-
5728 sayılı kanunun faydaları neler !!
Askeri Personelim.Açıktayım ve halen mahkemem devam etmektedir.Yargıtayın son bozma ilamında şöyle bir istem belirtilmektedir ; Sanık hakkında tesis edilen mahkumiyete ilişkin hükmün sanığın temyizine aften ve re'sen 353 sayılı kanunun 221/1'nci maddesi gereğince 5728 sayılı kanunun 5672 'nci maddesi ile değişik 5271 sayılı CMK 'nın 231'nci maddesi hükümlerinden sanığın faydalanıp faydalanamayacağının değerlendirilmesi açısından BOZULMASINA.
Avukatım bulunmamaktadır.Bu bahsi gecen maddeler internetten öğrendiğim kadarıyla bir af kanununun maddeleri.Ben TCK 508 emniyeti suistimal yeni adıyla görevi kötüye kullanmadan yargılanmaktayım.Bu af yasası içerisinde belirtilen maddeler gereği zarara uğrattığım kişilerin paralarını ödersem,anladığım kadarıyla herhangi bir hüküm almayacağım.Hüküm almadığım içinde AS.C.K nun 30. maddesi gereğince de TSK dan çıkarılmayacağım.
(önceki kararlarda ceza aldığım için(cezam ertelenmişti)AS.C.K nun 30. maddesine göre kesinlikle çıkarılıyordum.)
926 Sayılı T.S.K personel kanununun 94 'ncü maddesinde belirtilen;
Madde 94 - (Değişik: 7/7/1971-1424/33 md.)
(Değişik cümle:28/6/2001-4699/12 md.) Kadrosuzluk, yetersizlik, disiplinsizlik, ahlakî
durum veya (c) bendinde belirtilen suçlardan hükümlülük nedeni ile aşağıda
belirtilen esas ve şartlar dahilinde astsubaylar hakkında Silâhlı Kuvvetlerden ayırma
işlemi yapılır.
c)(Ek :28/6/2001-4699/12 md.)Aşağıda belirtilen suçlardan hükümlülükleri
ertelenen, para cezasına veya tedbire çevrilen veya affa uğrayanların ayrılmaları :
Ertelenmiş, para cezasına veya tedbire çevrilmiş, affa uğramış olsalar bile Devletin
şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, 1632 sayılı Askerî Ceza Kanununun 131 inci
maddesinin birinci fıkrasının az vahim hali hariç, basit ve nitelikli zimmet, irtikâp, rüşvet,
hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas, iftira gibi yüz
kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı nitelikteki suçlardan veya istimal ve istihlâk
kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma suçlarından
hükümlü olan astsubaylar hakkında, hizmet sürelerine bakılmaksızın Türkiye
Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu hükümleri uygulanır
denmektedir.Burada bahsi gecen suclar hükümlülük halinde mi gecerlidir.?Dediğim gibi mahkemem devam etmektedir ve sonuca bağlanmamıştır.Dolayısıyla bir hükmümde bulunmamaktadır.Eğer 5728 sayılı Kanunun 562'inci maddesi ile yürürlüğe giren af tasarısından yararlanırsam ve bundan hüküm giymezsem ceza almazsam nasıl bir durum oluşacaktır.yinede TSK dan çıkarılmam söz konusumu.
Benim anladığım kadarıyla ,alınan hüküm neticesinde affa uğranılırsa TSK DAN ÇIKARILMA oluyor.Ama hüküm alınmazsa çıkarılma olmuyor.
Bu konudaki bilgilerinizi arz ediyorum.
-
Re: 5728 sayılı kanunun faydaları neler !!
-
sayın trevanian vermiş olduğunuz linkte yazılanları okudum.Önceden okumuştum zaten orada yazanları.Ancak tam olarak anlayamadım diyebilirim.
Kısacası ben şunu öğrenmek istiyorum;
17.12.2004 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 231'inci maddesinin 9uncu fıkrasına göre;(9) (Ek: 6/12/2006-5560/23 md.) Altıncı fıkranın (c) bendinde belirtilen koşulu (( (c) Suçun işlenmesiyle mağdurun veya kamunun uğradığı zararın, aynen iade, suçtan önceki hale getirme veya tazmin suretiyle tamamen giderilmesi,))derhal yerine getiremediği takdirde; sanık hakkında mağdura veya kamuya verdiği zararı denetim süresince aylık taksitler halinde ödemek suretiyle tamamen gidermesi koşuluyla da hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilebilir. deniliyor.
