-
Kredi Borçlarını Ödeyemiyorum
Merhaba,
Benim ve eşimin toplam 60000(altmışbin)ytl banka borcumuz var.Bunlar ayrı bankalar.Eşim şu anda işten ayrıldı.Ben 1450 ytl maaş alıyorum.Banka borçlarımızdan bazılarının 2 taksit ödenmemiş tutarı var.Yakında icra işlemlerine başlarlar.Ancak şunu öğrenmek istiyorum.Bizim evimiz,paramız ya da herhangi bir mal varlığımız yok.Bankalardan biri maaşıma icra koydurursa,diğerleri sıranın onlara gelmesini mi bekler yoksa farklı bir yol izleyebilir mi?örneğin hapis cezası verilebilir mi?
Bu arada eşimin çektiği kredilerin kefili de benim.
teşekkürler.
-
Re: Kredi Borçlarını Ödeyemiyorum
Maaşınıza 1/4 oranında bir haciz uygulanır, diğerleri de sıraya girer. Ancak borcunuz gerçekten çok fazla. Maaş hacziyle filan zaten hiçbir zaman bitmez ve zamanla faizleriyle daha da korkunç rakamlara ulaşır. Bence icralık olmadan farklı çözüm arayışlarına gidin diyeceğim ama bahsettiğiniz miktarlardaki borçları da kapatmak hiçde kolay olmasa gerek. Pardon ama merak ettim; Ayrı bankalar dahi olsa bu 60.000 ytl lik krediyi nasıl aldınız? Yani menkul yada gayrimenkulünüz, başka geliriniz vs olmadığı halde bankalar size neye karşılık bu krediyi kullandırdılar? Bence bu saatten sonra düşünmesi gereken siz değil de bankalar gibime geliyor benim! Risk yönetimi diye bişey yok bunlarda ya...Sizin konumuzdaki bir insan bu kadar kredilendirilir mi? Neye karşılık?
-
Gün geçmiyor ki televizyon reklamlarında bile "ballı" kredi reklamlarının bir yenisini daha görmeyelim. 60.000 YTL, 1450 YTL aylık geliri olan biri için, kredi anlamında astronomiğin de üstünde bir miktar. Ben de merak ettim, neye istinaden verildi bu para, peyderpey de olsa?
-
Dediğinize aynen katılıyorum salpyılmaz... Ben üniversite öğrencisiyim ve üzerimde ne bir malvarlığı nede belirli bi maaş taahhüdüm var. Buna rağmen kefilsiz kredi adı altında bana dahi kredi veren bankalar var. Artık ben öğrenci halimle kredi çekebiliyorsam gerisini siz düşünün.ben maaş bile belgelemeden kredi çekebiliyorsam 1450 YTL maaş ı belgeleyen kişiye ne kadarlık bi kredi verirler tahmin edemiyorum.
İyi çalışmalar saygılar.
-
Alıntı:
hksvr rumuzlu üyeden alıntı
Maaşınıza 1/4 oranında bir haciz uygulanır, diğerleri de sıraya girer. Ancak borcunuz gerçekten çok fazla. Maaş hacziyle filan zaten hiçbir zaman bitmez ve zamanla faizleriyle daha da korkunç rakamlara ulaşır. Bence icralık olmadan farklı çözüm arayışlarına gidin diyeceğim ama bahsettiğiniz miktarlardaki borçları da kapatmak hiçde kolay olmasa gerek. Pardon ama merak ettim; Ayrı bankalar dahi olsa bu 60.000 ytl lik krediyi nasıl aldınız? Yani menkul yada gayrimenkulünüz, başka geliriniz vs olmadığı halde bankalar size neye karşılık bu krediyi kullandırdılar? Bence bu saatten sonra düşünmesi gereken siz değil de bankalar gibime geliyor benim! Risk yönetimi diye bişey yok bunlarda ya...Sizin konumuzdaki bir insan bu kadar kredilendirilir mi? Neye karşılık?
Haklısınız.Vermemeleri gerekiyordu ama kredilerin bir kısmı eşime ait.Onların da kefili benim.
Bu bankalar sıraya girer diyorsunuz ama arkadaşım,hapis cezası verilebilir diyor.
Bir de örneğin bir borcun ,maaşımın 1/4 ü kesilerek ödenmesi yıllar sürer böyle durumlarda zamanaşımı olup diğer banka icraları ortadan kalkabilir mi?
teşekkürler
-
Alıntı:
fakirmemur rumuzlu üyeden alıntı
Haklısınız.Vermemeleri gerekiyordu ama kredilerin bir kısmı eşime ait.Onların da kefili benim.
