Askerlik dönüşü işe alınmama hakkında
Merhaba ,
2007 Aralık ayında özel bir kurumda işe başladım, kurum sigortamı Ocak 2008 de başlattı ve ben Aralık 2008 de Askere gitme sebebi ile işten ayrıldım ve 10 Aralık 2008 de birliğime teslim oldum. Ayrılık işlemleri için kendi el yazımla "Askere gitmem sebebi ile işten ayrılıyorum" diye bir evrak hazırlatılıp imzalatıldım. Ancak Askerlik sonrası (5 Mart 2010) şirkete gittiğimde şirket sahibi kadronun şuan için dolu olduğunu ve işe alınmamın söz konusu olmadığını iletti. Ayrıca maaşım 1,260 iken kurum pirimlerimi askari ücret olarak gösterip maaşımın yasal kısmını banka hesabıma, yasal olmayan kısmını ise bana "768 tl elden aldım" şeklinde bir kağıda imzalatarak ödendi ve tüm bunlara rağmen fazladan çalıştığımız gün ve saatlerin hiç bir şekilde mesaisi ödenmedi zaten mesai verileceğide söylenmemişti. Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyim.
İlginiz için şimdiden çok teşekkür ederim,
Saygılarımla.
Cevap: :! Askerlik dönüşü işe alınmama hakkında...
Merhabalar bu konuda hakkına forumda bilgisi olanlardan yaklaşık bir aydır haber bekliyorum fakat ilgilenen olmadı.
Durumum aşağıdaki paragrafa uyuyor tzaminatlarımı alıp askere gittim; iş yeri dönüşte almadı.
Özellikle Erdoğan Kırcalı beyden yardım rica ediyorum. Kendisine özel mesaj atamıyorum mesaj sayımın 25 in üzerinde olması gerekiyormuş.
MAdde 35 in son paragrafı;
"Herhangi bir askeri ve kanuni ödev dolayısıyla işinden ayrılan işçiler bu ödevin sona ermesinden başlayarak iki ay içinde işe girmek istedikleri takdirde işveren bunları eski işleri veya benzeri işlerde boş yer varsa derhal, yoksa boşalacak ilk işe başka isteklilere tercih ederek, o andaki şartlarla işe almak zorundadır. Aranan şartlar bulunduğu halde işveren iş sözleşmesi yapma yükümlülüğünü yerine getirmezse, işe alınma isteğinde bulunan eski işçiye üç aylık ücret tutarında tazminat öder."
Cevap: :! Askerlik dönüşü işe alınmama hakkında...
Alıntı:
aydin1979 rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar bu konuda hakkına forumda bilgisi olanlardan yaklaşık bir aydır haber bekliyorum fakat ilgilenen olmadı.
Durumum aşağıdaki paragrafa uyuyor tzaminatlarımı alıp askere gittim; iş yeri dönüşte almadı.
Özellikle Erdoğan Kırcalı beyden yardım rica ediyorum. Kendisine özel mesaj atamıyorum mesaj sayımın 25 in üzerinde olması gerekiyormuş.
MAdde 35 in son paragrafı;
"Herhangi bir askeri ve kanuni ödev dolayısıyla işinden ayrılan işçiler bu ödevin sona ermesinden başlayarak iki ay içinde işe girmek istedikleri takdirde işveren bunları eski işleri veya benzeri işlerde boş yer varsa derhal, yoksa boşalacak ilk işe başka isteklilere tercih ederek, o andaki şartlarla işe almak zorundadır. Aranan şartlar bulunduğu halde işveren iş sözleşmesi yapma yükümlülüğünü yerine getirmezse, işe alınma isteğinde bulunan eski işçiye üç aylık ücret tutarında tazminat öder."
Aslında alıntıladığınız yerde cevabı da mevcut sorunuzun. İşvereninizin personel ihtiyacı yoksa, almayacaktır elbette.
Takip edip, size teklif edilmeden başka bir personel alımı yapılıyorsa, dava açıp 3 aylık ücretiniz tutarında tazminat talep edebilirsiniz.
Eksik ödenen primleriniz için, gerçek ücretinizi ıspatlayabiliyorsanız SGK na ve Bölge çalışma müdürlüğüne şikayette bulunabilirsiniz.
Ödenmeyen fazla çalışma ücretleriniz için de aynı şekilde ,ıspatlayabildiğiniz fazla çalışma sürelerinizin ücretlerini talep edebilirsiniz dava açarak.
Cevap: Askerlik dönüşü işe alınmama hakkında
Erdoğan bey ilginize çok teşekkür ederim;
bu konu hk iki avukata gittim ikisi de sizden farklı düşünüyor. Kıdem tazminatını aldığın için işe aide davası açamazsın diyorlar. Ben sadece kıdem tazminatını aldım; ihbar tazminatı almadım. Ayrıca amacım işe iade değil madde de belirtilen üç maaş tazminatı almak. Bana teklif yapılmadan da benim yerime ben askerden döndükten sonra başka birini aldılar hatta iki kişi aldılar.
Kıdem ve ihbar tazminatı farklarını bilmiyorum. Bu konuda sizin daha önce belirttiğiniz noter kanallı işe başlama isteği bildirimini yaptım. Dava açmak istiyorum ama İzmir de bu konuda bir türlü avukat bulamıyorum. Sanırım 2 ya da 3 aylık bir sürem var bu süre geçmeden avukat bulmam gerekiyor ama kime gitsem tazminatını almışsın daha ne istiyorsun diyor. O zaman bu maddedeki son paragraf niye konulmuş; ayrıca ben normal şartlarda istifa edip ayrılsaydım bi dünya eğitim vs. tazminatı verecektim; ki kaç defa buna da zorlandım. Ben bu konuda dava açmak istiyorum kime ulaşayım nasıl yapayım.
