Cevap: Bilişm Suçları Hakkında
teknik olarak kırık dosyadan ne kast ettiğinizi anlayamadım.
maalesef onedrive googledrive gibi online depolama araçları indirilen dosyaları otomatik olarak kişinin hesabına da kayıt etme gibi bir özelliğe sahip eğer siz iptal etmezseniz. buna benzer şöyle durumlar da olabiliyor kişi whatsup guruna üye, birileri gruptan yasadışı içerik paylaşıyor, siz de arkadaşınızdan gelen dosyayı içeriği bilmeden indiriyorsunuz, drive da kafasına göre yedek alıyor yüklüyor senkronize ediyor videoyu hesabınıza ekliyor vs.
Bu tip yasadışı dosyalar da takip edildiğinden otomatik olarak yakalanıyorsunuz ve hesabınız iptal ediliyor. Maalesef olay sadece hesabın iptal edilmesi ile kalmıyor. Hesabı geri alamazsınız ve herhangi bir şekilde yazışmalara da cevap vermezler.
Sorularınıza cevap verirsek:
1) soruşturma 100% açılacak. windows hesap bilgilerini Türkiye deki ilgili emniyet kurumlarına bildirecek ve savcılık soruşturma açacak. Bu 1-2 seneyi bulur. Neden bu kadar yavaş prosedürler yazışmalar IP tespiti vs.
2) Suçlama 3.maddeden olur
3) Arama eskiden oluyordu baskın yapıp tüm dijital cihazlara el koyup bilirkişi incelemesine tutuluyordu. Şimdi nasıl yapılıyor tam bilmiyorum ama arama olmadan da suçlamalar olabiliyor.
Özet: arkadaşınız soruşturma geçirecek o aşamada iyi bir bilişim avukatı şart görünüyor bu tip suçların şakası yok. 2-5 yıl hapis cezası var. savcılık direk davayı açar bu arada detaya girmez, işi mahkemeye bırakır. hakimin insafına göre beraat de olabilir alt sınır da olabilir. hagb olur büyük ihtimal ama başka herhangi bir suçtan ertelemesi vs varsa iyice baş ağrıtabilir. Bayan olması büyük avantaj. Benzer konuda avukat bir arkadaşım bir davaya bakmıştı kendim de bilişim sektöründe olduğumdan konu hakkında bilgim var. Bu konularda uzman bir avukat demişti hakimin yaklaşımı çok önemli genelde bu tip suçlamarda herkes yanlışlıkla oldu vs diyor ama bayan olunca çok daha inandırıcı olur demişti. Sanık genç erkek ise hakim direk cezayı verebilir çok uğraşmaz bilirkişi raporu teknik detay vs.
Bir de şaşırdığım nokta
Bu program sitedeki tüm video içeriklerini okuyup indirme seçeneği sağlıyor ancak yine böyle bölümleri indirirken sitede bulunan alakasız birkaç video da iniyor.
demişsiniz, aslında bu tip pislik siteler temizlendi diye biliyordum son yıllarda. Büyük bir ihtimal bu site de forum gibi bir şey, başkalarının paylaştığı videolara mevcut yani sapığın teki koyuyor sitenin haberi olmadan, değilse direk bu içerikleri paylaşan siteler kalmamıştır diye düşünüyorum. Bu sapık adam yüzünden de farkında olmadan o dosyayı indirenlerin başı ağrıyor huzuru kaçıyor. Sitedeki tüm videoları indiren eklenti de gerçekten tehlikeli bir eklenti ayrıca sitedeki bağlantılara da gidip videoları bulup indiriyorsa gerçekten oldukça tehlikeli. İndirilen dosyaların drive a senkronize olması da aktif ise örnekte olduğu gibi tatsız durumlar olabilyor. Belki senkronize olmasa olay ortaya çıkmayabilirdi.