Bu bankalar sıraya girer diyorsunuz ama arkadaşım,hapis cezası verilebilir diyor.
Bir de örneğin bir borcun ,maaşımın 1/4 ü kesilerek ödenmesi yıllar sürer böyle durumlarda zamanaşımı olup diğer banka icraları ortadan kalkabilir mi?
teşekkürler
Icra dairesine ödeme taahhüdünde bulunmadiysaniz kimse sizi hapse atamaz.
-
sayın Yılmaz teşekkür ederim.Günlerdir uykum kaçıyordu.Yanıtınız beni biraz rahatlattı.
Birşey daha sormak istiyorum.Bir bankaya olan borcumun maaşımdan kesilmesi en az 10 yıl sürecek.Bu arada diğer bankalar hala sıra bekliyor olur mu?Yoksa zamanaşımına düşer mi ?
-
Takibi yenileyerek zamanaşımı sorununu aşarlar,hiç şüpheniz olmasın.
-
Zaman aşımı süresi 10 yıldır.
İİK Zamanaşımı :
Madde 39 – İlama müstenit takip, son muamele üzerinden on sene geçmekle zamanaşımına uğrar.
Noter senedine müstenit takip, senedin mahiyetine göre borçlar veya ticaret kanunlarında muayyen olan zamanaşımlarına tabidir.
Borçlar kanunu: (V) MÜRURU ZAMAN:
I - Müddetler:
1 – On senelik müruru zaman
Madde 125 – Bu kanunda başka suretle hüküm mevcut olmadığı takdirde, her dava on senelik müruru zamana tabidir.
2 – Beş senelik müruru zaman
Madde 126 – Aşağıdaki alacak veya davalar hakkında beş senelik müruru zaman cari olur:
Sayfa 19
588
1 – Alelümum kiralar ile resülmal faizleri ve muayyen zamanlarda tediyesi meşrut aidat hakkındaki davalar,
2 – Erzak bedeli ve nafaka ve otel ve lokanta masraflarına müteallik davalar.
3 – (Değişik: 29/6/1956 - 6763/41 md.) Sanatkarların veya esnafın emeklerinin karşılığı, perakendecilerin sattıkları malların parası, noterlerin mesleki hizmetleri karşılığı, başkalarının maiyetinde çalışan veya müstahdemi olan kimselerin, hizmetçilerin, yevmiyecilerin ve işçilerin ücretleri hakkındaki davalar;
4 – (Ek: 29/6/1956 - 6763/41 md.) Ticari olsun olmasın bir şirket akdine dayanan ve ortaklar arasında veya şirketle ortaklar arasında açılmış bulunan bütün davalar ile bir şirketin müdürleri, temsilcileri,murakıplariyle şirket veya ortaklar arasındaki davalar, vekalet akdinden, komüsyon aktinden,acentalık mukavelesinden, ticari tellallık ücreti davası hariç,tellallık akdinden doğan bütün davalar, mütaahhidin kasıt veya ağır kusuru ile akdi hiç veya gereği gibi yerine getirmemiş ve bilhassa ayıplı malzeme kullanmış veya ayıplı bir iş meydana getirmiş olması sebebiyle açılacak davalar hariç olmak üzere istisna akdinden doğan bütün davalar.
3 – Müruru zaman müddetlerinin katiyeti
Madde 127 – Bu üçüncü bapta tayin olunan müruru zaman müddetleri, mukavele ile tadil olunamaz.
-
Burada bahsedilen ,alacakla ilgili bir davanın sonuçlandırılamaması durumundaki zaman aşımımıdır?
Bankaya olan borç ne kadar süre ödenmezse,artık o borç ortadan kalkar? Benim anladığım kadarıyla soru buydu.Varmıdır böyle bir durum gerçekten?
-
ERdoğan Bey Muhtelif içtihatlar ile de zaman aşımı Borçlar kanunu 125. madde gereğince 10 yıl olarak belirtiliyor.
Bu konu nedeni ile 10 yıl olarak yazdım.
Esas No : 2006 / 20719 Karar No : 2006 / 23563
Merci : Yargıtay 12. Hukuk Dairesi
Özü : ZORUNLU UNSUR OLAN TANZİM YERİ, İDARİ BİRİM ADI OLARAK GÖSTERİLMEDİĞİ İÇİN, TAKİP DAYANAĞI BELGE TTK'NIN 692/5. MADDESİ ANLAMINDA ÇEK VASFINI TAŞIMAMAKTADIR. BU NİTELİKTEKİ BELGE İÇİN KAMBİYO SENETLERİNE MAHSUS YOL İLE YAPILAN RAKİP KESİNLEŞTİĞİNE GÖRE, OLAYDA BORÇLAR KANUNU 125. MADDEDEKİ ZAMANAŞIMI HÜKÜMLERİ UYGULANIR.
