25/2 yada istifa et tehditi. Sağlık Sorunundan
Merhabalar,
Bundan yaklaşık 1 ay önce Avrasya Tüneli işletmeci firmadan iş teklifi aldım. Mülakatlardan sonra şirketin istemiş olduğu tüm belgeleri eksiksiz teslim ettim. Bana verilen sağlık formunu dürüst bir şekilde doldurdum. Gerekli tüm şartları konuştuktan sonra mevcut işimden istifa edip motorlu devriye olarak işe başladım. Eğitimler, kılık kıyafet vs şirket tarafından sağlandı. 1 aydır çalışmakta olduğum iş yeri dün benden Tip1 diyabet hastası olduğum için bu pozisyonda çalışamayacağımı söyleyerek, ya benim istifa vermemi ya da 25/2 maddesinden beni çıkaracaklarını söylediler. İş yeri hekimi güya gözünden kaçırmış. Fakat 1 aydır resmen çalıştım.
Şimdi bu yüzünden beni çok zor durumda bırakan bu iş yerine karşı nasıl bir tavır almam gerekiyor?
Devamsızlık olmasın diye işime gitmeyi teklif ettim fakat kronik rahatsızlığımdan dolayı risk gurubunda olduğum için gelmemin uygun olmadığını söyleyerek beni 20 mayıs çarşamba günü insan kaynakları ile görüşmeye çağırdılar.
Cevap: 25/2 yada istifa et tehditi. Sağlık Sorunundan
Alıntı:
chefclef rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar,
Bundan yaklaşık 1 ay önce Avrasya Tüneli işletmeci firmadan iş teklifi aldım. Mülakatlardan sonra şirketin istemiş olduğu tüm belgeleri eksiksiz teslim ettim. Bana verilen sağlık formunu dürüst bir şekilde doldurdum. Gerekli tüm şartları konuştuktan sonra mevcut işimden istifa edip motorlu devriye olarak işe başladım. Eğitimler, kılık kıyafet vs şirket tarafından sağlandı. 1 aydır çalışmakta olduğum iş yeri dün benden Tip1 diyabet hastası olduğum için bu pozisyonda çalışamayacağımı söyleyerek, ya benim istifa vermemi ya da 25/2 maddesinden beni çıkaracaklarını söylediler. İş yeri hekimi güya gözünden kaçırmış. Fakat 1 aydır resmen çalıştım.
Şimdi bu yüzünden beni çok zor durumda bırakan bu iş yerine karşı nasıl bir tavır almam gerekiyor?
Devamsızlık olmasın diye işime gitmeyi teklif ettim fakat kronik rahatsızlığımdan dolayı risk gurubunda olduğum için gelmemin uygun olmadığını söyleyerek beni 20 mayıs çarşamba günü insan kaynakları ile görüşmeye çağırdılar.
Merhabalar sayın üye ,
Görüşmeye mutlaka gidin ve herhangi bir evraka imza atmayin. Muhtemel olarak sizden istifa etmenizi isteyecek hatta tehdit edecek veya farklı bir şekilde işten çıkartmaya çalışacaklar.
Sakin olun görüşme dışında başka birşey yapmayın şuan onlar sizi isten cikaramazlar en azından 3 ay virüs kaynakli çıkaramazlar yasak var. ( tabiki sizin herhangi bir şekilde ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı bir davranisiniz , vb.. İsler yapmadiysaniz.) işinize gitmediginiz günler icin gerekli iznide vermeye bilirler ve hastaliginizida bahane edip cikarta bilirler ne olursa olsun hicbir şekilde imza atmayiniz..
Bende öyle düşünüyorum. Herhangi bir ahlak kuralını çiğnemedim. Kurallara hep uydum.
Şu anki haliyle,
sizi kronik rahatsızlığınız nedeniyle ucretsiz izne çıkartabilirler.
Sözleşme feshini engelleyen duzenleme sona erdiğinde ise sözleşmenizi kronik rahatsızlığınız nedeniyle işe uygun olmadığınızdan feshedebilirler, ki bu durumda 6 aydan az çalışmanız olduğu için işe iade davası şartlarını da sağlayamayacaksınız ne yazık ki.
Anladım o halde ben imza atmazsam idari izine çıkartırlar. Bu durumda maaş alamam sanırım.
Peki rapor alsam olur mu? yada benim imzam olmadan 25/2 den çıkış verebilirler mi?
Teşekkürler
Çıkış vermek için sizin imzanıza ihtiyacı yok ki işverenin, sadece haklı yada geçerli bir sebebe ihtiyacı var.
Görünen o ki, kronik rahatsızlığınız da şu an için geçerli bir sebep.
Evet o konuda haklılar belki ama ben baştan rahatsızlığımı belirttiğim halde beni 1 aydır çalıştırıyorlar.
İş sözleşmenizde deneme süresi yok muydu?
2 ay deneme süresi var fakat covid nedeniyle 3 ay işçi çıkaramıyorlar. Sadece 25/2 maddesinden çıkış verebiliyor iş yerleri.
Benim şu aklıma takıldı.
Korona dönemi olmasa bile bir işveren 6 ayı dolmayan bir işçiyi; yani ise iade davası açmaya hakkı olmayan işçiyi 25/2'den işten çıkarırsa kötü niyetli olarak. Bu işçi sicilini nasıl temizleyecek?
son bahsettiğiniz şeyi bende merak ediyorum. işe iade davasını kazandıktan sonra işyeri beni 2 ay sonra tekrar çıkarttı. 25/2 den. iftira attı. karakola gitti bana küfür etti diyerek. soruşturma sonuçlandı ve kovuşturmaya gerek yok kararı kesin olarak verildi. bende alacaklarım için iş mahkemesinde dava açtım. şimdi dava sonuçlandığında ve benim haklı olduğum 25/2 nin haksız olduğu kesin olarak karar verilince ve tüm tazminatlarım tarafıma ödenince sgk bu 25/2 silecek mi? çünkü 25/2 ve tazminat yanyana gelmiyor. bunun yanında fesih bildirgesi işveren tarafından hazırlanmakta.
Şu durumda demek oluyorki işçinin hakkı falan hikaye. Her şekilde iş yeri haklı çıkabiliyor.