-
Hukukçular hangi dilleri biliyorlar? Hangi dilleri bilmeliler?
Bir hukuk öğrencisi olarak almanca ve ingilizceyi öğrenmeye gayret eden biri olarak soruyorum; acaba hangi dilleri seçmek daha mantıklı, hukukçular acaba hangi dilleri konuşabiliyorlar yahut keşke öğrenseydim diyorlar?
-
Re: Hukukçular hangi dilleri biliyorlar? Hangi dilleri bilmeliler?
Alıntı:
youngster rumuzlu üyeden alıntı
Bir hukuk öğrencisi olarak almanca ve ingilizceyi öğrenmeye gayret eden biri olarak soruyorum; acaba hangi dilleri seçmek daha mantıklı, hukukçular acaba hangi dilleri konuşabiliyorlar yahut keşke öğrenseydim diyorlar?
Arkadaşım ben de sizin gibi İngilizce ve Almanca konusunda yetkinim. Sayısız yurtdışı seyahatim oldu ve bu diller yeterli geldi. Ancak şimdiki aklım olsaydı Fransızca üzerinde de çalışmayı yeğlerdim.
Bir örnek vereyim bu konuda isterseniz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine Fransızca olarak yazılmış bir dilekçenin diğer dillerde yazılmış dilekçelere göre çok daha olumlu etki bıraktığını duyuyor ve biliyorum.
Biliyorsunuz öncelikle AİHM'ne yazdığınız dilekçe komisyondan geçerse divan önüne gelebiliyor. Fransızca yazılmayan dilekçelerin komisyon aşamasından bile geçerken zorlukla karşılaştığı konusunda duyumlarım oldu.
Gerçi benim bir başvurum olmadı umarım Allah namerde muhtaç da etmez!
Devrim Sinan KARAVELİOĞLU
-
Re: Hukukçular hangi dilleri biliyorlar? Hangi dilleri bilmeliler?
Benim ingilizcem var ve uygun bir zamanda almancaya başlayacağım..Ben aslında farklı bir dil düşnüyordum ama konuştuğum hocam almancayı tavsiye etti özellikle akademisyenlik düşünenler için ve tabi ki fransızca..
-
Cevap: Hukukçular hangi dilleri biliyorlar? Hangi dilleri bilmeliler?
Bence en basta ALmanca gelir, cünkü medeni kanunumuz isvicre medeni kanunun tipa tip aynisi.
Ikinci dil olarakda Fransizca derim.
-
Böyle bir ankette hiçbiri seçeneği olsaydı dürüst davranmak istiyorum onu işaretlerdim...Düşüncelerim yanlış, değişen dünya şartlarına uygun olmayabilir, bunun için beni eleştirecek herkesten en başında özür dilemek istiyorum...
Yani bir hukukçunun akademi olarak kendini çok üst düzey bir yere getirmek istiyorsa elbette ki dil bilmek çok hem de çok önem kazanacak; fakat hakim ya da savcı olan bir insanın dil bilmesinde ne gibi yarar olacaktır ki (elbette dil bilmenin bir insnaa çok katkısı vardır fakat meslek alanında kastediyorum). Mesleğe dair kavramları öğrenmede ve akılda tutmada yararı olacağı aşikar; fakat düşününce tüm bunlar dışında da hakim ya da savcı bir insqa için vazgeçilmez bir özellik gibi gelmiyor...Yani bence bilinirse iyi hem de çok iyi olur ama aksi de kötü olmaz...
Saygılarımla...
-
Herkese merhaba..ben bu sene össde hukuk için yeterli puanı aldım ve istanbul veya marmara üniversitesinden birisinin geleceğini düşünüyorum.Türkiye'ye 4 yıl önce Almanya'dan geldim ve ileri derecede almanca biliorum.bu iki üniversiteyi yazmamın nedeni hem şehir olarak istanbul olması hemde Tr'nin ii hukuklarından olduğunu düşünmemdi.yalnız bu tercihleri yaparken erasmus olanaklarına hiç dikkat etmedim.bu iki üniversitedeki erasmus programları hakkında bilgisini paylaşan olursa çok memnun olurum.ayrıca bu programa katılmak istediğimde almanca bilio olmamın bana bi avantaj kazandırıp kazandırmayacağınıda merak ediyorum.yardımcı olabilirseniz sevinirim.
