 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
müşterek çocuk görüşme günü belirlenmesi |
rich1974 |
herkese selamlar,
1,5 yıldır çekişmeli giden bir davanın içerisindeyim her iki tarafında şahitleri en son duruşmada dinlendi. davayı açan erkek tarafı olarak benim. eski eşim son aylarda bana çocuğun psikolojisini gerekçe göstererek oğlumla görüşme girişimlerimi engellemiştir. ben en son duruşmada bunu hakime bir dilekçe ile bildirdim hakimde bunun ile ilgili bizi aile psikologlarına havale etti onlarla görüşüp çıkan rapora göre görüşme günü belirlenecek. şimdi sormak istediğim sorulan şunlar madde madde cevap yazarsanız bende net anlamış olurum.
1-psikologlar çocuğun anne tarafından babasının kötülenerek etki altında bırakılmasını ve babamla görüşmek istemiyorum diye söylemesi karşısında nasıl bir tavır sergilerler. benim çocuğumu görmeme gibi bir durumum varmı. psikologların kadın olması türk hukukunda bu tür davalarda kadının her zaman haklı olduğu yargısıyla alınacak karara etki edermi.en psikologların verdiği karara itiraz edebilirmiyim.
2-dava artık bu aşamaya geldi hakim kararını vermek için daha ne kadar bu davayı uzatır.
3-davacı tarafın hem çocuğu göstermek istememesi hemde davayı sadece inat için uzatması hakimin takdir hakkını kullanırken ailenin bir araya artık gelmesinin mümkün olmayacağını anlaması anlamına gelirmi.
4-son sözüm dua ediyorum psikologlar anne babayı iyice dinlerler. |
Av.Dilek Kuzulu Yüksel |
1. Psikologlar bilirkişi olarak görüşmesi gereken şahıslarla görüşecek ve izlenimlerini rapor halinde mahkemeye sunacaklardır. Bilirkişiler herhangi bir tavır sergilemezler, raporlarını hazırlayıp takdiri mahkemeye bırakırlar. Bilirkişiler objektif olmak zorundalar, bu konuda endişeniz olmasın. Rapor aleyhinize olursa itiraz edebilirsiniz, itirazınızı hakim takdir edecek, itiraz sebeplerinizi haklı görürse yeniden rapor aldıracaktır.
2. Tüm deliller toplandıktan sonra hakim karar verecektir.
3. Takdir hakkını kullanacak olan hakimdir, bizim hakimin yerine geçerek, somut olayı bilmeden ve dosyanızı incelemeden, hakim şunu şöyle değerlendirir dememiz imkansız.
4. Psikologlar kendilerine verilecek görevi eksik olarak yerine getirirlerse itiraz hakkınız var, müsterih olunuz.
|
Av.Esin Kılıç Erdoğan |
Sayın rich1974, Ben de maddeler halinde Sayın Yüksel'in yorumlarına ekleme yapacak olursam;
1-Eğer çocuğunuz idrak ve ifade edebilme yeteneğine sahip olduğu bir yaşta ise, çocuğunuzun ifadeleri önem taşıyacağı gibi, Mahkemede de dinlenebilir. Ayrıca psikolog mesleği gereği, çocuğunuzun etki altında kalıp kalmadığnı da değerlendirebilecektir. Ki zaten Sayın Yüksel bunu açıklamış.
2-Hakim boşanma ile birlikte çocukla anne-babanın kişisel ilişkilerini de düzenleyecektir. Ki şu an içinde bulunduğunuz aşama budur. Boşanma davasının sonucunda biriniz çocuğunuzun velayetini alacaktır, diğeriniz ile çocuk arasında da kişisel ilişki düzenlenecektir. Size atfedilebilecek ağır bir kusur yok ise (çocuğun ruhsal ve fiziksel gelişimi açısından bir tehlike yaratmak gibi) elbette çocuğunuz ile görüşmeniz engellenemez.
3-Davanın geldiği aşamada şahitler de dinlendiğine göre, dava sonuçlanmaya yakın gibi görünmektedir. Ama dosyayı incelemeden yapılan yorumlar elbette kesinlik taşımamaktadır.
Şu an sadece sizin boşanıp boşanmamanıza değil, hanginizin daha kusurlu olduğuna, çocukla ilişkilerin nasıl kurulacağına, tazminat ve nafakaya da karar verilmektedir. Tüm bu hususlar da davanızın uzamasında önemli rol oynar.
Not1:Yapılacak olan görüşme önem taşımaktadır. Bu nedenle her ne kadar kolay değilse de, tüm enerjinizi bu görüşmeye vermenizi, sakinleşmenizi ve sabrınızı zorlamak pahasına yapıcı davranmanızı öneririm.
Not2:Boşanma kararının yanısıra, çocuğunuzun velayeti veya karar verilen kişisel ilişki hakkında temyiz başvurusu da yapma hakkınız vardır. |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 06:30:34 |