Bir iş yerinde 15 yıl dır çalışıyorum; duyduğuma göre 3600 gün ve 15 yılı olan sgk dan belge alarak tek taraflı olarak kıdem tazminatını almaya hak kazanıyormuş, böyle bir yasa varmı?
Printable View
Bir iş yerinde 15 yıl dır çalışıyorum; duyduğuma göre 3600 gün ve 15 yılı olan sgk dan belge alarak tek taraflı olarak kıdem tazminatını almaya hak kazanıyormuş, böyle bir yasa varmı?
Kıdem tazminarını kimden almaya hak kazanıyormuş bu belgeyi alan kişi?
Kıdem tazminatının şartları bellidir. SGK'nın konuyla hiçbir ilgisi yoktur. Muhtemelen size yanlış yansıtılmış.
Malesef güncel bilgiye sahip değilsiniz. Ben 15 sene & 3.600 gün şartı ile işyerimden kendi isteğimle ayrıldım ve kıdem tazminatımı aldım. Bunun için bağlı olunan SGK'na başvurmak bu kanundan faydalanmak istediğinizi belirten dilekçe vermeniz gerekli. Ayrıca bir işyerinde 15 sene çalışmış olmak gibi bir şart söz konusu değil. Toplamda 15 seneniz ve 3.600 gününüz var ise ve çalışmayı düşünmüyorsanız hemen müracatınızı yapın. SGK size bir süre sonra bu şartları taşıdığınızı belirten bir belge verecek bu belgeyi elden değil noter kanalı ile işyerinize ibra edin. Buradaki iki önemli nokta kıdem tazminatını alıyor ihbar tazminatına hak kazanamıyorsunuz ancak belge işyerinize ulaştığı gün işi bırakabiliyor ve ibra süresine dahil olmuyorsunuz. Bir diğer noktada işsizlik ödeneğinden faydalanamıyorsunuz. Bu arada SGK'ları nedense !!! bu yazıyı vermemekte diretiyor. Sanırım kurum bazı kurumların ciddi baskısı altında olabilir :) Bu yazıyı almakta ısrarcı olun çünkü yasal hakkınız aksi halde SGK'nu dava edin.
Konu şu başlık altında detaylı devam ediyor:
https://www.hukuki.net/showthread.php?7332
Ama bu başlık altındaki paylaşımcılardan deneyimlerini paylaşmak isteyebilir olur belki diye buraya da yazmak istedim. Diğer başlıktan devam edebiliriz isterseniz.
15 Yıl sigorta yaşıdır.3.600 ödenmiş prim gün sayısıdır.Sgk nın bu yazıyı vermeme gibi bir durumu yoktur.Kanunen vermek zorundadır.15 Yıl iş yerinde çalışma süresi değildir,sigorta başlangıç yaşıdır.Yani şuan bugün itibariyle bir örnek verecek olursak.
04/02/1996 tarihinde sigorta girişi yapılan bir kişi,
04/02/2011 tarihinde ödenen priminin toplamı 3.600 veya geçmişse,
Ve en son 8 yıldır kesintisiz bir iş yerinde çalışıyorsa,sgk dan alacağı belgeyle tazminatını almaya hak kazanır.
Sayın arslancan ben orada bir örnek verdim,8 yıl 5 yılda olabilir 3 yılda.Olayın özü şudur.
15 Yıl sigortalılık yaşını doldurmak ve 3600 ve üzeri pirimi yatmış olmak.Olay bu.Bu şartların dolduğunda mesela 8 yıldır çalışıyorsan kıdem tazminatını almaya hak kazanırsın demek istedim.Yani bu 10 da olabilir,5 de,8 de 3 de.Anlaşıldımı.
benimde bu konuda sormak ,stediğim bir soru olacak,
15 yılı ve 3600 prim olayını tamamladık diyelim.Burada kıdem tazminatı hesaplanırken ilk sigorta başlangıç tarihinden itibarenmi hesaplanıyor?benim ilk sigorta başlangıç tarihim 13.08.1991.şuan çalışmakta olduğum işyerine başlangıç tarihim 21.05.2004 bu tarihler arasında değişik işyerlerindede çalıştım.şuan bu yasadan faydalanmaya kalksam ne kadar kıdem tazminatı alırım maaş brütü 2100 TL. ayrıca bugüne kadar çalıştığım işyerlerin hiçbirinden kıdem tazminatı almadım.
