Hukuki.NET


03/05/2025  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
Boşanma ve evlilik öncesi edinilen mallar
SevimX 1988 yılında evlendim.Çalıştığım kurumun personeline ucuz fiyatla verdiği bir arsa üzerine 1990 yılında kurulan bir kooperatif yoluyla yapılan bir dairenin 1997 yılında sahibi oldum. Eşim tam bir içki ve kumar tutkunu olup 12 yıldır evliliğimiz tam bir kabus halinde sürüyor.Şimdiye kadar iki oğlumun hatırına katlandım. 5 yıldır da kanser hastasıyım.Eşim kamu görevlisi olup içki ve kumar zaafiyeti nedeniyle işini de aksatması yüzünden aynı ilin bir başka ilçesine kurumu tarafından tayin edildi. Ne benimle ne de çocuklarla son bir yıldır hiç ilgilenmiyor ve zaten ayrı yaşıyoruz. Şimdiye kadar ortak tasarruflarımızla alınan üç otomobili değişik zamanlarda satarak içki ve kumara verdi. Ben ve 17 ve 15 yaşlarındaki çocuklarım artık bu evliliğin sürmesini istemiyoruz. Boşanmaya karar verdim. Eşim, boşanmamız halinde üzerime tapulu olan evden hak talep edebilirmi? Ne gibi hukuki haklarım var. Boşanma davasını açmadan önce evi satarsam ne olur? Ev konusu boşanma davası sürerken ne şekilde gündeme gelebilir?. Bu konularda yardımlarınızı bekliyorum.
Av.Dilek Kuzulu Yüksel Herhangi bir mal rejimi sözleşmesi yapmadı iseniz, 2002 yılından itibaren yasal mal rejimi olan "Edinilmiş mallara katılma rejimi" ne tabi olacaksınız. Bu rejime göre de 2002 yılından önce sahip olduğunuz mallar kime ait ise onun kişisel malı sayılacak, boşanma halinde diğer eş bu malın edinilmiş mal olduğundan bahisle hak iddia edemeyecektir. Ancak, katılım payı talep ederek dava açabilir. Bunu boşanma davası ile birlikte talip edebileceği gibi ayrı bir dava olarak da talep edebilir. Evi şimdi satarsanız, eşinizin katılım payı hak etmesi durumunda evin satışını, katılım payını azaltma kastı nedeniyle iptal ettirme yoluna gidebilir.
SevimX Sayın Av. Dilek Hanım; İlgi ve alakanıza teşekkürler ediyorum.Bana moral verdiniz.Eşim zaten baba evinden bir otomobil(oda 1978 model idi)getirmişti.Daha sonra satıp parasını kumarda yedi.Adam olur diye düşündüm tüm takı ve ziynetlerimi verdim bir araba daha aldık.Onu da yedi.Son olarak geçen yıl yine belki düzelir umuduyla tasarruf teşvikteki paralarımı toplu çekip verdim ve bir otomobil daha aldık ama 2 ay sürmedi onuda kumara verdiğini öğrendim.Artık bu işe son vereceğim.
SevimX Sayın Av.Dilek Hanım; Daha önceki soruma siz cevap verdiğiniz için yine affınıza sığınarak size bir şey daha sormak istiyorum. Önceden de belirttiğim gibi kanser hastasıyım ve açacağım davanın sonunu göremeyebilim. Ama ben eşimin miras hakkından mahrum bırakmak istiyorum. Bu konuda bir vasiyetname hazırlatabilirmiyim. Üzerime olan ev emekli maaşım ve ikramiyem sadece çocuklara kalırmı?
Emrah Yavuzcan Boşanan eşler arasında miras intikal etmez. Fakat boşanmadan önce mirasın geçmemesini isterseniz bu şekilde tek taraflı ve yazılı olarak irade beyanınızı belirtmelisiniz.
Av.Esin Kılıç Erdoğan Sayın Sevimx, Öncelikle büyük geçmiş olsun, en kısa zamanda sağlığınıza kavuşmanızı diliyorum. Rahatsızlığınızın tedavisinde en önemli nokta, moralinizi yüksek tutmanız, öyle değil mi? O yüzden, davanın sonucunu göremezsem gibi düşünceleri aklınızdan çıkarmaya çalışın. Çocuklarınız için birinci öncelik onlara kalacak mallarınız değil, bizzat sizsiniz. Bunu asla unutmamaya çalışın olur mu? Sorularınızın tümü yanıtlanmış ama içinizin rahat etmesi bakımından şunu daha açık söyleyebilirim, el yazınızla dahi bir vasiyetname hazırlayarak eşininizin mirasınızdan pay almasını istemediğinizi ve mallarınızı çocuklarınıza bıraktığınızı yazabilirsiniz.
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 03/05/2025 09:21:08