-
Kiracı tahliye davası
Merhaba,
Öncelikle değerli yardımlarınız için teşekkürler.
1 senelik kontrat yaptık kiracımızla.
Kiracı 6 aydır kira ödemediği için"tahliye talepli icra" davası açtık.
İcra yazısı eline ulaştıktan sonra itiraz etmedi, borç kesinleşti.
30 gün içerisinde ödeme yapmadı ve dava açıldı.
15 gün sonra mahkeme var.
Benim merak ettiğim bu davanın ne kadar/kaç celse sürebileceği?
1-Hakim ilk celsede tahliye kararı verir mi? Yoksa birkaç celse sürer mi?
2-Kiracı davaya gelmezse ne olur? 2 ay sonraya mı erteler hakim, yoksa tahliye kararı mı verir?
Teşekkürler.
-
Cevap: Kiracı tahliye davası
Deliller toplanmışsa gelecek evrak, dosya yoksa ilk celsede karar çıkabilir. Kiracı gelmezse de durum aynıdır.
-
Engin bey Teşekkür ederim.
-
buradan mahkemenin sonucunu ve gelişmeler hakkında bilgi verirseniz sevinirim .çünkü birebir aynı problemi yaşıyoruz .bizde tahliye talepli icra davası açmak için .icra dairesinden ihtar yolladık 1 ay oldu henüz bir gelişme olmadı . kiracı ihtarı almadığı sürece biz bir şey yapamıyormuyuz bunuda anlayabilmiş değilim ? kanunları okurken herşey ne kadar basit geliyor fakat uygulamada mağdur taraf cezalandırılıyor bir sürü aksaklıklar var malesef :(
-
Hukuk teknik bir konudur.Vatandaş sanıyor ki ;
Avukat ne yapıyor ki bir dilekçe yazıyor,dünyanın parasını istiyor bizden.
Vatandaş sanıyor ki; Kanundaki tahliye maddesi ile bu iş biter.
Öyle olsa idi.Avukata ne gerek vardı.
Herkes kanun maddesini yazar HAKKINI ALIRDI.
İş kanun maddesiyle bitmez.Bunun içtihatları var.Yönetmelikleri var.
Bu incelikleri vatandaş nereden bilecek.
-
önemli olan birbirimize destek olarak problemleri anlayışlı bir şekilde çözmeye çalışmak.
birini paylamak için buraya yazı yazarak kendi sinirinizi mi geçiriyorsunuz yoksa karşı tarafı mı sinirlendirmeye çalışıyorsunuz anlamak mümkün değil.
insanlar cahil olabilir, bilgisiz olabilir. ama kibar bir şekilde yaklaştıkları zaman onlara kabalıkla cevap vermemek medeni olmanın bir gereğidir.
mevzuatı ve kanunları bilmek doğa üstü bir yetenek değil. yeterince sabrınız ve okumaya araştırmaya zamanınız varsa bu konuların temelini anlamak mümkün. zira karmakarışık işler değil bunlar. sadece deneyim gerektiriyor.
-
sayın hakan keskin:
ben hukukçu değilim. ancak mecburiyetten bu konularla içli dışlı oldum. hukukçu üstatlar daha iyi yorumlar olayları.
kanunlar kiracılardan yana. tahliyeye giden her adımda avantaj, borcunu ödemese kötü niyetli bile olsa kiracıyı koruyor.
ama moralinizi bozmayın. biraz geç de olsa elbet çözülüyor. bu arada sinirleriniz yıpranabiliyor veya avukat harç vb. masrafı ile büyük yük altına girilebiliyor. ama bu günler geçiyor.
2 hafta önce davamız vardı. kiracı davaya geldi. aylardır kira ödemediğini kabul etti. bunun üzerine hakim tahliye kararı verdi ve karar yüzüne okundu. şimdi mahkeme ilamı ile tahliyeyi devam ettireceğiz.
durumunuzu tam anlatmamışsınız.
dilekçe olarak ne verdiniz? örnek 1 (eski adıyla örnek 48) dilekçesi mi verdiniz?
ödeme emri kiracıya postalandı ama kiracıya ulaşmadı mı?
icra dairesine gidip dosyanıza baktırarak ödeme emrinin kiracının eline ulaşıp ulaşmadığını kontrol edebilirsiniz.
