Gerçek ücretin ispat sorunu
Arkadaşlar ben haziran 2004 ten haziran 2005 e kadar 1 yıl çalıştım bi firmada ve alacağım kaldı 10000 lira hala alamadım baktım olmuyor dava açıcam. sorun şu ki; o zaman sigortamı asgari ücretten yatırdıkları için 270 gibi bi rakamdı sanırım o dönemde, 270*12=3240 yapıyo ama benim alacağım 10000. nasıl çözerim bu konuyu bi akıl verin lütfen bana. maaaş aldığıma dair bi kağıt yada bankaya yatırdığı bi mebla yok. ben bu arada harita müh. yim ve anlayacağınız şantiyede kaldım bu süre içerisinde. dini bayramlarda çalışmadım milli bayramlarda çalıştım. sizlerden değerli önerililerinizi bekliyorum. mesela odaların belirlediği bi ücret varmı bu fiyata çalışmalı gibi yada taban ücret?
Re: Gerçek ücretin ıspat sorunu
Açacağınız davada emsal ücret belirlenmesini talep edebilirsiniz.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Açacağınız davada emsal ücret belirlenmesini talep edebilirsiniz.
güzel bir öneri çok teşekkür ederim
dava açıp aynı zamanda SSK yada şikayette bulunabilirsin.5 yıl süresi var zaman aşımı olmaması için.Bu zamanda kadar açsaydın olayı sıcağı sıcağına daha iyi çözebilirdin.
Alıntı:
nuricv rumuzlu üyeden alıntı
Arkadaşlar ben haziran 2004 ten haziran 2005 e kadar 1 yıl çalıştım bi firmada ve alacağım kaldı 10000 lira hala alamadım baktım olmuyor dava açıcam. sorun şu ki; o zaman sigortamı asgari ücretten yatırdıkları için 270 gibi bi rakamdı sanırım o dönemde, 270*12=3240 yapıyo ama benim alacağım 10000. nasıl çözerim bu konuyu bi akıl verin lütfen bana. maaaş aldığıma dair bi kağıt yada bankaya yatırdığı bi mebla yok. ben bu arada harita müh. yim ve anlayacağınız şantiyede kaldım bu süre içerisinde. dini bayramlarda çalışmadım milli bayramlarda çalıştım. sizlerden değerli önerililerinizi bekliyorum. mesela odaların belirlediği bi ücret varmı bu fiyata çalışmalı gibi yada taban ücret?
Dava açtığınızda avukatınız aracılığıyla yaptığınız iş için alınan ücretin genel olarak tespitini talep edebilir veya bu doğrultuda ayrıca dava açabilirsiniz ancak bunu yaparken sigortaya da eski çalıştığınız yer için şikayette bulunun ki dava sırasında bu konuda başka bir derdest davanın da olduğunu ileri sürebilin
6 ay önceydi sanırım bi avukata gitmiştim ne umutlarla :) ii de bi avukat. ama vukatın bana söylediği aynen yazdığım gibiydi. yani: atıyorum ozamanın asgari ücreti çarpı ay sayısı yani 3,5 gibi bir rakam. ozaman işte hayallerim yıkılmıştı. şimdi sizlerden tekrar bi umut aldım teşekkür ederim. peki merak ettiğim benim gittiğim avukat ii bi iş avukatı olmasına rağmen neden bana emsal ücret talep ederiz demedi? bi fikriniz varmı acaba
Demesi gerekirdi.Uzun soluklu bir dava olur ama arkadaşım.Sen kendin bizzat bağlı bulunduğun mesleki odana git.Çalıştığın dönemdeki mühendis asgara ücreti ne kadar brüt olarak onu sor netini öğren.bir hesap kitap yap.Aldığın ücretleri çıkar.Avukata giderek elindeki belgeleri ver ve detaylı açıklama yap.Gereğini avukatın söyler.
