-
Tek tip askerlik: Herkes 9 ay yapacak
SABAH'ın ulaştığı taslak çalışmaya göre, tüm askerler dokuz ay aynı karavanadan yiyecek. Asker ihtiyacı karşılanırsa bedelliye izin çıkacak
Bugün itibariyle Genelkurmay Başkanlığı koltuğuna oturacak Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner'in yeniden gündeme getirdiği tek tip askerlik uygulamasının detaylarına SABAH ulaştı. Zorunlu askerlik hizmetini sadeleştiren tek tip askerlik düzenlemesinde dokuz aylık bir süre üzerinde çalışıldığı öğrenildi. Yeni model hayata geçtiğinde dört yıllık üniversite mezunu olanlar ile olmayanlar aynı sürede vatani görevini yapacak. Kısa dönem askerlik sistemini rafa kaldıracak bu modelde, dokuz ay boyunca herkes aynı karavanadan yemek yiyecek. Önceki gün görevini Orgeneral Erdal Ceylanoğlu'na devreden Org. Koşaner, devir teslim töreninde yaptığı konuşmada, tek tip askerlik düzenlemesine biran önce geçileceğini belirtilerek, "Vatan hizmetinin herkes için eşit şartlarda yapılması, ayrıca eğitimli insan gücümüzden daha uzun süre ve daha etkin şekilde yararlanılmasına imkan yaratılması önem arz etmektedir" demişti.
45 GÜN ÖZEL SİLAH EĞİTİMİ
SABAH'ın ulaştığı ayrıntılara göre yeni uygulamayla eğitim sisteminde de bazı değişikliliklere gidilecek. Terörle mücadelenin yoğun olduğu bölgelerde görev yapan er ve erbaşların eğitimsiz olduğu eleştirilerini dikkate alan Türk Silahlı Kuvvetleri, tek tip askerlik düzenlemesinde askerlere özel bir silah eğitimi verecek. Acemilik döneminden sonra herkes 45 gün süren özel silah eğitimi alacak. Yeni uygulamayla yedek subaylık da tarihe karışacak. Hazırlıkları iki yıl önce başlayan tek tip askerlik çalışması tamamlandıktan sonra kanun taslağı TBMM'ye gönderilecek. Tek tip askerliğin taslak çalışmasına göre 9 aylık sürede acemilik ve usta birliği dönemleri de komutanlık ve birliklere göre değişiklikler içerecek. Bu süreyi kuvvetler belirleyecek. Planlamaya göre acemi eğitimi 20 ile 30 gün arasında verilecek. Yemin töreninden sonra ikinci döneme geçilecek. Bu dönemin ise 45 gün sürmesi planlanıyor. Bu süre içinde askerler özellikle silah kullanma konusunda özel eğitimden geçirilecek. Bu sürenin sonunda da personelin birlik görevlendirilmesi yapılacak.
YEDEK SUBAYLIK TARİH OLUYOR
Yeni düzenlemeyle, TSK'nın ihtiyacı doğrultusunda dört yıllık üniversite mezunları arasından seçilen yedek subaylık dönemi de sona erecek. 12 ay süreliğine takım komutanı olarak kıtalarında gören yapan yedek subaylar da er statüsüyle zorunlu askerlik hizmeti yapacaklar. Takım komutanları ise mesleği askerlik olan sözleşmeli subaylardan oluşacak. Bedelli askerliğin çıkmaması için gerekçe gösterilen TSK'daki asker açığı da tek tip askerlik uygulaması sayesinde kapanmış olacak. Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ, 29 Nisan 2009'da düzenlediği İkinci İletişim Toplantısı'nda 2008 yılı itibariyle TSK'nın asker ihtiyacının ancak yüzde 65.49'unu karşılayabildiklerini açıklamıştı. Asker açığının kapanması halinde bedelli askerliğin yeniden gündeme gelebileceği öngörülüyor. Türkiye'de 400 bin dolayında kişinin bedelli askerlik beklediği belirtiliyor.
5 FARKLI UYGULAMA VAR
Askerlik çağına gelmiş kişiler, kısa dönem, yedek subay ve uzun dönem askerlik yapabiliyor. Buna göre ilköğretim ve lise mezunu vatandaşlar 15 ay askerlik yapıyor. Üniversite mezunu olanlar ise askerliklerini 6 ay kısa ve yedeksubay olarak 12 ay yapabiliyor. Yurtdışında yaşayanlar ise 28 günlük paralı eğitimle askerliklerini tamamlayabiliyor. Gündemdeki bedelli askerlikte ise parayı yatıranlar 28 günlük eğitim alıyor.
Sabah
-
Cevap: Tek tip askerlik: Herkes 9 ay yapacak
ne zaman yururluge girecek?
-
Vatan millet sakarya çığlıklarıyla ortalarda gezenler bu habere neden tepki vermezler.Hayret verici değil mi?? CHP nin anayasa mahkemesine götüreceğini düşünüyorum bu kararı:))
-
Alıntı:
GargameLşirin rumuzlu üyeden alıntı
ne zaman yururluge girecek?
Henüz kesinleşen bir durum yok :)
-
Kesinlikle en kısa sürede yürürlüğe girmesi ve profesyonel orduya geçilmesi gerektiğini düşünüyorum, evet profesyonel ordu kurmak pahalı ve devlete ek külfet çıkaracak ama vatani görevimi yaptığım dönemde KaraNet'ten öğrendiğim bilgiye göre Türkiye genelinde sadece bir askerin günlük TSK'ya yani devlete maliyeti 54 tl idi sene 2004, 180 günlük bu mali kazancın profesyonel ordunun kurulması içinde gerekli bütçe açığınıda karşılayacağını düşünmekteyim.
-
15 aya ne kadar sürede düştüyse 9 yada o kadar zaman alır düşüncesindeyim yani uzunca bir süre daha hayal olarak kalıcak arşivlerde.
-
çok yararlı bir taslak herkesinde kabul edeceği konusunda şüphem yok 75-80 milyon nüfusa sahipiz savaşta yok ortada vatanı satmak olmaz 9 ay askerlik yapmak 9 ayı kısa görenler askerlik vazifesinin nasıl olduğunun bilincine fazla sahip olamayan arkadaşlar olduğunu düşündüğüm için yapılan yorumlara ses çıkarmıyorum.
-
Arkadaşlar, kısa dönem (6 ay er) giden askerler süre uzarsa (9 yada 12 ay) askerlik sürelerini kaç ay yaparlar? Yani askerde olan erleri veya yedek subayları etkilermi? Bu konu hakkında bigisi olan varsa acilen cevaplarını bekliyorum.
-
Bronx2000 arkadaşın sorusunu bende çok merak ediyorum ve biraz araştırma yaptım. Görevde olupta er olarak askere gidenler ilgili kanun değişikliği ile çıkan kanunun hükme gereğince işlem görecektir. bunun örnekleri geçmiş dönemlerde var. askerliğin 18 aydan 15 aya düşmesi sebebi ile terhis olan arkadaşlarım var. fakat kısa dönem (6 ay) askerliğe müracat eden ve askere kabul edilmiş, kişilerin askerlik uzamasın durumunda net ve kesin bir bilgiye ulaşamadım. Bazı yorumlara göre askerlik yeminin etmiş kişiler ilgili konunda hangi madde geçerli ise ona tabi olacaktır deniyo. Bazı yorumlara göre çıkan kanun herkezi bağlar ve lehte veya alehte olsa bile durum değişmez demekte. Bu durumun örneği yani askerliğin uzaması 1974 doğumlu kişilerin askerlik dönemlerinde olmuş sanırsam. Bu dönemde durumun nasıl olduğu hakkında fazla bilgim yok ama araştırmaktayım.
Bu konu hakkında net bilgileri olan arkadaşlar ilgili maddeyide göstererek bizleri aydınlatırsa çok iyi olacağı kanatindeyim.
-
yorumları okuduğum üzere herkes bu olayı sabırsızlıkla beklediğini görüyorum...
lakin tecrübelerim doğrultusunda bu olayın en az 2 yada 3 senden önce olacağını sanmıyorum...
