Hukuki.NET


03/05/2025  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
Otel odasında soygun...
kerkmen Merhaba, Eşim, iş nedeni ile İzmir My Hotel'de kalmakta. Bu sabah 8:30 gibi yataktayken bir tıkırtı duyuyor ve gözünü açtığında odada bir erkeğin dışarıya çıktığını görüyor. House keeping uayndığımı görüp çıktı diye önemsemiyor. Daha sonra hazırlanıyor ve çıkarken çantasının odada olmadığını farkediyor. Derhal otel yönetimine haber veriliyor. Otel yönetimi, karakola yönlendiriyor ve sonrası bilindik uygulamalar şeklinde devam ediyor. Zabıtta, kayıp olan herşeyin kaydı var. Üstüne üstlük, güvenliğimi sağlamayan otel yönetiminden de şikayetçiyim gibi bir ibare de bulunuyor. Eşimin çantasının içinde, 250 ytl, bir fotoğraf makinesi, gözlük, bilimum kredi kartları, kimlikler ve diğer şeyler var. Otel kamera kayıtlarını araştıralım diyor ama 31 Ocak tarihinden sonra kayıt yapılmadığı anlaşılıyor. Karakoldaki sorgu esnasında çanta, otelin karşısındaki pasajın kapısına asılmış olarak bulunuyor. Sonra yeniden tutanaklar, parmak izi araştırmaları devam ediyor. 250 ytl, Fotoğraf makinesi, gözlük, iki kredi kartı, nüfus cüzdanı, parfüm ve cüzdan eksik olarak çantanın bulunduğu kayda geçiyor. Bu duruma kadar otel yönetimi oldukça umursamaz bir tavır sergiliyor. Akabinde, eşim durumun mağduru olduğunu, bu olayın tecavüze kadar da gidebileceğini, zaten kilitli bir kapıdan birinin girmesinin haneye tecavüz olduğunu belirtiyor. Otel yetkilileri "vah vah ama ucuz kurtuldunuz daha beteri olabilirdi" gibi bir tutum sergiliyorlar. Daha sonra, eşimin iş yeri yetkilileri otelin sahiplerine, zararın tazmini konusunda bir telefon başvurusu yapıyorlar. Bizim çalıntı sigortamız olduğu için, kimlik, anahtar, kredi kartları gibi meteriyalleri sigortamız karşılıyor. Ancak otel yetkilileri önce, değerli eşyalarınızı odalarda bulundurmamalıdınız gibi enteresan birşeyler diyorlar. Otel sahibi ise, "versinler mahkemeye, ne malum, bir gece önce çaldırıp da bugün bizim otelin başına yıkmadıkları" gibi bir yaklaşım içine giriyor. Okumak için kullandığınız değerli bir gözlüğü otelin güvenliğine emanet ettiğiniz zaman, odanızda nasıl gazete okursunuz? Veya, el boyutunda bir fotoğraf makinesinin çalınabileceğini nereden bilebilirsiniz? Her akşam otel odanızda uyumadan, sadece kıyafetlerinizi mi odada tutmalısınız? İnsanlar cüzdanlarını nerede muhafaza etmeliler? Söz konusu otel, İzmir'in tek butik oteli ve iyi bir otel. Eğer burada da elini kolunu sallayarak gelen insanlar olur, otel sahipleri bana ne şeklinde bir tutum sergilerse, bunun sorumlusu kimdir? Kayıt etmeyen kamera sistemi mi, otele elini kolunu sallayarak giren kişiler mi, yoksa otelde kalan mağdur mu? Sonuç olarak, zararımız 2000 ytl'dir. Ne yapacağız?
Av.Esin Kılıç Erdoğan Olayda otel yönetimi tartışılmaz şekilde kusurludur. Öncelikle zararınızın tazmini için otel yönetimine bir ihtarname gönderebilir (bir şirkete bağlı ise hem şirket merkezi hem de otel idaresine) ve bundan sonuç alamazsanız maddi ve manevi tazinat talebi ile dava açabilirsiniz.
