Mağazadan alınan kulaklık geri iade edilebilir mi ?
Merhaba ,
-Bir kaç gün önce bir mağazadan kendime kulaklık aldım.Kulaklığı paketinden açıp denediğimde performansı istediğimi karşılamadı. Ürünü iade etmek istediğimde mağaza çalışanı , kulaklıkların sağlık açısından iade alınmadığı dile getirdi. Benim bu kulaklığı iade etme hakkım hukuki olarak var mı?
Cevap: Mağazadan alınan kulaklık geri iade edilebilir mi ?
Maalesef Personel doğru söylemiş bazı ürünler sağlık açısından geri alınmaz sadece yetkili servis arızalı ise geri alır
Ayrıca mağazadan doğrudan alınan ürünler için koşulsuz iade hakkınız yok.
Alıntı:
muratmurat1 rumuzlu üyeden alıntı
Maalesef Personel doğru söylemiş bazı ürünler sağlık açısından geri alınmaz sadece yetkili servis arızalı ise geri alır
Aşağıdaki linkte bir başkası da aynı sorunla karşılaşmış.Mağaza ve İnternet alışverişi olarak farklıysa bilemiyorum.
https://www.hukuki.net/archive/index.php?t-57102.html
- - - Updated - - -
Alıntı:
karavelioglu rumuzlu üyeden alıntı
Ayrıca mağazadan doğrudan alınan ürünler için koşulsuz iade hakkınız yok.
https://www.hukuki.net/archive/index.php?t-57102.html Bu linkte verilen bilgi yanlıştır denilebilir mi ?
İnternetten alışverişte farklı, o zaman iade hakkınız olur.
Mağazada , görerek satınaldığınız ürünlerde koşulsuz iade hakkı diye bir şey yoktur yasal düzenlemeye göre.
Alıntı:
Akmandur rumuzlu üyeden alıntı
Oradaki verilen bilgide hata yok. Mesafeli satışla kastedilen e ticaret sitelerinden, satın alınacak malzemeyi inceleme şansı olmadan yapılan uzaktan alışveriştir.
X marka mağazalar zincirinin herhangi bir mağazasından elinize alıp kasasına ödeme yaptığınız ürünü koşulsuz iade etmne hakkınız yokken, aynı marka mağazalar zincirinin web sitesinden aldığınız ürün için iade hakkınız vardır.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
X marka mağazalar zincirinin herhangi bir mağazasından elinize alıp kasasına ödeme yaptığınız ürünü koşulsuz iade etmne hakkınız yokken, aynı marka mağazalar zincirinin web sitesinden aldığınız ürün için iade hakkınız vardır.
İnternetten alınan ürünlerdeki iade hakkı, ürünü görmeden aldığımız içindir.
Mağazada ürünü görür, inceler, beğenirsek alırız ve iade hakkımız yoktur.
Ama mağazada örneğin blisterli bir ürünün blisterini açıp inceleyemeyiz. Zira onun tekrar kapatılıp satılabilir duruma getirilmesi mümkün değildir.
İnternetten yapılan alışverişlerde de aynı koşulun geçerli olması gerekmez mi? Yani blisterli bir ürün aldı isek, bunu iade etmek için blisterini açmamış olmamız gerekmez mi?
Nedense bu konuyu vatandaşlar yanlış anlıyor. Falan mağazalar zinciri koşulsuz 15 gün içerisinde geri alıyor siz niye almıyorsunuz diye sorguluyor. Halbuki geri alan mağaza insiyatif kullanıyor, müşterisini memnun ediyor. Bir başka mağaza ise böyle bir insiyatif kullanmak istemiyor. Mağazadan yüzyüze yapılan alışverişlerde koşulsuz iade hakkı yok.
Alıntı:
Timuçin_07 rumuzlu üyeden alıntı
edilir garantisi varsa
Mağazadan görerek bedelini ödemiş ürünü almış. Ancak sonradan kulaklığın sesi kendisini tatmin etmemiş. Üye herhangi bir ayıp iddiasında da bulunmamış.
