Hukuki.NET


03/05/2025  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
ortak velayet hakkında bilgi istiyorum
başaktuna merhabalar, 7 yıllık evliyim 6 yaşında bir kızım var. eşim boşanmak istemiyor kabul için tek şartı velayeti bana ver ama çocuk sende kalsın diyor. medeni kanunda bulamadım ama geçen gün amerikalı bi yazarın kitabını okurken yabancı ülkelerde ortak velayetin olduğunu öğrendim. ortak velayet bizim ülkemizde de uygulanıyormu bu konuyla ilgili kaynak gösterirseniz veya bilgi verirseniz sevinirim.
Kaan V. Medeni Kanunumuzda böyle bir husus söz konusu değildir.Aksi düzenleme 335 vs. düzenlenmektedir. Özellikle 336. maddenin son fıkrasına baktığımızda "Velayet, ana veya babadan birinin ölümü halinde sağ kalana, boşanmada ise çocuk kendisine bırakılan tarafa aittir." hükmü mevcuttur.
Av.Esin Kılıç Erdoğan Aslında kişisel olarak, Medeni kanunun bu konuyu düzenleyen 336.maddesinde bir ifade hatası bulunduğunu düşünüyorum. Maddeye göre "Evlilik devam ettiği sürece ana ve baba velayeti birlikte kullanırlar. Ortak hayata son verilmiş veya ayrılık hali gerçekleşmişse hakim, velayeti eşlerden birine verebilir.Velayet, ana ve babadan birinin ölümü halinde sağ kalana, boşanmada ise çocuk kendisine bırakılan tarafa aittir." Verebilir derken, sanki aslolan velayetin birlikte kullanımıdır ve hakim yine her iki tarafa velayet hakkı tanıyabilir gibi izlenim uyandırıyor. Ancak ifade hatası olsa da olmasa da, gerçek bu değil. Sayın V.'ın da yazdığı gibi, boşanma davalarında velayet tek tarafa verilir. Konu ile ilgili çok açık bir Yargıtay Kararını da yazıyorum. "Boşanma veya ayrılığa karar verilmesi halinde hakim velayeti eşlerden birine vermesi gerekmektedir. ( MK. md. 336 ) Velayet düzenlemesi kamu düzeni ile ilgilidir. Yabancı mahkemenin müşterek çocukların velayetini anne ve babaya bırakması Türk Medeni Kanununa aykırıdır." Bunun dışında size önereceğim bir nokta şudur; eşinize velayet hakkını vermeye karar verirseniz, kızınızla kişisel ilişkilerinizi anlaşma altına almanızda fayda bulunmaktadır. Şöyle açıklayabilirim, hakim bir tarafa velayet hakkını verirken, diğer tarafla çocuk arasındaki kişisel ilişkileri de düzenler. Bu kişisel ilişki, çocuğu hangi tarihlerde, ne şekilde göreceğinizi düzenler. Bunu çok açık biçimde yazılı hale getirirseniz, ileride velayetin kullanılması ile ilgili bir problem çıkması halinde, eşiniz Mahkeme ilamına uymak zorunda kalacaktır.
başaktuna Sayın Kaan Varlıkakman ve Sayın Esin K. verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Ancak ben kendi fikrim olarak boşanmadan önce çocuğa ait kararları eşler birlikte alırken ve görüp görmeme gibi bir sınırlama olmazken boşanınca eşlerden birinin çocuğunu mahkeme kararıyla görüyor olmasını hazmedemiyorum. Boşanan eşler, çocuk değil. Çocuk O iki kişiye ait. Ondan ayrılmakta sözkonusu değil. Maddedeki o açıklığı kullanmayı istiyorum açıkcası. Yada Sayın Esin K.nın söylediği görüşme günlerinin düzenlenmesinde mümkün olan en esnek düzeye çekmeyi düşünüyorum. Ve açıkçası velayet bende olduğunda eşim istediği zaman çocuğunu görebilir. Velayetin tek taraflı kullanımınında problemli eşler arasında da çocuğu koz olarak kullanmaya neden olduğunu düşünüyorum.Kendi fikrimce bu maddeyi uygun bulmuyorum daha öncede söylediğim gibi boşanan eşler, çocuk değil. Tekrar teşekkürler.
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 03/05/2025 07:13:52