Hukuki.NET


03/05/2025  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
Anlaşmalı boşanma ve kızlık soyadı!
lCap Babam 2 gün önce annemin de imzaladığı bir anlaşmalı boşanma dilekçesi yazdırdı ve davayı açtı.Dilekçede babamın, kendi soyadını annemin kullanmasına izin verdiği de yazıyordu.Fakat 'Sonuç ve istem' kısmında yazmıyordu. Dilekçede annemin de imzası var. Fakat annem şimdi vazgeçti,kızlık soyadını kullanmak istiyor. İlk duruşm henüz yapılmadı.Duruşmada annem boşanınca kızlık soyadımı kullanmak istiyorum dese kabul edilir mi, yoksa yeniden anlaşma imzalayın mı der hakim? LÜTFEN YARDIM!Çünkü annem bugün babama kızdı ve soyadı meselesini gurur yaptı. Bir de, diyelim annem duruşmada vazgeçtiğini söylemedi,hakim de evlilik soyadını kullanmasına karar verdi; o zaman kızlık soyadını kullanmak için dava mı açması gerekir?
Av.Esin Kılıç Erdoğan Sayın Yavuzcan, bana kalırsa öneriniz tam olarak şöyle nitelendirilebilir: ortada buluşalım ))) kadın zaten kendi soyadından feragat ediyor, erkek de etsin gibi bir çözüm. Bu yöntem uygulanırsa tam bir soyadı bolluğu yaşarız. Düşünsenize, şu an ülkenin yüzdelerini kılıç, erdoğan, demir, aslan gibi soyadları paylaşmış durumdalar. )) şaka bir yana, ben ülkemizdeki mevcut sistemle sizin önerinizin çözüm getirmesi bir yana tam bir karmaşa yaratacağını düşünüyorum. Sistem derken, hem psikolojik -erkeklerin soyadları konusundaki keskin tavırları, kadınların kafasının karmaşıklığı, vs vs-, hem sosyolojik olguları kastediyorum hem de nüfus konusundaki hala oturmamış devlet kayıt sisteminden.. Üstelik boşanma davalarını düşünsenize.. eşler birlikte soyadı almışlar, eski soyadlarını bir yana bırakmışlar.. Boşandıktan sonra mal paylaşımı yapmak bu denli zorken soyadı paylaşımını yapmak nasıl mümkün olacak? Hadi 2 taraf da evliliği simgeleyen bu soyadını sildi attı, çocuk annesine de babasına da ait olmayan soyadı ile ne yapacak? Benim kişisel düşüncem kadınların kızlık soyadları ile birlikte eşlerinin soyadını da kullanmaları yönünde..
Av.Mine Uzun Boşanma kararı kesinleştiğinde kadın, kızlık soyadını kullanır; eşinin soyadını kullanma talebi ise kendisine tanınan ayrı bir haktır.
lCap Avukat hanım, cevapladığınız için teşekkürler,fakat Medeni Kanun 173. madde kafamı karıştırdı. Bu soyadı meselesi boşanma davası sırasında halledilmeyecek mi?Yoksa dava kesinleştikten sonra kocasının soyadını kullanmak için ayrı bir dava mı açılır diyorsunuz?
Av.Esin Kılıç Erdoğan Sayın Mine Uzun'un da ifade ettiği gibi, aslolan boşanan kadının kızlık soyadını kullanmasıdır. Boşandığı eşinin soyadını kullanabilmesi ayrı bir haktır. Yani, anneniz her zaman için kızlık soyadını kullanabilir, Mahkeme kararı ile ona kocasının soyadını kullanması hakkı tanınması bu hakkı kullanmak zorunda olduğu anlamına gelmez.
