Hukuki.NET


03/05/2025  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
İşveren ssk'lı yapılabilirmi ?
telat_tuncer Merhaba Adım telat Şuanda çalıştığım şirketin işveren hissesine sahip ve diğer bir şirketin sahibi olarak gözüken bir kişinin ssk'sı yapılabilirmi yapılırsa bile bununla ilgili yazıyı nerden temin edebilirim. Teşekkürler
yyln
quote:
XI - ŞİRKET ORTAKLARININ SİGORTALILIĞI - ADİ ŞİRKETLER Borçlar Kanununun Adi Şirketler ile ilgili 520, 525 ve 528. maddeleri karşısında, tüzel, kişiliği haiz olmayan adi şirketlerde ortaklardan her biri işveren durumunda bulunduğundan, şirket mukavelesine veya kararına dayanılarak bir veya birkaç ortağa şirketin idaresi verilmiş ve mukabilinde ücret ödenmiş olsa dahi, hizmet akdi ile çalıştıkları kabul edilemeyeceğinden ve esasen şirketi idare eden ortaklar ile diğerleri arasındaki münasebetin vekâlet hükümlerine tabi olacağı Kanunda belirtildiğinden, bu kimselerin sigortalı sayılmamaları icabetmektedir. TICARÎ ŞİRKET ORTAKLARININ BAĞ - KUR VE SOSYAL SİGORTALAR KANUNU KARŞISINDAKİ DURUMLARI 01.10.1972 tarihinden itibaren yürürlükte olan 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanununun (Bağ - Kur) amaç ve kapsamına ilişkin 24. maddesi 04.05.1979 tarihli, 2229 sayılı Kanunla değiştirilmiş ve bu değişiklik ile, evvelce Bağ - Kur'a tâbi tutulan ticaret şirketleri ortaklarına ilave olarak donatma iştirakleri ortakları, anonim şirketlerin kurucu ortakları ile yönetim kurulu üyesi olan ortakları da Bağ - Kur'a tâbi tutulmuştur. Buna göre, 04.05.1979 tarihinden itibaren donatma iştirakleri ortakları ve anonim şirketlerin kurucu ortakları ile yönetim kurulu üyesi olan ortaklarının da Bağ - Kur'a tâbi sigortalı olmaları gerektiğinden, bu kimseler 04.05.1979 tarihinden sonra ayrıca hizmet akdine dayanarak çalışmış olsalar dahi, 506 sayılı Kanuna göre sigortalı sayılmayacaklardır. Buna mukabil, bahis konusu kimselerden 04.05.1979 tarihinden önce hizmet akdine dayanarak yaptıkları işler dolayısiyle 506 sayılı Kanuna göre sigortalı addedilmiş olanlar ile anılan Kanunun 85. maddesi gereğince isteğe bağlı olarak sigortalılığını sürdüren yahut 86. maddesi uyarınca malûllük, yaşlılık ve ölüm topluluk sigortasına girmiş olanlar ise, bu durumları devam ettiği sürece, Bağ-Kur'a tabi tutulmayacak, ancak, 506 sayılı Kanuna tâbi olmayı gerektirecek durumları sona erdiği taktirde bu tarihten sonra Bağ Kur Kanununa göre sigortalı sayılacaklardır. Diğer taraftan, Bağ - Kur Kanununun 24. maddesinde sayılan kollektif şirket ortakları, adi komandit şirketlerin komandite ve komanditer ortakları, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları ve limited şirket ortakları da 01.10.1972 tarihinden itibaren Bağ-Kur ile ilgilendirilmişlerdir.
Şirket ortaklarının SSK karşısındaki durumları yukarıya kopyalanmıştır. Bağkur'a tabi olan bir kişinin, SSK'lı olabilmesi için, önce Bağkur'luluğunu sona erdirmesi, sonra SSK'ya tabi bir işte çalışmaya başlaması gerekir. SSK'lılığı devam eden bir kişinin Bağkur'a tabi bir işe başlaması, hemen Bağkur'luluğunu başlatmaz. Ancak, SSK'lı işi kesintiye uğrarsa, Bağkur'luluğu başlar.
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 03/05/2025 07:04:07