kerkmen Esin Hanım, teşekkür ederim. Bir iki ufak tefek sorum daha olacak. Dediklerinizi biz de yapmayı arzuluyoruz. Burada, otelin sigortasının olmadığını biliyoruz. Otel müdürü bu şekilde bir cümle sarfetmişti. Bu suç mudur? İkincisi, otel sahipleri, ne malum bir gece önce çaldırmadığı şeklinde bir yorum yapmışlardı. Eşim orada mağdur durumda kaldı ve bu iftira canımızı çok sıktı. Biz bu kişilere manevi olarak da tazminat davası açmayı arzu ediyoruz. Amacımız oradan gelecek geliri de, turizm okullarına bağışlayıp, bilinçli idari kadro yetiştirilmesini sağlamaktır. Olay yurtdışında olsa, veya burada bir turistin başına gelse, sanırım şu anda otel yetkilileri ve otel sahipleri inanılmaz bir boyunduruğun ve milyonların ağırlığı altında eziliyor olacaklardı. Benim sorum, tazmin edeceğimiz manevi değeri neye göre belirleyeceğimiz? Yani bu kişilere çıkıp da 10 bin lira gibi bir rakam mı vermeliyiz, yoksa yerin dibine girsinler diye 1 kuruşluk mu? Bunun yanında otelin bağlı olduğu kuruma (sanırım özel statüde bir otel) da ilgili belgeleri (tutanakları vesaire) göndermeli miyiz? Teşekkürler, Kerem Erkmen
Av.Esin Kılıç Erdoğan Kerem Bey, Size öncelikle bir avukatla hareket etmenizi öneriyorum. Ayrıca, daha önce de söylediğim gibi karşı tarafa maddi ve manevi olarak büyük zarara uğradığınızı belirterek bir ihtarname göndermeniz faydalı olacaktır. Bu ihtarnameyi hem otel idaresine hem de bağlı olduğu kuruma gönderiniz. Öncelikle, ihtardan sonuç almanız mümkündür. İhtarnameye cevap alamasanız da bu Mahkemede lehinize olur. İkinci olarak elbette manevi tazminat isteme hakkınız mevcut. Sonuçta eşiniz fiziksel bir saldıraya da maruz kalabilirdi. Manevi tazminatın kıstası bir tarafı zenginleştirme diğer tarafı fakirleştirme amacını gütmemesidir. Dolayısı ile burada uygun bir rakam belirtmekte fayda var. Üstelik, talep edeceğiniz rakamın reddedilen kısmı üzerinden vekalet ücreti ödemek durumunda da kalabileceğiniz için rakamı yüksek tutmamanızı öneririm. Ama 1 kuruş sizin amaçladığınız yerin dibine geçme sonucunu da doğurmayacaktır. Sizin açacağınız dava maddi ve manevi tazminat davasıdır. Burada maddi tazminat bedelini de düşük tutmanızda fayda var. Yalnız dilekçenizde fazlaya ilişkin haklarınızı saklı tuttuğunuzu özellikle belirtmek zorundasınız. Aksi takdirde zararınız daha fazla tespit edilse dahi, davayı açarken talep ettiğiniz rakamdan fazlasını alamazsınız. Bu arada dava açmadan önce bir noktaya dikkat etmeniz lazım. Polis tutanaklarında hırsızlık olayı nasıl anlatıldı? Örneğin eşiniz kapıyı kilitli tutmuş mu? Kapıyı kilitlemediyse önlem almadığı için ona da kusur atfedilecektir. Eğer tutanaklar lehinize değil ise, dava açmayı bir kez daha düşünün. Çünkü bu kısa bir süreç değil. Bu arada büyük olasılıkla otelde bilirkişi incelemesi de yapılacaktır. Bu incelemede otelin güvenliği sağlayıp sağlamadığı, giriş ve çıkışlarda kontrol olup olmadığı, anahtarların düzgün saklanıp saklanmadığı, vs incelenecektir. Elbette otel yönetimi tüm bunlardan sorumludur. Diğer sorunuza gelince, otellerin sigorta yaptırma zorunluluğu olduğunu sanmıyorum. Ancak bu emin olduğum bir husus da değil. Otel yönetiminin iddiaları Mahkemenin değerlendireceği bir husustur. Ancak objektif koşullarda bu tür bir olayı yaşamayan bir insanın tüm bu uğraşa girmesi pek akıl karı görünmediği için bu iddialar Mahkemede pek dinlenmeyecektir.
kerkmen Biraz geciktik ve bu esnada dava açmadık ama bugün bu maili gördüm. Buna binayen şimdi aradan 3 ay geçmiş olmasına rağmen dava açabilir miyim ve bunu emsal olarak kabul ettirebilir miyim? Esas No: 2005/5257 Karar No: 2005/12386 Tarihi: 15.07.2005 #8226; Otel Odasında Hırsızlık #8226; Otel İdaresinin Sorumluluğu #8226; Sorumluluktan Beraat Şartı ÖZET Dava, davalıya ait otelde konaklayan davacının gece odasına anahtar uydurulmak suretiyle girilip çalınan para, cep telefonu ve kredi kartları nedeniyle uğradığı zararın olay tarihinden itibaren faizi ile tahsiline karar verilmesi istemine ilişkindir. Davalı otel, davacının imzası bulunan konaklama belgesinde, sorumluluktan beraat şartı olduğu için sorumlu olmadığını savunmaktadır. Sözleşmenin kuruluş aşamasında, borçlunun hile veya ağır kusurundan sorumlu olmayacağını, belirleyen kural geçerli değildir. Konaklama belgesi hırsızlık olayından önce düzenlenmiştir. Buna göre, davacının odasına ait anahtarın konaklayan ve otel idaresi dışında hiç kimsede bulunmaması gerçeğinin karşısında gece anahtar uydurulmak suretiyle gerçekleşen hırsızlık olayında davalının ağır kusurlu olduğunun kabulü gerekir. Bu nedenle konaklama belgesindeki değerli eşya ve paranın kaybından davalının sorumlu olmayacağına ilişkin kural geçersizdir. Öte yandan, davalı hırsızlığın vukuunu önlenmek için gerekli tedbirleri aldığını, kendisine isnadı kabil bir kusur bulunmadığını ispat edemediğine ve kusurlu olduğuna göre davacının oluşan zararının tamamından sorumludur.
Av.Feyz Pazarbaşı Sayın Kerkmen, emsal yargıtay kararında da belirtildiği üzere dava açıp tazminat talep edebilirsiniz. Bu yönden henüz zamanaşımı da gerçekleşmemiştir. Dava açabilirsiniz.
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 03/05/2025 06:33:20