Posta kiracının evine gittiyse, evde olmasa bile postacı muhtara bırakır ve bıraktığı gün kişiye tebliğ edilmiş olarak kabul edilir.
-
Alıntı:
plutos1 rumuzlu üyeden alıntı
sayın hakan keskin:
ben hukukçu değilim. ancak mecburiyetten bu konularla içli dışlı oldum. hukukçu üstatlar daha iyi yorumlar olayları.
kanunlar kiracılardan yana. tahliyeye giden her adımda avantaj, borcunu ödemese kötü niyetli bile olsa kiracıyı koruyor.
ama moralinizi bozmayın. biraz geç de olsa elbet çözülüyor. bu arada sinirleriniz yıpranabiliyor veya avukat harç vb. masrafı ile büyük yük altına girilebiliyor. ama bu günler geçiyor.
2 hafta önce davamız vardı. kiracı davaya geldi. aylardır kira ödemediğini kabul etti. bunun üzerine hakim tahliye kararı verdi ve karar yüzüne okundu. şimdi mahkeme ilamı ile tahliyeyi devam ettireceğiz.
durumunuzu tam anlatmamışsınız.
dilekçe olarak ne verdiniz? örnek 1 (eski adıyla örnek 48) dilekçesi mi verdiniz?
ödeme emri kiracıya postalandı ama kiracıya ulaşmadı mı?
icra dairesine gidip dosyanıza baktırarak ödeme emrinin kiracının eline ulaşıp ulaşmadığını kontrol edebilirsiniz.
Posta kiracının evine gittiyse, evde olmasa bile postacı muhtara bırakır ve bıraktığı gün kişiye tebliğ edilmiş olarak kabul edilir.
önce bilginizi paylaşma nezaketini gösterdiğiniz için teşekkür edeim.. efendim ben kısaca hikayeyi anlatayım .biz annemin adına olan dairemizi ekim 2009 da kiraya verdik .. evde daha önceki kiracının açmış olduğu tahrbat dolayısı ile bir takım tadilatlar yaptığımız sırada eve müşteri çıktı ve kiralamayı kabul etti biz tadilat devam ettiği için çalışan ustaya da danışarak on günlük bir süre talep ettik kiracıdan oda bize eşyalarının açıkta kaldığını kendine ait evi kiraya verdiğini ve en azından eşyalarını bir odaya koymak istediğini .kendiasinin kızında kalabileceğini söyledi . ve kontratı kasım 2009 başı itibari ile başlattık .eve eşyalarını koyar koymaz evdeki tadilata müdahalelerde bulunan kiracımız bize sormadan evde örneğin lavobo ve klozetin yerlerini değiştirme boruları farklı yerlerden geçirtme vs gibi isteklerini yerine getirtmiş ve bu esnada alt kattaki daireye su sızmış . sonra evdeki usta ile kavga eden kiracımız çalışan usatayı evden kovmuş alta akan su yüzünden bizi alt kattaki insanlarla oldukça zor durumlara soktu eve gelmedi getirdiğimiz ustayı eve sokmadı ve kendi istediği bir ustaya parasını bizim ödememiz kaydı ile yaptırdı ..ve yaklaşık bir ay kadar bu problem sürdü. kasım ayı kirasın girerken peşin ödemişti ve dediki aralık için kira vermiyorum tadilat uzadı ben mağdur oldum onuda kabul ettik lanet olsun deyip fakat sonraki aylar için ise sizin ustanız benim değerli eşyalarımı çaldı iki ay daha kira vermiyecem demiş .inanılır gibi değil yaa banane kardeşim anhtarını birakma hem usta bişey çalmışsa git şikayetçi ol .senin bana kira vermemen için bir sebep değil bu desekte .baktık olmuyor 16 mart 2010 tarihinde bakırköy adliyesinden bir arzuhalci yardımı ile tahliye talepli icra davası için girişimde bulunduk .şimdi merak ettiğim soruyu cevaplamışsınız aslında postacı onun evde olmasa bile kapıya astığı tarih geçerli oluyor anladığım kadarı ile . eline geçse bizi arar tehtid ederdi mutlaka bide öyle bir huyu var hem suçlu hem güçlü .ama dediğiniz gibi bizde hem vakit yok hemde avukatlara verecek maddi durumumuz yeterli değil zaten kira alamadığımız için bir maduriyet yaşıyoruz . şimdi itiraz etmediği vakit dava açıyoruz sanırım ve o dava sonunda hakim karar verecek .kontrattaki bir maddede 2 ay kira vermezse yıllık kiranın tamamını öder diyor bizde ihtarnamede o şekilde bir mebla istedik yaa bayağı karışık bir hikaye kafanızı karıştıracak ama siz sordunuz ben yazdım :) ilginize tekrar teşekkür ederim saygılar
hakan keskin
-
hakan bey merhaba,
ekim 2010'a kadar kontrat var diye yazmışsınız peki kiracınızın durumu nedir şu anda? kaçıp gitti mi yoksa şu anda evde oturuyor mu?