Size teknik bir kişi olarak şunu önerebilirim, önce soruşturmayı beklemeden yine de bir bilişim avukataına başvurun. Sizin bilgisayardaki hareketleriniz sizin suçsuzluğunuzu ispatlayabilir o yüzden hemen cihazı formatlamayın bir şekilde yedeğini (imajını) alın derim bu konuyu avukata sorun. Bazı avukatlar veya forum siteleri eğer cihaz temiz ise suçlama olmaz diyor bu kesinlikle doğru değil cihaz incelemesi olmadan da suçlama ve ceza olabiliyor. Yani burda iki yaklaşım var kimi diyor cihazlarınız temiz olsun soruşturma olunca sizde o yasadışı içerk bulunmazsa olay kapanır bu birinci yol.
İkinci bir yol ise teknik olarak bilirkişinin incelemesi için işletim sisteminin saklanması (işletim sistemi tüm hareketlerinizi bilgisayarınıza kayıt eder ve adli bilişim ile bu veriler geri alınır, formatlansa bile) buna digital forensic denir.
Yardımcı olduğunuz için teşekkür ediyorum. Dosya kırılması olayını ben de tam anlayamadım. Şöyle anlattı; inen videoların olduğu klasöre baktığında malum videonun kapak resmini görüyor ama 2 dk sonra baktığında o videonun kapak resmi gitmiş ve beyaz boş bir kağıt imgesi oluşmuş bozuk dosyalarda oluyor genelde bildiğim kadarıyla. Windows 10'un böyle bir dosya bozma özelliği var mı onu da bilmiyorum.
Suçlamanın 226/3'ten olacağına net emin misiniz acaba çünkü şu aşamada beni en çok endişelendiren 6 yıldan başladığı için suçlamanın 226/5'ten olması. Nerden geldiği belli olmayan bir video yüzünden 6 yılla yargılanması çok ağır olur. Sizin ya da avukat arkadaşlarınızın mail-gmail senkronizasyonu sonucu meydana gelen böyle olaylarda 226/3ten suçlama olduğuna dair bildiğiniz örnekler var mı söylediğiniz whatapp olayı gibi?
Programı kontrol ettim bu program girilen sitedeki tüm videoları algılıyor ve liste halinde indirme linkleri oluşturuyor buna reklamlar, gifler, resimler de dahil tüm görsel içerikler. Gerçekten yanlış bir sitede çok tehlikeli hale gelir böyle programlar.
Cihaz incelemesi olmadığında ya da inceleme olduğunda cihaz temizse bile ceza veriliyorsa ihbarı direkt delil olarak sayıyorlar demektir. İlginç gerçekten. Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ediyorum tekrardan.
226/3 - 5 konusunda rahat olun. Tüm olaylarda 226/3 oldu. 226/5 yok. Maddelerin içeriğine bakmayın paylaşım olsa bile 226/3 veriyorlar ama kasıt varsa ve miktar çok ise o zaman alt sınırdan uzaklaşıyorlar, 2 yıl 1 ay verirse hagb olmuyor sizin de bildiğiniz üzere. Olay zaten hakimin insiyatifinde bağlı. Ama neden işlemediği suç için 226/3 den yargılansın ki. O da hafif bir suç değil.
İhbarın delil sayılması vs bunlar hepsi hakimin takdirinde son söz hakimde.
Tanıdığınız kişinin sabıkası ertelemesi vs yoksa bundan en kötü hagb alır ama başka bir olaya karışmaması gerek uzun bir süre. Artı yine böyle bir olaya denk gelmemek için oldukça dikkatli olması lazım. Aslında bu olay tamame şans işi her internet kullananın başına gelebilecek bir olay. Aynı durum zararlı yazılım virüs vs kötü niyetli tarayıcı kodları ile de olabilir.
Saolun içimizi rahatlattınız. Tabii ki bu şartlar altında beraat alması gerekiyor 226/3 de çok ağır. Sicile işleyecek sonuçta. Çok bilgili olmadığımdan olabilecek en kötü senaryoyu değerlendirmek için sordum.