Garantisi varsa edilir diyorsunuz. Siz hangi kanunun hangi maddesine göre bunu söylüyorsunuz. Bunu da bir açıklayın lütfen.
Alıntı:
Mağazadan görerek bedelini ödemiş ürünü almış. Ancak sonradan kulaklığın sesi kendisini tatmin etmemiş. Üye herhangi bir ayıp iddiasında da bulunmamış.
Garantisi varsa edilir diyorsunuz. Siz hangi kanunun hangi maddesine göre bunu söylüyorsunuz. Bunu da bir açıklayın lütfen.
Sadece mesaj olsun diye yazılmış üstat. Flood yapmış. İniş takımlarına hafif bir zeval geldi.
Alıntı:
Şenol Eker rumuzlu üyeden alıntı
İnternetten alınan ürünlerdeki iade hakkı, ürünü görmeden aldığımız içindir.
Mağazada ürünü görür, inceler, beğenirsek alırız ve iade hakkımız yoktur.
Ama mağazada örneğin blisterli bir ürünün blisterini açıp inceleyemeyiz. Zira onun tekrar kapatılıp satılabilir duruma getirilmesi mümkün değildir.
İnternetten yapılan alışverişlerde de aynı koşulun geçerli olması gerekmez mi? Yani blisterli bir ürün aldı isek, bunu iade etmek için blisterini açmamış olmamız gerekmez mi?
Şenol bey'in dediğine katılıyorum.Sonuçta ürünü mağazadan veya İnternet üzerinden aldığımızı varsayalım.İki türlüde test etme imkanımız yok.Siz bir kıyafet aldığınızda denemeden mi alırsınız?Yok ben bedenim neyse ona göre mi alırım dersiniz ?
- - - Updated - - -
Alıntı:
Tekrar diyeceğim ama ürünü denemeden nasıl istediğim olduğuna karar vereceğim?
- - - Updated - - -
Alıntı:
Nedense bu konuyu vatandaşlar yanlış anlıyor. Falan mağazalar zinciri koşulsuz 15 gün içerisinde geri alıyor siz niye almıyorsunuz diye sorguluyor. Halbuki geri alan mağaza insiyatif kullanıyor, müşterisini memnun ediyor. Bir başka mağaza ise böyle bir insiyatif kullanmak istemiyor. Mağazadan yüzyüze yapılan alışverişlerde koşulsuz iade hakkı yok.
Kusura bakmayın katılmıyorum.Kişisel ürün ve sağlık acısından önem veriyorlarsa adam gibi bilgilendirme yapmaları gerekiyor. Devasa yazılarla mağazayı dolduracaklarına kişisel ürün geri iade sadece arıza olduğunda diye uyarılar konulabilir. 15 gün içinde iade koşullarını insanlara açıklanması lazım öyle üstü kapalı ürün satmak için ali cengiz oyunlarıyla olmuyor.
Alıntı:
... 15 gün içinde iade koşullarını insanlara açıklanması lazım öyle üstü kapalı ürün satmak için ali cengiz oyunlarıyla olmuyor.
Mağazanın her hangi bir yerinde 15 gün içinde koşulsuz iade gibi bir ibare var mı?
Varsa ve bunu şarta bağlamışsa, haklısınız mağazanın bu şartları da açıkça bildirmesi gerekir.
Öyle bir ibare yoksa mağazada, satın alan tüketicinin o iade edebilme şartlarını bilmesi gerekir ilgili kanunları inceleyerek.
Mağazanın herhangi bir taahhüdü yoksa x gün içinde iade ile ilgili, herhangi bir alicengiz oyunu da yok demektri.
Alıntı:
Şenol bey'in dediğine katılıyorum.Sonuçta ürünü mağazadan veya İnternet üzerinden aldığımızı varsayalım.İki türlüde test etme imkanımız yok.Siz bir kıyafet aldığınızda denemeden mi alırsınız?Yok ben bedenim neyse ona göre mi alırım dersiniz ?