tahliye talepli icra davası için, adliyede dava dosyanıza bakarak tebligatın kime yapıldığını öğrenin önce. 30 günlük süre geçtiyse temerrüt oluşmuştur ve dava açmak için dilekçe vermeniz gerekmektedir. dava için de genelde 1 ay ile 2.5 ay sonra arasında gün veriyorlar. mahkemenin yoğunluğuna göre değişiyor.
-
Alıntı:
hakan bey merhaba,
ekim 2010'a kadar kontrat var diye yazmışsınız peki kiracınızın durumu nedir şu anda? kaçıp gitti mi yoksa şu anda evde oturuyor mu?
tahliye talepli icra davası için, adliyede dava dosyanıza bakarak tebligatın kime yapıldığını öğrenin önce. 30 günlük süre geçtiyse temerrüt oluşmuştur ve dava açmak için dilekçe vermeniz gerekmektedir. dava için de genelde 1 ay ile 2.5 ay sonra arasında gün veriyorlar. mahkemenin yoğunluğuna göre değişiyor.
tekrar merhaba .dün akşam elimdeki dosyaya baktım bakırköy 8. icra dairesinden örnek 1 yollamışız ve süre 1 ayı geçmiş bu gün gidip öğrenicem. biz mektupla haber gelir diye bekledik fakat öyle olmuyormuş ,bunuda öğrenmiş olduk . kiracımız halen evde ara sıra geliyormuş elektrik ve su faturalarını da ödemiyor baktırdım. bilemiyorum belki kestiler kaçak kullanıyorda olabilir başımıza bide öyle bir dert açacağa benziyor..bize onu getiren emlakçıya dediğini söylüyorum benim kaybolan eşyalarımı tamamlıyorum o yüzden şimdilik kira falan veremem .bahaneye bakarmısınız çıldırmamak elde değil .tek yaşayan bir kadın telelfon açıp sormaya kalkıyorsunuz çirkeflik yapıyor .anlaşmak mümkün değil .anlıyacağınız çok dertiliyiz bu konuda .bakalım bu gün gidip öğrenelim hayırlısı artık . ilginize tekrar teşekkür ederim .selamlar
-
az önce adliyeden geldim ..kiracı evde olmadığı ve evin bağlı olduğu muhtarlıkta kaydı olmadığı için tebligat yapılamamış ve geri gelmiş ..tuik kayıtlarından eski oturduğu evin adresi yani bağlı olduğu muhtarlığa gitmesi için yeni bir tebligat gerekiyormuş onuda yaptık bilmiyorum ne olacak birde polis marifeti ile savcılık talebi oluyor onuda yaptık ama o zayıf bir ihtimal evde yakalıyacak alıp karakola getirecek ve ancak alacağınızı tahsil edebileceksiniz o da parası varsa ...daha doğrusu öderse ? zor işlermiş . avukata versen ne farkedecekki ? tebligatı yapamııyorsunuz yeni tebligat bağlı olduğu muhtara gidermiş o da nasıl işse oturduğu adreste değil oturmadığı adreste alacaklı arıyoruz ..en az bir ay daha sarktı ve kira vermeden evimizi ardiye gibi kullanmaya devam ediyor olacak ..durum bu yani ..
-
Muhtarlıkta kaydı olması şartı da nereden çıktı?
Böyle bir şart yok.
Fiili olarak oturduğu yer de tebligat yapmak zorundadır.Dağıtıcı.
Komşularına soracak,yöneticiye soracak orda oturuyorsa ,yada işyeri ise oraya yapacak..
