İşe iade mahkemesini kazandık ama
Merhaba
Ağustos 2005 senesinde haksız yere iş den çıkarılma yaşandı ve 8 senedir çalışılan firmaya işe iade mahkemesi açıldı mahkeme tarafımızdan kazanıldı 25/12/2006 tarihinde iş başı yapabilirsiniz diye bilgi geldi ve iş başı yaptım. Ancak iş başı yapıldığından beri şirkette ki çalışanlara benimle konuşulmaması ve iş verilmemesi talimatı verilmiş olup şu anda psikolojik baskı altında çalışmadan sadece oturmaktayım.
Normalde 2005 Ağustos ayında almış olduğum rakam net 1280+yol+yemek olmasına rağmen iş başı yaptıktan sonra bundan sonra bordro da gözüken brüt olan 1.100 üzerinden hesaplanacağı ve net rakam üzerinden ödeneceği ve yol parası ödenmeyeceği tarafıma bildirilmiştir.
Bugün şirket 10 milyar tazminat teklif ederek işime son vermek istemektedir. Bunun dışında işsizlik ödeneğinin+ihbar tazminatımın+35 günlük izin ücretimin ödenmeyeceğini sadece bu rakama anlaşabileceğimiz tarafıma söylenmiştir. Sizce ne yapmalıyız. Kabul etmeyip tazminat davasımı açalım, açarsak ne olur nasıl bir yol izlemeliyiz.
Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler…
Re: İşe iade mahkemesini kazandık ama
Merhaba
Forumda bana yardımcı olabilecek kimse varmı fikirlerinize ihtiyacım var.
Bence Şirketinle Pazarlığa gir nekadar çok artırırsan okadar iyi olur sonrada paranı al çık :D zaten işe geri girmişsin artık çalışmakta istemiyorsundur onlar şirkette seni yıldırmaya çalışır öyle gider bence zaten işe geri dönme davasında kabul etmeselerdi baya yüklü bir para ödüyeceklerdi sana paradan tasarruf yapıyor :) ondan sen pazarlığa gir derim sonrada anlaştığın para çık
Normal şartlarda ihbar ve kıdem tazminatınız 10.000 YTL'den fazla tutar. Sanıyorum kullanmadığınız senelik izin alacağınız da var. Yani konuya parasal açıdan bakarsanız alacağınız miktar, işverenin size teklif ettiği miktardan fazla. Ancak, dava sonucu işe döndüğünüz için işveren o işyerinde size rahat yüzü göstermeyecek gibi görünüyor. Bu durumda ya herşeye katlanıp işe devam edeceksiniz, ya da işverenle pazarlık yapıpı azami miktarı koparmaya çalışacaksınız. Kolay gelsin. Selamlar.
Konuyla ilgili İş Kanunu'nun işe iade ile ilgili hükümlerinde yer alan en büyük eksiklik veya yanlışlık bir kere daha karşımıza çıkıyor.
Ortada Mahkeme kararı ile bir haklı (bu örnekte işçi) bir de haksız var (bu örnekte işveren). Kanun öyle ilginç ki; haklı olana seçim şansı vermesi gerekirken (işe dönmek istiyor musun, yoksa tazminat mı almayı tercih edersin?) bunun yerine haksız olana seçim şansı verince (işe alacak mısın, yoksa tazminat mı ödemeyi tercih edersin?) ortaya bu tür gayri ahlaki uygulamalar çıkıyor. Kanun'un geneline de başka eleştiriler getirilebilir ama bu haliyle işe iadeyi sağlamadığı aksine başka başka sorunlara sebep olduğu mutlak..
Selamlar,
Çok teşekkürler. Maalesef bu tarz problemler sanırım bir çok kişinin başına geliyor. Firma ile anlaşma yoluna gitmeye çalışacağım ama pek yanaşacak gibi durmuyorlar. Şu anda tazminat davası açabilme hakkımda bulunuyor. İşe iade mahkemesinden sonra tazminat davasına geçilince ne kadar süre de sonuçlanır bilginiz varmı?
İşe iade mahkemesi 4 ay sürecek denildiği halde 15 ay sürdüğünden tazminat davası ne kadar sürecek diye gözüm korkuyor.