-
Alıntı:
öztürkk rumuzlu üyeden alıntı
Herkese merhaba..ben bu sene össde hukuk için yeterli puanı aldım ve istanbul veya marmara üniversitesinden birisinin geleceğini düşünüyorum.Türkiye'ye 4 yıl önce Almanya'dan geldim ve ileri derecede almanca biliorum.bu iki üniversiteyi yazmamın nedeni hem şehir olarak istanbul olması hemde Tr'nin ii hukuklarından olduğunu düşünmemdi.yalnız bu tercihleri yaparken erasmus olanaklarına hiç dikkat etmedim.bu iki üniversitedeki erasmus programları hakkında bilgisini paylaşan olursa çok memnun olurum.ayrıca bu programa katılmak istediğimde almanca bilio olmamın bana bi avantaj kazandırıp kazandırmayacağınıda merak ediyorum.yardımcı olabilirseniz sevinirim.
İstanbul üniversitesindeyim.Erasmus olanakları ingilizce dışında bayağı geniştir.Özellikle en çok anlaşması Almanya iledir.Almanya'da yaşadığına göre dil sınavından iyi bir puanla geçersin ve Almanya'daki istediğin bir üniversitede bir yıl eğitim görebilirsin.Ancak okul ortalamanın da iyi olması gerekir.
-
Geçen gün yaptığım bir iş başvurunda elime tutuşturulan ingilizce hukuk metnini kısa bir süre içinde çevirmem istendi.Anadolu lisesi mezunu olup lisede bir sene hazırlıkı okuduktan ve üniversitede 1 sene daha ingilizce hazırlık okuduktan ve fakültede seçmeli olarak legal english dersi aldıktan sonra genel olarak da ingilizceyle ilgili biri olup söz konusu metni istediğim gibi iyi ve düzenli bir şekilde çevirememem gerçekten çok moral bozucuydu.Demek ki neymiş daha çok yol almak lazımmış:)
-
İngilizce artık anadil gibi bir şey oldu çıktı.Kabul etmek gerekir ki ingilizce ne ilköğretim de,ne ortaöğretimde nede üniversitede gereği gibi öğretilmiyor.Öğrencilere gramer yükleniyor konuşmaya gelince dut yemiş bülbüle dönüyor insan.Hukuk açısından bakarsak inglizce bir adım önde olman açısından şart.Hakimlik,savcılık için gerekmediği düşünülsede Adalet Bakanlığı'nın yurt dışında o ülkenin mevcut sistemini görmesi açısndan yolladığı hakim ve savcılar var.Almanca ve Fransızca'nın akademisyenliği düşünen arkadaşlarımıza yarayacağı kesin.(Ben ingilizceyle cebelleştiğimden fransızcayada ufaktan başladm ama bir arpa boyu yol alamadım... akademisyenliği düşünenlerin işi zor şimdiden söyleyim bende akademisyenlikten her an vazgeçebilirim:) )Ancak kimse İspanyolca başta olmak üzere diğer diller üzerinde durmamış.Dünya konjoktörü hızla değişiyor ve latin amerika ükeleri dünya ticaretinde hızla söz sahibi olmakta.Latin amerika dilleri ise ispanyolca ve portekizce ancak resmi yazışmalarda ingilizcenin yanında ispanyolca tercih ediliyor.Eğer içimizde baya bir büyük düşünen arkadaşlarımız varsa ki vardır uluslararası şirketlerde iyi bir konumda çalışmak istiyorlarsa ispanyolca ve hızla önemi artan çince ve ruscayı da düşünebilirler.
-
Alıntı:
youngster rumuzlu üyeden alıntı
En iyisi Rusça'dır. Büyük çoğunluk ingilizce bilmektedir. Sizinde ögrenmeniz sizi ayrıcalıklı yapmaz. Ancak çince Rusça gibi giderek etkisi hissettiren diller sizi daima avantajlı yapacaktır.