izmirli Yaaaa işte böyleeee!!!!! Feminizmidi kadın haklarıydı, kadının hangi soyadıydı derken işte bu hallere düşersiniz. Eski kanunda kadın, kocanın soyadını kullanırdı (Özer Çiller hariç, O Tansu' nun kocası olduğu için karısının soyadını almıştı, mecburen yane) Derken kadın hakları alevlendikçe bazılarınız yasal olmasa da kızlık soyadını kullanmaya başladılar (ek olarak) ama anneleri hala kocalarının soyadındaydı. Günün birinde kanun değişti, kadınlar her iki soyadlarını da kullanmaya başladılar (ama kızlık soyadları yine de babalarınınki idi) Ve yine gün geldi İzmir'li bir bayan çıktı "bana ne, ben sadece kızlık soyadımı kullanacam" dedi AİHM'e gitti AİHM bayan avukatın lehine karar verdi.Şimdi de Adalet Bakanlığı kadınları babalarının soyadları ile kocalarının soyadları arasında bir seçim yapmak zorunda bırakan kanun taslağı üzerinde çalışıyor. Vallahi bayanlar bunu siz istediniz siz halledin, hadi size kolay gelsin.....
illegal izmirli haklı. AIHM bu konuda davacıyı haklı buldu ve kadının kendi kızlık soyadını (eksiz) kullanabileceğine kanaat getirdi. PEKİ kadının kızlık soyadı kimin soyadı YİNE babanın yani erkeğin... Hadi kadın annesinin soyadını alsın... O kimin, o da erkeğin... Anneannelerin kızlık soyadı da erkekten (babadan) geliyor. NEDİR bu ALERJİ ? Nedir bu TAKINTI ? Bir kadın soyadını ONURLA taşıyacağı bir erkekle evlenmeli. Soyadında bile sorun çıkaran bir eş ile hayatın nasıl devam edeceğini düşünmek bile istemiyorum. Hele hele evlenirken bunu kabul edip sonradan bundan cayan insana ne deneceğini de burda ifade etmek istemiyorum.
Emrah Yavuzcan Alman Medeni Kanunu'ndaki sistem, kanaatimce en mantıklı sistemdir. Evlendikten sonra çifler isterlerse yeni bir soyad alabiliyor, isterlerse eşlerden birinin soyadını kullanmakta devam edebiliyorlar. Doktrinleri incelemek, yeni bir kanun çıkartırken uygulanması gereken bir husustur. İsviçre medeni kanunun iktibası yeterli değildir.
Av.Esin Kılıç Erdoğan Sayın Baylar, konuya bir de şu açıdan bakmaya ne dersiniz? Örnek bir bakış açısı: Bir kadın, evlenene dek (20-30 yıl) bir soyadı taşıyor. Sonra bir anda, soyadını kaybederek, yepyeni bir soyadına sahip oluyor. Kendine yabancılaşıyor.. Yeni ismine alışması gerekiyor. Bunun eşinin soyadını onurla taşımakla bir ilgisi var mıdır? Bir bayan olarak ama kendi bakış açımla söyleyeyim, yakından uzaktan ilgisi yok. Hadi bunu da geçelim.. Kadın ailesinin (babasının) soyadını terketmek zorunda kalıyor, kendisini ailesinden kopmuş-koparılmış hissediyor. Kadını bu duygusal yaklaşımı yüzünden suçlayabilir misiniz? Yani bir kadının kızlık soyadını kullanmak istemesini sadece ve sadece dikbaşlı bir feminizm, alerji, takıntı diye yorumlamak anlayışsızlık olmaz mı? Asıl sorun kadının kızlık soyadını kullanmasından ziyade, kadın ile ei ve özellikle çocuğu arasındaki farklı soyadları olacak kanımca. Kadının eşininki ile birlikte kızlık soyadını da kullanması bu açıdan bir sorun yaratmıyor ama çocukla ve eşle farklı soyadları taşımak pek çok yerde sorun yaratabilir. Mesela karı koca otele gidiyor, otel evlilik şartı arıyor... yanlarında evlilik cüzdanı mı taşıyacaklar? Ya da eşler birbirlerinin adına gelen evrakı alabiliyor, birbirleri adına pek çok işlem yapabiliyor.. Üstelik çocukla aynı soyadını taşımanın psikolojik bir yanı da var ki pek çok kadın boşandıktan sonra eşinin soyadını kullanmayı istiyor. Ben kadının yalnızca kızlık soyadı kullanmasının yaratacağı sorunlardan dolayı endişeleniyorum sadece..