Tebligat memuru suç işliyor.
-
icra dairesinde bana aynen böyle söylediler .tebligatı yapacak kimse olmadığı için muhtara gidermiş .muhtarda kayıtlı değilmiş ben kendi imkanlarımla tuik kayıtlarından bağlı olduğu adresi buldum zaten o evde kiracımızın kendi adına kayıtlı .şimdi yeniden tebligat yaptık tekrar dilekçe tekrar para tekrar her şey tekrardan :(
-
Vatandaş nerede fiili olarak duruyorsa tekrar oraya tebligat yaptır. Hatta hızlı posta yaptır.Pttnin özel hizmeti.Aynı adreste ise.Öbür tarafta oturmuyorsa sırf muhtar kaydı olsa da geçersizdir.
-
teşekkürler yardımlarınız için . ama teslim edecek birini yine bulamazsa hızlı posta ile göndersekte ne farkedecek .illaki imza karşılığı teslim alınması gerekmiyormu onu anlayamıyorum ?
-
Tebligat kanunu derki;
Ey POSTACI
Adrese git.
Kapıyı çal.
Açan yoksa
1-Komşularına ,yöneticilere sor Burada bu adreste vatandaş x oturur mu, oturuyorsa nerededir.Komşu derki iştedir.Hayır burda öyle biri oturmuyor.
a-Oturuyor
b-Oturmuyor
Oturmuyorsa tebligat geri döner.
Oturuyorsa ,geçici olarak orada yoksa işte ise,veya akşam geliyorsa
Postacı kapıya 2 numaralı haber kağıdını yapıştırır.
Komşunun,veya yöneticinin de imzasını alır.Ve tebligatı muhtara bırakır.
mUHATAB eve geldiğinde
Kapısında tebligatın muhtarda olduğunu oradan alması gerektiğini belirten haber kağıdını alacaktır.Kapıya yapıştırılan tarih tebligat tarihidir ve geçerlidir.
Yoksa ; Eve veya işyerine çıkmadan ,komşulara sormadan ,muhtarda kaydı yok deyip tebligatı geri yollayan PTT MEMURU
GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMAKTAN CEZA ALMAYA HAZIR OLSUN.
-
Alıntı:
hakan keskin rumuzlu üyeden alıntı
icra dairesinde bana aynen böyle söylediler .tebligatı yapacak kimse olmadığı için muhtara gidermiş .muhtarda kayıtlı değilmiş ben kendi imkanlarımla tuik kayıtlarından bağlı olduğu adresi buldum zaten o evde kiracımızın kendi adına kayıtlı .şimdi yeniden tebligat yaptık tekrar dilekçe tekrar para tekrar her şey tekrardan :(
muhtarlık kaydı olduğu ev kendisinin mi? yoksa kaydı orda, kendisi sizin evde mi?
-
Alıntı:
muhtarlık kaydı olduğu ev kendisinin mi? yoksa kaydı orda, kendisi sizin evde mi?
kaydı sahip olduğu evde ve evinde kiracı var kendisi ise bizim evde ..yukarıda güzel izah edilmiş tebligat kanununu fakat orda bir durum var birisi imzalamalı yönetici komşu vs.diyor . imzalamazsa ne oluyor ? muhtara gidiyor fakat kaydı yok ? biz şimdi sahip olduğu evin adresine gönderdik( oradaki muhtarlıkta kayıtlı ) ama bende biliyorumki yine bir netice alamıyacağız ,kiracısı diyecekki burda oturmuyor bu durumda biz bir ay daha vakit kaybetmiş olacağız .kiracı bekliyorum tebligatı gelsin ona göre hareket edicem diyor resman dalga geçiyor anlamadım gitti :(
-
Alıntı:
hakan keskin rumuzlu üyeden alıntı
kaydı sahip olduğu evde ve evinde kiracı var kendisi ise bizim evde ..yukarıda güzel izah edilmiş tebligat kanununu fakat orda bir durum var birisi imzalamalı yönetici komşu vs.diyor . imzalamazsa ne oluyor ? muhtara gidiyor fakat kaydı yok ? biz şimdi sahip olduğu evin adresine gönderdik( oradaki muhtarlıkta kayıtlı ) ama bende biliyorumki yine bir netice alamıyacağız ,kiracısı diyecekki burda oturmuyor bu durumda biz bir ay daha vakit kaybetmiş olacağız .kiracı bekliyorum tebligatı gelsin ona göre hareket edicem diyor resman dalga geçiyor anlamadım gitti :(
kiradaki evinizin mahallesi X
kiracınızın kiradaki evinin mahallesi Y olsun.