Sayın xcxxxnx
Kıdem tazminatı son brüt ücretiniz üzerinden hesaplanacaktır. Kıdem tazminatında her işveren ayrı ayrı sorumludur. Daha önceki işverenlerinizden kıdem tazminatı almamış olmanız sonraki işvereninizi etkilemez ta ki işyerinin devri gibi bir şeysöz konusu değilse.
Son işverenin yanında 2004 yılında işe girdiğinizi belirtmektesiniz. Kıdem tazminatında 10 yıllık zamanaşımı süresi vardır. 2004'ten önceki işverenlerinize (en azından birine) karşı dava açmanız mümkün. Her yıla karşılık 1 maaş tutarında kıdem tazminatınız bulunmakta olup, yıldan arta kalan kısmı da ayrıca hesaplamanız gerekir.
vermiş olduğunuz bilgi için teşekkürler iyi çalışmalar.
bu konu ile ilgili kafama takılan bir soru daha olacak ,
15 yıl ve 3600 prim şartlarını sağlayıp sgk dan gerekli yazıyı alıp işyerimize verdiğimizde emekli mi olmuş oluyoruz.bu da normal şartlarda olacağımız emeklilikle ne gibi farklar yaratır.işyerinden ayrıldıktan sonra başka bir işe girdiğimiz takdirde normal sgk lı olarak mı çalışacağız yoksa emekli gibi işlem yapılarak mı iş başı yapacağız?çalıştığım işyerinde bu konu ile ilgili bir çok farklı şeyler anlatılmaktadır.yardımcı olursanız memnun olurum.Teşekkürler
İyi günler;
" En az 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 prim ödeme gün sayısı koşullarını tamamlayıp, emeklilik yaşını bekleyen işçinin başka bir işyerinde çalışmak için işyerinden ayrıldığı anlaşıldığı takdirde kıdem tazminatına hak kazanılması söz konusu olmaz (T.C. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin E. 2006/2716, K. 2006/8549, T. 4.4.2006 sayılı kararında). Yani, sırf başka bir işe girmek için bu gerekçeyle kıdem tazminatı istendiğinde işveren tarafından ödenen kıdem tazminatının iadesi talep edilebilecektir."
Ben bu konu ile ilgili kanunun amacını anlayamıyorum. Tazminatımı aldıktan sonra 55 yaşına kadar nasıl çalışmadan bekleyebilirim ki ? Kıdem tazminat hakkım kaybolmasın diye 55 yaşına kadar işverenin elinde oyuncak mı olalım yani ? Tazminatımı alıp bir daha çalışmamamız şartı konuluyor. Bu çalışmama şartının bir süresi var mıdır? 7 yıl çalıştığım şirket bana tazminatımı ödemekte sıkıntı çekebilir mi sizce ? 7 yıl çalıştığım sürede benim çalışmamdan kim bilir ne kadar çok para kazanmıştır? Elbette tazminatımı alırsam hemen ertesi gün başka bir işe girmem. Ancak ne kadar böyle bekleyebilirim ki? İşçi lehine bu konu ile ilgili örnek bir mahkeme kararı var mıdır? Küçük te olsa bir yardımda bulunursanız bu yardımınızı asla unutmam. Yardımcı olmak isteyen e-posta adresime cevap yollarsa sevinirim.
Sorunuzu anlamadım ki.
15 yıldan dolayı kıdem tazminatını aldıktan sonra başka bir yerde çalışmaktan mı bahsediyorsuuz?
Öyle ise, işten ayrılırkenki amacınız önemli. Tazminat alıp başka işte çalışmak amacı ile ayrıldığınıza kanaat getirilirse, işveren sizin istifa etmiş sayılacağınız iddası ile ödediği tazminatı geri isteyebilir.
Yani işten ayrılırken, emekli maaşı almaya başlayana kadar ne ile geçineceğinizi hesabedip plan yapıp ayrıldıysanız ama sonra vazgeçip çalışmaya başladıysanız sorun yok.
15 yıl ve 3600 günden emekli olarak işten ayrılacak kişi kalan yıllık izin alacaklarını alabilir mi?