Esas No : 2006 / 12881 Karar No : 2006 / 15246
Özü : TAKİP DAYANAĞI BELGEDE TANZİM TARİHİ BULUNMADIĞINA GÖRE SENET KAMBİYO SENEDİ VASFINDA DEĞİLDİR. BU DURUMDA DA ZAMANAŞIMI SÜRESİ TTK'NIN 661. MADDESİNE GÖRE DEĞİL, BORÇLAR KANUNU 125. MADDE HÜKMÜNE GÖRE HESAPLANMALIDIR
Esas No : 2003 / 14267 Karar No : 2003 / 18278
Özü : TAKİBİN KESİNLEŞMESİNDEN SONRAKİ AŞAMADA, ZAMANAŞIMI İTİRAZI SÜREYE BAĞLI DEĞİLDİR. İCRA TAKİBİNİN DAYANAĞI BELGE MUHATAP BANKAYA SÜRESİNDE İBRAZ EDİLMEDİĞİ İÇİN ALACAKLI MÜRACAAT HAKKINI KAYBETMİŞTİR. DOLAYISIYLA ZAMANAŞIMI SÜRESİ TTK'NIN 726. MADDESİNE GÖRE HESAPLANAMAZ. 49 ÖRNEK ÖDEME EMRİ İLE YAPILAN TAKİP KESİNLEŞTİĞİNE GÖRE, OLAYDA UYGULANMASI GEREKEN BK'NIN 125. MADDESİNDE BELİRLENEN 10 YILLIK ZAMANAŞIMI SÜRESİ DOLMAMIŞTIR.
Esas No : 2003 / 123 Karar No : 2003 / 3220
Merci : Yargıtay 12. Hukuk Dairesi Tarih : 24/02/2003
Özü : KAMBİYO SENEDİ NİTELİĞİ BULUNMAYAN BELGE İLE BAŞLATILIP KESİNLEŞEN TAKİPTE İIK.NUN 71/2 MADDESİ GEREĞİNCE TAKİBİN KESİNLEŞMESİNDEN SONRAKİ DÖNEMDE İŞLEYECEK ZAMANAŞIMI SÜRESİ TTK.NUN 726.MADDESİNE GÖRE HESAPLANMAZ; BORÇLAR KANUNU 125. MADDESİNİN UYGULANMASI GEREKİR
-
Farklı bir içtihat daha buldum ama yine 10 yıllık zaman aşımından söz ediyor.
T.C. YARGITAY
12.Hukuk Dairesi
Esas: 2005/4448
Karar: 2005/7040
Karar Tarihi: 01.04.2005
ÖZET: İİK. nun 78/2. maddesi gereğince haciz istemek hakkı, ödeme emrinin tebliğ tarihinden itibaren bir sene geçmekle düşer. Aynı maddenin 4 ve 5. fıkraları gereğince ise, ( haciz kanuni müddet içinde yapılmaz veya geri alındıktan sonra bu müddet içinde yenilenmez ise dosya muameleden kaldırılır. Yeniden haciz istemek yenileme talebinin borçluya tebliğine bağlıdır. İlama dayalı olmayan takiplerde yenileme talebi üzerine, yeniden harç alınır. ) Ayrıca, dayanak belgenin niteliğine göre olayda Borçlar Kanunu'nun 125. maddesi gereğince 10 yıllık zamanaşımı uygulanacağından mahkemenin aksine gerekçesinde de isabet görülmemiştir.
(2004 S. K. m. 62, 78, 106, 110) (818 S. K. m. 125)
Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: İİK. nun 78/2. maddesi gereğince haciz istemek hakkı, ödeme emrinin tebliğ tarihinden itibaren bir sene geçmekle düşer. Aynı maddenin 4 ve 5. fıkraları gereğince ise, ( haciz kanuni müddet içinde yapılmaz veya geri alındıktan sonra bu müddet içinde yenilenmez ise dosya muameleden kaldırılır. Yeniden haciz istemek yenileme talebinin borçluya tebliğine bağlıdır. İlama dayalı olmayan takiplerde yenileme talebi üzerine, yeniden harç alınır. )
Somut olayda, ödeme emrinin tebliğinden itibaren bir yıllık süre içerisinde 27.01.2003 tarihinde haciz istendiği için alacaklının <haciz isteme hakkı> düşmemiş olup, İİK. nun 78/son maddesi gereğince borçluya yenileme emrinin tebliği zorunlu bulunmamaktadır. Alacaklının talebi üzerine verilen haciz kararı ise süresinde satış yapılmadığından İİK. nun 106 ve 110. maddeleri gereğince düşmüştür. Bu durumda borçlunun SSK'dan aldığı maaş üzerine haciz konulması için yenileme isteğinin diğer tarafa tebliğine gerek yoktur. Ancak, anılan yasa hükümlerine rağmen gerek olmadığı halde yenileme dilekçesinin dahi tebliğ edildiği anlaşıldığından bu işlem sonuca etkili görülmemiştir. Ayrıca, dayanak belgenin niteliğine göre olayda Borçlar Kanunu'nun 125. maddesi gereğince 10 yıllık zamanaşımı uygulanacağından mahkemenin aksine gerekçesinde de isabet görülmemiştir. Bu durumda, istemin reddi yerine kabulüne karar verilmesi isabetsizdir.
