 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
NAFAKA ARTTIRIM DAVASI |
dalida |
şu an bir müvekkil tarafından tarafıma bir nafaka arttırım davası geldi. Ancak müvekkilimin daha önceki avukatı tarafından boşanma ilamında nafaka artış oranı diğer yıllar için de karara bağlanmış olmasına rağmen nafaka arttırım davası açılmış. Ancak gene eski avukat ilamdaki artış oranı olan DİE endeksine göre artış istememiş . 5 senede 2 kere nafaka arttırım davası açmışlar ve her sene otomatikman artacak nafaka mahkeme kararı ile 2 kere artmış. Şu an müvekkilim ise yeni bir artış istemekte .Ben elimizdeki ilk boşanma ilamı üzerinden icra ile yola devam etmek niyetindeyim. Ki yapılması gereken de beş senedir buydu. Sizce her nekadar 2 kere boşu boşuna dava açılmış ise de artık dava açmak gerekir mi? Ayrıca her iki arttırım davasına da karşı taraf sürekli itiraz etmiş ve sürekli temyize giderek olayı uzatmış.
Sormak istediğim şu ben 2006 yılında icra ile talep edeceğimiz miktarı boşanma ilamındaki ilk nafaka üzerine 5 yıllık enflasyon rakkamlarını koyarak mı bulacağım?Yoksa daha önce nafaka artış davaları ile 2002 ve 2004 yıllarında arttırılan rakkamlar üzerinden mi hareket edeceğim? Karar veremedim çünkü eski avukatın yanlış yönlendirmeleri sonucu müvekkilimin şu an aldığı nafaka bile 3 yıl önce alması gereken nafakadan az. Yani hakkı olan zammı hiç alamamış. Mahkeme nafaka artışı yaparken ilamdaki artış oranına hiç dikkat etmemiş ve hep enflasyonun altında artış yapmış Yani her iki nafaka artış kararı da boşanma kararındaki artış oranına uymuyor. 5 sene önceki sözleşmeye göre her sene DİE TÜFE ye göre artarak 1500 nafaka alması gerekirken şu an davalar sonucu 700 milyon alıyor.Nasıl bu rakkamı eas rakkam olarak 1500 'e çıkarabilriz?Müvekkilimin kullanmadığı bu hakkı ona nasıl iade edebiliriz?Yardımlarınız için teşekkürler.
|
Av.Ragıp Atay |
Sayın Dalida,
ilginç bir durum ile karşılaşmışsınız. Ama kanımca, boşanma ilamı birlikte hükmedilen nafakaya ilişkin hükümler ortadan kalkmıştır.
Nafaka, tarafların ekonomik durumlarına ve ihtiyaçlarına göre nafaka miktarı belirlenir.
MK 176 maddesi bu konuyu hükme bağlamıştır. Buna göre, ancak istem halinde ileki yıllardaki nafakanın ne şekilde ödeneceği belli edilebilir. Oysa müvekkiliniz, dava açmış olmakla istem koşulunu ihlal etmiştir.
Kaldı ki, yargıtayın görüşüne göre de, salt enflasyon oranındaki artışlar, nafaka miktarını tek başına belirlemez. Bunun yanısıra, değişen koşulların, ihtiyaçların, tarafların ekonomik durumundaki değişikliklerin de nafaka miktarını etkileyeceği açıktır.
Bence sizin yapmanız gereken, tarafların şu anki sosoyal ve okonomik durumları ile, ihtiyaçlarının da değiştiğini ileri sürerek koşullara uygun bir nafaka tayini istemek. Ancak bu artırımın, enflasyon oranlarından daha aşağıda olmayacağı da açıktır |
dalida |
sayın mesledaşım,
öneriniz için teşekkür ederim. Yalnız açılan davalarda ilk karardaki artış oranına dokunulmamış . Yagıtayın yerleşik içtahatlarında kira tesbit davası sonucu sadece kiranın bedelinin değişeceği , ana sözleşmedeki artış oranının değişmeyeceği, aksi halde sözleşmeye bağlılık ilkesinin savunulamayacağı belirtilmiştir. bence bunu bu nafaka davasına da uygulayabiliriz. Zira müvekkilim anlaşmalı olarak boşanmış, ve karşı taraf sözleşme ve mahkeme kararı ile bağlanmıştır. Kaldı ki yargıtay dolar üzerinden olan nafakalrda bile indirim yapmazken, enflasyon oranı baz alınarak yapılmış bir sözleşmenin uygulanamamasını algılayamıyorum. Müvekkilim nafaka tesbitini sadece önümüzdeki dönem için istemekte geçmiş yılların farklarını talep etmemektedir. Sizce 5 yıl önce 350 milyon olan nafakanın yanlış mahkeme kararları sonucu olması gereken rakkamlara gelmemesi bundan sonra da gelemeyeceği anlamındamıdır?. işte bu noktada çıkış bulamıyorum? Bir avukatın yanlış yönlendirmesi sonucu bu yanlışa mahkeme de uymuş ve müvekkilimin hem sözleşme hem de mahkeme kararı ile alması gereken miktarlar uçup gitmiştir. Şimdi biz nasıl adaletten söz edeceğiz?Yanlış hesap bağdattan döner derler sizce bu hesap nasıl geri döner? Çünkü burada geçmişte 5yıl hakkını kullanmayan ama artık bu hakkı kullanmak isteyen biri var. Bu ilk mahkeme kararını nasıl yok sayacağız. Artı tarafların sözleşmeleri nasıl yok sayılacak.? Tekrar ilginiz için teşekkürler.