Alıntı:
6 ay önceydi sanırım bi avukata gitmiştim ne umutlarla :) ii de bi avukat. ama vukatın bana söylediği aynen yazdığım gibiydi. yani: atıyorum ozamanın asgari ücreti çarpı ay sayısı yani 3,5 gibi bir rakam. ozaman işte hayallerim yıkılmıştı. şimdi sizlerden tekrar bi umut aldım teşekkür ederim. peki merak ettiğim benim gittiğim avukat ii bi iş avukatı olmasına rağmen neden bana emsal ücret talep ederiz demedi? bi fikriniz varmı acaba
Alıntı:
ferit.1984 rumuzlu üyeden alıntı
Demesi gerekirdi.Uzun soluklu bir dava olur ama arkadaşım.Sen kendin bizzat bağlı bulunduğun mesleki odana git.Çalıştığın dönemdeki mühendis asgara ücreti ne kadar brüt olarak onu sor netini öğren.bir hesap kitap yap.Aldığın ücretleri çıkar.Avukata giderek elindeki belgeleri ver ve detaylı açıklama yap.Gereğini avukatın söyler.
ewet o avukat ta 1,5 sene süreceğini ve bu yüzden alacağımı tatlı dille halletmemin daha karlı olacağını söylemişti. ama benim anlamadığım nokta neden bukadar uzun sürüyor ufacık ve sonu belli olan bi dava bile ? bunu kısaltmanın yani süreci, hiç mi yolu yok? şimdi odamı arıyorum bakalım bi ücret varmı?
Re: Gerçek ücretin ispat sorunu
ewet az önce aradım ve bana odamın söylediği rakam oda taban aylığı net : 1000 tl. ve benim 20 aylık bi alacağım var ondan. şimdi sizlerden şunu öğrenmek isterim: ben bu net rakkam a karşılık gelen 1000tl * 20ay = 20000 lira
minimum alabilirmiyim değerli patronumdan?
ve buna ek olarak milli bayramlardan kaç lira, fazla çalışma saatindenkaç lira ve hafta sonundan kaç lira alabilirim?
teşekkür ederim şimdiden. moralim oldukça düzelmeye başladı şimdiden..
ayrıca arkadaşlar ben bu işten ücretimi alamadığım için ayrıldım. kanuni olarak buradanda bi hakkım varmı.. bu iki mesajımdaki sorulara cevap verirseniz çok sevinirim.
Alıntı:
benim 20 aylık bi alacağım var ondan.
20 ay boyunca ücret almadan ve sesinizi çıkarmadan çalışmaya devam ettiğinize hakimi inandırmakta zorlanacaksınız.Bu kadar uzun bir süre ücret alamadan çalışma normal karşılanmayacaktır.
Alıntı:
ayrıca arkadaşlar ben bu işten ücretimi alamadığım için ayrıldım. kanuni olarak buradanda bi hakkım varmı.. bu iki mesajımdaki sorulara cevap verirseniz çok sevinirim.
Ayrılırken ücretlerinizi alamamanız nedeniyle ayrıldığınızı belirttiyseniz, veya hiç bir sebep belirtmeden ayrıldıysanız, ücretinizin ödenmemesi nedeniyle ayrılmanız tazminata hak kazandırır.
İletilerinizde yazım kurallarına özen gösterip, harfleri yutmamaya, alfabemizde bulunmayan q,w gibi harfleri kullanmayaya dikkat ediniz.
Benim 13 ve eşimin 7 ay olmak üzere (bekarken, bu önemli bence) toplamda çalışma süresi 20 ay etmekte. bize haziran 2006 da vereceğini söylediği için bekledik. bu güven akrabalıktan gelmekte idi. Tahmin edeceğiniz gibi vermedi bizde vermeyince işten ayrıldık.
Şimdi aşağıdaki sorular belirdi kafam da.. Cevap bulmama yardım ederseniz sevinirim.