Sonuç: Alacaklının temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK. 366 ve HUMK. nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 01.04.2005 gününde oybirliği ile karar verildi.
-
Açıklamalarınız için teşekkürler ancak hukukçu olmayan bizlerin durumu daha iyi anlaması için sormak istiyorum ;10 yıl maaş kesintisi yapıldıktan sonra sırada bekleyen diğer bankaların alacakları zaman aşımına uğrar ve sıradaki bankaların dosyaları kapanır mı?
-
-
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Bence kapanmaz.
"Bence" demişsiniz.Bunun en doğrusunu nasıl öğrenebiliriz?
-
borc ve ıcra
merhabalar bır musterıme ıs yaptım. vatandas ortadan kayboldu. kaldıgı evde dedesının mı. adam bekar baska bırseyı yok. hacız yapılabılırmı?
-
Zaman aşımı bir defii dir. Borcu ortadan kaldırmaz ancak istenebilir olmasını engeller. Zaman aşımı iddiasının İlgilisi arafından öne sürülmesi gerekir.
Zaman aşımı süresinin geçtiği durumlarda ilgilisinin bu durumu şikayet etmesi gerekir.
Sayın Kırcalının "bencekapanmaz" ibaresine katılamıyorum. Çünkü eklediğim içtihatlar tam aksini söylüyor. (Alıntı: Ayrıca, dayanak belgenin niteliğine göre olayda Borçlar Kanunu'nun 125. maddesi gereğince 10 yıllık zamanaşımı uygulanacağından mahkemenin aksine gerekçesinde de isabet görülmemiştir)
Senede dayanan takip için zamanaşımı 3 yıl, çek için zaman aşımı 6 ay değil midir?
O zaman neden diğerleri için sonsuz zaman aşımı düşünülüyor?
-
sayın Kocagül,
İfadelerinizden ben şunu anlıyorum.10 yıllık süre dolduğunda borç kapanmaz ancak artık borçludan da istenemez.Doğru mudur?
Peki benim devlet memuru olmam durumu değiştirir mi?
Son birşey daha;bir bankanın borcunun kapanması maaşımın 1/4 ü kesilerek ancak 12-13 sene sürer.Bu durumda 10 yıllık süre yine geçerli olur mu, yoksa o kesintinin tamamlanması beklenir mi?
Teşekkürler.
-
"Madde 133 -
Aşağıdaki hallerde müruru zaman katedilmiş olur:
1 - Borçlu borcu ikrar ettiği, hususiyle faiz veya mahsuben bir miktar para veya rehin yahut kefil verdiği takdirde.
2 - Alacaklı dava veya defi zımnında mahkemeye veya hakeme müracaatla veya
icrai takibat yahut iflas masasına müdahale ile hakkını talep eylediği halde.
2 - Borçlulara karşı kat`ın neticeleri"
Bildiğim kadarıyla zamanaşımın kanunda belirtilen şekillerde durdurulması mümkün.Her durma durumunda ise zamanaşımı baştan başlar.Yani alacaklının takibe başlaması için bir zaman aşımı var,ancak bu alacağını takip işlemi zamanaşımının işlemesini durdurur,yapılan takip ile ilgili zamanaşımının dolması ile borcun takibi için zamanaşımı baştan başlar.
-
Kredi kartı borcumu 3ay ödemedim ve yarın asgari tutarı ödemezsem yasal işleme başlanacağı söylendi,asgari tutarın ancak yarısını ödeyebileceğim.Yarısıda olsa,sonuçta ödeme yaptığım için yasal işlem başlatmayı durdurmuş olabilir miyim? Tamamını ödemem durumunda, yine önümüzdeki ayın asgari tutarını yasal işlem başlatmamaları için ödemem gerektiğini hatırlatırlar mı?Açıkçası yine 3 ay kadar bir zaman kazanmış olurmuyum?
