ayrılık hükmü-anlasmalı bosanma |
kısahayat |
esimle 7 senedir ayri yasiyoruz. Ayrilma nedenimizse esimimin artik hayati paylasmaya yonelik hicbir davranisi kalmadigi icindi... Herseye kızması, sürekli beni asagilaması benim gibi dayanmayı bilen bir adama bile yeter artık dedirtmisti. cocuklarımın hatrina dayanıyordum, onu artık sevmesemde evliligimi kurtarmak icin onun ailesinden bile yardım istedim. Sonrasında dayanamayıp evi terkettim. Bu süre icerisinde ona ve cocuklarıma baktım. Ama o hicbirzaman beni aramadı sormadı. 7 sene boyunca cok kötü dönemlerden gectim. Ölümcül rahatsizliklar gecirdim ve o bunu bildigi halde yine aramadi. Bu 7 senenin 2 senesi bosanmak istedigimi ona kabullendirmekle gecti kac dava acildi, kac avukat degistirildi hayırlamıyorum. En sonunda 2 sene süren dava iptal edildi. Şok olmuştum bu kadar uzun sürdükten sonra bitmemesi beni iyice bunalıma sokmustu. Onu görmemek icin cocuklarımdan mahrum kalıyordum ve bu beni dahada üzüyordu. Ben bosanmak istedikce o istemedi... Ona yine hayatimin sonuna kadar bakmak zorunda oldugumu cocuklarımın annesi oldugunu defelarca anlattım ama malesef onun tek derdi bana 7 sene eve gelmememin hıncını çıkarmakmıs. (Hiçbirzaman bir kez olsun dönmemi istememistir.) Neyin hıncını çıkarıyor anlayamıyorum, benim kotu bir koca oldugumu asla söyleyemez bunuda inkar etmiyor zaten. Ne beni istiyor nede boyanmayı. Evden ayrıldıktan sonra dogru dürüst bir hayatım olmadı. cocuklarım bile bosanmamızı istiyor.
simdi ögrendimki eger o bosanmak isterse anlasmalı bosanabilirmisiz. Hala onu ikna etmeye calısıyorum. Bu konuyla ilgili bir kaç sorum olacak. yanıtlarsanız minnettar olurum.
1- 3 yılın dolmasını beklemeden dava acabilirmi ? Eğer dava açarsa anlasmalı olarak boyanabilirmiyiz. Dava uzarmı yoksa tek celsede bitermi?
2- Eğer boşanma davasını açıp mahkemede tekrar vazgeçerse benim açtığım ve iptal edilen dava için verilen 3 yıllık süre devam ediyor olurmu?
3- 3 Yıl sonundaki davada yine bosanmak istemezse durum ne olur?
Artık yen bir hayat istiyorum. Her ne kadar 7 yılım heba olsada..
Herkese simdiden tesekkür ederim. |
Av.Dilek Kuzulu Yüksel |
1. Anlaşmalı boşanma davasını 3 yıl beklemeden açabilirsiniz.Dava tek celsede bitecektir.
2. Boşanma davasının reddinden itibaren 3 yıl içinde aynı sebeple dava açamazsınız, farklı bir sebep ileri sürerek dava açılmasında engel bulunmamaktadır. Eşiniz anlaşmalı boşanmadan vazgeçer ise, davaya duruşma günü verilip çekişmeli olarak devam edileceğinden ilk dava ile aynı sebebe dayanırsanız dava reddedilecektir. Yani bu durumda aynı sebeple dava açma engeli için işleyen 3 yıllık süre devam edecektir.
3. 3 yıl sonunda taraflardan birinin dava açması halinde, eşlerin 3 yıl bir araya gelmemeleri evlilik birliğinin temelden sarsılmış olduğuna karine teşkil edeceğinden boşanma kararı verilecektir.
Saygılar. |
kısahayat |
Sayın Av.Dilek Kuzulu Yüksel açıklayıcı ve bilgilendirici cevabınız icin cok tesekkür ederim.
Saygılarimla |
kısahayat |
Çok özür dileyerek bir sorum daha olacak. 2 Maddede bahsettigm devam etmeden kastım şuydu:
benim açtığım ve iptal edilen davamın ardından geçen aylar iptal olup yeni açılan davanın sonucundan sonraki zamanmı göz önünde bulunduruluyor anlayamadım.
Ayrıca 3 yıl bekleme sürecinde olan davalarda davalı taraf anlasmalı bosanma açtığı için çekişmeli boyanmaya dönemeyeceğini duymustum bu doğrumudur. Eğer çekişmeli olarak devam ederse dava gerekçem hakaret ve küçük düşürme olabilirmi?
simdiden tesekkürler |
Av.Dilek Kuzulu Yüksel |
3 yıllık süre, ilk açtığınız ve reddedilmiş olan boşanma davasında kararın kesinleşmesiyle işlemeye başlamaktadır, bu süre içerisinde açılan anlaşmalı boşanma davasından vazgeçilse dahi süre ilk kararın kesinleşmesinden itibaren işlemeye devam edecektir.
Anlaşmalı boşanmadan davalının vazgeçmesi halinde davacı, davayı takip etmek isterse duruşma günü verilip davaya çekişmeli olarak devam edilebilir. Çekişmeli görülecek olan davada ileri süreceğiniz sebep ilk açılan ve reddedilen dava ile aynı olursa reddedilir. Farklı bir sebeple, 3 yıllık süre içerisinde dahi dava açılmasında kanunen bir engel bulunmamaktadır. Hakaret ve küçük düşürme özel bir boşanma sebebi olan "Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış" kapsamında değerlendirilir, ilk açtığınız dava bu sebebe dayanmıyorsa ileri sürmenizde sakınca bulunmamaktadır. Ancak bunun için de bu davranışı öğrendiğiniz tarihten itibaren 6 ay ve her halde meydana geldiği tarihten itibaren 5 yıl geçmemiş olmalıdır. |