-
Bu bölüm benim için çok iyi olmuş. Merak ettiğim birçok noktaya değinmiş ama yine de aklıma takılan sorularım var.Öncelikle ders kaydı yapmam gerek mesleki ing. seçmelimiyim sizce?(9 Eylül Üni. okuyan arkadaşlar bu dersin eğitim kalitesi hakkında bilgi verirlerse çok sevinirim.)Benim de hedefim hakimlik-savcılık, mesleki ing.yi seçersem hiçbir seçmeli ders alamayacağım bu benim için bir kayıp olur mu?En önemlisi erasmus programına katılmayı düşünüyorum bunun için bana hangi dillerin daha çok katkısı olur?Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler ders kaydımı yapmadan sizin görüşlerinizi öğrenmek istedim.
-
Hangi dili bilmemizden ziyade, hangi dili bilmemiz gerektiği önemli. Hukukçu herşeyden önce Türkçe'yi bilmelidir. Dilekçelerde, sınav kağıtlarında kimse önemsemiyor ancak; bunun ne kadar önemli olduğunun ne yazık ki farkında değiliz... Özellikle başta televizyon kanalları olmak üzere konuşmayı bilmeyen kişiler Türkçe'yi "katlediyorlar". Biz hukukçularda bile bir kanunun çok farklı yorumlara gelebilmesi de yine bu alanın üstüne fazla düşmediğimizdendir.
Saygılarımla...
-
İleri düzey İngilizce biliyorum. Ama hukuk fakültesi yüzünden pek fazla vakit ayıramıyorum artık. Haftada 4 farklı Amerikan dizisi takip ediyorum. Şu an için İngilizce ile sınırlı bağlantım bu şekilde.
-
bence bir hukukçunun hemen hemen her konuda bilgi sahibi olması gerekir ve bunun için de elinden gelen her şeyi yapmalıdır da.çünkü hukukçu toplumla iç içedir ve kültür seviyesi olayları yorumlamada kolaylık sağlayacağı gibi hukuk okumanın ayrıcalığını da bu şekilde hissettirir.şu anda ingilizceden muafım ama gazi tömere başvuracağım önce ingilizce ile başlamak benim için daha kolay ve zevkli olacak.almanca ve fransızca da ileri düzeyde olmasa da öğrenilmeli.neden bilmiyorum italyanca da öğrenmek istiyorum.dil öğrenmek zevkli,biraz yorucu fakat kullanışlı bir seçenek diye düşünüyorum.belki doktora tezini ingilizce hazırlamak bizi o dili oluşturan kültürlerle buluşturur ve farklı uygarlıkların hukuk anlayışlarını hukuk temellerini de bu sayede öğrenmiş oluruz.
herkese iyi günler:)
-
Akıcı derecede italyanca konuşabiliyorum.çok zevkli bir dil .Öğrenilmesi ne işime yarayacak demeyiniz.Per favore parli piano:)))
-
Sizden iyi bir ceza hukukçusu olabilir. Aslında bir hukukçu için İtalyanca ceza hukukunu çağrıştırması gerekirken bana nedense Opera' ve Andrea Bocelli gelir.
-
öğrenmekten gocunmam dil öğrenme konusunda hevesliyimdir.ama hep işte isviçre almanya fransa gibi ülkelerin hukuk sistemleri aaa ingiltere ve abd de var tabii ki önemli gösteriliyor onun için iş konusunda ne kadar avantaj sağlar bilmiyorum.italya hakkında pek bir bilgim yok ama onların da hukuka katkılarının olduğunu düşünüyorum.italyanca öğrenmek istememin sebebi tamamen onların kültürüyle ülke güzellikleriyle ilgili oraya gitmek istiyorum:)siz nerde öğrendiniz italyanca:)
-
iyi hukukçu C++ bilendir:DD
Bundan daha güzel bir dil yok bence:DD
-
Çağdaş bir insan en az iki dil bilmeli. Birisi ana dili ötekisi ona yakın derecede uluslararası kabul gören bir dil. ( Bu bağlamda ABD lilerin yüzde sekseni çağdaş değil çünkü zurnalar İngilizce dışında dil bilmiyor. Gerçi yüzde yetmişide ABD dışında ülke olduğunuda bilmiyor ama neyse konumuz o değil.)
