Bilişim sistemleri kullanarak yada bir suçun işlenmesinde bir kısımda da bilişim sistemlerinin müdaihl olduğu davaları bulunan arkadaşlar ne gibi yöntem izlediklerini yazabiliecekleri bir konu başlığı...
Printable View
Bilişim sistemleri kullanarak yada bir suçun işlenmesinde bir kısımda da bilişim sistemlerinin müdaihl olduğu davaları bulunan arkadaşlar ne gibi yöntem izlediklerini yazabiliecekleri bir konu başlığı...
bilişim sistemleri hayatımıza bu kadar entegre olmuşken hiç mi elinize bu şekilde davalar gelmiyor??
Yerel gazetenin int sayfasında eleştiri amacıyla yazdığım bir yazıda kullandığım atasözünden ve bir şarkı sözünden dolayı hakaret davası açıldı.Şimdi savunma çalışmalarım var...
Gazetelerin internet sayfalarında yazdığımız köşe yazılarının hukuki hakları hakkında görüşleri olanlar lütfen paylaşalım.Görüşleinizi yazınız...
Sayın selekselek benim açtığım konu başlığı ile sizin yazdıklarınızın pek bir alakası yok, lütfen bu konuyu başka bir başlıkta danışın...
sayın özgür şener doğan, ben bu tip davalarda uygulanan farklı metodları soruyorum... Yani merak ettiğim salt bir konu yok, dosyası olanlar varsa ne gibi işlemler uyguluyorlar.. Başlığın amacı bu... Teşekkürler ilginiz için....
Merhaba ,
bir iki örnek le cevaplamaya çalışacağım.
son yıllarda özellikle mail le başkaları adına ticari ve şahsi itibarın zedelenmesine yönelik suçlar gerçekleşiyor.
bu tür durumlarda mail çıktısıyla savcılığa suç duyurusunda bulunmanız ve şüpheli kısmına ( faili meçhul xx@xx.com e-posta adresini kullanan şahıs ) yazmanız ve tüm mail içeriğini attach etmeniz yeterlidir.
o mail adresinin hangi ip den oluşturulduğu , mailin hangi ip den atıldığı , o mail adresine devamlı olmak veya ara ara olmak kaydıyla giriş yapıldıysa giriş yapılan ip adresleri ve pc den giriş yapıldıysa yapılan pc nin fiziksel adresi dediğimiz ( mac address ) istenmektedir.
umarım aydınlatıcı ve kafanıza takılan sorulara bir nebzede olsa yol gösterici olmuştur :)
Özgür ŞENERDOĞAN
Sayın Özgür bey, cevap için teşekkürler, fakat ben olayın hukuki boyutları ile daha çok ilgileniyorum. Teknik konularda zaten bir sorunum yok... Emsal kararlar, içtihatlar, yargıtay kararları, hukuken tesis edilmiş kararlar vs...
Merhaba ,
Yaptırım boyutu suça göre ve suçu işleyen kişinin sicil durumuna göre değişkenlik gösterebiliyor.
Verdiğim örneğin Yargılama aşamasında Sanığa yaptırımı para cezası veya iyi hal ve sanığın sicil durumu göz önünde bulundurularak ertelemeye çevrilebilir.
Tazminat hakkı her iki noktadada doğar.
Sizin hakkınızda aşağılayıcı be gerek özel gerek iş hayatınızı olumsuz yönde etkileyici beyanların 5 kişiye maille atılması ve 50 kişiye aynı mailin atılması arasında tazminat ve ceza aşamasında farklılık olabiliyor.
merhabalar bi gun tesedüfen tanıdık bir belediye çalışanının mail şifrsini sallamıştım ve tuttu . mailinde gizli kalem ve gizli kamera sipariş edip adres olarakta belediye hizmet binasını göstermiştir . Bunun suçluluk derecesi nedir ? ve ben mailne girdiğim için zarar görürmüyüm ama ben mailinde bi değişiklik asla yapmadım ya da zarar verecek bişey yapmadım . Ama siparişin ekran görüntüsünü almıştım . bu belediye çalışanı hakkında nasıl suç duyurusunda bulunabilirim ?