X'deki kiracının kaydının Y'deki muhtarlıkta olduğuna eminseniz;
Y'deki kiracıya söyleyin/rica edin postacı Y muhtarlığına bıraksın.
İcabında Y muhtarına da bilgi verin böyle böyle diye.
Alopost ile mi gönderdiniz normal posta ile mi?
-
Alıntı:
kiradaki evinizin mahallesi X
kiracınızın kiradaki evinin mahallesi Y olsun.
X'deki kiracının kaydının Y'deki muhtarlıkta olduğuna eminseniz;
Y'deki kiracıya söyleyin/rica edin postacı Y muhtarlığına bıraksın.
İcabında Y muhtarına da bilgi verin böyle böyle diye.
Alopost ile mi gönderdiniz normal posta ile mi?
Aps ile gönderilmiş . bir deneyelim gidip ama kiracısı yaparmı böyle birşey bilmiyorum . bir avukata devredip bütün alacaklarımı avukata devretmeyi düşünüyorum paradan puldan vazgeçtim artık kasım 2009 dan beri sadece tek bir kira verdi oda ilk ay . ne alacaksa hepsini alsın uğraşamıyacaz anlaşılan, bize evi boş teslim etsin başkada bişey istemiyecem avukattan .yardımlarınız için tekrar teşekkür ederim
-
Olmaz öyle şey.Yukardaki anlattığımızı yapınız.
-
bence pes etmeyin. kişinin üzerinde mal varsa kira borcunu icra ile tahsil etme yoluna gidin.
kimse parayı sokakta bulmuyor..
-
Alıntı:
bence pes etmeyin. kişinin üzerinde mal varsa kira borcunu icra ile tahsil etme yoluna gidin.
kimse parayı sokakta bulmuyor..
17 Mart tan bu yana daha tebligatı bile yapamadıkki icra yoluna gidebilelim .. şimdi kiracının sahip olduğu eve gidecek tebligat kiracısı diyecekki burda ben oturuyorum .işler yine başa dönecek .her tebligata ayrı para ,tekrar dilekçe parası . inanın bunları karşılayacak durumumuz bile kısıtlı biz o evin kirası ile geçinen insanlarız .benim gördüğümü bulduğumu yani göz önündeki insanı kanun bulamıyor öyle oluncada bizimde uğraşacak ne vaktimiz nede naktimiz olmadığı için çaresiz kalıyoruz :( neyse alaknıza teşekkür ederim selamlar
-
vallahi bu incelikleri pek çok avukat da bilmiyor google dan bizim baktığımız gibi bakıyor veya mevzuat program üreticilerini arayıp karar örneği istiyorlar o kadar avukatlığı da kusura bakmayın vatandaş kendi kendine de yapabilir
-
şimdi şöyle bir şey yapsam ... bir gece ansızın bir operasyonla eve girip ne var ne yok kiracının bütün eşyalarını sokağa atsam .kapıyada sağlam bir kilit vursam mesela ? bunun cezası nedir ? kiracının yanında olan bürokrasi o zaman nasıl işler ,bu konuda görüş bekliyorum .saygılarımla
-
Altınım ziynet eşyam vardı.Çalındı diye şikayette bulunur. Hem konut dokunulmazlığını ihlal den hem de hırsızlıktan yargılanırsınız.
-
Geçmiş dönemden kalmış bu konu ile birebir aynı durumu yaşadığım için burayı okuyacaklara yaşadıklarımı anlatayım...
1. Kiracımız kirasını düzenli ödemediği için borçlarının birikmesinden dolayı evden çıkmasını istedik. Çıkmadı. Kontrat dönemi 15.08.2009 - 15.08.2010 dur.
2. Avukata danıştık. Noterden ihtar çekin dedi. 23.06.2010 tarihinde noterden ihtarı çektik.
3. İhtar kiracının eline 06.07.2010 da ulaştı. (Noterdekiler sağolsunlar postayı en adi şekli ile göndermişler. Aynı il içinde ihtar kiracının eline 15 günde ulaştı.)
