Hukuki.NET


03/05/2025  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
avukatlıkla birleşmeyen işler
Av.Esin Kılıç Erdoğan Madde çok açık: Madde 11 - Aylık, ücret, gündelik veya kesenek gibi ödemeler karşılığında görülen hiçbir hizmet ve görev, sigorta prodüktörlüğü, tacirlik ve esnaflık veya meslekin onuru ile bağdaşması mümkün olmıyan her türlü iş avukatlıkla birleşemez. Peki ya yaptırımı? Ben ne Yasada ne de yönetmelikte rastlamadım. Örneğin pek çok avukat -dışarıdan- apartman-site yöneticiliği yapıyor. Herhangi bir şikayet söz konusu olduğunda yaptırımı ne olacak? 72.maddede şöyle bir düzenleme var: "Aşağıdaki hallerde avukatın adı levhadan silinir:........ Şu kadar ki, staj sırasında mesleğin onuru ile bağdaşması mümkün olmayan işler müstesna olmak üzere, 11'inci maddede sayılan işlerden biri ile uğraştığı, ruhsatnamenin verildiği tarihten itibaren 5 yıl geçtikten sonra anlaşılan avukat, staj süresi içinde elde ettiği ödemelerin veya gelirlerin tutarının üç katını Baroya ödediği takdirde levhaya yeniden yazılır." ancak bu durum, staj dönemini kapsıyor. Peki ya avukatın 11.maddede yazılı işlerden birini yapması halinde? Disiplin soruşturması açılabilir. Peki ya ceza ne olacak?
izmirli Bence avukatlıkla birleşmeyen tek faaliyet bizatihi Türkiye' de avukatlık yapmaktır. Okul ve meslek eğitiminiz boyunca hukukla kanunla yatıp kalktığınız için girişimci ruhunuz sizlere ömür. Onun için bırakınız site yöneticiliği de yapsınlar ticaret de. Nasıl olsa bu ülkede her insanın sol yarısı avukat,sağ yarısı da doktor olduktan sonra meslek onurunuz, bilinçaltınızın bir kıyısında varsın beklesin.
Nilgül Saraç Avukat hakkında yapılacak bir şikayet halinde avukatın bağlı olduğu baro disiplin kurulunca soruşturma başlatılır. Avukat budurumdan haberdar edilir. Avukata baro disiplin yönetmeliğinde belirtilen müeyyidelerden birinin uygulansını gerektiren bir durumun varlığı halinde Türkiye Barolar Birliği durumdan haberdar edilir. Onların onayı ile Baro Disiplin yönetmeliğinde belirtilen cezalar uygulanır.
illegal Mesela tacirlik neden avukatlıkla bağdaşmaz? Kar elde ettiği için mi? Yoksa kanunları daha iyi bilip diğer tacirlere karşı haksız rekabet teşkil ettiği için mi? Veya tacirlik onursuz bir meslek mi? Bu konunun artık ciddi anlamda irdelenmesi lazım.
Nilgül Saraç Avukatlığın serbest meslek niteliği ağır basmakla birlikte aynı zamanda bir kamu hizmeti niteliğindedir. İfa ettiği kamu görevi ise hassas dengeler üzerine kurulu yargı üzerinedir. Kamu görevlilerininde sigorta prodüktörlüğü, tacirlik ve esnaflık gibi işleri yapmaları yasaktır. Avukatlık mesleğinin kamu hizmeti niteliği nedeniyle bu kapsamda yeralması dolasıyla yasak avukatları da kapsamaktadır.
Av.Esin Kılıç Erdoğan Sayın Nilgün saraç, bildiğim kadarı ile "disiplin yönetmeliği" adı altında bir yönetmelik yok. Siz biliyorsanız ve sorumla ilgili bir maddesini de bulabilirseniz sevinirim.
Nilgül Saraç ankara Barosunun oduğuna göre her baronun vardır. Siteye eklemeye çalışırım.
Av.Esin Kılıç Erdoğan Yönetmelikler şunlar: Avukatlık Kanunu Yönetmeliği Avukatlar Ortaklığı Yönetmeliği Baro Hakem Kurulu Yönetmeliği Avukatlık Adli Yardım Yönetmeliği Reklam Yasağı Yönetmeliği Avukatlık Sınav Yönetmeliği Avukatlık Staj Yönetmeliği Staj Kredi Yönetmeliği Sizin sözünü ettiğiniz cezalar ise zaten Avukatlık Kanununda yer alıyor ve hepimizce biliniyor. md. 134-135 ve devamı.. Benim sorum da cezaların ne olduğu veya nasıl uygulandığı değil zaten. Md.11'in yaptırımı nedir? Buna ilişkin bir uygulama, örnek, karar var mıdır?
Nilgül Saraç Levhadan silinmeyi gerektiren haller : Madde 72 - Aşağıdaki hallerde avukatın adı levhadan silinir: a) Avukatlığa kabul için bu kanunun aradığı şartların sonradan kaybedilmiş olması, Avukat olabilmenin şartları A) Olumlu şartlar B) Olumsuz Şartlar Olumlu Şartlar: 1) T.C. vatandaşı olmak (Bunun istisnası Avukatlık ortaklıkları ve Türk soylu yabanıclarında Türkiye'de avukatlıkyapabilmesidir. 2)Türkiye'de hukuk fakültesinden mezun olmak yada yabancı bir ülke hukuk fakülteisndne mezunda fark derslerini vermiş olmak. 3) Staj bitirme belgesini almış olmak. 4) Baro levhasına kayıt yaptırmış olmak Olumsuz Şartlar: 1) avukatlık Kanunu 72.maddesine aykırı bir durum içinde bulunmamak. avukatlık kanunu 11.maddesi : Aylık, ücret, gündelik veya kesenek gibi ödemeler karşılığında görülen hiçbir hizmet ve görev, sigorta prodüktörlüğü, tacirlik ve esnaflık veya meslekin onuru ile bağdaşması mümkün olmıyan her türlü iş avukatlıkla birleşemez. Avukatlık Kanunu 72.madde ise 11.maddenin müeyyidesini içermekte ve avukatlık mesleğinin onuru ile birleşmeyen işlerinde avukatılk mesleği ile bağdaşmayan işler kapsamında saymaktadır.Buna göre uygulanacak müeyyide Levhadan silinmeyi gerektiren haller : Madde 72 - Aşağıdaki hallerde avukatın adı levhadan silinir: a) Avukatlığa kabul için bu kanunun aradığı şartların sonradan kaybedilmiş olması. Burda da açıkça belirtildiği üzere yukarıda saydığım Avukatlık Mesleğini yapabilmek için gerekli olumlu şartlardan birinin yokluğu ya da olumsuz şartın da varlığı halide suç duyusu ya da ilgili avukatın bağlı olduğu baroya şikayet edilmesi yoluyla baro disiplin kurulunca avukatın baro levhasındaki kaydı silinecektir. Bu karara itraz ise TBB'ne yapılacaktır.
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Velayet hakkı] Wmic Windows Activation Key and windows 7 ultimate activation tool 
  • 03.05.2025 09:36
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 03/05/2025 11:11:41