Av.Tayfun Eyilik |
Yurtdışı çıkış yasağı 5682 sayılı Pasaport Kanunu#8217;nun 22. maddesi hükmünce uygulanmaktadır.
Amme borcunu süresinde ödemeyenler emniyet makamlarına bildirilmekte, emniyette borçluların yurtdışına çıkmalarına mani olmaktadır.
Yurtdışına çıkış yasağının usul ve esasları Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmektedir. Uygulama Maliye Bakanlığı#8217;nca 11 Haziran 1996 tarih ve 22663 sayılı Resmi Gazete#8217;de yayımlanan 395 seri no.lu Tahsilat Genel Tebliği ile yönlendirilmektedir
Yurtdışı yasağı, 5682 Sayılı Pasaport Kanunu#8217; nun #8220;Pasaport ve Vesika Verilmesi Yasak Olan Haller#8221; başlıklı 22#8217;nci maddesinde #8220;...vergiden borçlu olduğu yetkili makamlara bildirilenlere, pasaport veya seyahat vesikası verilmeyeceği verilmişse geri alınacağı, bunların yurtdışına çıkışlarının engelleneceği.#8221; hükmü gereği uygulanmaktadır.
Madde metnindeki #8220;Vergiden borçlu#8221; tabiri ile kastedilenin 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanunun 1. maddesinde söz konusu edilen Amme Alacaklarından borçlu olanların kastedildiği 395 sayılı Tahsilat Genel Tebliği#8217;nde açıklanmış bulunuyor.
Buna göre, Devlete, Özel İdarelere ve Belediyelere ait olan,
Vergi, resim, harç,
Vergi cezası, para cezası,
Gecikme zammı, faiz,
Ceza tahkik ve takiplerine ait mahkeme masrafları,
Amme hizmetinden doğan diğer alacaklar ve bunların takip masraflarının,
vadesinde ödenmemesi halinde bu alacaklar için yurtdışı yasağı konulabiliyor.
|