öncelikle siyasi sürecine bakarsak bu olayın gerçekleşmesi epey bir secmen kazanımı anlamına gelir. bu iş secimlerde oy artırma için güzel bir vaaddir. seçimlere 1 yıl gibi bir zaman olduğu ve seçimlerden sonra alt yapının hazırlanması falanında 1 yıl süreceğini düşünürsek en az iki yıl var :)
asker çağına girmiş herkes bir an önce askerliği bitirip hayata atılmak amacındadır. o yüzden erken terhis edilip sivile döndüklerinde iş arayışları içerisine gireceklerinden dolayı ve çoğunun bekar olduğunuda düşünürsek ortaya en düşük ücretle çalışmaya razı bir potansiyel işsiz kesimi çıkacak.. aynı 18 aydan 15 aya düştüğü dönemde yaşanan sorunlar gibi...ekonomi olarak ülkemiz buna hazır değil suan
9 ay konusu ordu içinde kolay değil hele ki terör bölgesinde başlı başına büyük bir sıkıntı ortaya çıkacaktır. bir asker ancak 7 aydan sonra öğrendiklerini icraata geçirir ... geriye 2 ay gibi bir süre kalır bunun da son 15 günü terhis psikolojisi golduğunda bir askerin vatan için en verimli zamanı neredeyse 2 aydan az bir süredir.. ve ortaya çıkacak sürkilasyon sorunlarıda zorluk oluşturacaktır.
bir arkadaşımız kısalan süre nedeli ile artan parayla profesyonel orduya kaynak teşkil edilebileceğini yazmış.bu artak para miktarı o kadarda abartılacak bir mebla değildir.. günlük 30 tl civarıdır.. oysa maaşlı bir asker olduğu takdirde bu kişinin 2 yıllık eğitim masrafı hariç günlük bedeli 85 tl civarındadır..
son zamanlardada bu profesyonel ordu kavramı amacını aşmış anlam haline gelmiştir.tsk bünyesinde güneydoğu için ihtiyacın 3/2 sini karşılayacak bir profeyonel ordu özel birlikler ve özel kuvvetler bünyesinde mevcuttur...lakin orduda bir fabrikaya benzer herkesi müdür yaparsanız o fabrikada çalışacak işçi kalmayacağı için fabrika amacına uygun işleyemez... işçi kadrosunada müdür statüsünde personel koyarsanızda ölü yatırımdan başka bir şey olmaz... batı içinde düşünürsek bu bölgede ülkenin durumu göz önüne laınırsa çokta profesyonel bir asker ihtiyacı bulunmamaktadır... eğerki büyük bir savaş içerisine girersek te şanlı geçmişimizde olduğu hepbirlikte zaten cepheye koşacağımızdan herkesin az buçuk askeri bilgisi olması lazımdır..
-
Konu siyasi baskı/koz aracı ile şekillenince TSK.nın buna hayır demesi zor. Ancak doğrusu, asker ihtiyacının TSK tarafından belirlenmesi. Bu durumda teferruat adlı arkadaşın dedikleri de hesaba katıldığında 7 ay intibak, 2 ay gerçek askerliğinde pek bir faydası yok. Yeterince kadro veya profesyonel ordusu olacağından yedeksubaylığa da ihtiyaç yok ama üniversite mezunlarının da 9 ay askerlik yapmasına itirazım var. Senelerce okumuş, vatana millete en faydalı olacağı çağda, tam işini kurarken diğerleri gibi 9 ay askerlik yapmasını kabul edemiyorum. Bu bir üstünlük değil, üniversite mezununa ödül olarak algılanabileceğinden eşitlik ilkesine de aykırı değildir. Üniversite mezunu olmayanların 12, üniversite mezunu olanların 6 ay yapması makuldür.
Askerliği standart 9 ay yapmak ise olsa olsa; insan taşımacılığı ile uğraşan şirketlerin yada teröristlerin işine yarar...
Kanunlar ilke olarak geriye yürümez. Ancak geçici maddeler ile halihazırda silah altında olanların durumu düzenlenebilir. Hakça olması gereken, terhis olmamışların süre dolduysa terhisi, 6 aylık kısa dönemlerin müktesep hakkı olduğundan 6 aylık sürenin dolumuyla terhisleridir. Ayrıca bunun yemin etmiş askerlere değil, askerliğini karar altına aldırmış herkes için geçerli müktesep hak olduğunu düşünüyorum. (Böylelikle üniversite mezunu olup da bakaya kalanların derhal askerlik için karar aldırmaları sağlanmış olur).
Alıntı:
teferruat rumuzlu üyeden alıntı
eğerki büyük bir savaş içerisine girersek te şanlı geçmişimizde olduğu hepbirlikte zaten cepheye koşacağımızdan herkesin az buçuk askeri bilgisi olması lazımdır..
%100 katılıyorum.
-
Alıntı:
litigation rumuzlu üyeden alıntı
Konu siyasi baskı/koz aracı ile şekillenince TSK.nın buna hayır demesi zor. Ancak doğrusu, asker ihtiyacının TSK tarafından belirlenmesi. Bu durumda teferruat adlı arkadaşın dedikleri de hesaba katıldığında 7 ay intibak, 2 ay gerçek askerliğinde pek bir faydası yok. Yeterince kadro veya profesyonel ordusu olacağından yedeksubaylığa da ihtiyaç yok ama üniversite mezunlarının da 9 ay askerlik yapmasına itirazım var. Senelerce okumuş, vatana millete en faydalı olacağı çağda, tam işini kurarken diğerleri gibi 9 ay askerlik yapmasını kabul edemiyorum. Bu bir üstünlük değil, üniversite mezununa ödül olarak algılanabileceğinden eşitlik ilkesine de aykırı değildir. Üniversite mezunu olmayanların 12, üniversite mezunu olanların 6 ay yapması makuldür.
Askerliği standart 9 ay yapmak ise olsa olsa; insan taşımacılığı ile uğraşan şirketlerin yada teröristlerin işine yarar...
Kanunlar ilke olarak geriye yürümez. Ancak geçici maddeler ile halihazırda silah altında olanların durumu düzenlenebilir. Hakça olması gereken, terhis olmamışların süre dolduysa terhisi, 6 aylık kısa dönemlerin müktesep hakkı olduğundan 6 aylık sürenin dolumuyla terhisleridir. Ayrıca bunun yemin etmiş askerlere değil, askerliğini karar altına aldırmış herkes için geçerli müktesep hak olduğunu düşünüyorum. (Böylelikle üniversite mezunu olup da bakaya kalanların derhal askerlik için karar aldırmaları sağlanmış olur).
%100 katılıyorum.
Beyefendi sizin görüşünüze katılmıyorum.Askerlik vatan borcunu ödemek için yapılır.Üniversite mezunu olanların olmayanlara göre vatana daha az mı borçları var ki daha kısa askerlik yapmaları gerekiyor.Şu an yıllardır uygulanan kısa dönem askerlik durumunu bile yanlış buldum bu gerekçemden dolayı.Kısa dönem askerlik sadece 4 yıllık üniversite mezunlarına tanınan bir hak.Şimdi MYO mezunu çıkıp diyecek bir liseliden ,ilköğretim mezunundan nasıl aynı derecede askerlik yaparım benim ki de azaltılsın.Liseli diyecek ilköğretim mezunu biriyle nasıl askerlik yaparım benimki de azaltılsın.Zaten ülkemizde her alanda bu eğitimli eğitimsiz kutuplaşması var.Ordumuzda neden olsun.O bizim gözbebeğimiz.Zaten anlam vermiş değilim ,neden askerlikte bu eğitim düzeyine ayrıcalık olayı var.Ama eğer gerçekleşirse bu tek tip askerlik son derece isabetli bir karar olur.Eğer bu ülkede neden hep gariban çocukları şehit oluyor da zenginler olmuyor diye feryad eden biriyseniz bilmelisiniz ki bunun sebebi eğitimlilere tanınan ayrıcalıktan dolayıdır.Çünkü muharip sınıflara yollanmazlar.Branşlarına göre naspetildikleri için batıda görev alırlar genelde.Ama şimdi onlarda komando olabilecek,onlar da piyade olabilecek tek tip askerlik sayesinde ve adalet gelmiş olacak
-
Alıntı:
bartelmi diaz rumuzlu üyeden alıntı
Eğer bu ülkede neden hep gariban çocukları şehit oluyor da zenginler olmuyor diye feryad eden biriyseniz bilmelisiniz ki bunun sebebi eğitimlilere tanınan ayrıcalıktan dolayıdır.Çünkü muharip sınıflara yollanmazlar.Branşlarına göre naspetildikleri için batıda görev alırlar genelde.Ama şimdi onlarda komando olabilecek,onlar da piyade olabilecek tek tip askerlik sayesinde ve adalet gelmiş olacak
Sayın üye, şehit olanlar arasında hem üniversite mezunu hem de gariban çok insan var. Üniversite mezunu gariban değildir diye bir kural mı var? İnsanlar garibanlıktan kurtulmak, bir meslek ve titr sahibi olmak için okuyorlar. Konuyu garibanlığa çevirmenin faydası nedir? Acitasyon yapılacaksa ben de "gariban öğrenciler" okumak, adam olmak için hayatları boyunca çile çektiler, bari askerde çekmesinler diyebilirim...
