Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.Hizmet dökümü aşağıdadır.
Ayrıca ağustos sonuna kadar devam edecek sigortam, ona gore hesaplarsanız sevinirim.
Dosya 1237
Printable View
Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.Hizmet dökümü aşağıdadır.
Ayrıca ağustos sonuna kadar devam edecek sigortam, ona gore hesaplarsanız sevinirim.
Dosya 1237
İşten çıkartılacağınız bilgisi size verilmiş , ağustos ayına kadar sigortam yatacak demenizden anladığım. Yani işveren tarafından bildirimli fesih yapılıyor.
Eklediğiniz dökümdeki rakamların kıdem tazminatı hesabıyla bir ilgisi yok.
(Giydirilmiş brüt ücretiniz / 365) x çalıştığını9z gün sayısı = kıdem tazminatı tutarıdır. Bu tutardan % 0,6 Damga vergisi kesilir, kalan size ödenmesi gereken miktardır.
Giydirilmiş brüt ücret: Varsa düzenli hale gelmiş yıl içinde aldığınız ikramiye ortalamaları,yemek bedeli vs süreklilik arzeden yan gelirlerin de maaşınız ilave edilmesi ile bulunur.
Ayrılma-çıkış sebebiniz askerlik nedeniyle olacaksa, kıdem tazminatı alırsınız, ihbar tazminatı alamazsınız.
Hayır sanırım anlatamadım baştan anlatayım :) Askere kasım ayında gideceğim, işyeri ile sözlü olarak askere gitmeden 1 ay önce yani ekim aynı çıkmam üzerine anlaştık herhangi bir yazılı belge yok.Ama gel gelelim bugün bana agustosta cıkartacaklarını soyledıler.Eğer agustos ayında cıkartırsalar beni, ozamanda askere gitmem için 3 ay beklemem gerekıyor bu yüzden ayrılma sebebim askerlik nedeni olmuyor.Kasım ayına kadar çalışabilirim,askerliğime daha çok var çünkü.Kasım ayına kadar çalışmak istiyorum ama izin vermiyorlar ağustos ayında cıkartacagız dıyorlar.Ayrıca çıkış nedeni askerlik olması için askere gideceğim zamanın gelmesi gerekmiyormu?
Yardımcı olabilecek varmı ?
İşveren haklı sebep olmaksızın ihbar süresine uymadan işten çıkardığında ihbar tazminatını da kıdem tazminatı ve kullanılmamış izin günlerine ait ücretlerle birlikte ödemesi gerekir.
İşten çıkartılacağınızın yazılı olarak bildirilmemesi durumunda , ihbar tazminatı almaya hak kazanırsınız.
Ödenmesi gerekiyor, :)
Selamlar,
Yeni konu açmaktansa buraya yazmayı uygun gördüm. Konu sahibinin affına sığınırım.
Benim sorum çeşitli hesaplama araçlarında karşıma çıkan kıdem tazminat tavanı hakkında. Bu yıl Temmuzdan itibaren bu rakam 3000TL civarı olacak. Bu tavan tüm çalışanlar için mi geçerli? Yoksa bazı yerlerde okuduğum gibi sadece kamu çalışanlarını mı kapsıyor?
Daha rakamsal konuşmak gerekirse; aynı süre çalışan iki kişiden birisi 10.000TL diğeri ise 8.000TL alsın. Hesaplama araçlarına göre bu iki kişinin sadece ihbar tazminatları fark ediyor. Kıdem tazminatları aynı sonuca çıkıyor. Bu yaklaşım doğru mu? Yoksa kıdem tazminatı o anki brüt ücretten mi hesaplanıyor?
Buradan alacağım sonuca göre yeni kıdem tazminatı mevzuatına karşı pozisyonumu belirleyeceği :)
Peşinen teşekkürler....
Türkiyede ödenebilecek en yüksek kıdem tazminatı miktarı ( her tam çalışma yılı için )
KIDEM TAZMİNATI TAVAN ÜCRETİ ile belirlenenden fazla olamaz. Dileyen işveren 10.000TL üzerinden de hesaplama yaparak ödeyebilir elbette, ancak tavan miktarı üzerinden yapılan hesaplamayı aşan kısım, kıdem tazminatı olarak değil, gelir olarak kabul edilir ve gelir vergisine tabi olur.
( Pozisyonunuz nedir bu bilgiden sonra :) )
Selamlar,
Öncelikle cevabınız için teşekkürler. Anladığım kadarı ile sonuçta çalışılan firmanın tavrı kanunun kendisinden daha önemli hale geliyor.
Kanunun son hali nasıl olur bilemiyorum ama açıkçası hafif karşıyım diyebilirim. Çünkü;
1. Zaten çalıştığım firmanın genel şikayetlere konu olan ucuz hesap yaklaşımı yok. Sanırım hükümetin bahsettiği mutlu azınlık içerisindeyim. Koridorda birine kafa atmadığım sürece de buradan emekli olurum gibime geliyor (0).
2. Kanun taslağında bahsedilen %4+%1 gibi rakam benim durumumda bir fark yaratmıyor. Kıdem tavanının üstünde kaldığı için ben yine aynı baraja takılıyorum (0).
3. BES modeli tamamen karşı olduğum bir yapılandırma. Benim paramı benden daha iyi kimse değerlendiremez. Bunlar uzun vadeli yatırımlar. 2012 kıdem tavanı ile yaklaşık 5 tane cumhuriyet altını alınabiliyor. 22 yaşında işe başlayan birisi 58 ya da 65 yaşına kadar 180-215 arası Cumhuriyet altını alabilir. Bunun getirisi birçok fondan daha iyidir. Sisteme giriş çıkış için ortaya sürülecek kısıtlamalar da cabası. İşin içine bir de sigorta şirketlerinin getireceği risk girecek. Çalışma hayatımızdan bağımsız, büyük çaplı terör saldırısı, doğal afet, global mali hareketler gibi olaylarda hop oturup hop kalkacağız (-1).
4. Geçmişe yönelik hakedilen rakamların nasıl değerlendirileceği belli değil. Çalıştığım yerin nasıl davranacağı ancak yurt dışındaki genel merkez ile görüştükten sonra ortaya çıkar. Bunun için de kanunun iyice netleşmesi lazım. Genelde eğilim olduğunu gördüğüm "çıkış-giriş" işlemlerinde zaten firmanın üstündeki yük kalkacağı için büyük hayal kırıklıkları yaşanabilir (0).
Yukarıdaki maddeler arasında ağırlık hesabı yapmadan 0 +0 + (-1) + 0 = -1
Düzenleme: Şirketimin İK ile konuştuktan sonra 2.madde için görüşümü nötr olarak değiştirdim...