-
Sık sık tekrarlanan su baskını (acil yardım)ve görevini yapmayan yönetici
Evimi bu ay 2 kez apartman giderinden su bastı. Öncesinde de 3 kere. Sigorta bunu karşıladı ve apartmana rücu edecek. Yönetici olacak kişi benim sorunum değil diyor ve kenara çekiliyor. Bu şahıs ne aidat topluyor, ne de toplantı yapıyor, ne de kendisiyle husumetli olduğumdan bizi toplantıya çağırıyor. Bu yöneticileri, karar defterlerini denetleyen herhangi bir kurum ve kuruluş yok mu? Ne yapmam gerekiyor?
-
Cevap: Sık sık tekrarlanan su baskını (acil yardım)ve görevini yapmayan yönetici
Kat maliki iseniz kat mülkiyeti kanunu gereğince sulh hukuk mahkemesinden hakimin müdahale etmesini talep hakkı var.
Yönetici ve tüm kat malikleri ana taşınmazın yani anayapının bakımından sorumluluğu var. Binada düzgün bir yönetim olsa idi aynı zamanda denetçinin de müdahale etmesi gerekirdi.
Alıntı:
amelie08 rumuzlu üyeden alıntı
Evimi bu ay 2 kez apartman giderinden su bastı. Öncesinde de 3 kere. Sigorta bunu karşıladı ve apartmana rücu edecek. Yönetici olacak kişi benim sorunum değil diyor ve kenara çekiliyor. Bu şahıs ne aidat topluyor, ne de toplantı yapıyor, ne de kendisiyle husumetli olduğumdan bizi toplantıya çağırıyor. Bu yöneticileri, karar defterlerini denetleyen herhangi bir kurum ve kuruluş yok mu? Ne yapmam gerekiyor?
-
Cevap: Sık sık tekrarlanan su baskını (acil yardım)ve görevini yapmayan yönetici
Alıntı:
illegal rumuzlu üyeden alıntı
Kat maliki iseniz kat mülkiyeti kanunu gereğince sulh hukuk mahkemesinden hakimin müdahale etmesini talep hakkı var.
Yönetici ve tüm kat malikleri ana taşınmazın yani anayapının bakımından sorumluluğu var. Binada düzgün bir yönetim olsa idi aynı zamanda denetçinin de müdahale etmesi gerekirdi.
Yönetici de yok, denetçi de. Toplantı da yapılmıyor. 8 ve üstü dairelerde yönetici zorunluluğu varsa, nasıl bunları denetleyen kimse olmuyor? ZAbıta gibi. Adam beni ilgilendirmez diyor kenara çekiliyor. Diğer kat malikleri de öyle.
Örneğin; apartmana ait ortak alan sigortası olmak zorundaymış. Bu da yok. Sadece benim sigortam var.
-
Alıntı:
Yönetici de yok, denetçi de. Toplantı da yapılmıyor. 8 ve üstü dairelerde yönetici zorunluluğu varsa, nasıl bunları denetleyen kimse olmuyor? ZAbıta gibi. Adam beni ilgilendirmez diyor kenara çekiliyor. Diğer kat malikleri de öyle.
Örneğin; apartmana ait ortak alan sigortası olmak zorundaymış. Bu da yok. Sadece benim sigortam var.
Aoartmana ait ortak alan sigortası olmak zorunluluğu diye bir şey yok.
Denetim konusunda da, görevini yapmayan ( eğer varsa)yoneticinin ilk denetleyicisi kat malikleridir. Görevini yerine getrmiyorsa dava açarak hakimin müdahalesini talep edersiniz, dışardan ücretli bir yonetici atanır.
-
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Aoartmana ait ortak alan sigortası olmak zorunluluğu diye bir şey yok.
Denetim konusunda da, görevini yapmayan ( eğer varsa)yoneticinin ilk denetleyicisi kat malikleridir. Görevini yerine getrmiyorsa dava açarak hakimin müdahalesini talep edersiniz, dışardan ücretli bir yonetici atanır.
Peki işini yapmayan yöneticiye herhangi bir ceza kesilir mi?
-
Alıntı:
Peki işini yapmayan yöneticiye herhangi bir ceza kesilir mi?
Ortada işlenen bir suç yok ki neden ceza kesilsin. ???
-
Alıntı:
Ortada işlenen bir suç yok ki neden ceza kesilsin. ???