Deneyebileceğiniz ürün vardır, deneyemeyeceğiniz ürün vardır. Blister ambalajlı bir ürünü mağazada da deneyemezsiniz. Olsa olsa eğer "teşhir ürünü" varsa, onu deneyebilirsiniz. Kıyafetler blister ambalajda olmaz, onlarda da zaten iç çamaşırı gübü giysiler denenmez. Siz başka birinin denediği iç çamaşırını satın almazsınız
Alıntı:
Timuçin_07 rumuzlu üyeden alıntı
edilir garantisi varsa
Bu da bir başka yanlış bilgi. Ürünün "garanti"si olması, "koşulsuz iade" hakkı getirmez. Garanti sadece üründe arıza olması durumunda kullanılabilen bir haktır. Üründe arıza varsa veya 6 ay içinde arıza çıkarsa, servis de bunu doğrularsa, tüketici o zaman iade edebilir. Onun dışında mağazadan alınan bir ürünün bir dakika sonra bile iade alınma mecburiyeti yoktur.
Garantisi olunca iade edilebiliyor gibi yanlış bir izlenim vermemek gerekir. Ki zaten ülkemizde garantisiz ürün satışı yapılamaz; normalde her şeyin garantisi vardır.
Yanlış bir uygulama için örnek;
- Ben sizden şöyle bir cihaz almıştım bunu iade etmek istiyorum.
+ Tabii ki bakalım faturanıza... Ürünü geçen yıl almışsınız. Üründe arıza varsa servisine yollayalım, tamir veya değişim yapılabilir. Eğer değişim olursa iade alabiliriz.
- Hayır üründe sorun yok ürün sağlam, sadece iade etmek istiyorum.
+ Fakat 10 ay önce aldığınız ve bu sürede kullandığınız ürünü iade alamayız..
- İyi de garantisi yok mu?
Sizinki de böyle bir yaklaşım. Garanti demek kullanılmış ürünü gönlünüzün istediği zaman iade edebilirsiniz demek değildir.
Alıntı:
pisisler rumuzlu üyeden alıntı
Bu da bir başka yanlış bilgi. Ürünün "garanti"si olması, "koşulsuz iade" hakkı getirmez. Garanti sadece üründe arıza olması durumunda kullanılabilen bir haktır. Üründe arıza varsa veya 6 ay içinde arıza çıkarsa, servis de bunu doğrularsa, tüketici o zaman iade edebilir. Onun dışında mağazadan alınan bir ürünün bir dakika sonra bile iade alınma mecburiyeti yoktur.
Garantisi olunca iade edilebiliyor gibi yanlış bir izlenim vermemek gerekir. Ki zaten ülkemizde garantisiz ürün satışı yapılamaz; normalde her şeyin garantisi vardır.
Yanlış bir uygulama için örnek;
- Ben sizden şöyle bir cihaz almıştım bunu iade etmek istiyorum.
+ Tabii ki bakalım faturanıza... Ürünü geçen yıl almışsınız. Üründe arıza varsa servisine yollayalım, tamir veya değişim yapılabilir. Eğer değişim olursa iade alabiliriz.
- Hayır üründe sorun yok ürün sağlam, sadece iade etmek istiyorum.
+ Fakat 10 ay önce aldığınız ve bu sürede kullandığınız ürünü iade alamayız..
- İyi de garantisi yok mu?
Sizinki de böyle bir yaklaşım. Garanti demek kullanılmış ürünü gönlünüzün istediği zaman iade edebilirsiniz demek değildir.
Bu daha ziyade kimi mağazaların kendi inisiyatifleri ile böyle bir imkan vermesinden kaynaklanıyor. Örneğin A mağazası, alınan ürünleri beğenmezseniz bir hafta içinde değiştirebileceğinizi söylüyor ve ilan ediyor. Vatandaş bunu görüyor, hatta belki bu hakkı kullanıyor ve aklında sanki bu kanuni bir zorunluluk imiş gibi kalıyor. Sonra birisi sorduğunda da "Almak zorunda tabii" diyor verdiğiniz örnekte olduğu gibi. Ama yavaş yavaş oturuyor her şey yerine.