Yardımlarınız için teşekkürler
İşe iade davalarının alacak davalarından daha hızlı sonuçlandırıldığı bilinmekle birlikte, yine de sizin de belirttiğiniz gibi 15 ay sürebilir. İşe iade davası açtığınızda tazminatlar için açmamanız gerekir. İşe iadenin sonucuna göre alacak davası açarsınız. İşe başlatılmak ya da başlatılmamak alacak davasını etkileyen hususlardır. Alacak davaları daha uzun sürmektedir. Selamlar.
Ne yazıkki aynı sorunu bende yaşadım.İşe iade davasını yagıtay onamasıyla kazandık ve firma tazminatları ödemek yerine tekrar SÖZDE işe başlattı ve 2 aylık bir yıldırmanın ardından üstelik 25.maddeye dayandırarak (ihbar ve kıdem ödemeden) tekrar iş akdimi feshetti.
Şimdi tekrar işe iade davası açtık, tabi hayatım alt üst oldu .İlk çıkışımın ardından dava 10 ay sürdü,o arada başka işe girdim,davayı kazanca ve firma başla deyince yeni işimden tekrar ayrıldım,2 ay sonra 25.maddeden tekrar çıkarılında yine işsiz kaldım.
İş güvencesi yasasının ya adı değişmeli yada adına uygun bir içerik kazandırılmalı.
Saygılarımla,
arkadaşlar görüyorum ki Türkiye de gerçekten hak hukuk yok gibi bir şey arkadaşım ingiltereye ingilizce eğitim için gitmişti ve bir yandan da orada bir iş bularak çalıştı bana anlattığına göre dilersen işe 10 gün gitmesen bile 11. gün işine kaldığın yerden devam edebiliyormussun avrupada insana verilen değer ortada Türkiye her şeyde AB düzenlemeleri yapıyorda iş kanunlarında neden düzenleme yapmıyor asıl en önemli konuların başında geliyor sonra sayın Başbakan çıkmış herkes devlete memur olmaya çalışıyor diye feryat figan ağlıyor adam gibi yasalar çıkart bizde özel sektörde çalışalım son olarak bence arkadaşlar AİHM başvurun gerçi orayada nasıl başvurulur bende bilmiyorum Allah kolaylık versin.
Türkiye'de hak hukuk yok lafı iddialı bir laf, umarım davanızda haklısınızdır ve açacağınız davayı kazanırsınız. Yaşasın adalet diye bağırdığınızda, bu iletinizi size hatırlatırız.:)
Selamlar,
Şuana kadar hiç bir dava açmadım onun için kazanıp kazanamıyacağımı bilemiyorum. Verdiğim örnekte amacım sadece avrupadaki iş kanunlarıyla ülkemdeki iş kanunlarını karşılaştırmaktı bu yasaları onlarınkındende daha iyi bir duruma getirmek elimizdeyse isteklerimizi her platformda bildirmemiz gerektiğine inanıyorum. Bu gün herkes devlete memur olabilmek için kpss sınavlarına giriyor o olmazsa torpil arıyor neden kimse özel sektöre güvenmiyor bence bunun tek sebebi iş kanunları.Eğer eksiklikler bir an evvel giderilerek avrupa standartlarına getirilebilirse kimse devlette memur olmak için kuyruğa girmez düşüncesindeyim tabiki bu durumda işveren biraz üzülecektir ama ne yapalım onlarda jeep binmesinler canım. umarım yanlış anlaşılacak kelimeler kullanmamışımdır saygılar sunarım...
Neden herkes KPSS sınavına giriyor?
Bu soruyu bir kez daha kendi kendimize soralım, evet işverenler kötü diyelim, ama neden KPSS , sadece özel sektör kötü diye mi , (iyiniyetli, canla başla verimli çalışan memur arkadaşlarımızı tenzih ederek) yoksa başta çarpık eğitim sistemimiz ve empoze edilen kültürün meyveleri vasıfsız vasıflılar (bu tanımlama onların suçu değildir) ancak Devlet kapısında iş bulabileceği için mi?
Salvo atış serbest, ama önce kendimize dürüst olalım.
Selamlar,
Alıntı:
serkan77 rumuzlu üyeden alıntı
bana anlattığına göre dilersen işe 10 gün gitmesen bile 11. gün işine kaldığın yerden devam edebiliyormussun avrupada insana verilen değer ortada
Bu durum işte disiplinsizliğe neden olmaz mı? Tamam, mazeret olur da işe 10 gün gitmezsin,dönünce kaldığın yerden devam edersin. Mazeretli izin hakkı Türkiye'de de var zaten. İnsanlara kafalarına göre işe gidip gitmeme serbestisi veren bir düzenlemenin insana verilen değer bakımından bir kıstas olacağını düşünmüyorum.