Yeni iş kanununun Eylül ayında çıkacağı gibi söylentiler var. Yeni iş kanunu tam olarak ne zaman çıkabilir?
Her ne sebeple olursa olsun, sozlesme feshınde,hak kazanılmıs olup ta kullanılmamıs ızın surelerıne aıt ucreterı odenır.
Yenı ıs kanunu mu cıkacakmıs?
Kıdem tazminatı fonu oluşturma çalışmaları var bildiğiniz gibi.Kesin birşey şu an bile yok.Zannedersem ona diyorlar yeni kanun çıkacak diye.Düzenleme yapılıyor ama nedense gündemden düştü.3 Ay 5 Ay bile çalışılsa o kişinin tazminatı adına oluşturulacak fona yatırılacaktı.İş adamları(iş verenler) karşı çıkmış olabilirler.
- - - Updated - - -
Değerli üyenin bu iletisini atlamışım.
Tazmınatı kimse geri isteyemez.Bu şekilde amac nasıl kontrol edilecek anlamış değilim.Bu işlemi yapıp tazmınatlarını alıp,3,5 gün sonra farklı bir iş yerinde çalışan çok tanıdığım var.Uygulama dediğiniz gibi mi sahiden tam araştırmadım ama,kesin bildiğim şey uygulanamaz olduğudur...
Uygulanabilir sn. feyyar.
'' 1475 sayılı yasanın 14. maddesine 25.08.1999 gün ve 4447 sayılı yasanın 45 maddesi ile 5. bent eklenmiştir. Anılan hükme göre, işçinin emeklilik konusunda yaş hariç diğer kriterleri yerine getirmesi halinde kendi isteği ile işten ayrılması imkânı tanınmıştır. Başka bir anlatımla, sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayan işçi, yaş koşulu sebebiyle emeklilik hakkını kazanmamış olsa da, işyerinden anılan bent gerekçe gösterilmek suretiyle ayrılabilecek ve kıdem tazminatına hak kazanabilecektir. Ancak işçinin işyerinden ayrılmasının yaş hariç emekliliğe dair diğer kriterleri tamamlaması üzerine çalışmasını sonlandırması şeklinde gelişmesi ve bu durumu işverene bildirmesi gerekir. Aksi halde işçinin başka bir işyerinde çalışmak için 1475 sayılı yasanın 14. maddesinin 5. bendi hükmüne dayanması yasal hakkın kötüye kullanımı niteliğindedir. Dairemiz konuyla ilgili bir kararında, işçinin bir gün sonra başka bir işveren ait işyerinde çalışmasının, feshin anılan 5. bent hükmüne uygun olmadığını gösterdiği sonucuna varmıştır ( Yargıtay 9.HD. 4.4.2006 gün 2006/2716 E, 2006/8547 K. ). ''
https://www.hukuki.net/showthread.php...tazminat-almak
Kıdem tazminatını almanın çok zor hatta imkasız gibi bir şey olduğunu tüm işçiler anladığı zaman, madem tazminat alamayacağız maaşlarımızı yüksek ödesin bizde çalışalım demezler mi? Hiçbir işçi ozaman çalıştığı işyerine sadık kalmasın, hatta boşuna yıllarını harcamasın. Nerede yüksek ücret veren şirket orada ben desin. Böyle yapan da var, yapmayan da. Sadakat ta bir yere kadar.
(Ancak işçinin işyerinden ayrılmasının yaş hariç emekliliğe dair diğer kriterleri tamamlaması üzerine çalışmasını sonlandırması şeklinde gelişmesi ve bu durumu işverene bildirmesi gerekir.)
Yukarıda belirttiğiniz gibi sayın Kırcalı,15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 ödenmiş primden dolayı işten ayrılanlar, sgk dan bu durumlarını belirten bir yazı ile başvuru yapıyorlar zaten iş yerine.Aksi haldesi ne oluyor orasını anlayamadım.Değerli üyenin sorduğu soru bununla ilgiliydi zaten.Senoleker üyenin ve kanımca sizin karıştırdığınız yer burası.Bu şartlarda ayrılan başka işte çalışabilir miydi sorulan soru zaten.Sayın senoleker hayır çalışamaz,çalışırsa iş yeri verdiği tazminatı bile alabilir demişti.Bende bunun böyle olmadığını söylüyorum.Siz ise bu amaçla çıkılması gerekli vurgusu yapmışsınız.Bana uyğulanabilir sn feyyar demişsiniz.İş yerleri kurnazlık yapıp istifa kabul etmeye çalıştığını duymuştum o başka birşey.