|
Av.Ragıp Atay |
Sayın Dalida,
Öncelikle örneğiniz bence yanlış. Nafaka, hakim tarafından resen gözönüne alınan ve kamu düzenine ilişkin bir hükümdür. Kira sözleşmesi ise, adı üstünde bir sözleşmedir. Tarafların iradeleri ile hayat bulur.
Geçmiş dönemlerde yapılan hatanın telefisi mümkün.
Şu anki tarafların ekonomik durumu ve ihtiyaçlarına göre nafaka talep edeceksiniz zaten. Ayrıca, eğer davalının ekonomik durumunda bir gerileme yoksa, bu artışın enflasyondan daha az olması zaten mümkün değil. İlk mahkeme kararını emsal göstereke, enflasyon artışlarını da dikkate alarak, istediğiniz rakama ulaşırsınız sanıyorum |
dalida |
sevgili meslekdaşlarım,
ben de kendi kendime davasız bu işin çözümü zor olacak diyorum ama dava açmamak gerekirken dava açarak müvekkilime zaman ve para, yargıya da fuzuli işem yükü veren eski avukatın yolunu benimsemiş olmazmıyım. Evet boşanma öncesi protokol hakim tarafından değiştirilebilir ancak ilk mahkemede protokol değişmeden karara geçmiş, taraflarda temyiz etmemişse, daha sonra da protokülün şartları karşı taraf tarafından dava edilip, uyarlama istenmemişse(ki ancak olağanüstü ekonomik şartlar altında değişim yapılmatadır. Ahde vefa ilkesi baktığım hemen hemen tüm nafaka artışla ilgili içtihatlarda korunmuştur.), sizce neden enflasyon oranını baz alan bu kararı uygulayamıyorum? ayrıca hepinizin bildiği gibi yeni medeni kanunda sırf mahkemelerin ve nafaka alacaklısının iş yükünü hafifletmek ve her sene dava açılmasını engellemek için yeni bir madde konulmuş ve hakime gelecek yıllardaki artış oranını belirleme yetkisi verilmiştir. (176 madde) Sonuçta elimde her sene nafakanın enflasyon oranında artacağını belirten bir mahkeme kararı. 5 yıldır mahkeme hataları, hesap hataları ile eksik nafaka alan ve kanunun kendisine verdiği hakkı savunmamı isteyen bir müvekkil var? Sizce çıkış yolu nedir?
benim çözmeye çalıştığım şu nafaka artış davası açsakta baz alınacak hareket noktası rakkam nedir? ilk boşanma kararındaki rakkam mı? daha sonra karar verilen rakkamlar mı? Çünkü ilk rakkam baz alınırsa 5 yıllık enflasyon rakkamları ile 1.587 milyon, eksik hesaplanarak, ilk mahkeme kararı yok sayılarak karar verilen diğer rakkamlar baz alınırsa 775 milyon. Sizce müvekkilimin bırakın geçmiş yıllardaki kayıplarını, ileriye yönelik kayıbıda neredeyse yarıyarıya olmaktadır. Yani uzun sözün kısası kanunların kendisine verdiği hakkı almakta ben müvekkilime nasıl yardımcı olabilirim? İnanın 3-4 avukat arkadaş işin içinden çıkamadık. Çok zor ve çetrefilli bir dava ancak hepimizin ortak fikri müvekkilimin alması gereken nafakanın 1.500 milyon civarında olduğu, ancak bu artışı nasıl sağlayabileceğimiz.
|
Bugünün tarihi: 03/05/2025 06:33:12 |