İnsanların çoğunun KPSS ' ye girerek devlet memuru olma isteğinin tek sebebinin özel sektöre güvensizlik olduğunu da düşünmüyorum. Bunun birçok sebebi olabilir. Bu sebepleri de burada konuşursak konunun sonu gelmez. Örneğin, "salla başı,al maaşı" deyimi dilimize boş yere yerleşmemiş olmasa gerek. :) Tabii ki genelleme yapmamak, herkesi aynı kefeye koymamak gerekir.
Alıntı:
Başak Şahin rumuzlu üyeden alıntı
Bu durum işte disiplinsizliğe neden olmaz mı? Tamam, mazeret olur da işe 10 gün gitmezsin,dönünce kaldığın yerden devam edersin. Mazeretli izin hakkı Türkiye'de de var zaten. İnsanlara kafalarına göre işe gidip gitmeme serbestisi veren bir düzenlemenin insana verilen değer bakımından bir kıstas olacağını düşünmüyorum.
İnsanların çoğunun KPSS ' ye girerek devlet memuru olma isteğinin tek sebebinin özel sektöre güvensizlik olduğunu da düşünmüyorum. Bunun birçok sebebi olabilir. Bu sebepleri de burada konuşursak konunun sonu gelmez. Örneğin, "salla başı,al maaşı" deyimi dilimize boş yere yerleşmemiş olmasa gerek. :) Tabii ki genelleme yapmamak, herkesi aynı kefeye koymamak gerekir.
sizce ingilizler çok disiplinsiz bir millet olduklarındanmı dünyaya hükmediyorlar :) tabiki ben bizdede böyle olsun demiyorum ama öylede olsa fena olmaz :) KPSS'ye bende girdim benim ve bu sınava giren onlarca arkadaşımında tek niyeti devlet işinin daha garantili bir iş olarak görmesiydi. Ama dediğiniz gibi herkes aynı niyetle bu sınavar girmiyor bence önemli olan çoğunluğun düşüncesidir ve çoğunluğunda benim gibi düşündüğünü zannediyorum çünkü kiminle konuşuyorsam öyle diyor :)
asla yaşasın adalet diye bağırmayacağm çünkü geç gelen adalet adalet değildir davayı 4 yıl sonunda nihayet kazandım bana 4 aylık boşta geçen sürelerim ödendi çalışmış olsaydım 1 yıl sonra emekli olacaktım şimdi 5 yıl daha çalışmam gerekiyor adamın ve paran varsa adalet var bunlar sende yoksa adalette yok garibin çilesi ölünce biter...
Merhaba Demirbükey,
Belki hala daha sadece 1 yıl çalışarak emekli olma şansınız vardır..Yargıtay dava kararının üzerinden çok geçemeden(süre usulleri var), yeni bir dava açarak, danıştayda mı olur, iş mahkemesinde mi bilmiyorum ama, davan işe iade davası olduğu için dava süresince boşta geçen sürelerdeki SSK haklarını devletten yada işverenden tahsil etme şansın olabilir, cesur olup dava açmak lazım..
İyi bir iş hukuku avukatı bularak deneyebilirsin (imkanların varsa)..
Ben bu konuda dava açabilme ihtimalim olabileceğini düşünememiştim konuya bu kadar vakıf değildim, avukatımda böyle birşey düşünüp belirtmedi, ama ben olabileceğini düşünüyorum...Çünkü dava işe iade davası, haksız fesihe karşı tazminat davası değil.
Biraz şu Avrupaya vizesiz seyahat için dava açan kamyon şoförü gibi olmak gerekiyor..
Ayrıca yukarıdaki sorunun aynısını (Başbakanlığa)Adalet Bakanlığına dilekçe göndererek sorarmısın bakalım ne diyecekler? Bende sorucam...
Adalet hepimiz ve hiç beklemediğimiz herhangi bir an gerekli olabileceği için yargı sistemimizi biraz da önyargı ile derinden eleştirmek sanırım hiçbirimize fayda sağlamaz.
Ancak sözkonusu aşamada yerine oturmayan bir uygulama olduğuna yürekten inanıyorum.