Aynı şekilde eğitimli eğitimsiz kutuplaşması ne demek? Eğitimi yeterli olmayanlar eğitimlilere karşı bileyleniyorlarsa yapacakları sadece iki alternatif var; 1- Bilmediği şey konusunda bilirkişi gibi konuşmayacak (bu benim fikrim demek başka, ahkam kesmek başka), 2- Eğitim seviyesini yükseltecek ve ondan sonra konuşacak. Herkes bilime, sanata ve mesleğe saygı gösterecek. Yoksa köylü milletin efendisidir sözü; "cahil milletin efendisidir" diye mi çevirilmeye çalışılıyor?
-
Alıntı:
Beyefendi sizin görüşünüze katılmıyorum.Askerlik vatan borcunu ödemek için yapılır.Üniversite mezunu olanların olmayanlara göre vatana daha az mı borçları var ki daha kısa askerlik yapmaları gerekiyor.Şu an yıllardır uygulanan kısa dönem askerlik durumunu bile yanlış buldum bu gerekçemden dolayı.Kısa dönem askerlik sadece 4 yıllık üniversite mezunlarına tanınan bir hak.Şimdi MYO mezunu çıkıp diyecek bir liseliden ,ilköğretim mezunundan nasıl aynı derecede askerlik yaparım benim ki de azaltılsın.Liseli diyecek ilköğretim mezunu biriyle nasıl askerlik yaparım benimki de azaltılsın.Zaten ülkemizde her alanda bu eğitimli eğitimsiz kutuplaşması var.Ordumuzda neden olsun.O bizim gözbebeğimiz.Zaten anlam vermiş değilim ,neden askerlikte bu eğitim düzeyine ayrıcalık olayı var.Ama eğer gerçekleşirse bu tek tip askerlik son derece isabetli bir karar olur.Eğer bu ülkede neden hep gariban çocukları şehit oluyor da zenginler olmuyor diye feryad eden biriyseniz bilmelisiniz ki bunun sebebi eğitimlilere tanınan ayrıcalıktan dolayıdır.Çünkü muharip sınıflara yollanmazlar.Branşlarına göre naspetildikleri için batıda görev alırlar genelde.Ama şimdi onlarda komando olabilecek,onlar da piyade olabilecek tek tip askerlik sayesinde ve adalet gelmiş olacak
Sayın Bartelmi diaz,sizin bu sitedeki yazılarınızın hiçbirine katılmıyorum.Ama bunu dile getirmenizi sonuna kadar savunanlardanım.Bazı şeyleri fena halde karıştırıyorsunuz kanımca.Vatana hizmet yalnız askerlik yapmakla olmuyor.Bence bir turizm işletmecisi olan bir kişi yalnızsa ve işlerini bırakacağı kimsesi yoksa mesela,o kişiye bedelli yaptırılabilir.Çünkü o kişide bu ülkenin turizmine hizmet ediyor sayılmazmı.Mesela polisler zaten güvenlik güçleri değilmi,askerlik yapmaları şartmı.Tahmin edemeyeceğiniz zor şartlarda j.komd olarak 18 ay askerliğini yapmış biri olarak söylüyorum.Birde şu bayanları askere alacağız deseler ne güzel olmazmı.Ozaman herkes vatan borcunu ödemiş olur.Ben ödedimde.
-
Feyyar bey,
size aynen katılıyorum. Madem bunu vatan borcu olarak gören bayanlar var, onlar da bi zahmet yapsınlar. Kaba tabirle "bekara boşanmak kolay" derler buna.
Bana kimse sen ailene bakıyor musun, bakmıyor musun diye sormadan, askere alındım, işimden gücümden oldum. Sizin ki kadar uzun süre olmasa da ben de kısa dönem olarak doğuda askerlik yaptım. Kısa dönem batıda yapar diye birşey yok yani. Eğitimli, eğitimsiz kutuplaşması var, lakin üni mezunu biri en erken 23-24 yaşında gidebilirken askere, lise mezunu 20 yaşında gidebiliyor. biri hayatına 21-22 yaşından devam ederken, diğeri 25inden devam ediyor.
Devlet bugün askerlik yapmayanlardan vatan borcu olarak para istese (ki isteyebilir, sonuçta askere ihtiyacımız olduğu kadar dış borçtan dolayı paraya da ihtiyacımız var, belki de paraya daha da çok ihtiyacımız var), maaşından kesinti yapsa ( bayanlara sadece), acaba bu cümleleri bir daha kurabilecek misiniz ? O zaman da başkaları pişkince size "vatan borcu tabi ödeyeceksin" derlerse ne diyeceksiniz ?
Tek tip askerlik yasalaşırsa, devlet bundan inanılmaz zarar eder. En basitinden, bir çok kişi üniversiteye kayıt olmak yerine, askere gider önce, aöf ye kayıtlar inanılmaz azalır ( ki senede 50 bin kişi vazgeçse devlete zararı yıllık 150 milyon tl olur ); gerçekten okumaya niyeti olan ve imkanı olan kişiler yurtdışına gider ( en azından gidiş hızlanır ).
Bu yasa tasarısı sadece popülistlikten ibarettir. Uzun dönem yapan asker sayısı,kısa dönemlerin tahminen 10 katı iken; kısa dönemi 9 aya çıkartacaksınız, uzun dönemi 9 aya indireceksiniz; hal böyle ilen 1 kısa dönem 6, 10 uzun dönem toplam 150 den 151 ay askerlik yaparken 11 kişi; yeni uygulama da 99 aya inecek yani askeri mevcut sayısı %30 azalacak. Peki Genel Kurmay asker sayısı yetersiz derken, bu uygulama nasıl olacak ? Bu uygulama hayata geçirilebiliyorsa demek ki, asker sayımız fazla, o zaman kısa dönem 6 aya sabitken uzun dönem 9-10 aya pekala indirilebilir demektir oluyor bu. Sonuçta hesap ortada, 11 kiiş için yapılan askerlik süresi gene aynı olacak tek tip askerlik ve uzun dönemin 9-10 aya indirilmesi sonucu.
Bu tür bir uygulama hayata geçirilirse, ben üni okumak isteyen tüm küçüklerime önce askere gidin, sonra üni düşünün diyeceğim. Sonuçta hayattan kaybedilecek süre aynı olduktan sonra, askerliği aradan en erken zamanda çıkarmak daha makul çünkü. Üniden sonra iş hayatına atılmadan evvel askere gitseniz, mesleğinize bağlı olarak değişen dünyaya uyum sağlayamayacaksınızi yok işiniz var ise, işten güçten olacaksınız ( 6 ay ücretsiz izin veren yerler de mevcut ama 9 aya veremezler ), iş hayatına bi daha uyum sağlayamayacaksınız bi süre.
-
Alıntı:
admin rumuzlu üyeden alıntı
Sayın üye, şehit olanlar arasında hem üniversite mezunu hem de gariban çok insan var. Üniversite mezunu gariban değildir diye bir kural mı var? İnsanlar garibanlıktan kurtulmak, bir meslek ve titr sahibi olmak için okuyorlar. Konuyu garibanlığa çevirmenin faydası nedir? Acitasyon yapılacaksa ben de "gariban öğrenciler" okumak, adam olmak için hayatları boyunca çile çektiler, bari askerde çekmesinler diyebilirim...
Aynı şekilde eğitimli eğitimsiz kutuplaşması ne demek? Eğitimi yeterli olmayanlar eğitimlilere karşı bileyleniyorlarsa yapacakları sadece iki alternatif var; 1- Bilmediği şey konusunda bilirkişi gibi konuşmayacak (bu benim fikrim demek başka, ahkam kesmek başka), 2- Eğitim seviyesini yükseltecek ve ondan sonra konuşacak. Herkes bilime, sanata ve mesleğe saygı gösterecek. Yoksa köylü milletin efendisidir sözü; "cahil milletin efendisidir" diye mi çevirilmeye çalışılıyor?