Emrah Yavuzcan Sayın Esin K, gördüğüm kadarıyla eşinin soyadını kullanmak isteyen bayanların çoğu, evlilikten çocukları olduğu ve yine bu çocuklarla aynı soyadına sahip olarak kalmak için soyadlarının aynı kalmasını istemektedirler. Eşler tabii ki aynı soyada sahip olacaklardır, fakat ünlü bir hukukçunun deyişiyle, "aynı atın üzerinde iki kişi gidiyorsa biri mutlaka önde oturmak zorundadır". Toplum yapımızın gereği olsa gerek bu seçim erkekten yana kullanılmıştır. Önceki iletimde yazdığım gibi, eşlere evlilikte yeni bir soyadı kullanabilme hakkı getirilmelidir.
Av.Dilek Kuzulu Yüksel Hem kızlık soyadını hem de eşinin soyadını kullanan biri olarak ben de iki çift laf edeyim de ayıp olmasın dimi? [:)] Bir bayanın iki soyisim kullanmak istemesi, körü körüne feminizm, alerji, takıntı gibi değerlendirilmemeli bence de. İki soyisim kullanan hemen hemen her bayan gibi ben de Sayın Esin K.'nın belirtmiş olduğu sebeplerden ve özellikle de meslek hayatıma onunla adım atmış olmamdan vazgeçemedim babamın soyadından. Şimdi beylere bir soru sormak istiyorum, bakalım bu hususta kim daha takıntılı [:)] Önce eş olarak daha sonra da kızını evlendirmek üzere olan bir baba olarak düşünün kendinizi. Eşinizin kızlık soyadını kullanması sizi büyük olasılıkla rahatsız edecektir, etmezse bile içinizden ne gerek var canım diyeceksinizdir büyük ihtimalle.[:)] Peki kızınızın evlendikten sonra sizin soyadınızı taşımaya devam ettiğini düşünün, gurur duyacak ve duygulanacaksınız dimi [:)] Aksini iddia eden var mı? [;)] Bu arada, bir çözüm önerisi de benden. Bence yeni, farklı bir soyad seçilmesi ya da herkesin kendi soyadını kullanması daha çok karmaşaya sebep olacaktır. Ya mevcut düzenleme korunsun yani bayanlar iki soyisim kullanmaya devam etsinler ya da eşler birlikte karar vererek taraflardan sadece birinin soyadını kullansınlar, tabi çocukları da.Nasıl fikir? [;)]
lCap Sayın hukukçular, bağışlayın ama bu konuyu güncellemek istiyorum,çükü sorularıma pek açıklayıcı cevap almadığımı düşünüyorum.
Av.Esin Kılıç Erdoğan Sayın İcap, hem burada hem de Kısa mesajlarınızda sorularınıza tam yanıt verdiğimizi düşünüyorum. Ama yineleyelim. Anneniz, duruşmada babanızın soyadını kullanmak istemediğini beyan ederse sorun en başta çözülmüş olur. Böyle bir beyanda bulunmazsa Mahkeme annenizin babanızın soyadını kullanabileceği yönünde hüküm verebilir. Bu durumda ne olur diyorsunuz. Hiçbir şey olmaz. Anneniz boşanma davası sonuçlandıktan sonra yeni nüfus cüzdanı çıkarırken, nüfus memuruna eski eşinin soyadını kullanmak istemediğini beyan eder ve kullanmaz. Sanırım yazabileceğim en açık şekilde yazdım.
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 03/05/2025 09:04:09