4. 06.07.2010 dan itibaren 1 ay içinde borçlarını ödemesi için 06.08.2010 tarihine kadar kiracıya süre verildi. Bu süre içinde kiracı ödeme yapmadı.
5. 09.08.2010 da (bir aylık süre sonunda) mahkemeye tahliye talepli dava açtık. Mahkeme ilk dava için 15.09.2010 tarihine gün verdi...
6. 15.09.2010 daki ilk davaya kiracı gelmedi. Bu sebeple hakim bey davayı yeni deliller ve kiracıya yeni ihbar için davayı 11.10.2010 tarihine erteledi.
7. Kiracı 11.10.2010 daki ikindi davaya da gelmedi. İkinci davada avukatımızın da çabası ile tahliye kararı çıktı.
8. Karar tarihinden 15 gün sonra hakim karar yazısını yazdı. (26.10.2010'da)
9. O karar yazısını mahkemeden elden aldık ve hemen mahkeme-avukat vb.. masraflarını almak ve tahliyesi için kiracıya 01.11.2010 (bugün) da icra takibi başlaması için müracatımızı yaptık. (Masraflar derken sevinmeyin... O dava, bu dava masrafı derken arada yaptığınız bi sürü masrafın hiçbirini alamıyorsunuz. Sadece avukat masrafı ve resmi dava harcı..)
Bu aşamadan sonra başımıza gelecekleri de yine aşağıda anlatayım.
10. İcra dairesinden verilen cevap şu: 15 gün içinde kiracıya ihtarı göndeririz. Gönderildikten sonra 15 gün içinde ihtar kiracının eline ulaşır. Eline ulaştıktan sonra 15 gün çıkması için süre veririz. Yani yine geçtimi ortalama 45 gün... Geldik 15.12.2010 tarihine
11. Bu süre sonunda çıkmaz ise, ev sahibi olarak evdeki eşyaların başka bir yere yerleştirilmesi için sen kendin bir depo vb. yer kiralayacaksın. 10 gün içinde icra memuru ile kiracının evine gideceksin. Çıkması için sözlü ihtarda bulunacaksın. Çıkmaz ise polis, icra yetkilileri zoru ile evdeki eşyaları kiraladığın depoya nakledeceksin. (Deponun kirasını sen vereceksin) Tabi bu arada kim ölü, kim sağ bilinmez... Kiracının eşyalarını öyle sokağa da atamıyorsun. Kiraladığın depoya koymak zorundasın.
Bu işlemleri yapmak için 15.12.2010 dan sonra nerden baksan yine 1 ay geçecek. Geldik mi 15.01.2011 tarihine...
12. Ben size diyeyim ki en iyi ihtimalle 01.02.2011 tarihinde bu tahliye işlemleri resmi olarak biter...
Özetle 23.06.2010 tarihinde başladığımız serüven 01.02.2011 tarihinde bitmiş olacak. Tam 7,5 ay sürmüş olacak....
Tabi bu süreç sadece tahliye edebilmek için. Bu sürece ödenmeyen kiraların tahsilini de karıştırsaydık eminim ki bu dava 1 - 1,5 yıldan daha az olmayacaktı.
7,5 ay süre sonunda tahliyeyi yapabilir isek, ondan sonra da kira borçları için yeni bir icra davası açmamız gerekiyormuş. Artık onunda kaç ay, kaç yıl süreceğini tahmin edemiyorum.
Vesselam evini kiraya verdin ve kiracı borcunu ödemedimi, o evi unut. Kiracıya hibe etmişsin say...
Benim noter ihtarı göndermeden önceki kiracının yaklaşık 6 aylık borcu üzerine, bide davanın süreceği 7,5 aylık süredeki ödenmeyen kiraları ile yaklaşık 13-14 aylık (bir kira kontrat süresi kadar) kiracıdan alacağım var... Ve alabileceğim konusunda da hiç ümidim yok...
YASALAR TAMAMEN KİRACIDAN YANA... SİZ SİZ OLUN MAHKEMEYE DÜŞMEYİN..
Konuyu değerlendirip yalnış yaptığımız bir nokta olup olmadığı konusunda bilgi vermenizi istirham edicem..
Değerli cevaplarınız için teşekkür ederim.