Bir de son olarak arama olması durumunda arama sadece indirme yapılan yerde mi oluyor yoksa bu maile girilen tüm iplere mi bu konu hakkında bilginiz var mı? maile girilen tüm iplere arama yapılacaksa benim ev de dahil en az 5-6 adreste arama yapılması gerekiyor o zaman. en çok da iş yerinden girmiş.
Ben de şunu anlamadım:
Bilgisayarımın ekranı ufak olduğundan özellikle TV'lerin kendi sitelerinden ve kimi zaman da Youtube'dan dizileri indirip TV'de seyrediyorum. Dolayısı ile arkadaşınızınkine benzer video download eklentileri kurulu bilgisayarımda. Ama hiç bir zaman indirdiğim bir dosyanın buluta gittiği olmadı. Bu neden oluyor? Neden Google drive'a / Onedrive'a / Yandex'e kopyalanıyor?
arama olup olmaması konusunda eskiden belirli takip altındaki suç unsuru içeren sitelere giriş yapıp indirme yapanların IP adresleri yetkili kolluk birimlerine iletiliyordu IP adresinden gerçek adrese baskın yapılıp tüm dijital cihazlara el konuyordu (bilgisayar, tablet, cep telefonu, diski cd, dvd, usb bellek vs..)
ama daha sonraları bu tip yasadışı iğrenç siteler temizlendi arama motorlarından çıkarıldı. günümüzde bu tip suç olayları genelde sosyal medya hesapları üzerinden yürüdüğü için işin içinde mail adresi, google accuontu windows accountu vs olduğundan kişiyi tespit için adrese baskın yerine direk kişiye dava açılabiliyor sonuçta bir mail adresi kime bağlı, bağlı telefon numarası vs var. bu durumlarda aramaya gerek kalmayabilir ama bu kısmı bu konuda deneyimli bir bilişim avukatına sorun.
Sayın Şenol beyin dediğine benim de kafam takıldı,
sanırım işletim sistemi + account hesap ayarları ile ilgili. cep telefonunda bu iş daha kolay öntanamlı (default) olarak açık oluyor ama masaüstü bir cihazda download edilenlerin otomatik buluta gitmesi garip.
Cevaplarınız için teşekkürler. Aslında Onedrive'a yüklendiği konusunda emin değilim olayı anlattığında ilk aklıma o gelmişti ama arkadaşım OneDrive hesabının olmadığını söylüyor. Ayrıca videonun bozuk dosyaya dönüşme olayı da var. Video düzgün inmediği için bozuk göründü diyeceğim, o zaman niye hesap kapatıldı?
Sadece Windows 10'u kurarken kendi Hotmail hesabı ile giriş yapmış. Belki Mail hesabı ile eşleşme olduğu için kapatılmıştır. Belki de Windows 10 yasadışı bir içeriği herhangi bir bulut sistemine yüklenmesine gerek olmadan da tespit edip maili kapatabiliyordur.
konuda net olmayan çok teknik nokta var. hesabın kapandığını ne zaman farkına vardı? indirir indirmez mi?hemen indirme durumunda teknik olarak hesabın kapanması olası değil gibi otomatik kapanma için otomatik çalışan filtre programlarına girmesi gerekir bunun için de dosyanın bir yerde paylaşılması yüklenmesi (upload) lazım. bence olayı daha detaylı netleştirin.
Video indikten birkaç dakika sonra hesabının kapatılmış olduğunu görüyor. Aslında hesaba en son olaydan birkaç gün önce girmiş yani video yüzünden olduğu kesin değil. Ancak ondan sonra kapatılmış olduğunu gördüğü için nedeni videoya bağlamış.
Burada asıl cevap bulunması gereken soru şu : Windows 10 yasa dışı olan bir video indiğinde tespit edip mail hesabını kapatabiliyor mu?
Microsoft Smartscreen, Windows Defender gibi Windows 10'da bulunan programlarda belki dediğiniz türden filtreler vardır.