-
Sayın Erdoğan Bey
Borçlar kanunu 133. maddeyi yazmışsınız ancak, İİK 71. maddeyi sanırım unutmuşsunuz.
İİK Madde 71 – (Değişik: 18/2/1965 - 538/42 md.)
Borçlu, takibin kesinleşmesinden sonraki devrede borcun ve ferilerinin itfa edildiğini yahut alacaklının kendisine bir mühlet verdiğini noterden tasdikli veya imzası ikrar edilmiş bir belge ile ispat ederse, takibin iptal veya talikini her zaman tetkik merciinden istiyebilir.
Borçlu, takibin kesinleşmesinden sonraki devrede borcun zamanaşımına uğradığını ileri sürecek olursa, 33 a. maddesi hükmü kıyasen uygulanır.
Burada kanunun açık hükmü takibin demiyor dikkat ederseniz. "BORCUN zaman aşımına uğradığını ileri sürecek olursa" diyor.
Borçlar kanunu 133 maddesi çeklerin 6 ayda zaman aşımına uğramasına yada senetlerin 3 yıl içinde zaman aşımına uğramasına engel olamıyor. Peki neden sözleşmeye bağlı bir ilişkinin zaman aşımının size göre sonsuz olmasına neden oluyor?
Sanırım icra takibi hakkındaki zaman aşımını düşünüyorsunuz ve her icra işlemi ile takibin düşmeyeceğini süreceğini öne sürüyorsunuz. Ancak zaman aşımı dolan takibin kendisi değil borçtur. Zaman aşımını icra takibi yaparak kestiniz diyelim, sonrasında nasıl, hangi yasal dayanak ile zaman aşımını tekrar keseceksiniz? BK 133 e göre zaman aşımı icra takibi ile kesildi ya sonra? Borç zaman aşımına girdi ise bu zaman aşımı iddiasının defi olarak dava ile öne sürülmesi halinde borçlar kanunun açık hükümleri uygulanır. bu süre ise maksimum 10 yıl olabilir. İcra takibi yaptığınız tarihten itibaren aradan geçecek 10 yıl süre sonunda zaman aşımı süresi dolmuş olur.
Bu konuyu ilginç bularak epey araştırdım ama sizin dediğinizi destekleyen hiçbir Yargıtay kararına ulaşamadım. Aşağıdaki birkaç tane örnek karar ile bu düşünce ve yorumumu destekledim. Sizin bu fikrinizi anlatan bir emsal karar eklerseniz sevinirim.
Borçlar Kanunu:Madde 135 – Müruru zaman katedilmiş olunca katıdan itibaren yeni bir müddet cereyan etmeğe başlar.
Borç bir senette ikrar edilmiş veya bir hüküm ile sabit olmuş ise yeni müddet daima on senedir. Burada senet ile ikrar ve hüküm ile sabit olma halinde dahi 10 yıl süreden söz ediliyor. O zaman nasıl bir takibin sürüp gideceğini ve zama aşımına uğramayacağını öne sürebileceğiz?
Esas No : 2007 / 6521 Karar No : 2007 / 8674
Merci : Yargıtay 12. Hukuk Dairesi Tarih : 01/05/2007
Özü : KAMBİYO SENEDİ NİTELİĞİ BULUNMAYAN BU SENET İLE BAŞLATILIP KESİNLEŞEN TAKİPTE İİK.NUN 71/2 MADDESİ GEREĞİNCE TAKİBİN İLE YAPILAN TAKİP KESİNLEŞTİĞİNE GÖRE, OLAYDA UYGULANMASI GEREKEN BORÇLAR KANUNU'NUN 125. MADDESİNE GÖRE 10 YILLIK ZAMANAŞIMI SÜRESİ DOLMADIĞINDAN MAHKEMECE ZAMANAŞIMI İTİRAZININ REDDİ YERİNE, KABULÜNE KARAR VERİLMESİ İSABETLİ DEĞİLDİR.
Esas No : 2006 / 20719 Karar No : 2006 / 23563
Merci : Yargıtay 12. Hukuk Dairesi Tarih : 12/12/2006
Özü : ZORUNLU UNSUR OLAN TANZİM YERİ, İDARİ BİRİM ADI OLARAK GÖSTERİLMEDİĞİ İÇİN, TAKİP DAYANAĞI BELGE TTK'NIN 692/5. MADDESİ ANLAMINDA ÇEK VASFINI TAŞIMAMAKTADIR. BU NİTELİKTEKİ BELGE İÇİN KAMBİYO SENETLERİNE MAHSUS YOL İLE YAPILAN RAKİP KESİNLEŞTİĞİNE GÖRE, OLAYDA BORÇLAR KANUNU 125. MADDEDEKİ ZAMANAŞIMI HÜKÜMLERİ UYGULANIR.