Beyefendi konuyu bireyselleştirirseniz işin içinden çıkılmaz.Genel olarak söyledim ben.Oradaki kıyaslamam malumunuz günümüzde hep şikayet ederiz ya zenginler çocuklarını torpil yaptırıp rahat yerlerde askerlik yaptırıyor diye.Bunun kıyaslamasıydı o.Konuyla ilgili şahsi görüşümü söyledim.Halihazırdaki kısa dönem askerlik durumunu doğru bulmuyorum.Eğer uygulamaya koyulacaksa tek tip askerliğin son derece isabetli bir karar olduğunu düşünüyorum.saygılarımla
-
Alıntı:
feyyar rumuzlu üyeden alıntı
Sayın Bartelmi diaz,sizin bu sitedeki yazılarınızın hiçbirine katılmıyorum.Ama bunu dile getirmenizi sonuna kadar savunanlardanım.Bazı şeyleri fena halde karıştırıyorsunuz kanımca.Vatana hizmet yalnız askerlik yapmakla olmuyor.Bence bir turizm işletmecisi olan bir kişi yalnızsa ve işlerini bırakacağı kimsesi yoksa mesela,o kişiye bedelli yaptırılabilir.Çünkü o kişide bu ülkenin turizmine hizmet ediyor sayılmazmı.Mesela polisler zaten güvenlik güçleri değilmi,askerlik yapmaları şartmı.Tahmin edemeyeceğiniz zor şartlarda j.komd olarak 18 ay askerliğini yapmış biri olarak söylüyorum.Birde şu bayanları askere alacağız deseler ne güzel olmazmı.Ozaman herkes vatan borcunu ödemiş olur.Ben ödedimde.
Beyefendi vatana borcumuz yaşadığımız sürece zaten bitmeyecek ki.Ama bazı değerlerimiz vardır ki kutsallaşmıştır.Bunların en başı da askerliktir.Yasalarımız her 20 yaşına gelmiş erkek vatandaşlarımızı bu hizmete zorunlu kılmış.Eğer bayanlarda yapacak olsaydı kim ne diyebilirdi:) Bana askerliğin zorluğunu anlatmanıza gerek yok.Asker kızıyım,abilerimden iki tanesi binbaşı ve yüzbaşı rütbesinde.Biri de astsubaydı firar edip bıraktı mesleğini:) Babamızda emekli astsubay.O yüzden sıkıntılarını çok iyi biliyorum askerliğin.Şimdi konuyu biraz değiştirdiniz.Polisin askerlik yapması,bedelli çıkması bunlara bişey diyemem.Karşı durduğum konu kısa dönem ve uzun dönem meselesi.Tek tip askerliğin son derece isabetli ve adil olacağını düşünüyorum.saygılarımla
-
Peki kardeşleriniz askerliği hiç er-erbaş olarak yaptılar mı ?
Madem tek tip olacak, subaylara da önce rütbesiz olarak askerlik yaptırılmalı ki, birazcık kısa-uzun dönem askerlerle empati kurabilmeliler.
Askerliğini yapmadan, okula gidip üzerine para alıp, gerçek askerlere ızdırap çektirenler yüzünden askerlikten soğuyoruz.
-
Alıntı:
merakli12 rumuzlu üyeden alıntı
Madem tek tip olacak, subaylara da önce rütbesiz olarak askerlik yaptırılmalı ki, birazcık kısa-uzun dönem askerlerle empati kurabilmeliler.
Askerliğini yapmadan, okula gidip üzerine para alıp, gerçek askerlere ızdırap çektirenler yüzünden askerlikten soğuyoruz.
Beyefendi öyle bir açıklama yapmışsınız ki sanki bu ülkede yasaları ben koymuşum askeri iç hizmetler kanununu ben hazırlamışım gibi.
-
Alıntı:
Yaklaşımınızda çok mantıklı değil.Bir subay lise de okursa 8 yıl askeri okulda eğitim görmektedir.Yan gelip yattıklarını mı sanıyorsunuz askeri okullarda.Devlet subay olduktan sonra da istediği yerde görevlendiriyor personeli.Size deseler ki git kardeşim 4 sene zorunlusun Hakkari de Şırnak ta mesleğini icra et yapabilir misiniz.Bir er en fazla 15 ay çeker bu derdi ama o insanlar hayatlarını adıyorlar.15 sene bu görevi yapmak zorundalar.Tercih şansları yok.Nereye görevlendirilirlerse orada çalışmak zorundalar.Bunları hiç düşünmezsiniz.Evet hukuksuzluk elbette vardır.Ancak bunu hepsi böyle diye genele yayamazsınız.Siz öyle bir yorumda bulunmuşsunuz ki bütün subayların haksızca para alıp ızdırap çektirdiğini anlatmışsınız resmen.
-
Siz tek tip askerliği destekliyorsunuz, bende er-erbaş olarak askerlik yapılmadan subay-astsubay-uzman olunmasın diyorum. Herkes fikrini belirtmiyor mu sonuçta.
Hem diyorsunuz eğitimden dolayı ayrıcalık olmasın diye; madem öyle üni mezunu aynı süre yapacak, harp okulu mezunu da aynı şartlarda yapsın bi süre. ikisi de meslek kazandıran okul değil mi nihayetinde ?
-
Alıntı:
Siz tek tip askerliği destekliyorsunuz, bende er-erbaş olarak askerlik yapılmadan subay-astsubay-uzman olunmasın diyorum. Herkes fikrini belirtmiyor mu sonuçta.
Hem diyorsunuz eğitimden dolayı ayrıcalık olmasın diye; madem öyle üni mezunu aynı süre yapacak, harp okulu mezunu da aynı şartlarda yapsın bi süre. ikisi de meslek kazandıran okul değil mi nihayetinde ?
Bu şekilde söylerseniz tamamdır anlayışla karşılarım.A ncak bundan önceki açıklamanız biraz garip oldu.Şunu bilmelisiniz ki askeri öğrenciler okullarındaki eğitimcilerin gözünde birer erdir.O şekilde muamele görürler yıllarca.Siz askerde ne yapıyorsanız sizden daha ağır şartlarda eğitim görürler.O yüzden ayrıca askere alınıp er olarak görev yapmaları ne kadar doğru olur bilemiyorum.Ama görüşlerinize saygı duyuyorum.
-
yanlışınız var. asker olmayı bir meslek olarak kabul edenler, bu şartları imza etmişlerdir. bunu göze almışlardır. tercih şansları vardır. 15 sene bu işi yapmakla yükümlü olmaları nedir ki ? bir doktor kaç yıl okuyor peki ? veya üst düzey bir mühendis kaç yıl uğraşıyor ? bütün subayları suçladıım da yok, ama her meslekte emretme yetkisini kötüye kullananlar mevcuttur.
er dediğiniz askerler en fazla 15 ay çekiyorlar diyorsunuz, . neden çekmek zorundalar peki ? subay-astsubay-uzman olan askerler ise bunu isteyerek tercih ederek çekiyorlar, peki er-erbaşların suçu ne ? erkek doğmak mı ? madem hayatlarını adayanlar var ailenizde, o zaman hayatını bu işe adamak istemeyenleri eleştirmeyin ve hayatları üzerinde bu kadar basit yorum yapmayın. bi işi isteyerek yapmayan kişinin çalışmasından verim gelmeyeceği gibi, istemediği halde askerlik yapan askerden de üstün başarı beklememek lazım.
-
bu konuda katılabilirim. eğitim konusunda, uzun yıllar eğitim gören subayları katmasam daha doğru olacaktı, ama 1 yılda uzman olup, üzerine maaş alıp 6 ay onra istifa edip askerlikten kurtulan çok uzman tanıdım. hem askerliğini aradan çıkar, hem üzerine maaş al.
ayrıca madem eğitimi bu kadar uzun sürüyor bence, eğitim süresi uzatılmalı. 4 haftalık eğitimle dağ karakolunda görev alan çok asker var çünkü.
