ikinci dava reddedilecektir.
2. Eşinizin evi terk etmiş olması, kendisinin kusurlu olduğu anlamına gelmez, evi terk etmesine kusurlu davranışlarınızla siz sebep oldu iseniz ve de eşiniz bunu ispat ederse, kusurlu olan eşiniz değil siz olacaksınız.
3. Evet, kusurlu eşe nafaka (yoksulluk ve tedbir) bağlanmamalı.
Kızınız için dava sonuçlanıncaya ve kesinleşinceye kadar tedbir , daha sonrasında ise velayet annesine bırakılırsa, iştirak nafakası ödemek zorundasınız. Çocuklar için ödenen nafakalarda kusur aranmamaktadır. |
busra19 |
Dilek Hanim teşekürler cevabınız için.
1) Ben eşimin açtığı davayı kabul ettim çünkü 18 aydır dönmeyen eşin başıma açtığı sorunlarla uğraşmaktan usandım nerdeyse iş hayatım tehlikeye girecek. Yani dava ben boşanmayı kabul edince reddolmadı.
2)Eşimin 2.davasında benim kusurumu anlattığı olaylar hep 1.davadan önceki olaylar. Yani ortada yeni bir kusur yok. Ama bu defa olaylari daha detayli anlatmis, 1.davada 3-4 cumle ile gecistirmisken simdi 4 sayfa dilekçe vermis. Olaylari detaylandirmasi yine benim kusurlu oldugum anlami cikarmamali degilmi. Ayrica 1.davadan sonra gecen zamanda yeni bir kötü olay hiç olmadi üstelik beraber gezdik yemege filan gittik aylarca. Dolayisi ile kusursuz olduğumu bu sekilde ispatlayabilirim. (esimin sahitleri de hep önceki olaylari bilen sahitler, dolayisi ile bu sahitlerin anlattigi olaylar önce yasanmis olaylar oldugu için bunlarin da gecersiz olmasini isteyebilirim degilmi yada bu sahitlerin sahitliklerine itibar edilmemesini isteyebilirmiyim acaba.)
3)Esime baglanan tedbir nafakasina itiraz ettim. ama henüz karar verilmedi.İtirazim önce karsi tarafa teblig edilecekmis.
Bu bilgiler isiginda sonuc ne olur yada ne olmali?
|
Av.Dilek Kuzulu Yüksel |
Sorunuz net değil. Siz davayı kabul etti iseniz dava kabul edilirdi ve boşanmanıza karar verilirdi. İlk iletinizde eşinizin feragat ettiğini söylemiştiniz. Lütfen daha net ve açık bir şekilde sorunuzu tekrar yazar mısınız? |
busra19 |
Dilek Hanım.
Eşim sadece 3 cümleyle geçiştirerek açtığı ilk davanın 2.duruşmasında davadan feragat etti. Pişman olduğunu kızımızı düşündüğünü bildirerek. Ama birlikte yaşamaya devam etmedi bir türlü.
Bende 3 ay sonra terkettiği eve dön çağrısı yaptım. Ama süresi içinde yine dönmedi. Noterden ihtarname gönderdim yine dönmedi.
6 ay sonra tekrar dava açtı. Bu defa sebepleri yine aynı sebeplerdi ama daha detaylı anlatmıştı hepsi bu ve bu defa şahitlerde vardı. Hiçbiri de aynı yerde oturduğumuz komşular değil. Beni tanımazlar bu şahitler. Halbuki ailemizi tamamen bilen şahitler olmalı ki inandırıcı olsunlar değilmi. Benim şahitlerim ise birlikte oturduğumuz binadaki komşular.
Ben eşimin açtığı 2.davayı kabul ettim (yani bu davaynın 1.duruşmasında boşanmayı kabul ediyorum dedim hakimde şahit dinlenmesine karar verdi.) 2 hafta sonra 2.duruşma var.
Hakim 1.davanın dosyasının celbini istedi ki feragat ettiğini görebilsin diye.
Şimdi bu bilgiler ışığında sorularım halen geçerli, sanirim aydınlatıcı oldu. Teşekkürler tekrar.
|
Av.Dilek Kuzulu Yüksel |
Eşiniz feragat ettiği ilk dava sebeplerine dayanarak yeni dava açtığı için normal şartlarda davanın reddedilmesi gerekirdi, ancak siz de boşanmak istediğiniz için dava kuvvetle muhtemel kabul edilecek, boşanmanıza karar verilecektir. Ancak eşinizin dayandığı sebepler sizin kusurlu olduğunuzu ispat edemez, yeni olaylara dayanması gerekmektedir.
Saygılar. |