Esas No : 2003 / 22568 Karar No : 2003 / 21781
Merci : Yargıtay 12. Hukuk Dairesi Tarih : 06/11/2003
Özü : KAMBİYO SENEDİ NİTELİĞİ BULUNMAYAN BELGE İLE BAŞLATILIP KESİNLEŞEN TAKİPTE, TAKİBİN KESİNLEŞMESİNDEN SONRAKİ DÖNEMDE İŞLEYECEK ZAMANAŞIMI SÜRESİNİN TTKNUN 726. MADDESİNE GÖRE DEĞİL FAKAT BK.NUN 125. MADDESİNE GÖRE HESAP EDİLMESİ GEREKİR.
-
Bu durumda ben 10 yıl sonra "borcumun" zamanaşımına uğradığını belirterek itiraz etmeliyim öyle mi?
Peki aradan 10 yıl geçmiş ve hala aynı borç için maaş kesintisi uygulanıyorsa bu zaman aşımı söz konusu kesinti için de geçerli midir?
-
Sn.mkocagul,başlatılan her takip işlemi ile zamanaşımının beklemeye geçtiğini, yapılan takip işlemi ile ilgili zaman aşımının sona ermesiyle ,borca ilişkin zaman aşımının sıfırdan başladığını düşünüyorum.
Madde 136 - Bir dava veya defi ile katedilmiş olan müruru zaman, dava devam ettiği müddetçe iki tarafın muhakemeye müteallik her muamelesinden ve hakimin her emir ve hükmünden itibaren yeniden cereyana başlar.
Katı, icrai takibattan neşet etmiş ise müruru zaman takibe müteallik her
muameleden itibaren yeniden cereyana başlar.
-
:) Tam sevindim derken yine aynı hayal kırıklığına düşüyorum.
Sayın MKocagül ve Sayın Kırcalı,umarım ortak sonuçta buluşursunuz ve ben de beni nelerin beklediğini kesin olarak öğrenebilirim.
İlginiz için ayrıca tüm samimiyetimle teşekkür ediyorum.
-
Erdoğan Bey yanıtınız için teşekkürler ama bu yorumunuzu lütfen emsal bir karar ile desteklermisiniz?
Yani fiili uygulamanın nasıl olduğu önemli değil mi?
Ben fazla sayıda örnek kararları ekledim. Bu kararların hepsinde açık ve net olarak 10 YIL zaman aşımı ibaresi yok mu?
Bunun açık ve net başka örneği de çek ve senetler değil mi?
Çek ve senetler neden 6 ay yada 3 yılda zaman aşımına giriyor? Bu konuda yorumunuzu duymak isterim. Yanlış anlaşılmasın, konu sizinle olan karşılıklı bir yazışma değildir. Konuya bu açıdan bakmıyorum. Konunun net olarak anlamak için konuyu ve içtihatları yasalar ile yorumluyorum. Konuyu Karşıyaka 4. İcra Müdür Yardımcısı olan bir arkadaşım ile de görüştüm. Takdir edersiniz ki fiilen içinde olanlan biridir. Aynı yorumu ondan da dinledim.
Kendim ayrıca bu olayı birebir yaşadım. Tam 1.5 yıl bu konu ile detaylı ilgilendim.1993 yılında boşandığım ilk eşim ile süren bir nafaka konusunda yaşadığımız olumsuzluklar için konu İcra Hukuk mahkemesine taşındı. İzmir 5. İcra Hukuk Mahkemesinde açtığım dava bir yıl devam etti. Burada Sayın Hakim hanım ile yaşadığımız karşılıklı hukuki atışma ve konunun İİK açık hükümlerine rağmen uzun süredir sürüncemede kalması nedeni ile red di Hakim talebinde bulundum. Konu İzmir 1. İcra Hukuk Mahkemesine geldi ve burada ilk duruşmada size yazdığım gibi, 10 yıllık zaman aşımı kararı verildi. Bu davada takip konusu bir ilam idi. Adi takip için süre nasıl sonsuz olacak onu bilmek anlamak istiyorum.
-
Sayın kocagul, ben hiç bir zaman sürenin sonsuzluğundan bahsetmedim.Söylemeye çalıştığım sizin de belirttiğiniz gibi eğer bir borç doğmuş ise, bu borcun doğmasından itibaren başlayan zaman aşımı 10 yıldır kabul.Bu 10 yıl içinde alacaklı bir takip işlemi başlatırsa,zaman aşımının işlemesi durur.Zamanaşımının işlemesini durduran bu takip işleminin de bir zaman aşımı vardır örneğin 1 yıl içinde icra takibinin sonuçlandırılması.1 yıl sonunda sonuçlanmayan icra takibi zaman aşımına uğradı ve artık takip yapılamaz duruma geldi.( Hoş ,zaman aşımı hakim tarafından kendiliğinden dikkate alınamaz,borçlunun zaman aşımına uğradığı yolunda iddiası gereklidir.)