Toplantı olmaması, olsa da bizi çağırmaması, aidat toplamaması, apartmana ait banka hesabı bulunmaması, apartmanın giderinde sorun olmasına rağmen onarmaması bunlar suç değil mi?
-
Alıntı:
Toplantı olmaması, olsa da bizi çağırmaması, aidat toplamaması, apartmana ait banka hesabı bulunmaması, apartmanın giderinde sorun olmasına rağmen onarmaması bunlar suç değil mi?
Toplantı olmaması, olsa da sizi çağırmaması, aidat toplamaması, apartmana ait banka hesabı bulunmaması, apartmanın giderinde sorun olmasına rağmen onarmaması bunlar suç değil
-
Alıntı:
Toplantı olmaması, olsa da sizi çağırmaması, aidat toplamaması, apartmana ait banka hesabı bulunmaması, apartmanın giderinde sorun olmasına rağmen onarmaması bunlar suç değil
Beni aydınlatır mısınız o zaman neden bunlar kat mülkiyeti kanununda var? Adam canının istediğini yapıyor, yapmıyor. Peki aşağıdaki ne anlama geliyor? Toplantı olmadığından karar defteri vs olduğunu da düşünmüyorum.
''Yönetici, kat malikleri kurulunun kararlarını, protokolleri, yapılan ihtar ve
tebligatın özetini ve tarihlerini ve bütün giderleri, tarih sırasıyla karar defterine
yazmaya ve bu defteri ve giderlerin belgeleriyle yönetime ait diğer belgeleri bir
dosyada saklamak zorundadır
.
Yöneticinin, söz konusu karar defterini, her takvim yılının bitmesinden
başlayarak bir ay içerisinde kapattırması gerekmektedir. Tüm bu görevleri yerine
getirmeyen yönetici hakkında ise Kat Mülkiyeti Kanunun madde 36’nın atıfıyla 33.
maddenin son fıkrasındaki ikiyüz elli Türk Lirasından ikibin Türk Lirasına kadar
idarî para cezası verilir''
-
Alıntı:
Beni aydınlatır mısınız o zaman neden bunlar kat mülkiyeti kanununda var? Adam canının istediğini yapıyor, yapmıyor. Peki aşağıdaki ne anlama geliyor? Toplantı olmadığından karar defteri vs olduğunu da düşünmüyorum.
''Yönetici, kat malikleri kurulunun kararlarını, protokolleri, yapılan ihtar ve
tebligatın özetini ve tarihlerini ve bütün giderleri, tarih sırasıyla karar defterine
yazmaya ve bu defteri ve giderlerin belgeleriyle yönetime ait diğer belgeleri bir
dosyada saklamak zorundadır
.
Yöneticinin, söz konusu karar defterini, her takvim yılının bitmesinden
başlayarak bir ay içerisinde kapattırması gerekmektedir. Tüm bu görevleri yerine
getirmeyen yönetici hakkında ise Kat Mülkiyeti Kanunun madde 36’nın atıfıyla 33.
maddenin son fıkrasındaki ikiyüz elli Türk Lirasından ikibin Türk Lirasına kadar
idarî para cezası verilir''
Merhabalar;
Hukuki olarak suçtan bahsedebilmek için Türk Ceza Kanunu ile suç kabul edilmesi gerekir. Yöneticinizin bu davranışlarında görevini ihmal ve görevini layığı ile yapmaması söz konusu. Yönetici ancak aidatları zimmetine geçirir, apartman için değil de kendi faydası için - kendine araba alırsa vs. - harcarsa suçtan söz edebiliriz.
Yönetimden yana şikayetçiyseniz meslektaşımın izah ettiği gibi sulh hukuk mahkemesinde açılacak bir dava ile dışarıdan yönetici atanmasını sağlayabilirsiniz. Ülkedeki her işlemin işlemesi için ceza mahkemesinde ceza verilmesini bekleyemeyiz, belirli durumlarda hukuk mahkemesinde dava açmak gerekir. Yöneticiniz sonsuz yetkisi olduğunu kat malikleri bu konudaki yasal haklarını kullanmadığı için düşünüyor. Halkımızın dava açmaktan erinmesi sebebiyle de bu durum sitelerde çok yaygın olarak görülüyor ve dava açılan site yöneticileri büyük şaşkınlık yaşıyor.