Karar geri bırakıldığında durumum ne olacak.Hakkımda Askeri ceza kanunun 30 ncu maddesi uygulanacak mı?(çıkarılma cezası)
-
Alıntı:
blumex rumuzlu üyeden alıntı
sayın trevanian vermiş olduğunuz linkte yazılanları okudum.Önceden okumuştum zaten orada yazanları.Ancak tam olarak anlayamadım diyebilirim.
Kısacası ben şunu öğrenmek istiyorum;
17.12.2004 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 231'inci maddesinin 9uncu fıkrasına göre;(9) (Ek: 6/12/2006-5560/23 md.) Altıncı fıkranın (c) bendinde belirtilen koşulu (( (c) Suçun işlenmesiyle mağdurun veya kamunun uğradığı zararın, aynen iade, suçtan önceki hale getirme veya tazmin suretiyle tamamen giderilmesi,))derhal yerine getiremediği takdirde; sanık hakkında mağdura veya kamuya verdiği zararı denetim süresince aylık taksitler halinde ödemek suretiyle tamamen gidermesi koşuluyla da hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilebilir. deniliyor.
Karar geri bırakıldığında durumum ne olacak.Hakkımda Askeri ceza kanunun 30 ncu maddesi uygulanacak mı?(çıkarılma cezası)
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması belli bir süre içinde suç işlemeyenler açısından hükmün sanık açısından bir hukuki sonuç doğurmaması anlamına gelmektedir kanunun kendi tabiriyle.Bu süre beş yıldır.Bu demektirki TSK dan çıkarma söz konusu olmaz
-
Alıntı:
yld19sm rumuzlu üyeden alıntı
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması belli bir süre içinde suç işlemeyenler açısından hükmün sanık açısından bir hukuki sonuç doğurmaması anlamına gelmektedir kanunun kendi tabiriyle.Bu süre beş yıldır.Bu demektirki TSK dan çıkarma söz konusu olmaz
doğru diyorsunuzda sonradan askeri personel 231nci maddenin 5 ve 14. fıkrasında belirtilenlerden yararlanamz diye bi kanun çıktı biliyorsunuzdur mutlaka..
ÇEŞİTLİ KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN
Kanun No. 5739
Kabul Tarihi: 26/2/2008
MADDE 1- 22/5/1930 tarihli ve 1632 sayılı Askeri Ceza Kanununa aşağıdaki ek 10 uncu madde eklenmiştir.
“EK MADDE 10- Bu Kanunda ve diğer ilgili kanunlarda gerekli değişiklikler yapılıncaya kadar, 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun Birinci Kitabında yer alan düzenlemeler bakımından bu Kanunun ek 8 ve 9 uncu maddeleri ile 16/6/1964 tarihli ve 477 sayılı Disiplin Mahkemeleri Kuruluşu, Yargılama Usulü ve Disiplin Suç ve Cezaları Hakkında Kanunun 63 üncü maddesinin ikinci fıkrası hükümlerinin uygulanmasına devam olunur.
Bu Kanunda yazılı suçlarla ilgili olarak 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 231 inci maddesinin beş ilâ ondördüncü fıkraları uygulanmaz”
MADDE 2- 16/6/1964 tarihli ve 477 sayılı Disiplin Mahkemeleri Kuruluşu, Yargılama Usulü ve Disiplin Suç ve Cezaları Hakkında Kanunun 63 üncü maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Bu Kanunda açıkça belirtilmediği sürece, 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun Birinci Kitap Üçüncü Kısım Birinci Bölüm hükümleri ve zamanaşımı süresine ilişkin hükümleri, 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin hükümleri ile 13/12/2004 tarihli ve 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun hükümleri, disiplin suç ve cezaları hakkında uygulanmaz.”
MADDE 3- 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 13 üncü maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmemesi, seçenek yaptırımlara çevirme ve erteleme yasağı
MADDE 13- Bu Kanun kapsamına giren suçlarla ilgili olarak Ceza Muhakemesi Kanununun 231 inci maddesine göre hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilemez; verilen hapis cezası seçenek yaptırımlara çevrilemez ve ertelenemez. Ancak bu hükümler onbeş yaşını tamamlamamış çocuklar hakkında uygulanmaz.”