İnternet üzerinden yüksek faiz vaadiyle insanları kandırılması durumunda en hızlı ve kolay nereye müracaat edebilirim
Alıntı:
Vurmaz65 rumuzlu üyeden alıntı
İnternet üzerinden yüksek faiz vaadiyle insanları kandırılması durumunda en hızlı ve kolay nereye müracaat edebilirim
Vaad, bir kandırma değil ki. Burada suç olan şeyi bulup onu ihbar etmek, eğer zarar gördüyseniz duruma göre şikayet etmek veya dava açmak gerekir. Olayı daha net anlatırsanız daha isabetli fikir beyan edenlerin çıkacağını düşünüyorum.
Alıntı:
lawyerkami rumuzlu üyeden alıntı
Video indikten birkaç dakika sonra hesabının kapatılmış olduğunu görüyor. Aslında hesaba en son olaydan birkaç gün önce girmiş yani video yüzünden olduğu kesin değil. Ancak ondan sonra kapatılmış olduğunu gördüğü için nedeni videoya bağlamış.
Burada asıl cevap bulunması gereken soru şu : Windows 10 yasa dışı olan bir video indiğinde tespit edip mail hesabını kapatabiliyor mu?
Microsoft Smartscreen, Windows Defender gibi Windows 10'da bulunan programlarda belki dediğiniz türden filtreler vardır.
windows un kendisi böyle bir şey yapamaz.söz konusu filtreler de işletim sisteminde olmaz. bunlar karşı tarafta olur yani hesapların tutulduğu cloud vs.
karşı taraf yasa dışı bir olay gördüğü zaman kullanıcı ile ilgili bilgilerden yola çıkar ve aksiyon alır hesap kapatma yetkili yerlere bildirme vs
Alıntı:
cemalgurler rumuzlu üyeden alıntı
windows un kendisi böyle bir şey yapamaz.söz konusu filtreler de işletim sisteminde olmaz. bunlar karşı tarafta olur yani hesapların tutulduğu cloud vs.
karşı taraf yasa dışı bir olay gördüğü zaman kullanıcı ile ilgili bilgilerden yola çıkar ve aksiyon alır hesap kapatma yetkili yerlere bildirme vs
Eğer Windows 10 böyle bir içeriği tespit edemiyorsa bu olayda daha başka bir durum var demektir çünkü arkadaşımın bilgisayarında OneDrive gibi bir bulut sistemi yoktu. Hala olduğu gibi duruyor format falan atmadık. Yarın bir bilişim avukatına danışacağız bakalım ne diyecek.
Bu olayda soruşturma falan açılmaz... Hotmail, Windows bu tür olaylarda kimseyi Savcılığa şikayet etmez... Zaten bu olayda suç falan da yok... Hadi dağılın şimdi...
Yanılıyorsunuz. Kendi yaptığım araştırmalarda ve hukuk forumlarında gördüğüm kadarıyla gmail, google drive, onedrive, outlook, hotmail hesaplarından yanlışlıkla ya da bilerek yasadışı bir videoya erişim sağlayanlara soruşturma açılmış. Kesin yani.
Ancak arkadaşımın olayı sadece Windows 10'da kaldığı için belirsiz.