-
Alıntı:
av.idilkahraman rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar;
Hukuki olarak suçtan bahsedebilmek için Türk Ceza Kanunu ile suç kabul edilmesi gerekir. Yöneticinizin bu davranışlarında görevini ihmal ve görevini layığı ile yapmaması söz konusu. Yönetici ancak aidatları zimmetine geçirir, apartman için değil de kendi faydası için - kendine araba alırsa vs. - harcarsa suçtan söz edebiliriz.
Yönetimden yana şikayetçiyseniz meslektaşımın izah ettiği gibi sulh hukuk mahkemesinde açılacak bir dava ile dışarıdan yönetici atanmasını sağlayabilirsiniz. Ülkedeki her işlemin işlemesi için ceza mahkemesinde ceza verilmesini bekleyemeyiz, belirli durumlarda hukuk mahkemesinde dava açmak gerekir. Yöneticiniz sonsuz yetkisi olduğunu kat malikleri bu konudaki yasal haklarını kullanmadığı için düşünüyor. Halkımızın dava açmaktan erinmesi sebebiyle de bu durum sitelerde çok yaygın olarak görülüyor ve dava açılan site yöneticileri büyük şaşkınlık yaşıyor.
Diğer konuya da yorum yapmışsınız çok teşekkürler İdil Hanım. Yönetici zimmetine geçirdi mi bilemem, 2 yıl aidat topladı 3 yıldır da aidat toplamıyor. Sigorta şirketi de yönetime rücu etti. Giderin onarılması gerektiğini bildirecekmiş. Belediye de tutanak tutacak, hala beni ilgilendirmez diyor. Bu sorumsuzluk nedeniyle su baskını bir elektrik cihaza denk gelirse, yangın çıkartabilir. Ceza almayacak olmaları sinir bozucu. İstemiyorsa, yapmayabilir.
-
Belediye gelip tutanak tuttu, ortak gider değiştirilmesi gerekir diyor buna rağmen adam daireye ait, daire değiştirecek diye ısrar ediyor. Ben masraflarımın karşılanmasını geçtim, zaten bunu sigorta karşılıyor ancak bu kasıtlı olarak beni mağdur etmeye yönelik bir hareket. Ben sürekli pis suya maruz kalıyorum. Bu suç değil midir?
-
Alıntı:
...Bu suç değil midir?
Yönetici size saldırmadığı yada ıspatlanabilir bir şekilde hakaret etmediği sürece, yönetici olarak görevlerini yerine getirmediği için yaşadığınız bina ile ilgili mağduriyetlerin hiç biri suç DEĞİLDİR.
Neden hala bina yonetiminin değişmesini diğer kat malikleriyle birlikte istemediğinizi veya dava açıp hakimin muıdahalesini istemediğinizi de anlayabilmek çok kolay değil açıkçası.
-
Alıntı:
Yönetici size saldırmadığı yada ıspatlanabilir bir şekilde hakaret etmediği sürece, yönetici olarak görevlerini yerine getirmediği için yaşadığınız bina ile ilgili mağduriyetlerin hiç biri suç DEĞİLDİR.
Neden hala bina yonetiminin değişmesini diğer kat malikleriyle birlikte istemediğinizi veya dava açıp hakimin muıdahalesini istemediğinizi de anlayabilmek çok kolay değil açıkçası.
Diğer kat malikleri hayatından memnun o nedenle. Bu sorunu yaşayan tek benim. Aidat vermiyorlar. Bu durumdan da gayet memnunlar. Tek başıma başvursam yeterli mi? Bu durumda kayyumun parasını da ben ödeyeceğim?
Mağdur olan benim onun dışında herkes hayatından çok memnun. Konut sigortam var. Bunda sorun yok. Eksper, belediye tutanağı hepsi var elimde.
-
Alıntı:
Diğer kat malikleri hayatından memnun o nedenle. Bu sorunu yaşayan tek benim. Aidat vermiyorlar. Bu durumdan da gayet memnunlar. Tek başıma başvursam yeterli mi? Bu durumda kayyumun parasını da ben ödeyeceğim?
Mağdur olan benim onun dışında herkes hayatından çok memnun. Konut sigortam var. Bunda sorun yok. Eksper, belediye tutanağı hepsi var elimde.
yoneticinin alınması ve yeni bir yonetici atanması için eksper raporu belediye tutanağı vs ye gerek yok,
-
Alıntı:
yoneticinin alınması ve yeni bir yonetici atanması için eksper raporu belediye tutanağı vs ye gerek yok,
Ben tutanakları o borunun onarımı için söylemiştim.
Yöneticinin değişimini talep eden kişi tek ben olursam, kayyum parasını ben ödemeyecek miyim?