MADDE 4- 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 50 nci maddesinin altıncı fıkrasında yer alan “yaptırımın” ibaresi “tedbirin” olarak değiştirilmiştir.
MADDE 5- 13/12/2004 tarihli ve 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 106 ncı maddesinin dördüncü ve dokuzuncu fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve onuncu fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
“(4) Çocuklar hakkında hükmedilen adlî para cezasının ödenmemesi hâlinde, bu ceza hapse çevrilemez. Bu takdirde onbirinci fıkra hükmü uygulanır.”
“(9) Adlî para cezasından çevrilen hapsin infazı ertelenemez ve bunun infazında koşullu salıverilme hükümleri uygulanmaz. Hapse çevrilmiş olmasına rağmen hak yoksunlukları bakımından esas alınacak olan adlî para cezasıdır.”
MADDE 6- 23/3/2005 tarihli ve 5320 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunun 12 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “1 Nisan 2008” ibaresi “31 Aralık 2010” olarak değiştirilmiştir.
MADDE 7- 25/5/2005 tarihli ve 5352 sayılı Adli Sicil Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“2. Kısa süreli hapis cezasına seçenek yaptırım olarak hükmedilen güvenlik tedbirinin gereklerinin yerine getirilmemesi dolayısıyla hapis cezasının infazına ilişkin karar,”
MADDE 8- 5352 sayılı Kanunun 17 nci maddesinin birinci fıkrasında geçen “üç” ibaresi “beş” olarak değiştirilmiştir.
MADDE 9- 7/11/1996 tarihli ve 4207 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunun 6 ncı maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 10- Bu Kanunun 9 uncu maddesi 19/5/2008 tarihinde, diğer maddeleri ise yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 11- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
sonuc ne olur sizce..
-
Suçu 1 Mart 2008 den önce işlediğiniz için yaralanırsın.TCK 231 diye başlayan bölüm var üşenmeden okursanız herşey orada yazılı.
-
Alıntı:
Suçu 1 Mart 2008 den önce işlediğiniz için yaralanırsın.TCK 231 diye başlayan bölüm var üşenmeden okursanız herşey orada yazılı.
Hangi maddeden söz ettiğinizi tekrar tekrar okumama rağmen göremedim.Alıntı yaparak buraya yazarsanız çok memnun oluruım.tşk.
-
Alıntı:
Hangi maddeden söz ettiğinizi tekrar tekrar okumama rağmen göremedim.Alıntı yaparak buraya yazarsanız çok memnun oluruım.tşk.
Askeri ceza ve CMK 231 olacaktı.Özür dilerim.Şu anda askeri ceza (bu)forumunun 3. sırasında.
-
Alıntı:
Askeri ceza ve CMK 231 olacaktı.Özür dilerim.Şu anda askeri ceza (bu)forumunun 3. sırasında.
Davanın seyri açısından öğrenmek için soruyorum;
Eğer bu kanundan yararlanırsam sil baştan mı yargılama olacak,şimdiye kadar alınan ifadeler vs ler tekrardanmı alınacak.yoksa hali hazırda ki oluşturulmuş dosya ya göremi karar verilecek.Seyir nasıl işleyecek.
-
Alıntı:
Davanın seyri açısından öğrenmek için soruyorum;
Eğer bu kanundan yararlanırsam sil baştan mı yargılama olacak,şimdiye kadar alınan ifadeler vs ler tekrardanmı alınacak.yoksa hali hazırda ki oluşturulmuş dosya ya göremi karar verilecek.Seyir nasıl işleyecek.
Halihazırda mevcut dosyaya göre karar verilir.
-
arkadaslar sevinçliyim.ben bile inanamıyorum ama bakanlık mahkeme kararını beklemeksizin açığımı kaldırdı.göreve döndüm.bu kanundan faydalanabiliyorsunuz.Herkese hayırlısı olsun diyorum.
daha 1 hafta 10 gün önce bu forumda çareler ararken şimdi sizinle sevincimi paylaşıyorum
-
Alıntı:
arkadaslar sevinçliyim.ben bile inanamıyorum ama bakanlık mahkeme kararını beklemeksizin açığımı kaldırdı.göreve döndüm.bu kanundan faydalanabiliyorsunuz.Herkese hayırlısı olsun diyorum.
daha 1 hafta 10 gün önce bu forumda çareler ararken şimdi sizinle sevincimi paylaşıyorum
Hayırlı olsun.