Teknik olarak windows veya herhangi bir isletim sisteminin boyle bir mekanizmasi yoktur. Bu daha kapsamli ve genis ve merkezi bir sistem gerektirir. Olay biraz uzadi ama sizin icin konu hakkinda uzman bilisim avukati arkadasima sordum. Cevabi su bu tip iceriklerin engellenmesi ve paylasanlarin yakalanmasi icin uluslararasi bir kurulus vardir adi n c m e kisalalari icerir ve tum sosyam medya sirketleri facebok youtube instagtam ve onde gelen google hotmail vs bu sistemle koordineli calisir. Bu kurulus bunyesinde genis bir veritabani ve yasak iceriklerin tespiti icin cesitli algoritmalar iceren bir sisteme sahiptir. Olay soyle calisir siz facebook insta vs bir resim video paylastiginizda mail yolu ile veya facebook messengerdan birine bir dosya yolladiginizda veya google hotmail drive vs hesabiniza yukleme yaptiginizda bu dosya belirttigim kurulusun filtresinden kontrol edilir. Eger dosya yasadisi bir icerik barindirir ise paylasim yapan ulkenin kolluk kuvvetlerine bildirilir ve hesap kapatilir. Buna benzer ornek olaylar hem bu sitede hem baska hukuk forum sitelerinde mevcut. Sizi gereksiz kuskulandirmak istemezdim ama hesap kapanmasi bu dosya yuzunden ise sorusturma acilir. Ama sadece dosya indirildi diye olmasi dusukihtimal cunki istem disi zararli yazilim virus reklam yonlendirme ile bu tip icerige denk gelinebilir. Son olarak bence mutlaka konuda uzman herhangi bir bilisim avukatina danisin benzer seyleri soyleyecektir ve sonucu burada paylasirsaniz biz de aydinlanmis oluruz cunku herkesin basina gelebilecekbir durum soz konusu
Cemal bey öncelikle yardımlarınız için teşekkür ederim. Dediğim gibi yarın bir bilişim avukatıyla görüşeceğiz durumu.
Eğer bu video herhangi bir şekilde internete yüklenmiş olsaydı netlik olurdu. Ancak ne onedrive'a ne de maile yüklemiş bir dosya yok olayın aslında maille bir ilgisi yok sadece bi anlık hatayla inmiş video. Windows'taki herhangi bir Defender sisteminin(windows smartscreen filter vb.) de bu tür algılamaları yok dediğinz gibi o yüzden bence hesabın kapanması tesadüf olabilir. Hacklenme gibi bir şey olabilir.
Yarın avukatın görüşlerini yazarım.
Bugün 2 avukata gittik sorduk.
Aslında ikisi de sizin söylediklerinize benzer şeyler söyledi. Ncmec diye bir kuruluş google microsoft facebook youtube twitter vb. tüm büyük internet şirketleriyle beraber çalışıyorlarmış. Bu tür sakıncalı videoları tespit etmek içinse microsoft'un geliştirdiği photo dna diye bir program kullanılıyormuş. Ncmec tüm bu internet şirketlerini bu tür video tespit edildiğinde kendisine raporlarla bildirmeye mecbur kılmış ve sonra da bu raporları ip nerede ise o ülkeye bildiriyormuş.
Ancak bizim olayı sorduğumuzda 2 avukat farklı görüşlere sahip malesef.
Birisi işletim sisteminde bu photo dna denilen programın bulunmadığını böyle bir şeyin mümkün olamayacağını söyledi. Kendisine gelen vakalarda da böyle bir olaya rastlamamış ve duymamış. Gmail hotmail facebook twitter onedrive whatsapp olaylarına daha çok denk geliniyormuş.
Diğeri ise Windows 10'un diğer işletim sistemlerinden farklı olduğunu ve aslında bulut tabanlı çalıştığını söyledi bu özelliği dolayısıyla indrilen her şeyin kayıtlı email ile ilişkilendirilebileceğini söyledi ama o da daha önce böyle bir vakaya şahit olmamış.
Kafamız iyice karıştı anlayacağınız...
Cemal bey bilişim avukatı arkadaşınıza şu windows 10 meselesini bir de sizin sorma imkanınız var mıdır? Sorabilir misiniz rica etsem çünkü bu muallaklı süreç kızı psikolojik olarak çok kötü etkiledi haliyle onun bu durumu beni de kötü etkiliyor.
çok uzun yıllardır yazılım ve IT sektöründeyim. windows 10 bulut tabanlı vs lafı mantıklı gelmedi. siz özel bir ayar yapmazsanız bir işletim sisteminin sizin bütün kayıtlı dosyalarınız ile ilişkilendirilmesi mantıklı değil.
ilk etapta kişisel veri güvenliği ne olacak? farz edelim kendi bilgisayarımda yasal ama benim için gizli belgeler var şirket sırlarım vs. işletim sistemi bana sormadan bunları buluta mı aktaracak sürekli?