Uluslararası alanda iş yapmak isteyen bir Türk hukukçu ana dili haricinde iki yabancı dil bilmesinde büyük yarar var. Bunlardan birisi ya İngilizce olmalı yada Fransızca.... Her ikiside kıta Avrupasında çok işe yarar İngilizceyse tercih kıta avrupasına Kuzey Amerikayı da dahil edebiliriz. İkinci dil olarak temel Rusça yada Kril dillerinden birisi İlgi alanı ortadoğu ise Arabik dillerinden birisini bilmekte yarar var.
Türkiyede iyi bir Avukat olacağım derseniz. En önemli dil ''Kuş dilidir.'' bu çok önemli bir dildir. Çokta zordur. Anlamsız sözcük dizilişlerinden anlamlı bir sonuç çıkarabilme yetisi geliştirmek gerekir. Türkiye deki iddianamelerin yüzde doksanından fazlası bu kuş diliyle yazılır. Bunu Bir Türkçe/Edebiyat öğretmeni yada öğretim üyesi okuduğunda hiç bir şey anlamaz. Harfleri ve sözcükleri Türkçe karakterli olsada anlam olarak apayrıdır. Hatta bazen bazı sözcükleri yazana bu ne diye sorduğunuzda kendisi bile bakıp bakıp ''Ne yazmışız la'' der. Buna rağmen yargılama olur ve işin ilginci hüküm bile verilir. İşte bu yüzden her Türk avukatı Kuş dilini çok iyi bilmelidir.
Birde Bartelmi Diaz tipi avukatlar vardır ki bunlarda bize göredir. Kuş diline verilecek en iyi yanıt İtalyanca ve özellikle ''Per favore parli piano'' cümlesidir. Türkçesi ''lütfen ağır/yavaş konuşunuz'' olan bu sözcük kuş dilinde ''çıkmaz ayın son çarşambası'' olarak algılanır ve ya beş ay sonraya gün verilir yada yargıtaya gider iki senedir.
-
Alıntı:
nikon rumuzlu üyeden alıntı
iyi hukukçu C++ bilendir:DD
Bundan daha güzel bir dil yok bence:DD
O kadar alakasız ve derin iki alan ki. Ama C'yi ileri derecede bilmedikten sonra bir anlamı olduğunu düşünmüyorum. Gerçi C++ kral ama elbet bir gün herkes C#da yazmasını öğrenecek.
-
Alıntı:
commodore1tr rumuzlu üyeden alıntı
Çağdaş bir insan en az iki dil bilmeli. Birisi ana dili ötekisi ona yakın derecede uluslararası kabul gören bir dil. ( Bu bağlamda ABD lilerin yüzde sekseni çağdaş değil çünkü zurnalar İngilizce dışında dil bilmiyor. Gerçi yüzde yetmişide ABD dışında ülke olduğunuda bilmiyor ama neyse konumuz o değil.)
Uluslararası alanda iş yapmak isteyen bir Türk hukukçu ana dili haricinde iki yabancı dil bilmesinde büyük yarar var. Bunlardan birisi ya İngilizce olmalı yada Fransızca.... Her ikiside kıta Avrupasında çok işe yarar İngilizceyse tercih kıta avrupasına Kuzey Amerikayı da dahil edebiliriz. İkinci dil olarak temel Rusça yada Kril dillerinden birisi İlgi alanı ortadoğu ise Arabik dillerinden birisini bilmekte yarar var.
Türkiyede iyi bir Avukat olacağım derseniz. En önemli dil ''Kuş dilidir.'' bu çok önemli bir dildir. Çokta zordur. Anlamsız sözcük dizilişlerinden anlamlı bir sonuç çıkarabilme yetisi geliştirmek gerekir. Türkiye deki iddianamelerin yüzde doksanından fazlası bu kuş diliyle yazılır. Bunu Bir Türkçe/Edebiyat öğretmeni yada öğretim üyesi okuduğunda hiç bir şey anlamaz. Harfleri ve sözcükleri Türkçe karakterli olsada anlam olarak apayrıdır. Hatta bazen bazı sözcükleri yazana bu ne diye sorduğunuzda kendisi bile bakıp bakıp ''Ne yazmışız la'' der. Buna rağmen yargılama olur ve işin ilginci hüküm bile verilir. İşte bu yüzden her Türk avukatı Kuş dilini çok iyi bilmelidir.