-
Belediye gelip sizin daire içindeki atık su tesisatındaki sorun için tutanak tutmaz.
Anlattıklarınıza bakınca,
sıkıntı ortak atık su tesisatında değil, daireniz içinde mutfak tezgahı altındaki borunun ana tesisata bağlantı noktasında, yani bence size ait kısımda ve düzeltmesi gereken sizsiniz, başkası değil.
Yönetim konusunda,
son 3 yıldır aidat toplanmıyorsa, bina ile ilgili hiç bir masraf yapılmıyor, ortak alan aydınlatma faturaları dahi ödenmiyor demektir.
3 yıl önce artık bina ile ilgili işi yapmayı fiilen bırakmış olan o kişiye karşı da bence yonetici o diye bakarak haksız olarak yükleniyorsunuz.
Binanızda seçilmiş ve devam eden bir yonetici olmadığı apaçık ortada .
Bu konuda daha önce de belirtildiği gibi dava açarak bir yonetici atanmasını sağlayabilirsiniz.
Tesisattaki su kaçağı ile ilgili de, ortak tesisattan mı yoksa daire içi tesisattan mı kaynaklı olduğunun tesbiti için bir dava açarsınız, bilirkişi incelemesi ile bu durum aydınlığa kavuşur, ona göre gereğini yapabilirsiniz.
Daire içi tesisat sorunu ise siz öder yaptırırsınız, ortak alan ise tüm kat maliklerine durumu resmi olarak yazılı şekilde bildirir, giderilmemesi durumunda işlemi yapacağınızı bildirirsiniz.
Yapılmazsa yaptırır, masrafları 8e böler 1 pay sizin diğer 7 payı 7 daire sahibine karşı icra takibi başlatarak alabilirsiniz.
Açacağınız tüm davalarda yapılması gereken masrafların tamamını başlangıçta siz ödersiniz, davayı kazandığınızda avukatla takip etmişseniz avukatınıza vereceğiniz vekalet ücreti dışındaki dava giderlerini geri alırsınız.
-
Alıntı:
Belediye gelip sizin daire içindeki atık su tesisatındaki sorun için tutanak tutmaz.
Anlattıklarınıza bakınca,
sıkıntı ortak atık su tesisatında değil, daireniz içinde mutfak tezgahı altındaki borunun ana tesisata bağlantı noktasında, yani bence size ait kısımda ve düzeltmesi gereken sizsiniz, başkası değil.
Yönetim konusunda,
son 3 yıldır aidat toplanmıyorsa, bina ile ilgili hiç bir masraf yapılmıyor, ortak alan aydınlatma faturaları dahi ödenmiyor demektir.
3 yıl önce artık bina ile ilgili işi yapmayı fiilen bırakmış olan o kişiye karşı da bence yonetici o diye bakarak haksız olarak yükleniyorsunuz.
Binanızda seçilmiş ve devam eden bir yonetici olmadığı apaçık ortada .
Bu konuda daha önce de belirtildiği gibi dava açarak bir yonetici atanmasını sağlayabilirsiniz.
Tesisattaki su kaçağı ile ilgili de, ortak tesisattan mı yoksa daire içi tesisattan mı kaynaklı olduğunun tesbiti için bir dava açarsınız, bilirkişi incelemesi ile bu durum aydınlığa kavuşur, ona göre gereğini yapabilirsiniz.
Daire içi tesisat sorunu ise siz öder yaptırırsınız, ortak alan ise tüm kat maliklerine durumu resmi olarak yazılı şekilde bildirir, giderilmemesi durumunda işlemi yapacağınızı bildirirsiniz.
Yapılmazsa yaptırır, masrafları 8e böler 1 pay sizin diğer 7 payı 7 daire sahibine karşı icra takibi başlatarak alabilirsiniz.
Açacağınız tüm davalarda yapılması gereken masrafların tamamını başlangıçta siz ödersiniz, davayı kazandığınızda avukatla takip etmişseniz avukatınıza vereceğiniz vekalet ücreti dışındaki dava giderlerini geri alırsınız.
Belediye gelip tutanak tuttu ve apartman ortak gideri, yönetimin sorumluluğundadır, acilen yaptırılması gerekir dedi. İsterseniz fotoğrafını da atarım.
Sigorta tüm masraflarımı onlara rücu etti. Bu durumda yanlış mı yaptılar? Tesisatçılardan da yazı aldım, apartman ortak gideri diyor.