-
yorumların devamını okuduğumda askerliğin neredeyse ızdırap ve eşitlik ilkesini bozan bir müessese olduğu kanısı ortaya çıkıyor...
askerliğini erbaş olarak yapan her insanın amacı bir an önce terhis olup memleketine dönmektir.. askerde geçirdiği süre onun için evinden ayrıldığı işinden ayrıldığı bir süreç gibidir..
lakin olayın bir de görülmek istenmeyen yüzü vardır...asker ocaklarıda okullar gibi eğitim kurumlarıdır.. sadece eğitim konuları farklıdır...
aslında insanlar askerlikte ne öğrendiklerini sivil hayata gidince anlarlar...
bunları kabaca sıralarsak
1....toplu yaşamayı öğrenirler
çoğumuz bulunduğumuz konum yaşadığımız yer itibari ile birey olarak yaşarız ve hayata bakış açımız bana dokunmayan yılan bin yaşasın hesabına döner..oysa askerlikte birliktesinizdir.birinizin hatası nı topluca çeker birinizin mükafatını topluca kutlarsınız.. hep şikayet ederler "ahmet yürüyemedi diye hepimiz saatler ce yürüdük" yada buna benzer şeyler... ahmet yürüyemeyince herkes onun yüzünden ceza alınca diğerleri de ahmeti uyarır yada öğrenmesi gerekeni ona öğretir..bu sayede ahmet yaptığı yanlışın toplumu muzdarip ettiğini ve bunun doğru olmadığını öğrenir.. ve diğerleride etraflarında olan bitenlerin mutlaka kendilerinide ilgilendirdiği için sorunu çözmek için saba sarfetmeyi öğrenirler...
bunu sivile çevirirsek sokağımızda başkalarını rahatsız eden kişiler vardır.. bu kişilerden etraf muzdariptir.. işte eğer askerde yeterince insanlarımızı eğitebilirsek o askerimiz sivilde bu sıkıntılı insanı uyarma gereğini kendinde hisseder.... eğer o sorun çıkaran insanıda askerde yeterince eğitebilirsek oda yaptığı yanlış seylerin başkalarına rahatsızlık verdiğini ve bu yüzden toplumdan tepki alacağını öğrenir... :) işin özü budur..
ayrıca askerlikte değişik insan karakterleri var dır.. belki hiç görmediğiniz karşılaşmadığınız karakterlerdir bunlar.. gerçek hayatta her an karşılaşabileceğiniz kişiliklerdir slında .. burada bunları size tanıma imkanı sunar.. kimisi isvilde bu kişilerin patronudur kimileri işçisidir.. o insanları burada iyi tanır sivilde o na göre hareket edersiniz
2.. sabrretmek duygusunu öğrenirler..
hepimiz 20-28 yaş arası çok sabırsızızdır.. herşey hemen olsun ister beklemeyi istemeyiz.. yaptığımız işlerde az emek az zaman bol kazanç mantığına sahibizdir.. biraz zorluk görlükmü kıvıracak yer arar sonunu getirmekten kaçınırız.. özellikle sinirlerimize hakim olamaz her konuyu siddet ile çözebilecek şekilde bakarız..sabır da anlatma ile öğretilecek bir durum değildir.. kimseye anlatma yolu ile sabrın önemini anlatamassınız...bunu ancak yaşatarak öğretebilirsiniz... kimileri satlerce ot yolar kimileri saatlerce nöbet tutar kimileride bol bol temizlik yapar.. burda ot yolmak ile kimse oradaki otun kökünü kurutamaz ama askerlik savaş sanatı olduğundan askerin sinirleri sağlam olmak zorundadır. sivildede aslında böyledir. sabırlı insan her zaman kazanır.. çoğu asker özellikle acemi birliğinde günlerce ot temizliği yapmıştır.."buna kısa dönemlerde dahildir" işte olay en basit bir işte bile sıkıntıya katlanma duygusu gelişir insanın diğer sizlere mantıksız gelen olayların özünde bu vardır aslında ....
3..sorumluluk sahibi olma..
daha 20 yasında gençlerimizin çoğu kendi başlarına iş yapmamıs ailerinin yönlendirmeleri yada rutin işlerle hayatlarını sürdürürler.. oysa askerlikte herkesin birey olarak bir sorumluluk alanı ve görevi vardır... bu görevleri kimse yönlendirmeden kendileri zamanlayıp kendi kararları ile olması gerektiği şekilde icra etmek zorundadırlar... buda olaylaa bakış tarzlarını görev ve sorum duygusunu geliştirir.
4... kurallara uyma uymayınca sonucuna katlanma...
sivil hayatımızda kurallar bütünüdür.her zaman vardır bu kurallar ... ama sivilde takipçisi fazla olmadığı için bu kurallar çoğu zaman suistimal edilir .. lakin askerlikte uymadığınız her kural karşınıza mutlaka çıkar.. ve insan kendisini kurallara uymaya alıştırır..
aslında burada yazılacak o kadar çok sey var ki...... bunlar sadece ilk bakışta askerlerin çok farklı baktıkları olaylardır....
sonuca gelersek bu anlattıklarım aslında her kes için geçerli olmalıdır.. kısa dönemler bir an önce askerliği bitirip iş başı yapmak ister.. ama üniversite mezunu olmayanında bir işi vardır hakkıyla oda işinin başına gitmek evine azda olsa gelir getirmek ister...erken gitmek onunda hakkıdır...
ayrıca kısa dönem olarak görevini güneydoğuda yaptığını belirten arkadaşımız var ..doğrudur kısa dönemlerden güney doğuya gidenler var ama bu arkadaşlar operasyona katılmazlar karargah görevlerinde askerliklerini bitirirler... buda operasyon faaliyetlerine katılan uzun dönemler için bence eşitlik ilkesini bozar ve adaletsizlik olur...
tektip askerliğin devlete zarar ettireceğinden söz edilmiş.. eğer zaman 9 değil 12 yada 15 ay olarak planlanırsa aksine devletin karıdır.. maaş verilen birçok asteğmen vardır. bu arkadaşlar maaşsız olarak görev yaparsa aynı işleri ücretsiz yaptırmak devlete kar sağlar .. 9 ay olarak yapılacak olursada diğer yazımda bahsettiğim sıkıntılar ortaya çıkar bu sıkıntılarda maddi sıkıntılardan daha ön plandadır..
üniversite mezunu olamak konusuna gelirsek, sivilde meslek olarak yapılan işler askerliktete yüzde seksen olarak yapılmaktadır.öğretmenler askerliklerini öğretmen olarak, doktorlar doktor olarak mühendisler mühendis olarak vb insanlar branşlarında çalışabilmektedir.. genel itibari ile 6 ay askerlik yapanların çoğu sırf askeri kısa dönem yapalım diye açıköğretim okuyan kişilerdir. istinai durumlar illaki vardır ama açıklamam genel üzeindedir. sonuçta bir doktor , bir öğretmen bir mühendis askerliğini 12 ay yapıyorsa bir açıköğretim mezunuda benim hakkım 6 aydır diye isyan etmesi abesk gelmektedir bana....
garibanlık konusu ise yanlış izahat edildiğinin kanısındayım .. burda eşitsizliği yaran elit kesim den kasıt zengin iş adamları millet vek. yüksek mertebeli kişilerin çocuklarından bahsedilmesi gerekmektedir.. ben şahsen bir milletvekili oğlunun bakan oğlunun iş adamı oğlunun dağlara çıktığını görmedim ve duymadım..... ama olaya bir doktor öğretmen mühendis olarak bakarsak bu zümlerden güneydoğuda bir çok şehit kardeşimz vardır.. güneydoğuda birlik tabibi olarak çalışan her doktor birlikle beraber tüm operasyonlara çıkarlar bir teknisyen görevi yapan mühendislerde gitmektedir ve öğretmenler de kervan geçmez yerlerde çalışmakta ve terör baskısı altında çok şehit olamktadırlar... bu rada bir gerçek olan da şu dur ki bir çok açıköretim mezunu kısa dönem olarak görev yapan kişiler operasyonel faaliyetlere katılmamaktadırlar bu bir gerçektir tasvip etmediğm bir olaydır...