Açık ve net söyleyeyim,sgk dan bahsedilen hakları(15 yıl,3600 pirim) kazandıklarına dair belgeyle iş yerinden haklarını alıp ayrılan çalışanların, başka bir işte çalışmalarında bir engel yoktur.Aksi haldesi işten farklı nedenle çıkış kurallarına girer,o da duruma göre değişir.
Aksi halde bu şartları doldurup ayrılmak isteyen bir çalışana;
İş yeri bu kişi 43 yaşında, 55 yaşında emekli maaşı bağlanacak.Buradan ayrıldığında başka yerde çalışacağı açıkca bellidir der ve tazminatını vermez kişinin. Ayrıca sgk nın mevzuatlarında 15 yıl ve 3600 ödenmiş primden kıdem tazminatlarını alan kişilerin tekrardan sigortalı bir işte çalışamaz diye bir madde olmadığına göre...
......
YOKTUR . Öncelikle ; 15yıl sigortalılık süresini ve 3600gün malüllük ve yaşlılık emeklilik prim gününü tamamlayan son çalıştığı firmadan 1yıldan ..... kaç yıla kadar varsa SGK dan sadece 1(bir) defaya mahsus alacağı evrak dilekçe yazıyla işvereninden tazminatını ve diğer alacaklarını alarak ayrılabilir. İşverenle anlaşırsa haklarını alıp çıkış-giriş yapılarakta çalışmasını devam ettirebilir. tazminat durumu bu şekilde işliyor ve uygulanıyor. Ancak benim
Şimdi hukukcu arkadaşlarıma ricayla sormak istediğim;
Firmamız (750çalışanı var) yukarıdaki şekilde bir çok eski ve kemikleşmiş personeli de dahil olmak üzere 15yıl/3600gün yasasından faydalanarak ayrılmak istemesi üzerine ve bunun yanında sgk işçi ücret bildirimlerinin (maaşlarımız düşük gösteriliyor) artık gerçek maaş üzerinden yatırılmaya başlanacağı mecburiyetiyle İşverenimiz bizlerden bu evrakı getirmemizi istedi. evraklarını teslim eden bir çok personel çıkış işlemi yapılarak 4 taksit olarak tazminatlarını almaya başladı ve çıkıştan 1-2hafta içinde tekar girişleri yapıldı. Çalışmalarına rağmen bu arada 1-2hafta sgk kayıpları oldu,olsun. Şimdi 2.parti olarak ben ve birkaç arkadaşımız daha bu şekilde tazminatlarımızı alacağız.
Soruma gelince; 11yıldır bu firmadayım ve 23gün yıllık izin hakkım var kullanıyorum. Kullanamadığım 35gün daha içeride iznim var. Ben bu şekilde çıkış giriş işlemi yaptığımda yıllık izin haketme tarihim ilk iş başı tarihi olan 24/05/2002 olarak mı devam eder. yani bugün itibariyle 10yıl 9ay olan çalışma süremi, iş akdimi sıfırlar ve 9 ayı geçmiş 12 ayı hak etmeme 3 ay kala yeni 23 günlük izin hakkımda silinir ve çıkıştan 2 hafta sonra yapılan giriş yeni başlangıç mı sayılır yoksa ; iş kanunun 54.maddesi benim için uygulanır mı,geçerli midir? yani yıllık izin hakkım tazminat hakkımdan kapsamından ayrı tutulabilir mi? çıkış-giriş arasındaki kayıpta eklenerek ortalama haziran ayı gibi hak etmiş olur muyum yeni 23 günlük yıllık iznimi? Şimdiden teşekkür ederim. Saygılarımla.
Merhaba.
Aşağıda bir internet sitesinden alıntı yaptığım mahkeme kararı ile ilgili bir avukattan yorum alabilir miyim?
Ben 15 yıl ve 3600 hakkımı kullanmak istiyorum. Ancak hemen bir iş bulup çalışmaya başlasam ki çalışmaya mecburum.Tazminatımıda çıkmak istediğim işyerinde bırakmak istemiyorum. Hemen yeni bir işe başlasam hakkımı kötüye mi kullanmış olurum? Veya hemen işe girme belli bir süre bekle diyenler var. Bu süre ne kadar olmalıdır? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Saygılar.