Binanın masrafı kapıcı dairesinden alınan parayla ödeniyordur. Cebinden mi veriyor sizce? Ben yöneticiye neden yükleneyim? Tanımıyorum etmiyorum, taşındığımdan beri ''ben burada doğdum, ben herkesi tanırım'' diyip evinde scootera binen, yarış yapan, bizi hiçbir toplantıya çağırmamış birisi. Sizde benim yüklendiğimi söylüyorsunuz.
-
Alıntı:
Belediye gelip tutanak tuttu ve apartman ortak gideri, yönetimin sorumluluğundadır, acilen yaptırılması gerekir dedi. İsterseniz fotoğrafını da atarım.
Sigorta tüm masraflarımı onlara rücu etti. Bu durumda yanlış mı yaptılar? Tesisatçılardan da yazı aldım, apartman ortak gideri diyor.
Binanın masrafı kapıcı dairesinden alınan parayla ödeniyordur. Cebinden mi veriyor sizce? Ben yöneticiye neden yükleneyim? Tanımıyorum etmiyorum, taşındığımdan beri ''ben burada doğdum, ben herkesi tanırım'' diyip evinde scootera binen, yarış yapan, bizi hiçbir toplantıya çağırmamış birisi. Sizde benim yüklendiğimi söylüyorsunuz.
Yorumlarımın başında '' anlattıklarınıza bakınca '' diye belirtmiştim özellikle.
Binada ortak giderleri karşılayacak kira geliri sağlayan bir dükkan olduğunu siz biliyorsunuz , hiç bir yerde bahsetmeyip 3 yıldır aidat ta toplamıyor, toplantı da yapmıyor, denetçi de yok, yönetici de yok , sorduğumda beni ilgilendirmiyor diyor diyen sizdiniz.
Bu dediklerinize istinaden de aslında sizin yonetici dediğiniz kişinin aslında yonetici olmadığı anlaşılıyor dedim. Yonetşici olmayan birine de yoneticiymiş gibi yuklendiğinizi düşündüm o nedenl.
Her durumda,
evinizde olan sorunun gideirlmesi için;
a- Dava açar tespit talep eder, gelecek lehinize kararla da 2-3 yerden teklif alır, tüm kat maliklerine ve yonetici dediğiniz kişiye sunar, onarımı sağlarsınız,
ilgilenen olmazsa da yaptırır, bedeli öder, tüm kat maliklerine karşı icra takibi başlatabilirsiniz.
b-kendi imkanlarınızla sorunu kalıcı olarak giderir, sorunsuz bir şekilde yaşamınızı sürdürebilirsiniz.
Memnun olmadığınız yoneticinin değişimi için kat maliklerini ikna etmeye çalışır, değişimi sağlayabilirsiniz,
ikna edemezseniz gene dava açıp hakimin mudahalesini talep edersiniz.
-
Alıntı:
Yorumlarımın başında '' anlattıklarınıza bakınca '' diye belirtmiştim özellikle.
Binada ortak giderleri karşılayacak kira geliri sağlayan bir dükkan olduğunu siz biliyorsunuz , hiç bir yerde bahsetmeyip 3 yıldır aidat ta toplamıyor, toplantı da yapmıyor, denetçi de yok, yönetici de yok , sorduğumda beni ilgilendirmiyor diyor diyen sizdiniz.
Bu dediklerinize istinaden de aslında sizin yonetici dediğiniz kişinin aslında yonetici olmadığı anlaşılıyor dedim. Yonetşici olmayan birine de yoneticiymiş gibi yuklendiğinizi düşündüm o nedenl.
Her durumda,
evinizde olan sorunun gideirlmesi için;
a- Dava açar tespit talep eder, gelecek lehinize kararla da 2-3 yerden teklif alır, tüm kat maliklerine ve yonetici dediğiniz kişiye sunar, onarımı sağlarsınız,
ilgilenen olmazsa da yaptırır, bedeli öder, tüm kat maliklerine karşı icra takibi başlatabilirsiniz.
b-kendi imkanlarınızla sorunu kalıcı olarak giderir, sorunsuz bir şekilde yaşamınızı sürdürebilirsiniz.
Memnun olmadığınız yoneticinin değişimi için kat maliklerini ikna etmeye çalışır, değişimi sağlayabilirsiniz,
ikna edemezseniz gene dava açıp hakimin mudahalesini talep edersiniz.