Merhaba;
Bu konuyla alakalı olabılecegını dusundugum ıcın bu baslıgın altına yazıyorum.Benim şu an bir sorunum var ve sizden bılgı almayı cok isterim
3 yıl önce internette girmiş oldugum bir sohbet yerinde yaptıgım bir hata sonucu video'm çekilmiş ve bu sabah bir kişi benim video mu herkese gostericegini soylıyerek tehdıt ettı.
ne yapmam gerektıgını bılmıyorum.Bu gecıtıgımız seneler ıcerısınde cok fazla tehdit aldım baska insanlardan onlara para verdim,bılgısayarımı verdim,altınları verdim ama susturamadım ve video yu sıldıremedım bır sure sonra onlar rahatsız etmeyı bıraktılar,fakat
bu gun bir kişi geldı ve o vıdeoyu herkese ızletıcegını soyledı.
benım yapmıs oldugum bır hatayla onlarca kişinin içinde beni rencide etmesini, aşagılamasını ve rezil etmesini kaldıramam.
Tedavi gormekteyım.. psikolojım cok bozuk durumda ve bu ınsan benı rahatsız ettıkce
düşüncelerime hakim olamıyorum..Kendime zarar vermek istemiyorum fakat ailemın ogrenmesınıde istemiyorum.Biliyorsunuz ki suan bircok aile ve aile bireyleri cok sık ınternet kullanıyorlar bu yüzden bir videonun ne kadar cabuk duyulabılecegını biliyorsunuz..
Lütfen bana bu konuda akıl verın. Ne yapmalıyım kime gitmeliyim..
Sizin videonuzu herkese izleteceğini söyleyen şahıs bir beklenti içerisinde mi yazmamışsınız. Her halükarda Cumhuriyet Savcılığına gidin ve şikayet edin. Bir kez şahsın beklentilerini karşılayacak olursanız devamı gelecek ve sürekli isteyecektir.
Yaşınız işiniz medeni haliniz gibi bilgiler yok. Ancak durumu ailenizle de paylaşacak olursanız daha kolay üstesinden gelirsiniz.
Geçmiş olsun..
Türkiyede bu konuda hala sistem oturmuş değil kanunlar zaten yetersiz üstelik hukuk savunucular malesef daha bu konu hakkında çok bilgili değil
Merhabalar. hocam ben 1.5 yıldır uyesı oldugum ve para ıle oynadıgım bı onlıne oyun sıtesı hakkında suc duyurusunda bulunmak ıstıyorum kac defa actıgım hesablartım kapatıldı sesımı cıkartmadım ne tur haklarım vardı bılmıordum hukukı olarak hıc bı bılgım yoktu. en son 3 gun once son hesabım ban yedı sucsuz oldugum halde hesabım ın gerı verılmesını defalarca rıca ettım ama sonuc alamadım yaklasık 200 tl kadar para odedım (11x11 futbol menager oyunu) sızden rıcam bu konuda bana yardımcı olabılır mısınız?
saygılarımı sunuyorum en kısa zamanda cvb ınızı beklıorum..
Bu sitenin adı ne?