-
ya nasıl mahkeme kararı olmadan bakanlık kaldırdı ben de sizin gibi müzdarip durumdayım hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı ile temyiz mahkemesi kararı bozdu. benim de ne yapmam gerekiyor
-
Alıntı:
samiyotsa rumuzlu üyeden alıntı
ya nasıl mahkeme kararı olmadan bakanlık kaldırdı ben de sizin gibi müzdarip durumdayım hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı ile temyiz mahkemesi kararı bozdu. benim de ne yapmam gerekiyor
Suçun ne olduğunu bilmeden birşey demek zor ama bağlı olduğunuz bakanlığa ya da açığa alan bakanlığa dilekçe ile başvurun.
-
ben uzman jandarmayım astının bir şeyini çalmak suçundan beş ay ceza ve bunun karşılığında paraya çevrilerek 3000 ytl para cezasına ve devamında TSK dan çıkarılması diye karar verilmiş ve bende temyize başvurdum. sanık ve sanık müdafiinin müşterek temyizlerine aften ve resen 353 sayılı kanunun 221/1 nci maddesi gereğince 5728 sayılı "temel ceza kanunlarına uyum sağlamak amacıyla çeşitli kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanunun" 562 nci maddesi ile değişik 5721 sayılı CMK nın 231 nci maddesi uyarınca değerlendirme yapılmak üzere sanık hakkında mahkümiyet hükmünün bozulmasına karar verilmesi görüş ve düşüncesiyle ilgili daireye gönderilmek üzere dava dosyası başkanlığa sunulur diye yazılmış. yani ben 1 mart 2008 den önce sucu işledim ve 1 mart 2008 den önce mahkemeye başvurdum. daha önce suçum yok. daha önceki atılma kararını veren mahkeme bile mahkemedeki iyi niyetime istinaden cezamda 1 aylık indirim yaptı. şu an kararın onanıp gelmesini bekliyorum. blumex in açığını hangi bakanlık kaldırmış askerler bakanlığa bağlı değil ki anca mahkeme kaldırabilir açığı diye biliyorum. bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
-
Alıntı:
Sen açığa alınırken mahkeme kararıylamı açığa alındın.Açığa alıp-açığı kaldırmayı MSB yapıyor biliyorsun.Ayrıca TSKpersonel kanunu 65.maddeyi okumanı tavsiye ediyorum.orada şöyle bir madde var ;
c) (Değişik: 26/3/1982 - 2642/10 md.) Bunlardan;
1. (Değişik:28/6/2001-4699/9 md.) Yargılama sonunda beraatlerine, haklarındaki
kamu davasının her ne sebeple olursa olsun ortadan kaldırılmasına veya
duruşmanın tatiline veya davanın düşmesine veya kamu davasının reddine veya
Türk Silâhlı Kuvvetlerinden ilişiklerinin kesilmesini gerektirmeyecek şekilde
hükümlülüklerine karar verilenlerin açıkları, haklarındaki kararın kesinleşmesi
beklenmeksizin kaldırılır
diyor ki,haklarındaki kararın kesinleşmesi beklenmeksizin.
Kanun açık açık belirtmiş.olay bu.
-
yani benim sınıfım jandarma alaya geldi acığa alınıp alınmaması diye alay komutanında umrunda olmadığı için uygun gördü ve acığa alındım. yani benim milli savunma bakanlığı ile ilişkim yok.daha da açıklarsanız sevinirim
-
yani benim ne yapmam gerekiyor temyiz mahkemesinin üstünden yaklaşık 2 ay geçti dahale kararın onanmasını bekliyorum.
-
blumex sorularımı cevaplarsanız sevinirm beni umarım anlarsınız.
-
benim sınıfım jandarma milli savunma bakanlığı ile alakam yok. beni açığa mahkeme aldı. ve dahale temyiz kararının onanmasını bekliyorum. temyiz kararının üstünden 2 ay geçti dahale bekliyorum. benim açığımın kaldırılması için dilekçi mi yazmam gerekiyor. blumex
-
Alıntı:
Sen açığa alınırken mahkeme kararıylamı açığa alındın.Açığa alıp-açığı kaldırmayı MSB yapıyor biliyorsun.Ayrıca TSKpersonel kanunu 65.maddeyi okumanı tavsiye ediyorum.orada şöyle bir madde var ;
beklenmeksizin kaldırılır
diyor ki,haklarındaki kararın kesinleşmesi beklenmeksizin.