farz edelim windows 10 un böyle bir özelliği var. o söz konusu siteye de ki popüler bir site olduğunu düşünüyorum windows 10 kullanan ve o dosyaya denk gelen herkes soruşturmaya mı tabi tutulacak? bu arada şunu hatırlatmakta fayda var bazı video dosyaları siz özellikle indirmeseniz bile otomatikmen oynatılabilir ve tarayıcınızın cache ine inmiş olabilir.
işin özü windows 10 otomatik indirdi ve buluta atması için özel bir ayar olması lazım. ben başka bir konuya takıldım: siz hesabın kapandığını nasıl anladınız? hesabın kapatılması ve hacklenmesi (başkaları tarafından ele geçirilmesi tamamen farklı olaylardır).
eğer giriş yaptığınız zaman şifre hatalı diyorsa büyük ihtimal hacklenmiştir ve bu kadar büyütülecek bir olay değil bu konu gereksiz uzamış olacak. eğer siz login olurken hesap bulunamadı veya açıkça yok edildi diyorsa kapanmış olabilir. şu noktaya bakmak lazım, bir hesap alırken sizden kurtarma için başka bir kurtarma emaili isterler. siz hesabı açarken kurtarma emaili tanımladınız mı (çok eskiden yoktu böyle bir mekanizma), o maili hatırlıyor musunuz? kurtarma hesabına giriş yapabilirseniz hesap kapatıldı ise kurtarma emailine hesabın kapatıldığına dair bir mail gelmiş olması lazım. sebebi yazmaz genelde. ama hesabınız kapatıldı diye mail atar. eğer öyle bir mail varsa onun tarihi nedir? o dosyayi indirme tarihine yakın mı?
bir de şöyle bir ihtimal var, sizin o kapanan hesap daha önceden başka bir sebepten de kapanmış olabilir, uzun süre kullanmama, veya başkası ele geçirdi ve kural dışı bir işlem yaptığı için o yüzden bu video indirme olayından önce de kapanmış olabilir?
bir de avukatlar makinayı formatlama veya öyle bırakma konusunda ne dediler?
Tekrar merhaba
Bu olayın tamamen bir yanlış anlama olduğu ortaya çıktı. Buraya da yazayım konu sonuçlanmış olsun.
Birkaç gün önce 2 bilgisayar mühendisliği okuyan arkadaşımla bilgisayarı inceledik ve olayın bir yanlış anlama olduğunu anlamış olduk.
Öncelikle senkronize mailin kapatılması gibi bir durum yok. Hiç kapatılmamış. Hesaba giriş yaptığımızda kimlik doğrulama uyarısı veriyor ve kurtarma emailinden kod istiyor. Arkadaşım buraları bir türlü yapamadığı için kapatıldığını sanmış. Kurtarma emailinden 2 dakikada hesap açıldı zaten sorun yok.
Video meselesine gelince bir program aracılığıyla bozuk video dosyasına baktık. Onun da açık kadınlar içeren bir tanıtım-reklam videosu olduğunu anladık. Yani bırakın yasadışı bir içeriği cinsel bir video bile değilmiş.
Arkadaşımın olayı kafasında çok aşırı büyütüp kurgu yapmasıyla malesef iş uzadı biraz.
Cemal beye yardımları için teşekkür ederiz. Konuyu yanıtlayan diğer arkadaşlara da teşekkür ederiz. İyi günler.
- - - Updated - - -
Tekrar merhaba
Bu olayın tamamen bir yanlış anlama olduğu ortaya çıktı. Buraya da yazayım konu sonuçlanmış olsun.
Birkaç gün önce 2 bilgisayar mühendisliği okuyan arkadaşımla bilgisayarı inceledik ve olayın bir yanlış anlama olduğunu anlamış olduk.
Öncelikle senkronize mailin kapatılması gibi bir durum yok. Hiç kapatılmamış. Hesaba giriş yaptığımızda kimlik doğrulama uyarısı veriyor ve kurtarma emailinden kod istiyor. Arkadaşım buraları bir türlü yapamadığı için kapatıldığını sanmış. Kurtarma emailinden 2 dakikada hesap açıldı zaten sorun yok.