arkadaşlar mrb benimde başımda bir dava var 2010 da mayıs ayında amasyada bir internet kafeden ankarada oturan birinin msn adresi çalınmış ve çalan kişi o msn adresine girip o kişinin ablasıyla muhabbet etmiş içeriğini bilmiyorum muhabbetin ama sonradan kardeşinin msn adresini istersen hesaba 30 tl gönder vereyim demiş işte benim burda sadece hesap numaram geçiyor yani hack yapan kişi benim hesap numaramı vermiş hesaba para yatırmamışlar tabiki direk şikayetci olmuşlar msn amasyada bir internet kafede çalındığı için yazışmalarda orda olduğu için kafeci ben kimin yaptığını bilmiyorum diyerek yırtmış şimdi sanık olarak ben görünüyorum bende kocaelide oturuyorum amasya neresi kocaeli neresi neyse ben karakolda ve hakime verdiğim ifade ben bu şahısları tanımıyorum hesap numarası bana ait ben internet kafeciyim işim gereği internet üzerinden online oyunlarda destek için kod satıyorum bunlarıda müşterilerime hesap numarsı veriyorum ve hesaba para yatırıyorlar kontrol edip kodlarını gönderiyorum dedim hesabım kamuya açık birisi benim hesabımı kullanarak beni magdur duruma düşürmüştür dedim şimdi mayısın 17 sinde duruşma var sizce bundan birşey çıkarmı benim sadece hesap numaram kullanılmış hacklenme amasyada yapılmış hacklenen ankaradan ve ben kocaelide ikamet ediyorum ve hesaba yatan bir parada yok
Merhaba, 244/2 maddesi uyarınca hakkımda bir dava acılmıs durumda,
bir kişinin msn adresleri kırılmıs ve facebook profiline izinsiz giriş ve engelleme yapılmıs vs konularında. bununla ilgili olarak ip adresim tespit edilmiş. simdi durum ssekilde. msn adresleri kırılan kişi eski şirket ortagım. ortaklıktan ayrldıktan sonra bizim ip adresi uzerinden kırılmıs. ip lerin tespit edildiği tarihlerde bunu dogruluyor yani o yoktu. ancak şirkette kablosuz bir ag kullanıyorum. ve elemanım olmamasına ragmen şirkete gelenim gidenim cok oluyordu. gelenlerin de cogulugunda laptop oldugundan istediklerinde internet şifresini vermekte sakınca gomuyordum. gelenlerde hep meslekten olan kişiler oldugundan cogunlugu - ama hepsi degil- eski ortagımı da tanırlar. benim suclandıgım tarihlerde yeni bir işe baslamak uzereydim. ve işi baska ir iş ortagı ile yurutecegimden o tarihten onceki bir kac gun de dahil olmak uzere surekli beraberdik tum mesai saatlerinde. zaten teklif sozlesme vs icin ugrasıp duruyorduk. bu sekilde bir sey yapmıs olsam onun yanında yapmıs olmalıyım ki o bile yapmadıgımı dogruluyor. bir de tepit edilen saatlerde modemin acılıs ve kapanıs saatleri var sorun olan. 3-4 gun tespit edilmiş. ama gunlerden birisinde modemin kapanıs saati gece 12,30 olarak gorunuyor. o saatte iş hanı kapalı oluyor ve kimde olmuyor. ve de zaten evliyim o saatte buroya neden kendimi kilitleteyim. ki evim ve işimin arası yaklasık 30 km ve sahsi aracımın olmadıgı toplu tasıma araclarını kullanmam gerektigini de dusunursek bu durumum cok zor. bu konuda bilgiye ve yardıma ihtiyacım var arkadaslar. tesekkurler.
Bana karşı internet üzerinden msn ve facebooktan küfürler edildi.Facebook sunucuları yok diye bilgi alınmıyormuş.Yine benim evlendiğim kadınla aramda geçen konuşmaları savcıya verdim.2.kez dava açıldı ifadesinde bazen kabul ediyor bazen etmiyor.Zoraki mesaj attım benim hakkımda 53 maddeye varan 43/1-2 dava açıldı
Bu başlığın açılma amacı biraz risklidir.
Bu şekilde bir başlıkla bir şüpheliye bilmeden savunma sanatı hakkında bilgi verebilirsiniz.
Eğer aradığınız şey yaşanan olaylar ise YARGITAY kararlarına bakabilirsiniz.
Örnek olması açısından
selamlar. benim merak ettiğim tck 226. maddeye göre bilgisayarlarda bulunan geçici internet dosyaları indirmeden sayılıyor mu?