Kanun açık açık belirtmiş.olay bu.
mahkemeye dilekçe mi yazmam gerekiyor cevabı kim veriyor.
-
İç İşleri Bakanlığına yazacağınız dilekçe ile durumunuzun incelenmesini isteyebilirsin.Ancak anladığın kadarıyla mahkeme hükmün açıklanmasını ertelememiş.Eğer böyle ise şansın yok diye düşünürüm.
-
sanık ve sanık müdafiinin müşterek temyizlerine aften ve resen 353 sayılı kanunun 221/1 nci maddesi gereğince 5728 sayılı "temel ceza kanunlarına uyum sağlamak amacıyla çeşitli kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanunun" 562 nci maddesi ile değişik 5721 sayılı CMK nın 231 nci maddesi uyarınca değerlendirme yapılmak üzere sanık hakkında mahkümiyet hükmünün BOZULMASINA diye yazılmış kanunların ne olduğunu okursanız anlarsınız. siz yanlış anlamışsınız.
-
Alıntı:
sanık ve sanık müdafiinin müşterek temyizlerine aften ve resen 353 sayılı kanunun 221/1 nci maddesi gereğince 5728 sayılı "temel ceza kanunlarına uyum sağlamak amacıyla çeşitli kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanunun" 562 nci maddesi ile değişik 5721 sayılı CMK nın 231 nci maddesi uyarınca değerlendirme yapılmak üzere sanık hakkında mahkümiyet hükmünün BOZULMASINA diye yazılmış kanunların ne olduğunu okursanız anlarsınız. siz yanlış anlamışsınız.
Ozaman bu kararıda dilekçenize ekleyip başvurun derim.
-
temyiz kararından sonra kaç ay içinde mahkeme sonuçlanır bilginiz var mı
-
5728 Sayili Yasa Dan Faydalanan Arkadaşlar Için Verilmiş Bir Hüküm Yoktur.zira Hüküm Tüm Hukuki Sonuçlari Ortadan Kaldirir.ordudan Ilişği Kesilmiş Kişiyi Dahi Yeniden Görevine Döndürebilir.ancak Bu Yasa 5739 Sayili Yasa Ya Kadar Yani 01.03.2008 Tarine Kadar Yaşadi Sonra Kaldirildi.avukat Savaş Baytok
-
Alıntı:
temyiz kararından sonra kaç ay içinde mahkeme sonuçlanır bilginiz var mı
Yazdıkların gösteriyorki, As.Yargıtay Başsavcılığı tebliğname ile senin dosyan hakkındaki görüşünü As.Yargıtay'a sunmuş. Bu aşamadan sonra Askeri Yargıtay senin dosyan hakkında bir karar verecek. Ya başsavcılığın görüşü doğrultusunda kararı bozacak, ya da verilen cezayı onayacak. Eğer hakkında daha önce kesinleşmiş bir hüküm yok ise şu anki genel uygulama olarak 5728 Sayılı Kanun ile değişik C.M.K.nun 231'inci maddesi uyarınca yerel mahkemece değerlendirme yapılması amacı ile yargıtay kararları bozuyor. Eğer yargıtay kararı bu gerekçe ile bozarsa dosyan yargılandığın mahal mahkemeye geri dönecek. Mahkeme bozma ilamını As.Savcılığa verecek. As.Savcılıkta bu ilamı kuvvete gönderecek. Yanlız bu sadece açıklı olanlar için yapılan bir uygulama. açıklı olanlar hakkında yapılan her türlü işlem (duruşma tutanağı, kısa karar, gerekçeli hüküm yargıtay ilamı vs.) anında kuvvete bildiriliyor. kuvvette her bildirilen işleme bakarak açık ile ilgili değerlendirme yapıyor. senin durumunda bu şekilde değerlendirilecek. Yargıtay hükmün açıklanmasının geri bırakılıp bırakılmaması hakkında bir değerlendirme yapılması için kararı bozmuşsa kuvvet büyük ihtimalle açığını kaldırır. tabiki bunun için ilk önce yargıtayın kararının çıkması gerekir. açıklı dosyalarını yargıtay öncelikli olarak ele almaktadır. 1-2 ay içerisinde sonuçlanır. şu anda yapabileceğin hiçbirşey yok.