Mahkeme sonucunda kazanan taraf seçme hakkına sahip olmalıdır. Maaalesef ki davalar 3-4 ay gibi değil aşağı-yukarı 14-18 ay arası sürmekte; bu süreyi tamamen bekleme ile kimse geçiremez. Kişinin tekrar iş değiştir, peki hadi geri gel gibi (lütfen gelecek tabirimi hogörün ) oynatılması pek de etik olmamakta.
Umudum yargı sistemimizin bu noktayı gözden geçirip ileride seçme hakkını kazanana vermesi şeklindedir.
Saygılarımla
Özellikle işe iade davaları ekstra tazminat koparma davası haline gelmiş durumda. Her işine son verilen işe iade davası açarsa davalar da yığılır ve geç sonuçlanır. Geciken adalet adalet değildir diyerek suçu üstünüzden atacağınıza, neden herkes bu davayı açıyor diye düşünmelisiniz!
Sn. Deutr,
Kimsenin yargı sistemine önyargı ile baktığı yok, kanunları yargı sistemi değil, kanun koyucular kimler ise onlar yapıyor, yargı sistemide uyguluyor yada yorumluyor uyguluyor..Kanun koyucuların Türkiye de yargı sisteminin nasıl çalıştığını bilmediklerini söyleyemezsiniz herhalde. Türkiyenin neresinde şimdiye kadar herhangi bir davanın 3-4 ayda bittiğini duydunuz! iş kanuna vakıfsanız tazminatların bu 3-4 aylık süre etrafında şekillendiğini görürsünüz...
Bir kanun, afedersiniz bağışlayın ama dava açarak haklarını aramak isteyen işçiyi süreçleri itibariyle rezil rüsva edip, yüzüne gözüne bulaştırıyorsa, ne yeni işvereninin nede eski işvereninin yüzüne bakma haysiyeti bırakıyorsa, bu ancak işvereni korumak adına kanunun bu kadar evrilip çevrilmesiyle olabilecek bir durumdur. Düz tutmak varmak niye bu kadar yamultmuşlar anlayamıyorum..
Demekki işçi olmanın fazla bir değeri yok bu ülkede..Devlet memuru yada işveren, yada üst düzey yönetici/ortak olmak müstesna...
Açılan işe iade davalarında mevcut duruma göre süreç herhalukarda İşveren lehine çalışıyor....İşveren isterse uzayan dava sürelerini kullanıp işçiyi ücretsiz izne çıkarır, sonrada afedersin der geri alır, işçiye olan maliyetinden sorumlu tutulmaz..yada isterse haksız olduğunu öğrendiği halde yinede kapının önüne koyar.. İşçide onca zaman bir ümitle beklediğiyle kalır.. Bunun neresinde ahlak ve adalet var söylermisiniz? Bir insanın ekmeğiyle oynamak nedir? çocuk oyunu mu?
Bu siteye bir bakın en çok hit alan ve en çok okunan ve şikayet olunan forum aile hukuku ile başa baş giden bireysel iş hukuk forumudur.. Buda kanunda veya uygulamada birşeylerin doğru gitmediğini bize gösterir..
Bu durum hangi konun koyucunun umurunda merak ediyorum..Bize burda yardım eden hukukçular dışında kimler mağdurların sesini duyuyor?
Sn. litigation,
Yazdığınızdan anladığım kadarıyla iş kanununun acemisi durumundasınız..
Bu durumda sizi yadırgamak anlamsız kalır..
Biliyormusunuz iş kanunu kimseye extra tazminat vermiyor..Aksine davaların uzamasıyla işçilerden alıyor...
Belki şunu demek istemişsinizdir; işçiler,normalde, haklı oldukları bir durumda sadece iş güvencesi/kıdem tazminatlarını alabilmek adına "tazminat davası" açabilme durumunda olmalıylen, neden iş kanunu onları "işe iade" davası açarak alabilme mecburiyetinde bırakıyor..olabilir mesela.. Bir düşünün bakalım.. kanunun kanımca yamultulması nasıl oluyor anlamışsınızdır belki..
Bu durumda haklısınız tabi, kimse, işe hakiki manada iade isteyenle, sadece güvence tazminatlarını alabilmek isteyenler arasında pekde ayırım yapamıyor gibi bi durum oluşuyor..Dolayısıyla işe iade davaları yığılıyor, beraberinde işsiz bekleyenlerde yığılıyor..
Bu durumda siz sorun kendinize bakalım niye insanlar suçu üzerinden kanuna atıyor ve herkes işe iade davası açmak durumunda bırakılıyor?