Sebep ne olursa olsun, sözleşmeyi fesheden taraf ihbar tazminatı almaya hak KAZANAMAZ.
Avukat için İzmir barosundan yardım alabilirsiniz.
Tekrar teşekkür ediyorum; asıl önemli konu açılacak dava işe iade davası mı yoksa tazminat davasım ı?
Ayrıca baroya başvurmak için aşağıdaki şartlar gerekiyormuş ben ücret verebileceğim birini arıyorum; çünkü yeşil kartlık bir durumumn yok
Nasıl Başvurulur
*İZMİR BAROSU BAŞKANLIĞI’NA hitaben yazılacak bir dilekçe,
*Avukatlık ücretlerini ve diğer yargılama giderlerini karşılama olanağının bulunmadığını belgeleyen muhtarlıklardan alınma fakirlik kağıdı,
*Nüfus cüzdanı fotokopisi,
*İkametgahının bağlı olduğu tapu sicil müdürlüğünden alınacak olan gayri menkulün olup olmadığına ilişkin belge,
*Emekli sandığı, bağkur ve ssk’dan alınacak sosyal güvencesinin olup olmadığına ilişkin belge,
*Başvurunun haklı olduğunu kanıtlamaya yardım edecek diğer belgelerle birlikte,
Adli yardım isteminde bulunulabilir.
Yukarıdaki koşulları taşıyan adli yardım istemleri büromuz tarafından kaydedilerek başvurucularla bir ön görüşme yapılır. Görüşme sırasında adli yardım görüşme formu düzenlenir ve başvurucuya bir taahhütname imzalatılır.Yapılan değerlendirme sonucunda adli yardım koşullarını taşıdığı anlaşılan başvuruculara avukatlık hizmeti vermek üzere bir avukat atanır.
açacağın dava tazminat davası olacak..
Erdoğan bey ilginizden dolayı çok teşekkür ederim ancak ben ne tazminat nede başka bişey almadım. Yazımdada belirttiğim gibi askerlik dönüşü işime devam edeceğimi düşşündüğüm için sadece askerlik dolayısıyla işten ayrıldığıma dair bir yazı yazdım ve hiç bir şey almadan işten ayrıldım... zaten tazminat hakkımda yok sanırım çünkü sigortam benim işe başladığım ay değil bir sonraki ay yapıldığından 12 ay değil 11 ay çalışmış gözüküyorum... peki bu durumda ne yapmam gerekiyor? ayrıca askerden 05.03.2010 tarihinde döndüğüm düşünülürse bir şey yapmak için hangi tarihe kadar vaktim var.. teşekkürler...
merhaba,
Yaklaşık 15 gün önce sorduğum soruma maalesef hala yanıt alabilmiş değilim... acaba burda cevap yazanlar için bir potansiyel müşteri olsaydım bu şekilde yanıtsız kalırmıydım merak ediyorum... burda şimdi telefon numaramı verip desem ki bu konuyu ustlenecek avukata gelecek olan parayı vericem eminim ki o zaman aramayan kalmaz... yazık valla çok yazık şu portal bile menfaat, çıkar meselesi haline gelmiş ya ne diyim... neyse ben kendi konumu kendim çözücem sizlerden bana fayda yok anlaşılan... size bu potansiyel müşteri portalında iyi avlar.....
Metin Bey,
Öncelikle askere gitmem nedeniyle istifa ediyorum dilekçesi vermeniz nedeniyle, iş yerinden kıdem tazminatı harici bir meblağ almadan ayrılmanız gayet normal. İhbar tazminatı gibi bir meblağ söz konusu ne yazık ki değil. Ayrıca 1 seneniz dolmadığı için normalde kıdem tazminatı da alamamanız gerekmekte.
Sonuç olarak askere giderken istifa dilekçesi vermenizin, normal istifadan tek farkı kıdem tazminatı alabilmeniz, tabi bir de ileride başka işe girecekken istifaya sebep uydurabilmeniz.
Hal böyle iken, yapabileceğiniz tek şey, şirkette açık pozisyon olursa başvurmak. Eğer ayrılırken istifa etmeseydiniz durum farklı olabilirdi demek isterdim ama uzun dönem askerlikte bu geçerli değil; şirket en fazla 6 ay ücretsiz izin gibi saydırabiliyor; ki ben kısa dönem yaptığım halde benim de istifa etmem gerekmişti.
Ne yazık ki durumunuz böyle. Eğer size haber vermede,n sizin pozisyonunuza bir çalışan alınırsa ( askerlik vazifeniz bitmesinden itibaren) o zaman dava açabilirsiniz.
Alıntı:
metintarikahya rumuzlu üyeden alıntı
merhaba,
Yaklaşık 15 gün önce sorduğum soruma maalesef hala yanıt alabilmiş değilim... acaba burda cevap yazanlar için bir potansiyel müşteri olsaydım bu şekilde yanıtsız kalırmıydım merak ediyorum... burda şimdi telefon numaramı verip desem ki bu konuyu ustlenecek avukata gelecek olan parayı vericem eminim ki o zaman aramayan kalmaz... yazık valla çok yazık şu portal bile menfaat, çıkar meselesi haline gelmiş ya ne diyim... neyse ben kendi konumu kendim çözücem sizlerden bana fayda yok anlaşılan... size bu potansiyel müşteri portalında iyi avlar.....
O şekilde yazsaydınız, hiç bir cevap alamadan açtığınız konu kilitlenecekti sn.metintarikahya.