1 yıllık zaman aşımı sonunda ,asıl borca ilişkin zamanaşımı sıfırdan tekrar başlayacaktır.10 yıl içinde yapılacak benzer takip işlemleri zaman aşımını gene durduracaktır.
-
Erdoğan Bey
Dediğiniz gibi olunca zaman aşımı fiilen sonsuz olmuyor mu? Ayrıca her icra işlemi zaman aşımını kesmez. İcra işlemi ile icra takip işlemi kavramlarını değerlendirmek gerekir. Mesela borçlunun ödeme yapması zaman aşımını kesen işlem değildir. (Dayanak 12. HD. 13.3.1986 T. 9294/2778 kararı)
Bu sonuca varılıyorsa, borçlunun Aynı yasa hükümlerine tabii olduğu, Kambiyo senedi yolu ile takipte veya ilama dayalı takipte zaman aşımı süresi 10 yıl olarak uygulanıyor. Nasıl adi takipte süreyi her icra işlemi ile kesebiliyorsunuz? Kendi yaşadığım fiili olayı dahi özel olmasına rağmen yazdım. Bu dava İzmir 5. İcra Hukuk Mahkemesinde 2006/100 esas numarası ile 10.11.2006 da açıldı ve Red di hakim talebi üzerine 31.03.2008 tarihinde 1. İcra Hukuk Mahkemesince sonuçlandırıldı. Aşağıda kopyalayarak yapıştırdığım Uyap tan alınma duruşma bilgileri var. Dilerseniz özel bölümlerini çizerek karar metnini de size mail gönderebilirim.Damdan düşenin halinden damdan düşen anlar diye boşuna dememişler. Ben kendim bizzat yaşadım.
5. İcra Hukuk Mahkemesi Sayın Hakimi de biraz farklı olsa dahi size benzer yorumladığı için bir ay sürecek dava bu kadar uzun sürdü.
Sonunda 1. İcra Hukuk zaman aşımının 10 yıl olduğuna karar verdi karar kesinleşti.
Dediğim gibi mümkün ise bir emsal karar eklemenizi rica ediyorum.
31/03/2008 01:10 Duruşma Duruşma yapıldı
18/12/2007 09:30 Duruşma Duruşma yapıldı
09/10/2007 10:20 Duruşma Duruşma yapıldı
21/08/2007 09:45 Duruşma Duruşma yapıldı
24/07/2007 10:00 Duruşma Duruşma yapıldı
29/05/2007 11:15 Duruşma Duruşma yapıldı
17/04/2007 10:45 Duruşma Duruşma yapıldı
06/03/2007 10:15 Duruşma Duruşma yapıldı
13/02/2007 11:30 Duruşma Duruşma yapıldı
26/12/2006 10:30 Duruşma Duruşma yapıldı
İzmir 5. İcra Hukuk Mahkemesi
Dosya Yıl/No 2006/100
Dosya Türü Hukuk Dava Dosyası
Açılış Tarihi 10/11/2006
Dosyanın Durumu Nihai karar verildi
Dava Türü Şikayet
-
Selamlar.Borcunuzu nasıl ödeyim diye bir yere yazı yazmışsınız.Bende size fikrimi söyleyeyim.Yapıp yapmamak size kalsın.60.000YTL borç diyorsunuz.Benim sağlam güvenilir bir avukat arkadaşım dostum var bana zamanında bu konular ve ödeme hakkında şöyle tavsiyede bulundu.Aynısını yazıyorum.Dediki borcunu ödeyeceksen ve imkan varsa toptan tek seferde öde ve kurtul.Ödediğin yerden ibraname kağıdı al.Yani doğru yere öde yetkisiz kişilere bankalarda ödeme yapma birde ödeme işleminde bence yanınıza bir avukat alın kendinizi sağlama alın.Yok ben taksit öderim derseniz onuda yapın ama hesabı iyi yapın aksama yaparsanız ödemelerde size gene zorluk çıkarırlar.Haberiniz olsun.En iyisi bir zvukattan yardım alın.Tanıdık arkadaş çevrenizden araştırınız.Selamlar.