15 Yıl 3600 Gün’de Önemli Gelişme!
Tarih: 24.07.2013
Değerli okurlarım, bilindiği üzere 15 yıl sigortalılık ve 3600 gün primi ödeme şartlarının her ikisini birden sağlayan çalışanlar istifa etmek suretiyle işyerinden ayrıldıkları takdirde kıdem tazminatına hak kazanmaktadır. Ancak, bir şartla o da kıdem tazminatını alıp işten ayrıldıktan sonra bir daha çalışmamak şartıyla. Oysa yargıtay 22. hukuk dairesi öyle bir karar verdi ki bu ezber tamamen bozuldu.
Kararın özeti aşağıdaki gibidir;
YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ
E.2012/10954,K. 2013/909 ÖZET: Davalı onbeş yıl sigortalılık ve 3600 gün prim günü şartlarını sağladığı için istifa dilekçesi ile kıdem tazminatını alarak işyerinden ayrılmıştır. Davacının işyerinden ayrıldıktan sonra başka bir firmada çalışması hakkın kötüniyetli kullanılması olarak değerlendirilemez. Davalı kanunun kendisine verdiği emeklilik hakkını kullanmıştır. Kanunda tanınan bu hakkın amacı, işyerinde çalışarak yıpranmış olan ve bu arada sigortalılık yılı ile prim ödeme süresine ait yükümlülükleri tamamlamış olan işçinin, emeklilik için bir yaşı beklemesine gerek olmadan iş sözleşmesini aktif sonlandırabilmesine imkan tanımaktır. Davacının ödenen kıdem tazminatının iadesine ilişkin talebinin reddi yerine kabulüne karar verilmesi hukuka aykırıdır.
Görüldüğü üzere yargıtayın en son vermiş olduğu karar tamamen irade beyanı esasını dikkate almış kişinin tazminatını aldıktan sonra tekrar çalışmasını anayasal bir hak olarak kabul etmiştir.
Peki bundan sonra ne olacak ? Kanaatimizce çalışanlar 15 yıl sigortalılık ve 3600 gün prim ödeme şartlarını sağladıkları takdirde kıdem tazminatlarını alıp başka bir işyerinde tekrar işe girip çalışma hayatlarına devam edebileceklerdir. Yargıtay 22. Hukuk Dairesinin vermiş olduğu bu karar çalışma hayatında önemli bir yeniliği de beraberinde getirmiş oldu.
ÇOK ÖNEMLİ NOT: 15 yıl 3600 gün emeklilik koşulu 08.09.1999 tarihinden önce işe girenler içindir. Bu tarihten sonra girenler için 25 yıl 4500 gündür.
Merhaba iş yerinden ayrılırken kıdem tazminatı yazısı yeterlimidir,başka bir yazıya veya istifa yazısına gerek varmıdır.Sözlü olarak söylemek veya istifa yazısını yazmadan işi bırakmak doğrumudur.Teşekkür ederim.
Bu konu hakkında uzun süredir internette araştırma yapıyorum.Bulabildiklerinmi seninle paylaşayım;
SGK dan kıdem tazminatını alabilir yazısından başka işyerine hiç bir yazı veya istifa kağıdı verme. SGK dan alacağın kağıt zaten senin kanuni hakkını kullanarak işten ayrılıp tazminatını alabileceğin resmi belgedir. İşten ayrılacağına dair önceden bir bildirim yapma mecburiyetin de yok.Bu kağıdı SGK dan alıp işverene verdiğin gün kanuni hakkını kullanarak istifa etmiş oluyorsun. Tazminatını işveren ödemek zorunda kalıyor. İşten ayrılma sebebi olarak bir soruya cevap vermek zorunda değilsin. İşten ayrılış sebebin kanuni kakkını kullanarak istifa etmek olacaktır.
Kıdem tazminatına hak kazanmak için ya işverenin haklı bir sebebi olmadan, yada işçinin haklı bir sebeple sözleşmeyi feshetmesi gerekir öncelikle.