Birde Bartelmi Diaz tipi avukatlar vardır ki bunlarda bize göredir. Kuş diline verilecek en iyi yanıt İtalyanca ve özellikle ''Per favore parli piano'' cümlesidir. Türkçesi ''lütfen ağır/yavaş konuşunuz'' olan bu sözcük kuş dilinde ''çıkmaz ayın son çarşambası'' olarak algılanır ve ya beş ay sonraya gün verilir yada yargıtaya gider iki senedir.
çok ilginç :)kuş dilinin önemli bir dil olduğunu hiç düşünmemiştim ve çok şaşırdım.harika bir şey bu:)
-
merhaba arkadaşlar, ben bilkent üniversitesi hukuk fakültesi 3. sınıf öğrencisiyim ingilizce eğitim alıyorum ve lisede de almanca dili eğitim aldım fakat şuan almancayla ilgili çok fazla şey hatırladığım söylenemez. İngilizcemin yanında ikinci bir dil öğrenmek istiyorum ve ilerde uluslarası hukukta kendimi geliştirmek istiyorum. Bunun için de almancadansa fransizcanın daha geçerli olduğunu duydum. Bu konuda bilgisi olan var mı yani uluslarası hukuk için ingilizcenin yanında almanca mı fransızca mı bilmek daha yararlı olur? Değerli görüşlerinizi bekliyorum.
Saygılarımla
-
Alıntı:
Cerenn Özilhan rumuzlu üyeden alıntı
merhaba arkadaşlar, ben bilkent üniversitesi hukuk fakültesi 3. sınıf öğrencisiyim ingilizce eğitim alıyorum ve lisede de almanca dili eğitim aldım fakat şuan almancayla ilgili çok fazla şey hatırladığım söylenemez. İngilizcemin yanında ikinci bir dil öğrenmek istiyorum ve ilerde uluslarası hukukta kendimi geliştirmek istiyorum. Bunun için de almancadansa fransizcanın daha geçerli olduğunu duydum. Bu konuda bilgisi olan var mı yani uluslarası hukuk için ingilizcenin yanında almanca mı fransızca mı bilmek daha yararlı olur? Değerli görüşlerinizi bekliyorum.
Saygılarımla
evet aynı dertten bende muzdaribim hangisi daha iyi ingilizcenin yanında fransızca mı almanca mı
-
Bir mühendis adayı olsaydınız şüphesiz "Almanca" derdim.
Eski nüfus cüzdanlarından evlenme cüzdanına kadar yabancı dille yazılmış yazılar hep Fransızcadır. Yoksa hukukta acaba bizi Fransızca daha mı çok ilgilendiriyor?
-
İleride uzmanlaşmak istediğiniz alana göre dil seçimi değişecektir. Örneğin uzmanlaşmak istediğiniz alan özel hukuk ise Almanca, kamu hukuku ise genellikle Franzısca.
Almancanın hukukta faydası olmadığını söylemek çok doğru değil bence.
Özellikle de akademisyenlik konusunda dil seçimi bu şekilde olmalı. Ama uygulama konusunda çok fazla bir fikrim yok. Ancak dediğim gibi, özel hukukun kendi içinde de birçok alan bulunmakta ve bu alanlar da dil konusunda farklılık yaratabilir.
Prof. Dr. Erden Kuntalp hocamızın dediklerini aynen aktarmak istiyorum, " Özel hukukta uzmanlaşacaksanız kesinlikle ve kesinlikle iyi düzeyde Almanca bilmelisiniz."
-
Merhaba, hukuk birinci sınıftayım ve şu an ilk defa ders seçiyorum. Uluslararası Hukuk'ta kendimi geliştirmek istiyorum ancak şu anki ingilizce bilgime çok da güvenemiyorum. (YGS-LYS nedeniyle 1 yıldır ingilizceden uzağım)
BASİC CONCEPTS OF LAW (İNGİLİZCE)(HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI I ) dersi için ne seviyede ingilizce yeterli olur. Benim seviyem pre intermediate ya da intermediate arasında bir yerde seyrediyor . Acil yardımlarınızı bekliyorum.
-
Basic Concepts of Law dersinin içeriği okullar arasında değişkenlik gösterir diye düşünüyorum.