-
Alıntı:
1 yılda uzman olup, üzerine maaş alıp 6 ay onra istifa edip askerlikten kurtulan çok uzman tanıdım. hem askerliğini aradan çıkar, hem üzerine maaş al.
uzman çavuşlar askerliği yapmışlardır zaten.. bu kişiler 10 ayını erbaş olarak yaptıktan sonra mürecaat edebilirler ve işlemleri sınavları tamamlana kadar askerlikleri bitmiş oluyor .. ayrıca bu kişiler 1 yıldan az sözleme yapamazlar sizin değiğiniz gibi 6 aydan önce istifa edemezler ancak atılırlar meslekten o zamanda devlete taminat öderler. eğitim süreleride 1 yıl değil 4 aydır. olay sizin dediğiniz gibi askerliği uzman olarak hem maaş al hemde askerikten kurtul olarak kimse yapamaz .. bu durumda uzman çavuşlarımıza hakarettir aslında..... lütfen bu konuda bilgi sahibi olmadan asılsız şekilde yazı yazmayın
-
Alıntı:
Beyefendi vatana borcumuz yaşadığımız sürece zaten bitmeyecek ki.Ama bazı değerlerimiz vardır ki kutsallaşmıştır.Bunların en başı da askerliktir.Yasalarımız her 20 yaşına gelmiş erkek vatandaşlarımızı bu hizmete zorunlu kılmış.Eğer bayanlarda yapacak olsaydı kim ne diyebilirdi:) Bana askerliğin zorluğunu anlatmanıza gerek yok.Asker kızıyım,abilerimden iki tanesi binbaşı ve yüzbaşı rütbesinde.Biri de astsubaydı firar edip bıraktı mesleğini:) Babamızda emekli astsubay.O yüzden sıkıntılarını çok iyi biliyorum askerliğin.Şimdi konuyu biraz değiştirdiniz.Polisin askerlik yapması,bedelli çıkması bunlara bişey diyemem.Karşı durduğum konu kısa dönem ve uzun dönem meselesi.Tek tip askerliğin son derece isabetli ve adil olacağını düşünüyorum.saygılarımla
Evet hanımefendi,ilkdefa bir görüşünüze katıldım.Bir Astğm nimiz vardı Ziraat mühendisi,aynı okuldan mezun bir arkadaşıyla sınava girmişler kendisine Astğm lik gelmiş,arkadaşınada kısa dönem.Şimdi düşünebiliyormusunuz farkı.Allahtan aynı yere düşmedik diyor haklıda.Düşselerdi eğer biliyorsunuz kısa dönem olan en fazla olsa olsa Çvş dur.Yani aynı okulu bitirmiş arkadaşının karşısında esas duruş göstermek ve komutanım demek zorunda.En azından bu tasarı bu gibi çarpıklıkları ortadan kaldırmaya yarayacak.Tabiki TSK dan bir ses daha ben duymadım bu konuyla ilgili.
-
hayır askerlik yapmadan yapan çok vardı. belki de uzman jandarma çavuş diye ayırmam lazımdı.
ve de arada öğretilenler bence o kadar önemli değil. yatılı okulda yurtta okuyan bir insanda toplu yaşamayı pekala biliyor.
ev geçindiren, aile sahibi insan da sorumluluk duygusunu biliyor.
işsiz kalan insan da sabrı öğreniyor
kurallar derseniz, sanki iş hayatında veya sivil hayatta belli kurallar yok.
şunu izah edemedim aslında, askerliğimi yaptığım için sıkıntım da yok çok şükür; ama benden sonrası tufan diye boşta vermiyorum.
madem herkes 9 ay yapabiliyor; e ülkede 1 kısa döneme 10 uzun dönem asker var ( isteyen baksın, cidden üni mezunumuz nüfüsüun %10u ), o zaman kısa dönem 6, uzun dönem 15 ay olacağına, bırak kısa dönem 6 ay olsun uzun dönem 10 ay. herkes sevinir en azından. herkesi 9 ay yaptırmaktan askeri personel sayısı bakımından hiç bir farkı yok. yok ama herkes eşit yapacak dersen, devletin sadece aöf den kaybedeceği rakamın tahmini yıllık 150 milyon tl olduğunu yazmıştım.
6 ay kısa değil, 15 ay çok uzun; asıl sorun o bence.
-------------------------------
Uzman jandarma ile alakalı olarak
Uzman Jandarma'lar Uzman Jandarma Okulu'nun başarı ile bitiren Uzman Jandarma birinci kademeli çavuştan Uzman Jandarma sekizinci kademeli çavuş rütbesine kadar haiz asker kişilerdir.
Uzman Jandarma kaynakları , 18 yaşını bitirmiş ve 24 yaşını geçmeyen en az Lise veya dengi okul mezunu erkeklerden;
* Muvazzaf askerlik hizmetini yapmış olanlardan en az iki yıl içerisinde müracaat edenlerden,
* Muvazzaf askerlik hizmetini yapmamış olan kişilerden temin edilir.
zman Jandarmalar sınav öncesinde Uzman Jandarma aday adayı, sınavın ardından yapılan mülakatı kazananlar Uzman Jandarma adayı ve okula girmeye hak kazananlar ise Uzman Jandarma rütbesinde tek rütbe ile okulda öğrenci olurlar ve Uzman Jandarma Öğrenci olarak okula devam ederler. Uzman Jandarma'lar 1 yıl süren Ankara Beytepe Jandarma Okullar Komutanlığındaki eğitimlerine müteakip kıta'larındaki görevlerine naspedilirler. Kıtaya katıldıklarında 6 ay süre ile staja tabi tutulurlar. Staj dönemi sonunda yapılan sınavda başarısız olanlar Uzman Jandarma naspedilmezler. Askerliğini yapmamış personel bu bir buçuk yıllık süre sonunda görevde alınmadığı takdirde muvazzaf askerlik hizmetini tamamlamış sayılırlar
Uzman jandarma çvuşlar askerlik yapmadan, 1 sene eğitim 6 ay staj yapıp, üzerine para alıp askerlik yapmış sayılıyor. böyle yapan çok insan var ne yazık ki.
-
Alıntı:
hayır askerlik yapmadan yapan çok vardı. belki de uzman jandarma çavuş diye ayırmam lazımdı.
ve de arada öğretilenler bence o kadar önemli değil. yatılı okulda yurtta okuyan bir insanda toplu yaşamayı pekala biliyor.
ev geçindiren, aile sahibi insan da sorumluluk duygusunu biliyor.
işsiz kalan insan da sabrı öğreniyor
kurallar derseniz, sanki iş hayatında veya sivil hayatta belli kurallar yok.
şunu izah edemedim aslında, askerliğimi yaptığım için sıkıntım da yok çok şükür; ama benden sonrası tufan diye boşta vermiyorum.
madem herkes 9 ay yapabiliyor; e ülkede 1 kısa döneme 10 uzun dönem asker var ( isteyen baksın, cidden üni mezunumuz nüfüsüun %10u ), o zaman kısa dönem 6, uzun dönem 15 ay olacağına, bırak kısa dönem 6 ay olsun uzun dönem 10 ay. herkes sevinir en azından. herkesi 9 ay yaptırmaktan askeri personel sayısı bakımından hiç bir farkı yok. yok ama herkes eşit yapacak dersen, devletin sadece aöf den kaybedeceği rakamın tahmini yıllık 150 milyon tl olduğunu yazmıştım.
6 ay kısa değil, 15 ay çok uzun; asıl sorun o bence.
-------------------------------
Uzman jandarma ile alakalı olarak
Uzman Jandarma'lar Uzman Jandarma Okulu'nun başarı ile bitiren Uzman Jandarma birinci kademeli çavuştan Uzman Jandarma sekizinci kademeli çavuş rütbesine kadar haiz asker kişilerdir.
Uzman Jandarma kaynakları , 18 yaşını bitirmiş ve 24 yaşını geçmeyen en az Lise veya dengi okul mezunu erkeklerden;
* Muvazzaf askerlik hizmetini yapmış olanlardan en az iki yıl içerisinde müracaat edenlerden,
* Muvazzaf askerlik hizmetini yapmamış olan kişilerden temin edilir.
zman Jandarmalar sınav öncesinde Uzman Jandarma aday adayı, sınavın ardından yapılan mülakatı kazananlar Uzman Jandarma adayı ve okula girmeye hak kazananlar ise Uzman Jandarma rütbesinde tek rütbe ile okulda öğrenci olurlar ve Uzman Jandarma Öğrenci olarak okula devam ederler. Uzman Jandarma'lar 1 yıl süren Ankara Beytepe Jandarma Okullar Komutanlığındaki eğitimlerine müteakip kıta'larındaki görevlerine naspedilirler. Kıtaya katıldıklarında 6 ay süre ile staja tabi tutulurlar. Staj dönemi sonunda yapılan sınavda başarısız olanlar Uzman Jandarma naspedilmezler. Askerliğini yapmamış personel bu bir buçuk yıllık süre sonunda görevde alınmadığı takdirde muvazzaf askerlik hizmetini tamamlamış sayılırlar
Uzman jandarma çvuşlar askerlik yapmadan, 1 sene eğitim 6 ay staj yapıp, üzerine para alıp askerlik yapmış sayılıyor. böyle yapan çok insan var ne yazık ki.