-
ayrıca açığa alma işlemlerinin askeri mahkemelerle hiçbir alakası yoktur. açığa alma ve açığı kaldırma işlemlerini personelin bağlı olduğu kuvvet yapar. Rütbeli personel hakkında askeri savcılıkça iddianame düzenlendiği anda bu personelin bağlı olduğu kuvvete gönderilir. kuvvette suç vasfına bakarak personeli açığa alır veya almaz. Personel kanununun ilgili madesi şu şekilde;
Madde 65 - Açığa alınan veya tutuklanan subay ve askeri memurlar hakkında
aşağıdaki esaslara göre işlem yapılır:
a) (Değişik: 26/3/1982 - 2642/10 md.) Haklarında ölüm veya ağır hapis ceza-
sını gerektiren veya yüz kızartıcı bir suçtan ya da taksirli suçlar hariç olmak
üzere 5 yıl ve daha fazla hapis cezasını gerektiren bir cürümden veya emre ita-
atsizlikte ısrar, üste veya amire fiilen taarruz, üste veya amire hakaret, muka-
vemet suçlarından dolayı kamu davası açılanlar mensup oldukları bakanlıklarca
açığa çıkarılabilirler.
Ancak, emre itaatsizlikte ısrar, üste veya amire fiilen taarruz, üste veya
amire hakaret, mukavemet suçlarında; nezdinde mahkeme kurulan kıta komutanı veya
kurum amiri tarafından fiilin işleniş şekli, niteliği ve disiplini ihlal derece-
si bakımından açığa alınmayı gerektirip gerektirmediği hakkında bir görüş bildi-
rilmişse bu görüş de dikkate alınır.
b) (Değişik: 26/3/1982 - 2642/10 md.) (a) bendi gereğince açığa çıkarılanlar
yapmakta oldukları görevden alıkonulurlar ve kendilerine başka görev verilmez.
beklenmeksizin kaldırılır.
2. Soruşturmaya konu olan fiillerinin hizmetlerine devama engel olmadığı an-
laşılanların açıkları, haklarında karar verilmesi beklenmeksizin kaldırılabilir.
d) (Değişik:28/6/2001-4699/9 md.)Hükmün aleyhe bozulması ve mahkemece bu
bozmaya uyulması veya duruşmanın tatiline dair kararın ortadan kalkması
veya Türk Silâhlı Kuvvetlerinden ilişiklerinin kesilmesini gerektirecek şekilde
hükümlülüklerine karar verilmesi hallerinde de (a) bendi hükmü uygulanır.
Kanunda da anlaşılacağı üzere karar tamamen ilgili kuvvet ve bakanlığın takdiri.
-
merhaba şu an çok sevinçliyim askeri yargıtay hükmün açıklanmasının geri bırakılması ile ilgili temyiz kararımı onadı.aynı blumexin durumundaydım.görevime ben de geri döndüm.
-
Evet Arkadaşim Aynen öle.şayet Kamu Veya Bireylerin Zararini Karşilar Isen Vede Aldiğin Ceza 2 Yilin Altinda Ise Vede Daha önceden Kasitli Bir Suçtan Ceza Alamamişsan Hükmün Açiklamasinin Geri Birakilmasindan Faydalanman çok Yüksek Bir Ihtimal.bu Durum Tüm Hukuki Sonuçlari Ortadan Kaldirdiğindan Evet As.c.kanunu 30 Uyarinca Ilişiğin Kesilmez.av.savaş Baytok
-
Alıntı:
merhaba şu an çok sevinçliyim askeri yargıtay hükmün açıklanmasının geri bırakılması ile ilgili temyiz kararımı onadı.aynı blumexin durumundaydım.görevime ben de geri döndüm.
hayırlı olsun.sevincini paylaşıyorum.
-
Hayırlı olsun.5 yıl içinde suç işlememeniz gerekli.