Soru: 1) Müh. odam 2005 yılında taban aylığı net ücretinin 1000 tl olduğunu söyledi. bu şu anlamamı geliyor? 20 ay* 1000 tl = 20000 tl minimum alacağım mı var?
Soru: 2) dava bukadar herşey ortada iken neden 1.5-2 sene sürüyor ve benim bu süreyi kısaltmak için yapabileceğim şeyler varmı?
Alıntı:
Benim 13 ve eşimin 7 ay olmak üzere (bekarken, bu önemli bence) toplamda çalışma süresi 20 ay etmekte. bize haziran 2006 da vereceğini söylediği için bekledik. bu güven akrabalıktan gelmekte idi. Tahmin edeceğiniz gibi vermedi bizde vermeyince işten ayrıldık.
Şimdi aşağıdaki sorular belirdi kafam da.. Cevap bulmama yardım ederseniz sevinirim.?
Alıntı:
Soru: 1) Müh. odam 2005 yılında taban aylığı net ücretinin 1000 tl olduğunu söyledi. bu şu anlamamı geliyor? 20 ay* 1000 tl = 20000 tl minimum alacağım mı var?
Hayır sizin 13 ay, eşinizin 7 aylık ücret alacağı var.Siz kendi alacağınızı, eşiniz kendi alacağınızı talep edebilirsiniz.Ancak tekrar belirtmek istiyorum 13 ay boyunca hiç ücret almadan çalıştığınıza ikna edebilmeniz zor.
Alıntı:
Soru: 2) dava bukadar herşey ortada iken neden 1.5-2 sene sürüyor ve benim bu süreyi kısaltmak için yapabileceğim şeyler varmı?
Sİzden önce açılmış davaların daha önce sonuçlandırlmasını, sıranın sizin dosyanıza gelmesini sağlamaktan bahsediyorsanız, yapabileceğiniz pek bir şey yok.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Hayır sizin 13 ay, eşinizin 7 aylık ücret alacağı var.Siz kendi alacağınızı, eşiniz kendi alacağınızı talep edebilirsiniz.Ancak tekrar belirtmek istiyorum 13 ay boyunca hiç ücret almadan çalıştığınıza ikna edebilmeniz zor.
Sİzden önce açılmış davaların daha önce sonuçlandırlmasını, sıranın sizin dosyanıza gelmesini sağlamaktan bahsediyorsanız, yapabileceğiniz pek bir şey yok.
ikna olayına gelince, eski patronum iflasın eşiğinden döndü ve babam akrabamız olduğu için kendi evini patronuma ipotek etti kredi çekebilmesi için. yani az kaldı ev elden gidiyordu. Kısacası hakimi inandırmak için oldukça geçerli sebeplerimiz var o konuda bi problem yok.. Aldığımız 300-500 bişeydir sigara parası yane.. Pekiş şimdi 1. sorumun cevabı nedir?
Burada avukat arkadaşlar olduğunu biliyoruz ama iş avukatı olan arkadaş varsa cevap vermesini rica ediyorum.. Ben bu şartlar altında enaz 20000 i kanunen alabilirmiyim?
Siz bir alacak davası açacaksınız ve bu davada; ücretinizin gerçek miktarını belirterek bu miktarı tanıkla veya ücret araştırması yöntemiyle kanıtlamaya çalışacaksınız. Ücret araştırmasını mahkemeden talep edeceksiniz, mahkeme de sizin, yaptığınız işi, kıdemizini, tahsilinizi belirterek bu konumdaki bir kişinin ücretinin ne kadar olabileceğini, ilgili meslek odasından, başka meslek kuruluşlarından, işçi veya işveren sendikalarından sorarak fikir edinecektir. Zaten kalifiye veya kıdemli işçilerin asgai ücretli olmasını Yargıtay normal bulmuyor.