Bizim okulumuzda verilen Basic Concepts of Law dersinde hocamızın bize verdiği İngilizce makalelerin bir kısmını Türkçeye çevirmiştik ve bu makalelerde yer alan ve hukuk için gerekli olan kelimelerin Türkçelerini öğrenmiştik. Eğer sizin okulunuzda da sistem bu şekildeyse, zaten İngilizce terimlerin Türkçe karşılıklarını öğreneceğinizden bu konuda pek sıkıntı yaşayacağınızı zannetmiyorum. Sıkıntı yaşayacağınız yer çeviri yapma kısmı olabilir. Çünkü burada bir grammer bilgisi gerekmekte.
Şahsi görüşüm dersin içeriğini, dersi seçmeden önce iyice araştırıp ona göre karar vermeniz.
-
71 kişi ingilizce demiş ama bu mesleğin dili Almanca'dır Türkiye. Hiç tartışmasız.
-
Alıntı:
Stj.Av.Aydın Alber Yüce rumuzlu üyeden alıntı
71 kişi ingilizce demiş ama bu mesleğin dili Almanca'dır Türkiye. Hiç tartışmasız.
CHP milletvekili Kamer GENÇ birgün Tunceli de bir kahveye oturur.Vatandaşın biri vekilim ne içersin der.O da bir bardak su der.Aradan 10 dakika geçer önüne bir kutu kola koyarlar.Ben su istemiştim der.Vatandaş ta vekilim buraya su mu getirdin ki su verelim sana der.Şimdi bu olay gibi ülkede ingilizce eğitim çok yaygın olduğu için ingilizceyi çok iyi öğrendik te almanca eksik kaldı.Eğitimi almanca verdiler de biz mi öğrenmedik:)) Neyse ingilizceye benziyor.İnşallah öğreneceğiz almancayı da
-
İngilizce eğitim büyük ihtimalle dünya ile entegrasyon amacı ile verilmektedir.
Oysa Almanca bu meslekte öğrenilmesi gereken en önemli dildir derken, özel hukuk ve kamu hukuku alanında birçok temel kanunu bu dilin hakimiyetindeki hukuk sistemlerinden iktibas etmemizi göz önünde bulundurdum :)
-
Madem ingilizce oldu konu komik bir anımı anlatayım.Lisedeyken ingilizce öğretmenimiz amerikadan gelmişti.İngilizcesinin harika oluşu aşikardı.Sınıfımızda kısa boylu bir arkadaşımızı çok sevmişti zamanla.Hatta o kadar ileri derecede bir sevgi bağıydı ki hocamız arkadaşımıza "seni ailen evlatlıktan reddetsin gel benim oğlum ol "diyordu.Biz de derten sıkıldığımız zaman bu arkadaşı kullanarak dersi kaynatırdık.Bir gün hocamız bu arkadaşımızı tahtaya çıkardı ve dedi ki ben ingilizce anlatacağım sen de sınıfa tercüme edeceksin.Fakat arkadaşın ingilizce berbattı.Mahcup olmamak için tamam dedi.Tam cümleyi hatırlamasam da cümlenin son kelimesi"situation" idi.sanırım "suçeyşınz" diye okunuyor.arkadaşın tercümesi de şu şekilde olmuştu. Beyler "sıçıyormuşuz":))))
-
İtalyanca'nın şıklar arasında olmamasına üzüldüm açıkçası. :) Zaten Fransızca öğrenen insan İtalyanca'yı çok rahat öğrenir bence.
-
İngilizce dilim var. Öğrenciyim, henüz kullanacağım bir yer olmadı. Mezun olduktan sonra hangi alanlarda kullanabilirim bilmiyorum.
-
Günümüzde , yabancı dil hususunda ingilizcenin anadil gibi bilinmesi gerekmektedir. Bunun dışında, meslektaşlarımız için Almanca , Fransızca, İspanyolca, Çince, Rusça popüler olan yabancı dillerdir
-
Heger ligisagan bigir iginsagan hugukugukçugu ogolsugun ogolmagasıgın hegerkegesigin bigir digil fagazlaga bigilmegesigi çogok yagaragarlıgı ogolugur begen dege bugu digiligi bigiligiyogorugum megesegelaga hagangigi digil ogolduguğugunugu aganlagayagabigildiginigiz migi?
-
Kuş dili ile yazmışsınız.