Beyefendi bir kere bu yazınız uzman çavuşluğun nasıl olduğuyla ilgili bihaber olduğunuzun bir kanıtıdır.Bir vatandaşın uzman çavuş olması için askerliğini yapmış olması şartı vardır.Açıp bakınız bununla ilgili kanuna.Ondan sonra gelip sağlıklı bir yorum yapınız.
-
uzman jandarma çavuş olarak düzelttim ve farkında iseniz
* Muvazzaf askerlik hizmetini yapmamış olan kişilerden temin edilir
2. şıkka bakabilirsiniz. ben uzman çavuş diyerek hata yapmıştım kabul ettim uzman jandarma olarak düzelttim , isterseniz siz de benim yazdıklarımı okuma zahmetine giriniz.
-
Alıntı:
Beyefendi bir kere bu yazınız uzman çavuşluğun nasıl olduğuyla ilgili bihaber olduğunuzun bir kanıtıdır.Bir vatandaşın uzman çavuş olması için askerliğini yapmış olması şartı vardır.Açıp bakınız bununla ilgili kanuna.Ondan sonra gelip sağlıklı bir yorum yapınız.
Hayır öyle bir şart yoktur.Tıpkı astsb lar gibi okulları vardır.Sadece ohal devam ederken,askerliğini yapmış olanları sözleşmeli uzman erbaş olarak orduya aldılar.Mesela jandarmada bu askerliğini yapıpta sözleşmeli olarak görev yapanlar,kasaba,ilçe karakollarına felan atanamıyorlar.Genelde doğuda taburlara veya zaten tim olarak oluşturuyorlar.Askerliğini yapmadan okuluna gidip uzm.çvş olanlar ise daha farklı çalışma alanları bulabiliyorlar.Yani okuluna giden kadrolu uzm.çvş oluyor.Özlük haklarında bir ayrım varmı onu tam bilmiyorum.Bahsetmişsiniz ailenizde asker çok diye ama,bir sorsaydınız babanıza abilerinize.Dedim ya bazı konuları siz fena halde karıştırıyorsunuz.Uzman erbaş askerliğini yapmış olanlardan alınır.Birde askerliğini yapmamış sınavına girip kazanıp belli bir süre okuluna giden uzm.çvş ları karıştırmayın.
-
Neyse asıl konuya dönersek, tek tip askerliğin sakıncaları ve zararları diye özetleyeceğim.
- Uzun dönem ve kısa dönem 9 aya sabitlenirse, asker mevcudumuz %30 azalacak demektir. O zaman Genel Kurmay'ın yaptığı asker mevcudumuz yetersiz söylemleri boşa çıkıyor. Ortada çelişki ve güvensizlik oluşur.
- Devlet doğuda çocuklar okula gitsin diye para veriyor, bu uygulama ile üniversiteye gitme niyeti olan kişi sayısı azalacak ( üniye gidip 4 sene okuyup, aynı askerliği yapacağına bi çok insan gider yurtdışına garsonluk yapar 3 yıl ). İlla okumak isteyenler için, ülkesine dönüp çalışma amacı kalmayacak, gidebilen yurtdışına gidecek.
_ tabi sadece laf olsun diye okuyanlarımızda var. bu sefer aöf ve iş garantisi vermeyen üniversitelere gidenler azalacak. aöf den devlet çok para kazanıyor, nerede görülmüş 6 gün sınava gidip 300 lira vermek karşılığında. Sonra anadoluda bir çok şehir üniversiteler sayesinde geçiniyor, öğrencilerin ayağı kesilince ünilerden bu şehirlerde de hayat duracak.
- ben sadece uzun dönemim kısaltılmasını yeterli görüyorum bu şartlarda, zaten gidenler bilir; istisnai yerler haricinde son 3 ayda askerler işleri torunlarına yaptırıyor adeta.
- zaten askerliği meslek olarak yapan subay, astsubay ve uzmanlar varken, neden profesyonel askerliğe geçilmez onu da anlamadım. kpss ye milyonlar giriyor, devlet dairesi garanti iş diye, askeriye profesyonel orduya geçse, başvuruların önünü alamaz.
-
Genelkurmay 'Misafir Asker' İstemiyor
Bedelli Askerlikle Başlayıp, Tek Tip Askerlikle Devam Eden Tartışmalarda Genelkurmay'ın İsteği Yavaş Yavaş Netleşiyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün TBMM resepsiyonunda gazetecilerin soruları üzerine kamuoyunda bir süredir tartışılan “tek tip” askerlikle ilgili Genelkurmay Başkanlığı’ndan brifing alacağını açıklaması, gözleri yeniden Genelkurmay Karargâhı’na çevirdi
Milliyetin haberine göre, Genelkurmay’ın kendi çalışmasının yanı sıra, kamuoyuna “hükümetin projesi” olarak yansıyan formüllere de neden karşı olduğunu Erdoğan’a anlatması bekleniyor.
Genelkurmay’ın uzun dönem askerliğin 9, kısa dönem askerliğin ise 4 aya inmesi durumunda, asker ihtiyacını karşılama oranının yüzde 50’nin altına düşeceğini ve bu formülün başta terörle mücadele olmak üzere, TSK’nın rutin işleyişine büyük darbe vuracağını Erdoğan’a anlatacağı ifade edildi.
Asker ‘tek tip’ istiyor
Askerin “tek tip” çalışmasında sona geldiği belirtiliyor. Çalışmaya göre, yedek subaylık kaldırılırken, üniversite mezunu olan yükümlüler ile olmayan yükümlüler arasındaki farkın kaldırılarak, herkesin 12 ay için silah altına alınması planlanıyor.
İddiaya göre AK Parti de bir çalışma yapıyor. Buna göre, 15 ay uzun dönem askerliğin, 12 ya da 9 aya düşürülmesi, 6 ay kısa dönem askerliğin ise 4 aya indirilmesi gündemde.
www.haberler.com
Böylesi daha da iyi değil mi :ok
Askerlik üzerinden siyaset yapmak da doğru değil ancak hızlı bir devir-daimle hiç de asker açığı olmaz gibi görünüyor..
-
Alıntı:
çoban rumuzlu üyeden alıntı
Genelkurmay 'Misafir Asker' İstemiyor
Bedelli Askerlikle Başlayıp, Tek Tip Askerlikle Devam Eden Tartışmalarda Genelkurmay'ın İsteği Yavaş Yavaş Netleşiyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün TBMM resepsiyonunda gazetecilerin soruları üzerine kamuoyunda bir süredir tartışılan “tek tip” askerlikle ilgili Genelkurmay Başkanlığı’ndan brifing alacağını açıklaması, gözleri yeniden Genelkurmay Karargâhı’na çevirdi
Milliyetin haberine göre, Genelkurmay’ın kendi çalışmasının yanı sıra, kamuoyuna “hükümetin projesi” olarak yansıyan formüllere de neden karşı olduğunu Erdoğan’a anlatması bekleniyor.
Genelkurmay’ın uzun dönem askerliğin 9, kısa dönem askerliğin ise 4 aya inmesi durumunda, asker ihtiyacını karşılama oranının yüzde 50’nin altına düşeceğini ve bu formülün başta terörle mücadele olmak üzere, TSK’nın rutin işleyişine büyük darbe vuracağını Erdoğan’a anlatacağı ifade edildi.
Asker ‘tek tip’ istiyor
Askerin “tek tip” çalışmasında sona geldiği belirtiliyor. Çalışmaya göre, yedek subaylık kaldırılırken, üniversite mezunu olan yükümlüler ile olmayan yükümlüler arasındaki farkın kaldırılarak, herkesin 12 ay için silah altına alınması planlanıyor.