-
Alıntı:
maliozden rumuzlu üyeden alıntı
Selamlar.Borcunuzu nasıl ödeyim diye bir yere yazı yazmışsınız.Bende size fikrimi söyleyeyim.Yapıp yapmamak size kalsın.60.000YTL borç diyorsunuz.Benim sağlam güvenilir bir avukat arkadaşım dostum var bana zamanında bu konular ve ödeme hakkında şöyle tavsiyede bulundu.Aynısını yazıyorum.Dediki borcunu ödeyeceksen ve imkan varsa toptan tek seferde öde ve kurtul.Ödediğin yerden ibraname kağıdı al.Yani doğru yere öde yetkisiz kişilere bankalarda ödeme yapma birde ödeme işleminde bence yanınıza bir avukat alın kendinizi sağlama alın.Yok ben taksit öderim derseniz onuda yapın ama hesabı iyi yapın aksama yaparsanız ödemelerde size gene zorluk çıkarırlar.Haberiniz olsun.En iyisi bir zvukattan yardım alın.Tanıdık arkadaş çevrenizden araştırınız.Selamlar.
BEn 60.000 ytl yi ödeyecek durumda olup da ödemiyor değilim ki.Ödeyemiyorum ve sonrasında şartların ne olacağını bilmek istiyorum.
-
Tam sevindim derken yine aynı hayal kırıklığına düşüyorum.
Sayın MKocagül ve Sayın Kırcalı,umarım ortak sonuçta buluşursunuz ve ben de beni nelerin beklediğini kesin olarak öğrenebilirim.
İlginiz için ayrıca tüm samimiyetimle teşekkür ediyorum.
-
Sayın MKocagül ve Sayın Erdoğan Kırcalı
Zamanaşımı konusundaki görüşleriniz hususunda fikir birliğine varamamıştınız?
Yanıtlarınızı sabırsızlıkla bekliyorum.
-
Almanyada icra takibi başlatılan süreden itibaren zaman aşımı süresi 7 sene imiş ve tekrar takip gibi bir olay yokmuş. Tüketici derneği başkanı geçenlerde aynı kanunun bizim Ülkemizdede geçerli olması için devlete çağrı yapmıştı.
-
Re: Sayın MKocagül ve Sayın Erdoğan Kırcalı
Alıntı:
fakirmemur rumuzlu üyeden alıntı
Zamanaşımı konusundaki görüşleriniz hususunda fikir birliğine varamamıştınız?
Yanıtlarınızı sabırsızlıkla bekliyorum.
valla bu 10 sene olayının sonucunu bende ögrenirsem iyi olacak sevgili dostlar acaba bu banka borcu kredi veya kredi kartı olsun 10 senede bitermi yani zaman aşımına uğrarmı yoksa ömür boyu banka yakamıza yapışır bırakmazmı ögrenmek istiyorum
-
Alıntı:
kraldj rumuzlu üyeden alıntı
valla bu 10 sene olayının sonucunu bende ögrenirsem iyi olacak sevgili dostlar acaba bu banka borcu kredi veya kredi kartı olsun 10 senede bitermi yani zaman aşımına uğrarmı yoksa ömür boyu banka yakamıza yapışır bırakmazmı ögrenmek istiyorum
konu güncel.....
-
Yasal takip yenilendikçe,zaman aşımı durur.
-
Merhaba,dediğim gibi bankalar alacakları için yasal işlemleri başlattılar.Yalnızca biri borcumu yeniden yapılandırdı.Yani kalan taksitlerimi daha uzun vadeye yaydı.Ancak diğer iki banka yasal takibe geçti.
Sormak istesiğim şey şu :Bugün ....... bankası adına avukat ve icra memuru gelmiş.ihtiyati haciz kararı çıkarılmış mahkemeden.Evde olmadığımız için avukat kartını bırakıp evdeki bakıcımıza da mutlaka kendisini aramamızı ya da bankaya uğramamızı söylemiş.Bu bankaya borcumuz 20 bin ytl civarında tük.krd.ve eşimin kefili de benim.
Ben iş çıkısı aradım.Bürosundaki görevli,avukatla yarın görüşebileceğimi,eve haciz için geldiklerini söyledi.Ancak sözkonusu bankadan bana ya da eşime herhangi bir yazı gelmedi.
Ben devlet memuruyum.maaşımdan başka bir mal varlığına sahip değilim.eşyalı bir evde oturuyorum.Bu eşyalar evsahibimizle yaptığımız kontratta demirbaş olarak yazılı.
Avukat neden görüşmek istedi bilmiyorum.Bu arada evsahibinin eşyalarına haciz konulabilir mi?eşyaları evsahibine iade mi atmeliyiz?Ona söylesek bizi evden çıkarır diye düşünüyoruz ne yapacağımızı şaşırdık.
Bu konuda fikrinizi belirtirseniz sevinirim
Teşekkürler.