Dinsel Danışmanlık II |
emrahseral |
Merhabalar,
1 ay kadar evvel sorduğum soruya yanıt alamadım, dolayısıyla soruyu farklılaştırarak bir daha sormak istedim.
De...şimdi gittim baktım nasıl bir şekilde sormuşum diye pek bir anlaşılamazlık göremedim. Küçük bir değişiklikle tekrardan soruyorum o zaman:
Bir T.C. üniversitesinin ilahiyat fakültesinden mezun olan bir insan dinsel danışmanlık hizmeti satabilir mi?
Yoksa konu hakkında bilgi mi yok?
İyi günler.
M. Emrah Seral
|
Av.Ragıp Atay |
Dinsel danışmanlıktan kastınız nedir? Önce bunun açıklığa kavuşması gerekir. Özel Cami mi açacaksınız, dershane mi açacaksınız,tekke falan mı açacaksınız? |
emrahseral |
Sn. Atay,
Örnek ile izah edeyim:
Ayşe Hanım ABC üniversitesi ilahiyat fakültesinden mezun olmuştur ve küçük bir dükkan açmıştır (bir nevi psikiyatr ofisi gibi).
İslam inancının belirli kriterleri doğrultusunda yaşamayı tercih eden, buna önem veren ve bu konularda devlet-dışı bir uzmana danışmak isteyen insanlar bu hizmetten yararlanacak(şarlatan, hacı-hoca değil; siz nasıl hukuk uzmanıysanız ve bu hizmeti satıyorsanız, aynı şekilde İslamiyet uzmanları da, yani verdiğim bu örnekte, kendi kalifiye hizmetlerini satacaklar).
Yani format şöyle:
İnsan dükkana gelecek, uzmanın İslam açısından yorum, destek, bilgi, tavsiyelerini alacak.
Böyle bir şey yani; tekke zaviye şeklinde değil elbette ki.
İyi günler,
M. Emrah Seral
|
Av.Dilek Kuzulu Yüksel |
Dinsel danışmanlık hizmeti verilebilmesi için ruhsata ihtiyaç olacağı ve şu anda bildiğim kadarıyla buna ilişkin ruhsat verilmediği için böyle bir hizmetin mümkün olamayacağı kanaatindeyim.
Ayrıca dinin ticarete alet edilmesi taraftarı da değilim. Dinsel danışmanlık hizmeti adı altında sırf ticari kaygılarla dinin ve inançların zedeleneceğini düşünüyorum. |
emrahseral |
Sn. Yüksel,
Dinsel danışmanlık hizmeti verilebilmesi için ruhsata ihtiyaç olacağı ve şu anda bildiğim kadarıyla buna ilişkin ruhsat verilmediği için böyle bir hizmetin mümkün olamayacağı kanaatindeyim.
Benim de aklıma ilk gelenlerden biri bu ruhsat olayı oldu. Belki de salt "danışmanlık" sıfatıyla ruhsat alınabilir ne dersiniz? Olmayabilir de tabii bilmiyorum.
Ayrıca dinin ticarete alet edilmesi taraftarı da değilim. Dinsel danışmanlık hizmeti adı altında sırf ticari kaygılarla dinin ve inançların zedeleneceğini düşünüyorum.
Size katılmıyorum, istenildiği takdirde katılmama sebeplerimi paylaşabilirim.
İyi günler.
M. Emrah Seral |
Av.Esin Kılıç Erdoğan |
Sayın Seral, öncelikle -yani din danışmanlığından önce- ruhsat konusunu araştırmanız yerinde olur. Danışman sıfatı tek başına ruhsat almaya yeterli midir? Bu sorunun yanıtını bulduktan sonra böyle sıradışı bir konunun araştırmasını yapmanız daha sağlıklı değil mi? |
emrahseral |
Sayın Seral, öncelikle -yani din danışmanlığından önce- ruhsat konusunu araştırmanız yerinde olur. Danışman sıfatı tek başına ruhsat almaya yeterli midir? Bu sorunun yanıtını bulduktan sonra böyle sıradışı bir konunun araştırmasını yapmanız daha sağlıklı değil mi?
Ne demek istediğinizi anlıyorum yalnız herhangi bir projenin araştırılacak birçok yönü bulunduğundan ha hukuki kısmından girmişim, ha mali kısmından. Ayrıca, hukuki risk analizi her zaman ilk, hatta en önemli konudur, kanımca tabii...
Yani ben gidip muhasebeciye "bu işin oluru var mı?" dediğimde adam "var" derse, sonra da ben olayın illegal olduğunu öğrenirsem ticari namım şık bir darbe alır (gülerler adama).
Bunların dolayısıyla hayır, bence daha sağlıklı değil. Peki bu konuda sizin bilginiz var mı? Olabilir mi sizce?
|
Av.Ragıp Atay |
Sayın Emrahsaral,
dini konularda danışmanlık dediğiniz, sanırım bir eğitim kurumu olacak. Diyanet işleri Başkanlığı kuruluş yasasına göre, sizn yapmak istediğiniz faaliyetlerin tümü bu teşkilatın görev alanı içersinde.
Diyanet işleri başkanlığından izn almanız da mümkün değil. Zira dinsel danışmanlık olarak adlandırdığınız işi, müftülükler yerine getirmektedir. |
emrahseral |
Sn. Atay,
Ben en iyisi düşündüğüm projeyi elimden geldiğince yalın bir halde örnekleyerek izah edeyim, belki böylelikle herkes daha da sağlıklı yorum yapabilir.
Netice itibariyle bir bankanın arama merkezini (call center) düşünün. Bir sürü insan telefon başında.
Şimdi bu "telefon başındaki insanlar"ın hepsinin ilahiyat mezunu olduklarını düşünün.
Ve...misal....Ayşe Hanım arıyor ve diyor ki: "...kızım, evladım, benim bey akşamları çok geç geliyor, alkollü geliyor, dövüyor beni vs vs., ne diyorsun?!...ne yapmalıyım?...nasıl davranmalıyım vs vs."...."telefon başındaki insan" da "Ayşe Hanım, biliyorsunuz İslamiyet'in şu şu kısmına göre şöyle şöyledir, şöyle yaparsanız iyi olabilir, şunu tavsiye edebilirim, vs vs." diyecek. Rahatlatacak yani Ayşe Hanım'ı.
Bu konuşmaların bir dakikası belli YTL olacak.
Format bu.
Ve ne yalan söyleyeyim konu zor bir konu çünkü bir gazeteyle ilan vermek vesair üzerine konuşurken adamlar beni direkt legal departmana pasladılar olur mu olmaz mı diye.
Zaten bu "ilahiyat fakültesi mezunu" işi de oradan çıktı...yani adamlar benden, herhangi bir t.c. üniversitesinin ilahiyat fakültesinden "...ilahiyatçılar dinsel danışmanlık yapabilir..." şeklinde bir yazı istediler (reklamlarımı yayımlamaları için).
Tabii şimdi aklıma direkt olarak hacı adaylarına verilen ticari hizmet ve ürünler geldi. Hac'ca Gitmek-Seyahat Acentası bağlamı ne demek istediğimi gayet iyi ifade ediyor. Buna ne diyorsunuz?
İyi günler,
M. Emrah Seral |