Video meselesine gelince bir program aracılığıyla bozuk video dosyasına baktık. Onun da açık kadınlar içeren bir tanıtım-reklam videosu olduğunu anladık. Yani bırakın yasadışı bir içeriği cinsel bir video bile değilmiş.
Arkadaşımın olayı kafasında çok aşırı büyütüp kurgu yapmasıyla malesef iş uzadı biraz.
Cemal beye yardımları için teşekkür ederiz. Konuyu yanıtlayan diğer arkadaşlara da teşekkür ederiz. İyi günler.
Alıntı:
226/3 - 5 konusunda rahat olun. Tüm olaylarda 226/3 oldu. 226/5 yok. Maddelerin içeriğine bakmayın paylaşım olsa bile 226/3 veriyorlar ama kasıt varsa ve miktar çok ise o zaman alt sınırdan uzaklaşıyorlar, 2 yıl 1 ay verirse hagb olmuyor sizin de bildiğiniz üzere. Olay zaten hakimin insiyatifinde bağlı. Ama neden işlemediği suç için 226/3 den yargılansın ki. O da hafif bir suç değil.
İhbarın delil sayılması vs bunlar hepsi hakimin takdirinde son söz hakimde.
Tanıdığınız kişinin sabıkası ertelemesi vs yoksa bundan en kötü hagb alır ama başka bir olaya karışmaması gerek uzun bir süre. Artı yine böyle bir olaya denk gelmemek için oldukça dikkatli olması lazım. Aslında bu olay tamame şans işi her internet kullananın başına gelebilecek bir olay. Aynı durum zararlı yazılım virüs vs kötü niyetli tarayıcı kodları ile de olabilir.
cemal hocam bu konu hakkında bilgili birisisiz. izninizle size bir sorum olacak. özetle 14 yaşımdayken 7-8 arkadaşımın olduğu bir facebook grubuna mizah amaçlı attığım bir adet fotoğraf çocuk cinselliği nedeniyle kaldırıldı. fotoğrafta çıplaklık vs yok itiraz ettiğimde teknolojimiz hata yapmış tarzında bir geri dönüş dahi aldım. sorum şu eğer hakkımda dava açılırsa tck 226/5'ten mi yargılanırım basın yayın yoluyla yayma olarak mı değerlendirilir yoksa tck 226/3'ten mi yargılanırım yorumunuz nedir
diğer yazdıklarınızı da okudum. diğer başlıkları da gördüm. facebook zaten olayın farkına varmış. herhangi bir yere bildirmez. size dava falan da açılmaz. sizin olaydan birşey çıkmaz. boşuna kuruntu yapıyorsunuz. olayı unutun çıkın dolaşın bayramı kutlayın.
bu olay da ders olsun içerik paylaşırken 2 değil 22 kere dikkat edin.
Alıntı:
diğer yazdıklarınızı da okudum. diğer başlıkları da gördüm. facebook zaten olayın farkına varmış. herhangi bir yere bildirmez. size dava falan da açılmaz. sizin olaydan birşey çıkmaz. boşuna kuruntu yapıyorsunuz. olayı unutun çıkın dolaşın bayramı kutlayın.
bu olay da ders olsun içerik paylaşırken 2 değil 22 kere dikkat edin.
haklısınız cemal bey teşekkür ederim yanıtınız için. fotoğrafta kesinlikle çıplaklık veya p*rnografik şeyler yoktu çocukken komedi olsun diye paylaştığım hoş sayılmayacak bir şeydi. facebook daha sonrasında hesabıma verdiği kısıtlamayı vs kaldırmıştı ve teknolojimiz hata yaptı gibi bir geri dönüş yapmıştı ben itiraz ettikten sonra yeniden değerlendirmelerinin ardından ama işte insanın kafasını yiyip bitiriyor son 1-2 haftada aklıma takıldı derslerime odaklanamıyorum bu yüzden. içime su serptiniz size şükranlarımı sunuyorum cemal bey