Teşekkürler cevabınız için, kayyum atanmasını talep edersem, kayyım atandığında talep eden kişi olarak ben mi öderim yoksa tüm kat malikleri mi?
Ailemin evi burası, bu davayı açmak için vekalet mi almalıyım onlardan?
-
Dava açılması sırasında tyüm masrafları davayı açan kişi öder, davayı kazanması durumunda yaptığı masraflar karşı taraftan tahsil edilmesine karar verilir.
Bahsettiğiniz bu daire sizin adınıza kayıtlı değilse, siz herhangi bir işlem yapamazsınız, dava açamazsınız. Dava açma için vekalet alamazsınız / alsanız da işe yaramaz.
Davayı mülk sahibi veya vekalet vereceği bir avukat açabilir.
-
Alıntı:
Dava açılması sırasında tyüm masrafları davayı açan kişi öder, davayı kazanması durumunda yaptığı masraflar karşı taraftan tahsil edilmesine karar verilir.
Bahsettiğiniz bu daire sizin adınıza kayıtlı değilse, siz herhangi bir işlem yapamazsınız, dava açamazsınız. Dava açma için vekalet alamazsınız / alsanız da işe yaramaz.
Davayı mülk sahibi veya vekalet vereceği bir avukat açabilir.
Teşekkürler cevap için. Bu şekilde ilerledik. Sorun alt katta çıktı kameralı cihazla tespitte. Şimdi ne olacak? Yaptırmak istemezse. Hiç kimse karışmak ve yaptırmak istemiyor ama yapılması zorunda. İhtar çektik, hala sorun yok bizde diyorlar.
-
Tespit davası açtık. Bilirkişi raporunda suyun eve hasar verdiği yazıyor ama ne kadar ne zararı yazmıyor. Bu durumda ben parkeleri yaptırıp zararı rücu edebilir miyim? Sİgortam vardı ancak teminatı az göstermem nedeniyle az ödedi. Bu zararımı kendim karşılasam ve yönetime rücu etsem alabilir miyim?
-
Hasarın alt kattaki genel giderin tıkanması nedeniyle oluştuğu tespit edildi ise, önce yönetime ( yada tüm kat maliklerine ) bir ihtarla durumu bildirip sorunun giderilmesini aksi halde kendiniz yaptırıp tahsili için yasal yollara başvuracağınızı bildirdikten sonra,
o dediğinizi yapabilirsiniz.
-
Alıntı:
Hasarın alt kattaki genel giderin tıkanması nedeniyle oluştuğu tespit edildi ise, önce yönetime ( yada tüm kat maliklerine ) bir ihtarla durumu bildirip sorunun giderilmesini aksi halde kendiniz yaptırıp tahsili için yasal yollara başvuracağınızı bildirdikten sonra,
Bunu tespit davasını açmadan önce yapmıştık. Onlar da kabul etmemişti. Biz de dava açtık, sorunun kaynağını tespit ettirdik. Bina ana gideri kaynaklı olduğu yazıyor. Şimdi tekrar mı ihtar çekmemiz gerekiyor? Hem masraf hem de hiçbir yaptırım özelliği yok.
-
Alıntı:
Bunu tespit davasını açmadan önce yapmıştık. Onlar da kabul etmemişti. Biz de dava açtık, sorunun kaynağını tespit ettirdik. Bina ana gideri kaynaklı olduğu yazıyor. Şimdi tekrar mı ihtar çekmemiz gerekiyor? Hem masraf hem de hiçbir yaptırım özelliği yok.
Ve asıl sorun altımdaki dairenin ana hattı. Raporda bu yazmıyor sadece ana gider hattı eski değiştirilmesi gerekiyor denmiş. Kameralı görüntülerde alt daire hizasındaki boru görünüyor. O kat maliki de kabul etmiyor. Bu durumda nasıl yaptırmaya ikna ederiz? Ben sadece kendi daire hizamda bulunan apartman gider hattını yeniletsem, sorun altta olduğundan yine olacak.
-
Alıntı:
Ben tespit davası açtım. Sorun ana hat giderinde çıktı. Tam da alt kat dairenin hizasında. Bu konuyu açtığımdan bu yana hiçbir değişiklik olmadı. Bir sürü mahkeme avukat masrafı yaptım. Avukatım sadece tespit davası açtı. 2 aydır da diyor ki arabulucuya gittim. Bu ülkede alt kattaki daire sahibine o daire hizasındaki boruyu yaptıracak bir kanun yok mu? Orası ortak gider, yönetim bizi ilgilendirmez diyor, adam yaptırmadığı sürece su ona gidemediğinden benden çıkıyor. Hala bana diyor ki, yaptırmıycam. Avukatım mı işi bilmiyor lütfen yardımcı olun. Yine evimi su bastı. Her yıl parke mi değiştireceğim? Sigortam var.