Alıntı:
Av.Abbas Bilgili rumuzlu üyeden alıntı
Siz bir alacak davası açacaksınız ve bu davada; ücretinizin gerçek miktarını belirterek bu miktarı tanıkla veya ücret araştırması yöntemiyle kanıtlamaya çalışacaksınız. Ücret araştırmasını mahkemeden talep edeceksiniz, mahkeme de sizin, yaptığınız işi, kıdemizini, tahsilinizi belirterek bu konumdaki bir kişinin ücretinin ne kadar olabileceğini, ilgili meslek odasından, başka meslek kuruluşlarından, işçi veya işveren sendikalarından sorarak fikir edinecektir. Zaten kalifiye veya kıdemli işçilerin asgai ücretli olmasını Yargıtay normal bulmuyor.
abbas bey bu yıl itibarı ile odanın belirlediği ücret brüt 4000 tl. 2005-2006 için 1000 net. dava ne kadar sürer sizce? yada bunun bi ortalaması yada zamanı varmı?
Davalar ne yazık ki uzun sürüyor. Bulunduğunuz yerin iş mahkemesinin yükünü bilemedeiğimden kesin bir süre vermek zor. Ama ortalama olarak yerel mahkemede 10 - 12 ay sürebilir. Yargıtay'a giderse 12 - 18 ay kadar süre de orada bekliyor. Yani yaklaşık 2 seneyi göze almalısınız. (İşe iade davaları ile toplu davalar biraz daha öne alınıyor).
14 ay boyunca hiç mi ücret almadınız?Eşiniz 6 ay boyunca hiçmi ücret almadı?illa imza atman gerekli değil elden hiçmi ücret vermediler?Doğrusu neyse onu talep edin.AYrıca 2009 yılı için harita mühendisinin asgari brüt ücreti 5000Tl diyorsunuz bu çok yüksek bir rakam.Bunu inşaat makina elektrik mühendisleri almıyor.Dava yetkili bilgili kişilerin dediği gibi uzun sürüyor.Sen yüzde yüz haklı olsan bile karşı tarafında söz hakkı savunma hakkı var.Peki bu süre zarfında nasıl geçindiniz diye sorulacaktır size.Bu dava bana göre uzun sürer.Sonuçta haklıysanız haklılığınıza güveniyorsanız uzun kısa sürsün davayı açın.Süreyle ilgilenmeyin.
Alıntı:
ferit.1984 rumuzlu üyeden alıntı
14 ay boyunca hiç mi ücret almadınız?Eşiniz 6 ay boyunca hiçmi ücret almadı?illa imza atman gerekli değil elden hiçmi ücret vermediler?Doğrusu neyse onu talep edin.AYrıca 2009 yılı için harita mühendisinin asgari brüt ücreti 5000Tl diyorsunuz bu çok yüksek bir rakam.Bunu inşaat makina elektrik mühendisleri almıyor.Dava yetkili bilgili kişilerin dediği gibi uzun sürüyor.Sen yüzde yüz haklı olsan bile karşı tarafında söz hakkı savunma hakkı var.Peki bu süre zarfında nasıl geçindiniz diye sorulacaktır size.Bu dava bana göre uzun sürer.Sonuçta haklıysanız haklılığınıza güveniyorsanız uzun kısa sürsün davayı açın.Süreyle ilgilenmeyin.
Yazmıştım ama tekrarlamakta fayda var, biz çalışırken bekardık ve sigara paramızın karşılanması yeterliydi. Şantiyede olduğumuzdan paraya ihtiyacımız olmuyordu. Benim çalıştığım işyerinden aldığım olsun 2000 tl olsun. Onları tabiki söyleyeceğim. Dediğiniz gibi; dava 5 senede sürse açacağım. Brüt ücret 4000 tl bu sene için. Şimdi bi makina teknisyeni 10000 kazanıyor diye benim ondan fazla almam sözkonusu olmadığı gibi bende harita mühendisi olarak elektronik ve makina mühendisinden fazla alabilirim. Harita mühendislerinin birçoğunun geliri gayet iyi durumda.
Teşekkürler..