Çalışanın, bahsettiğiniz sebeple kıdem tazminatı alabilmesi , kurumdan alacağı kıdem tazminatı alabilir yazısını işverene ileterek, bu sebeple ayrıldığını bildirmesi ile mümkündür.
Bildirimin ise yazılı yapılmış olması gerekir.
Ben sayın Kırcalı'nın iletisini alıntı yaparak cevaplamıştım.Tarih 14.02.2013
Yargıtay beni doğrular nitelikte karar almış.Tarih 24.07.2013
Ne diyeyim,aklın yolu birdir...:)
Bu arda değerli üye seca_2013 tebrik ederim yerinde ve doğru ileti...
Yanlız dikkat edin 15 yıl /3600 gün şartları 08.09.1999 tarihinden önce sgk lı bir işe başlamış olanlar için geçerlidir, sonraki tarihte işe girenler için gün ve hizmet süresi arttırılmıştır.
İse giris tarihi mesela 25.11.2007 diyelim. Bu kanundan yararlanarak isten 27.01.2014 te ayrilmak istesem 2014 yilinin yillik izin ucretlerini alabilir miyim?
SSK il müdürlüğünden aldigim yaziyi is yerine verdikten sonra, İstifa ederek ayrılan 3 yili geçmiş calisanin 58 günlük İhbar calisma suresi benim içinde geçerli olacakmi? Yaziyi işyerine verdikten ne kadar sure sonra işyerinden ayrilabilecegim? Yada isten ayrilmayi düşündüğüm tarihten kaç gün önce yaziyi vermeliyim?. Teşekkürler.
YAzıyı işverene verirken, kanundan doğan bu hakkı kullanarak emekli aylığı bağlanmasını beklemek üzere sözleşmemi feshediyorum, tazminatımı ödeyin diyorsunuz. Emeklili nedeniyle ayrılmada ihbar süresine uyma zorunluluğunuz bulunmamakla birlikte , bildirimde bulunurken karşılıklı anlaşarak örneğin 1-2 hafta işverene bu duruma hazırlık süresi tanımanız doğru olacaktır.
Sayın Kırcalı,
Yanlılş anlamış olabilirim diye teyit amaçlı soruyorum.
Emekliligimi beklicem diye konuştugumuz gibi ayrıldıtan sonra Yargıtay kararına göre herhangi bir yerde yeniden çalışmak gibi bir hak daha verildi.
Sizin yukarıdaki söyleminizden tazminatı alarak emekliligin beklenmesi gibi bir özet çıkıyor. Teyit ederseniz sevinirim.
İzin verilirse ben cevaplayayım.
Bu kanundan yararlanmak için gereken şartlara uygun kişiler iş hayatında bir defaya mahsus bu haktan yararlanabiliyorlar.Ayrıca bu hakkını kullanıp emekli konumuna geçen kişiler için çalışma yasağı yok. Yargıtayın kararına göre tekrar işe başlayan işçi için işveren dava açıp kendi lehine bir sonuç alamamış ve bu karar emsal niteliği taşımaktadır.
Bence yargıtayın bu konu hakkında ve akabinde verdiği tek karar bundan ibaret değildir.İyi araştırılsa bunun gibi birçok emsal karar bulunacağından eminim.
Bu kanundan yararlanarak işyerinden ayrılan kişi emekli oluyor ancak emekli maaşını yaş haddini doldurunca almaya başlıyor. Yeniden çalışırsan dava açıp ödediğim tazminatı geri alırım diyen işverene sorarım; sen o zaman normal şartlarda ihtiyarlayıpta emekli olan kişileri neden hala yanında çalıştırıyorsun? Yasak değil mi?
Reytingimizde iyi yukselmis. Konu kakkinda yanlisimiz yada eksigimiz varsa yardimci olmanizi rira ederiz.
Erdogan Bey bu konuda fikrinizi almak isterim,
Temmuz 2014 tarihi itibarıyle işverene bu hakkımı kullacagımı içeren belgeleri noter kanalıyla ileticem..
Şirketimden ayrılmayı düşünmüyorum.
İşveren bu tazminatı taksite baglama, ileri bir tarihte ödeme gibi alternatiflerle bana talepte bulunursa benim bu konuda yasal olarak hakkım nedir ?
Mesela ödeme yapmadıgı için icra mahkemesine verebilir miyim işvereni vs vs.. gibi..