-
Alıntı:
... Bu ülkede alt kattaki daire sahibine o daire hizasındaki boruyu yaptıracak bir kanun yok mu? Orası ortak gider, yönetim bizi ilgilendirmez diyor, ...
Dünyanın hiç bir ülkesinde öyle bir kanun yok.
Muhatabınız yonetim ve kat malikleridir.
Bir ihtar gönderin tüm kat maliklerine ve ekinde mahkeme / bilirkişi tesbit tutanağı da olan ve ortak alandaki bu aksaklığın giderilmesinin KMk 19 ve 20. maddelerine göre tüm kat maliklerinin sorumluluğunda olduğunu belirterek, gerekli bakım- onarımın örneğin 30gün içinde yapılmaması durumunda tarafınızdan yaptırılarak masrafların icra yoluyla tahsiline gideceğinizi belirtin. Sözlü değil, yazılı şekilde yapın bildirimlerinizi.
Yada doğrudan yaptırın ve icra takibi başlatın tüm kat maliklerine
-
Alıntı:
Dünyanın hiç bir ülkesinde öyle bir kanun yok.
Muhatabınız yonetim ve kat malikleridir.
Bir ihtar gönderin tüm kat maliklerine ve ekinde mahkeme / bilirkişi tesbit tutanağı da olan ve ortak alandaki bu aksaklığın giderilmesinin KMk 19 ve 20. maddelerine göre tüm kat maliklerinin sorumluluğunda olduğunu belirterek, gerekli bakım- onarımın örneğin 30gün içinde yapılmaması durumunda tarafınızdan yaptırılarak masrafların icra yoluyla tahsiline gideceğinizi belirtin. Sözlü değil, yazılı şekilde yapın bildirimlerinizi.
Yada doğrudan yaptırın ve icra takibi başlatın tüm kat maliklerine
Ben yaptıramıyorum ki Erdoğan Bey, sorun benim hizamdaki boruda değil. Su alt kat ortak giderine gidemediğinden bana geri tepiyor. Adam yaptırmayacağım diyor. Bu durumda ben hep su baskınlarına maruz kalıyorum. Ben bu mesajı yazarken yeniden su bastı. Benim müdahale edeceğim alanda değil. Sigortam var. Sigorta da onlara rücu ediyor. Hala yaptırmayacaklarını söylüyorlar.
Dediklerinizi yaptık. Hala yaptırmayacağız diyorlar.
-
Sulh hukuk mahkemesinde dava açın, x daire sınırları içinde kalan ortak giderdeki tıkanıklık nedeniyle sürekli olarak taşmalar yaşamanız ve ilgili daire sahibinin tamir etmeyi kabul etmemesi, tamir edilmesine izin vermemesi nedeniyle maddi ve manevi zarara uğradığınızı ,
gerekli tadilatın acilen yaptırılmasına karar verilmesini talep edin. Daha önceki mahkemece yapılan tespit raporuınu da ekleyin dilekçenize. Yaşatılan bu durum nedeniyle de 1000tl manevi tazminat talep edin.
-
Merhabalar;
36 dairelik bir sitede ikamet etmekteyiz. alt katta bir dükkan içerisinde bodrumu olan bulunmakta. geçtiğimiz yıllarda ortak kanalizasyon borusunda meydana gelen bir tıkanıklığa müdahale edilmiş ve hasarlı olan kanalizasyon borusunun değişimi ve belediye kanalizasyon hattına yeni bir boru ile bağlantı yapıldığı söylenmiştir. Eski boru ise körlenip kapatılmamış , aşırı yağış sebebiyle bu hattan gelen sular bodrum kata dolmak süretiyle ayrı olmasına rağmen dükkan bodrumuna da sirayet etmiştir.
kiracı mal zararına uğraması sebebi ile dava açmış , yönetim/ Eski Yönetici (Eski yönetici aynı zamanda dükkân sahibi) ise hiçbir dava ya kat malikleri temsilen katılmamış (savunma yapma hakkımız kullanılmamış), sonuçta zararın mahkeme tarafından Site yönetimi adına rücü edilmiş olduğunu sonradan öğreniyoruz.