İddiaya göre AK Parti de bir çalışma yapıyor. Buna göre, 15 ay uzun dönem askerliğin,
12 ya da 9 aya düşürülmesi, 6 ay kısa dönem askerliğin ise 4 aya indirilmesi gündemde.
www.haberler.com
Böylesi daha da iyi değil mi :ok
Askerlik üzerinden siyaset yapmak da doğru değil ancak hızlı bir devir-daimle hiç de asker açığı olmaz gibi görünüyor..
Bencede en güzeli "TEK TİP ASKERLİK" sonuçta olması gereken bu. Bir çok avrupa ülkesine göre en uzun askerlik hala bizde!...
Vatana millete hayırlısı olması dileği ile,
Saygılar,
-
Türkiyede zorunlu askerlik süresi,erlerde 15 ay,yedek subay hizmeti 12,kısa dönem zorunlu hizmeti ise 6 ay.
AB üyesi olan diğer ülkelerdeki askelik süreleri ile kamu hizmetleri şöyle;
İngiltere,Lüksemburg,İrlanda,Belçika,Fransa,Hollan da ve İtalya;Zorunlu askerlik yok.
Portekiz:4 Ay zorunlu askerlik veya 7 ay kamu hizmeti.
Avusturya:7 Ay zorunlu askerlik veya 12 ay kamu hizmeti.
Almanya:9 Ay zorunlu askerlik veya 10 ay kamu hizmeti.
Finlandiya:8,5 Ay askerlik veya 13 ay kamu hizmeti.
Danimarka:Özel durumlara göre 4 ila 12 ay arasında değişen askerlik veya 4 ila 13 ay arasında değişen kamu hizmeti.
İsviçre:7,5 ila 17,5 ay arasında değişen askerlik hizmeti seçenekleri var.Kamu hizmeti ise ya istenmiyor yada,10,5 aya kadar seçenekler sunuluyor.
Yunanıstan:12 ay zorunlu askerlik veya 13 ay kamu hizmeti.
İsrailde ise 18 yaşına gelen erkekler 3 sene kadınlar ise 2 sene zorunlu askerlik yapıyor.
-
Alıntı:
Türkiyede zorunlu askerlik süresi,erlerde 15 ay,yedek subay hizmeti 12,kısa dönem zorunlu hizmeti ise 6 ay.
İngiltere,Lüksemburg,İrlanda,Belçika,Fransa,Hollan da ve İtalya;Zorunlu askerlik yok.
Danimarka:Özel durumlara göre 4 ila 12 ay arasında değişen askerlik veya 4 ila 13 ay arasında değişen kamu hizmeti.
İsviçre:7,5 ila 17,5 ay arasında değişen askerlik hizmeti seçenekleri var.Kamu hizmeti ise ya istenmiyor yada,10,5 aya kadar seçenekler sunuluyor.
İsrailde ise 18 yaşına gelen erkekler 3 sene kadınlar ise 2 sene zorunlu askerlik yapıyor.
Bu ülkelerdeki durumu tam olarak bilmiyorum. Ancak şahsen kamu hizmetinde çaşışma ücretsiz olacak ise doğru bulmuyorum. Askerliğin kısaltılmasını istemenin en önemli nedenlerinden biri insanların kendi geleceklerini temin edecek bir iş (veya işi kaybetmemek) sahibi olmaktır. En verimli çağında askere gitmek istemeyen bir kişinin memur gibi kamu hizmeti görmesi, hele hele bundan ekonomik yarar sağlamaması durumundansa, 18 ay askerlik yapmak daha akılcıdır.
Beklenen şey, makul bir süreden ibarettir. Bu makul süre hem gençlerimizin en verimli, en dinamik olduğu zamanı TSK'nin ihtiyacından fazla kullanmamasından ibarettir. Bu süre TSK'ne göre ne kadardır bilemiyorum. Şahsen eğitimim bittiğinde 30 yaşındaydım, TSK benden yeterince faydalanamadı. Ama ne olursa olsun tüm şafaklarım Helal-ü hoş olsun bu vatana.
-
Alıntı:
Tamamen kendi görüşümü belirtiyorum,Türkiye'yi en yukarıda yazan zorunlu askerliğin olmadığı ülkeler arasında görmek istiyorum.Mevcut hükümetimizinde en çok TSK ile ilgili alacakları kararlarıyla destekliyorum,heyecanla bekliyorum.Bu kadarda net konuşuyorum.
-
Mevcut hükümeti tek konuda destekliyorsam oda bu konudur dediğiniz gibi. Bende diğer avrupa ülkeleri gibi kamu hizmeti olmasından yana değilim ama sürenin kısaltılmasından yanayım. Çünkü bu şekilde bir askerlik süresi belki devletimiz için çok iyi ve faydalır ama birde o kadar insanın o süre zarfında işinden gücünden olduğunu düşünürsek gerçekten karşımıza şu çıkıyor. İleride o insanların yaşları geçtikçe iş sahibi olamama ve o insan topluluğunun da ülkemize işsizlik sorunu olarak çıkması meydana geliyor.
Yani bu süre evet uygun 9 ay askerlik hem vatanımız için hemde bu ülkenin vatandaşları için!...
Daha fazlada kısaltmasınlarda o zaman gerçekten çok kötü olur kanaatindeyim!...
Saygılar,
-
TEK TİP YOK
Tek tip değil TSK’nın, kamuoyunda algılandığı gibi herkese tek sürede askerlik yaptırılması gibi bir düşüncesi yok. TSK’nın düşündüğü yeni sistemde yine farklı askerlik süreleri olacak. Çalışmanın temel amacı ise “aynı koşullarda olanların eşit süre” askerlik yapması. Bu bağlamda halen uygulanan farklı askerlik sürelerinin birbirine yaklaştırılması düşünülüyor.
TSK, uzun ve kısa dönem askerlik sürelerini yedek subaylık süresine, yani 1 yıl civarına yaklaştırmayı düşünüyor. TSK’nın yürüttüğü taslak çalışmada 15 aylık normal askerlik süresinin düşürülmesi öngörülüyor. 6 ay olan kısa dönem askerlik süresinin ise uzatılması planlanıyor. Böylece, yedek subaylık için uygulanan veya yeniden belirlenecek yedek subaylık süresi esas alınacak ve uzun dönemler ile kısa dönemler bir-iki aylık farklarla bu süreye yaklaştırılacak. 15 ay olan uzun dönem normal askerlik süresi kısalırken, 6 ay olan kısa dönem askerlik süresi uzayacak. Bu sürenin de 8 ay civarında olması düşünülüyor.
https://www.hukuki.net/showthread.php...677#post387677
-
Alıntı:
Mehtap Deniz rumuzlu üyeden alıntı
TEK TİP YOK
Tek tip değil TSK’nın, kamuoyunda algılandığı gibi herkese tek sürede askerlik yaptırılması gibi bir düşüncesi yok. TSK’nın düşündüğü yeni sistemde yine farklı askerlik süreleri olacak. Çalışmanın temel amacı ise “aynı koşullarda olanların eşit süre” askerlik yapması. Bu bağlamda halen uygulanan farklı askerlik sürelerinin birbirine yaklaştırılması düşünülüyor.
TSK, uzun ve kısa dönem askerlik sürelerini yedek subaylık süresine, yani 1 yıl civarına yaklaştırmayı düşünüyor. TSK’nın yürüttüğü taslak çalışmada 15 aylık normal askerlik süresinin düşürülmesi öngörülüyor. 6 ay olan kısa dönem askerlik süresinin ise uzatılması planlanıyor. Böylece, yedek subaylık için uygulanan veya yeniden belirlenecek yedek subaylık süresi esas alınacak ve uzun dönemler ile kısa dönemler bir-iki aylık farklarla bu süreye yaklaştırılacak. 15 ay olan uzun dönem normal askerlik süresi kısalırken, 6 ay olan kısa dönem askerlik süresi uzayacak. Bu sürenin de 8 ay civarında olması düşünülüyor.
https://www.hukuki.net/showthread.php...677#post387677
Tabi burada şunu atlamayalım,TSK ihtiyaçlarını Milli Savunma Bakanlığı aracılığı ile Hükümete bildirir.Karşılıklı görüşülerek yapılacak işlerdir bunlar.Üyeler TSK bunları yapma yetkisi vardır diye yanlış anlamasınlar.TSK ihtiyacına göre uygun planını çıkartır.Kararı ise TBMM verir.