-
arkadaşlar bildiğiniz üzere 5728 sayılı kanundan faydalanarak açığım kaldırıldı ve görevime geri döndüm.Mahkemem halen devam ediyor yanlız.Henüz sonuclanmadı.O da büyük bir ihtimal ile hükmün açıklanmasının 5 yıl süreyle ertelenmesine karar vericek.ve zarara uğrattığım kişilerin zararlarını 5 yıl içinde benden kesinti yaparak alıcak.Ben şunu öğrenmek istiyorum..Bu kanundan yararlandığım için mahkeme böyle bir karar verirse ben açıkta kaldığım süre içinde almadığım rütbe ve maaş kesintilerimi alabilirmiyim.yoksa alamazmıyım.çünkü bu kanun bildiğim kadarıyla hiçbir yasal hükümlülük getirmiyor.cevaplarınızı bekliyorum.teşekkür ederim.
-
Alıntı:
arkadaşlar bildiğiniz üzere 5728 sayılı kanundan faydalanarak açığım kaldırıldı ve görevime geri döndüm.Mahkemem halen devam ediyor yanlız.Henüz sonuclanmadı.O da büyük bir ihtimal ile hükmün açıklanmasının 5 yıl süreyle ertelenmesine karar vericek.ve zarara uğrattığım kişilerin zararlarını 5 yıl içinde benden kesinti yaparak alıcak.Ben şunu öğrenmek istiyorum..Bu kanundan yararlandığım için mahkeme böyle bir karar verirse ben açıkta kaldığım süre içinde almadığım rütbe ve maaş kesintilerimi alabilirmiyim.yoksa alamazmıyım.çünkü bu kanun bildiğim kadarıyla hiçbir yasal hükümlülük getirmiyor.cevaplarınızı bekliyorum.teşekkür ederim.
Alabilmeniz gerektiğini düşünüyorum.Dilekçe ile birliğinize başvurun.
-
Alıntı:
Alabilmeniz gerektiğini düşünüyorum.Dilekçe ile birliğinize başvurun.
mahkemenin bitmesini beklemem mi gerekiyor yoksa şimdi mi dilekçe vereyim.
-
blumex rütbede ve sosyal haklarda herhangi bir değişme yok.kesilen paralarıda gelecek olan kararın fotokopisini dilekçenin arkasına ekle maliyeye ver.sana paranı vermek zorundalar.kanun açık.mutlakada verirler. (no problem)
-
Alıntı:
mahkemenin bitmesini beklemem mi gerekiyor yoksa şimdi mi dilekçe vereyim.
Kararın kesinleşmesi lazım.
-
Alıntı:
blumex rütbede ve sosyal haklarda herhangi bir değişme yok.kesilen paralarıda gelecek olan kararın fotokopisini dilekçenin arkasına ekle maliyeye ver.sana paranı vermek zorundalar.kanun açık.mutlakada verirler. (no problem)
samiyotsa tam olarak anlamadım ne demek istediğini..şu anda açığım kaldırıldı göreve döndüm.ama mahkeme devam ediyor.açığa alındığımda hangi rütbede isem şu anda o rütbeden devam ediyorum.rütbemi geri alamadım.çünkü mahkeme karar vermedi.mahkeme bitmedi yani..şimdi ben bu durumda açıkta almadığım paraları hemen alabilirmiyim.seninle durumlarımız aynı diyebiliriz.hükmün açıklanmasının geri bırakılmasından yararlandık.sen alabildinmi paranı.yada dilekçemi verdin..senin mahkemen sonuclanmışmıydı.
-
Alıntı:
samiyotsa tam olarak anlamadım ne demek istediğini..şu anda açığım kaldırıldı göreve döndüm.ama mahkeme devam ediyor.açığa alındığımda hangi rütbede isem şu anda o rütbeden devam ediyorum.rütbemi geri alamadım.çünkü mahkeme karar vermedi.mahkeme bitmedi yani..şimdi ben bu durumda açıkta almadığım paraları hemen alabilirmiyim.seninle durumlarımız aynı diyebiliriz.hükmün açıklanmasının geri bırakılmasından yararlandık.sen alabildinmi paranı.yada dilekçemi verdin..senin mahkemen sonuclanmışmıydı.
Paranızı alabilmeniz için kararın kesinleşmesi lazım.Karar kesinleşmeden idare ödeme yapmaz.
-
Alıntı:
Paranızı alabilmeniz için kararın kesinleşmesi lazım.Karar kesinleşmeden idare ödeme yapmaz.
hükmün açıklanmasının 5 yıl süreyle ertelenmesi kararı verilirse.bu parayı hemen mi alabiliriz yoksa 5 sene sonunda mı.