Kısaca özetlemeye çalıştığım yukardaki olaylar silsilesinden kat malikleri olarak çok yüzeysel bilgiler almış ve en sonunda her kat malikinin bu karar daki cezayı paylaşarak ödemesi kararı alındığı (acil toplantı ve kaç kişinin onayı ile alındığı bilinmeyen bir karar , ilan edilmemiş ) bildirilmiş, yapılan toplantı da bu mahkeme masrafını ödemeyeceğimi yeni yönetici ye bildirdim. o dönemki yönetici yi kast ederek ortak alan sigortası yaptırsaydı bu sorunu sigorta şirketi karşılardı dedim.
KMK II-1-Yöneticinin görevleri (yönetim plânında aksine hüküm olmadıkça, yönetici aşağıdaki işleri görür )Madde 35-c de . yöneticinin Anagayrimenkulün sigorta ettirilmesi maddesi
g) Anagayrimenkulü ilgilendiren bir sürenin geçmesine veya bir hakkın kaybına meydan vermiyecek gerekli tedbirlerin alınması; gerekirken,
yönetici/ yöneticilerin sorumsuzluğu ve bilgisizliğinin cezasını çekmek istemiyorum.
Yasal haklarımın neler olduğu konusunda bilgi verebilir misiniz?
-
Doğrudan payınıza düşen kısmı ödemek yada cebri icra yoluyla ödemek gibi seçimlik hakkınız var.
-
Alıntı:
Doğrudan payınıza düşen kısmı ödemek yada cebri icra yoluyla ödemek gibi seçimlik hakkınız var.
Teşekkürler. Her halükarda ödeyin diyorsunuz öyle mi? Yanlış anlaşılmasın ama Ne gibi bir gerekçe ile söylediğinizi sorabilir miyim?
-
Hocam tespit davasında bilirkişi ücreti ne kadar ödeme yaptınız
-
Benzer durum yaşadım. Neler olduğunu anlatayım. Tabi ki avukat desteği almanız önemli. Avukatıma danışarak süreci ilerlettim.
5 katlı binada zemin kat dükkan sahibiyim. Üst kata ait borulardan son 6 aydır işyerime pis su akmakta ve zarar vermekte idi. İlk önce sızıntı şeklinde başlayan daha sonra ise şiddetli su akması olmuştur. Üst kat sahibi beni ilgilendirmez diyordu. Apartman yöneticisi beni ilgilendirmez diyordu.
İlk önce mala zarar vermeden şikayetçi olun. (ceza davası)
Daha sonra arabulcuya başvurun. (Sulh hukukta dava açmadan önce şart.)
Sulh Hukuk Mahkemesine değişik iş olarak başvuru yapıp bilirkişi keşif talep edin. Sorumlunun üst kat sahibi mi yoksa apartman yönetimi mi olduğunun tespiti, hasarın tespiti, maddi zararın tespiti, varsa zarar gören eşyaların tespiti vb isteyin. 2025 yılı ocak ayında yaptığım başvuru için bu işlemlere avukat hariç 14.500 TL civarı ödeme yaptım.
Bilirkişi tespitinden sonra da sorumlu hakkında sulh hukuk mahkemesinde dava açın.
Benim olayda bilirkişi heyeti sözlü oalrak apartman yönetimini sorumlu tutacaklarını, bu yönde rapor hazırlanacağını söyledi. Ben üst kat için arabulucu başlatmıştım. Bilirkişi keşiften hemen sonra apartman yöneticisine keşif başlattım. artık su akmıyor gerekli tadialtı yaptılar ancak maddi zararları gidermediler. arabulucuda anlaşma tutanağına avukat ücreti oalrak 30.000 TL, 14.500 TL mahkeme masrafları + bilirkişi raporu hazır olduktan sonra 1 ay içerisinde tüm maddi zararları ödeme yükümlülüğü ekledik. dükkanın gördüğü zarar için henüz rapor gelmedi. geldiğinde 30 gün sonra icra takibi başlatacağız. avukat masrafı, mahkeme masrafı, dükkanın gördüğü zarar bedeli şeklinde olacak. tabi bir de icra için avukat masrafı var. zarar gören eşyalar için hala eşya bilirkişisi bulamadılar. mahkemenin eşya bilirkişisi bulmasını bekliyorum. dün sordum hala bulamamışlar. bulduklarında keşif yapılacak onun için de ayrı icra başlatacağız.