Arkadaşlar öncelikle merhaba. Ben bir aile şirketinde pazarlamacıyım fakat bunun yanı sıra mal indirme mal kaldırma görevi bana ait olmadığı halde yaptırıyorlardı. Bizim
şirketin muhasebe sisteme İnternet üzerinden ve 4 kullanıcısı var herkesin şifresi farklı fakat benim şifremide kullanıyorlardı. Şirket beni asgari ücret ve tahsilat üzerinden yüzdelik çalıştırıyordu fakat hiçbir şekilde pirim almadım. Buraya kadar her şey basit şimdi karışıklık başlıyor. Ben bu İnternet üzerinden muhasebe sistemine kendi kullanıcı adımla girip (normalde gerek yok girmeme) faturaları sildim bunu kendi evimden ve aynı iş yerinde çalıştığımız depocu muzun evinden ve İnternet kafeden yaptım (kafede kamera yoktu). Biz bunlara böyle bir hata yaptığımızı zararın neyse çıkarın dediğimizde hiç aslı olmayan büyük meblağlar çıkarttılar bize yüklemeye kalkıştılar ertesi müşterileri dolaşalım açığı bulalım dediğimizde birlikte gittik müşterilere biz çıktıktan sonra müşteriye para çalmışlar onu buluyoruz diyolardı. Elinde bana ve arkadaşıma ait bir kaç ip adresi var ama normaldede benim zaten bu sisteme yetkim var girmeye sonuçta bana kullanıcı adım ve şifrem verilmiş ama yaptığım yanlışıda biliyorum. Şimdi bizi korkutuyolar ailelerimizin yanına gelip anlattılar ve istihbarat tanıdıklarım var deyip tehdit ediyor. Bizi işten çıkartırken hiç bir şekilde imza attırmadı kafasına göre kovdu ve savcılığa verdi şimdi bizim burda napmamız gerekir yardımlarınızı bekliyorum ve bende AÖF den adalet okuyorum...
Merhaba,
Ben kullanmakta olduğumuz cep telefonlarının imei numaralarının klonlanması ile ilgili bilgi almak istiyorum acaba doğru forumdamıyım bilemedim yada hangi konu başlığı altında yazmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkür ederim. Selamlar....
https://www.hukuki.net/forumdisplay.p...Bilisim-Hukuku
bu adrese tıklayın. Yeni Konu Aç linkine tıklayarak yazabilirsiniz.
Çok teşekkür ederim. Hallettim sanırım.
- - - Updated - - -
Çok teşekkür ederim. Hallettim sanırım.
Davam sonuçlandı ve hakim beraat kararı verdi .Fakat bu gün elime ulaşan posta canımı sıktı izninizle aynen yazıyorum TEMYİZ NEDENLERİ > Her nekadar sanıklar s....ç.......ve y....t........hakkında bilişim sistemi engelleme bozma verileri yok etme veya değiştirme suçunu işlediklerinin sabit olmaması nedeniyle ayrı ayrı beraatlerine karar verilmiş ise de IP adreslerinin tesbit edildiği her iki şüphelininde internet kullandıklarını beyan ettikleri bilirkişi raporunda internet ağlarının şifrelerinin gerek kullanıcının basit şifreler seçmesinden veya kullanılan şifreleme sisteminin yetersizliğinden kırılabildiği şifreyi kıran kişilerin aynı IP adresini kullanıp internete girebildikleri belirlenmiş ise de sanıkların IP adreslerine bu şekilde girildiğine dair dosyada bir delil mevcut olmadığı bu itibarla sanıklara ait IP bağlantısından suçun işlendiği sabit olduğundan .SONUÇ VE İSTEM=207 esas ve 51 karar sayılı beraat hükmünün her iki sanık aleyhine temyizen bozulması kamu adına talep olunur . not=ilk duruşmada mağdure(karşı taraf) yi tanıyıp tanımadığım onun tanıyıp tanımadığımızı karşılıklı mahkeme huzurunda teyid ettik(tanımıyorum,tanımıyor) ayrıca şikayetçi olmadığını sözlü olarak beyan etti . beraat hükmü bozulursa sonuç ne olabilir .Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim .
bende başımdan geçenleri yazmak istiyorum
en biindik internet sitelerinden satış yapıyordum replikaydı ürünler karşı taraf bu yüzden asliye cezada dava başlatmıştı ve çözüm arıyordum çünkü hayatım boyunca adliye hakim yüzü görmemiştim vede öğrenciydim.ilk duruşmama tek girdim heyecanlı ve korkuyordum doğruları söyledim. ağır cezaya gitti dosya sonra avukat tutdum avukat öğrenci oldugumu ilk defa oldugunu söyledi ağır cezada hakim takdir yetkisini kullanarak beraat verdi.
karşı tarafa maddi manevi açtık ama kazanamadık malasef.kısaca önerim şu başınız sıkıntıdaysa teknik destek alın .
iyi günler