Ortak mahale müdahale - İhtarname kime gidecek? Dava kime açılacak ?
Merhaba
Sitemizde projeye aykırı bir alan var bu alan davalık olmuş durumda. Dava devam ediyor. Bilirkişi projeye aykırılığı tespit etti.
Ancak yönetici ve denetçi bu alanla ilgili binaya ve bahçe duvarına birkaç yere tabela astı. Astıkları yerlerden biri de benim dış duvar. İtiraz ettim dinlemiyorlar.
Tabela asmak konusunda alınmış bir yazılı karar yok.
Bunlarla aynı binada oturuyoruz. Ancak bu kişiler kat maliki olmayabilirler emin değilim. Evler eşlerinin üzerlerine olabilir. Tapudan öğreniliyormuş.
Sorularım;
1. İhtarnameyi kime göndermem lazım, bu tabelaları takanlara mı yoksa eğer eşleri malik ise eşlerine mi? (Yani malike mi?)
2. Sonra davayı kime açmalıyım? Tapuda malik görünene mi yoksa tabelayı takana mı? Yada doğrudan yönetici ve denetçiye mi?
3. Yönetici ve denetçi için de kat mülkiyeti kanunu bağlayıcı değil midir?
Teşekkür ederim
Cevap: Ortak mahale müdahale - İhtarname kime gidecek? Dava kime açılacak ?
İhtarnameyi yönetime göndermeniz gerekli diye düşünüyorum. Umarım yanlış anlamamışımdır. Tabela ne ile ilgili? Ne yazıyor?
Alıntı:
iduman rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba
Sitemizde projeye aykırı bir alan var bu alan davalık olmuş durumda. Dava devam ediyor. Bilirkişi projeye aykırılığı tespit etti.
Ancak yönetici ve denetçi bu alanla ilgili binaya ve bahçe duvarına birkaç yere tabela astı. Astıkları yerlerden biri de benim dış duvar. İtiraz ettim dinlemiyorlar.
Tabela asmak konusunda alınmış bir yazılı karar yok.
Bunlarla aynı binada oturuyoruz. Ancak bu kişiler kat maliki olmayabilirler emin değilim. Evler eşlerinin üzerlerine olabilir. Tapudan öğreniliyormuş.
Sorularım;
1. İhtarnameyi kime göndermem lazım, bu tabelaları takanlara mı yoksa eğer eşleri malik ise eşlerine mi? (Yani malike mi?)
2. Sonra davayı kime açmalıyım? Tapuda malik görünene mi yoksa tabelayı takana mı? Yada doğrudan yönetici ve denetçiye mi?
3. Yönetici ve denetçi için de kat mülkiyeti kanunu bağlayıcı değil midir?
Teşekkür ederim
Merhaba
Yönetim derken yöneticiyi kastettiğinizi düşünüyorum, denetçi ileride yönetici bana ihtarname konusunda bilgi vermedi diyebilir mi?
Tabela projeye aykırı otopark ile ilgili. Bina harici araç park edemez yazıyor tabelada.
İhtardan sonra davayı kime açmam gerekiyor?
Teşekkürler
Alıntı:
Astıkları yerlerden biri de benim dış duvar. İtiraz ettim dinlemiyorlar.
o duvarın dışı aslında sizin düşündüğünüz gibi '' sizin'' değil biliyorsunuz değil mi?
Evet, binanın dış duvarı ana duvar olduğundan ortak yerdir.
Burada ortak yere yazılı izin olmadan müdahale edilmektedir.
Sayın Erdoğan Kırcalı'nın belirttiği gibi dış duvar size ait değildir, ortak alandır.
Mesela ortak alan olan asansör bozulsa, kapısına "Asansör çalışmıyor." diye uyarı asılması gerekse bunun için genel kurul kararı mı alınacak? Detay belirtmemişsiniz, ancak ortak alan olan dış duvara da yöneticinin benzer mahiyette bir uyarı veya duyuru levhası astığını anlıyorum. Bunda yanlış olan bir şey yok.
Tabelada ne yazıyor?
Doğrudur, ortak alan olduğu konusunda hem fikiriz. Ortak yerler projede belirtilmiş olmalı.
Asansöre onarım için tabela asmak ile projeye ve imar kanununa aykırı olduğu tespit edilen otoparka (daha doğrusu daha önce müdahale edilmiş bir alana) tabela monte etmek arasında fark olduğunu düşünüyorum. Birinci durumda asabilir ancak ikinci durumda yazılı izin olmadan üstelik gelip benim duvarıma (benim derken mülkiyeti değil monte edilen yeri belirtiyorum) KMK madde 19 gereği monte edemeyeceğini düşünüyorum. O zaman madde 19'a ihtiyaç olmazdı.
Bina harici araç park edemez yazıyor tabelada.
İhtarı kime göndermem lazım? Ve davayı kime açmam lazım? Bu konuyu netleştirirsem işleme başlayacağım.
Teşekkürler
"Yönetici, genel kurulda karar alınmadıkça dışarıdan araçların park edilmesini yasaklayamaz." diyorsanız o başka.
Tabela asılması değil, tabelanın içeriği karar gerektirebilir.
Mahkemelik durumun ne olduğunu, otopark için kim ne şekilde dava açtığını ve tarafların ne talep ettiğini açık yazmadığınız için daha fazla yorum yapmak mümkün değil.
Peki içeriğiyle ilgili olarak düşünürsek hangi KMK maddesine aykırılık oluşur bu durumda ?
- - - Updated - - -
Aslında belki "buraya hiç bir araç park edemez" şeklinde bir tabela monte etse veya alanı araç parkına kapatsa daha yasal bir davranış sergilemiş olurdu.
- - - Updated - - -
Projede yol ve bahçe duvarı olarak görünen kısım projeye aykırı olarak iptal edilerek otoparka çevrilmiş durumda.
Yönetim bunu yasallaştırmak için kurul kararı aldı ve bu kararın iptali için dava açıldı, mahkeme kararın iptali yönünde karar aldı ve karşı taraf kararı temyize gitti.
KMK 35-2 Yönetici görevlerini açıklıyor, asansör bakımı bu maddede yazıyor
Alıntı:
Stj.Av.Yusuf Selçuk Ateşkan rumuzlu üyeden alıntı
"Yönetici, genel kurulda karar alınmadıkça dışarıdan araçların park edilmesini yasaklayamaz." diyorsanız o başka.
Tabela asılması değil, tabelanın içeriği karar gerektirebilir.
Mahkemelik durumun ne olduğunu, otopark için kim ne şekilde dava açtığını ve tarafların ne talep ettiğini açık yazmadığınız için daha fazla yorum yapmak mümkün değil.
Tabelayı asmak için duvara herhangi bir delik açıldıysa eski hale getirme bile açılabilir.
Yönetici ve denetçiye ihtarname gönderdim, sürenin dolmasını bekliyorum.
Müdahalenin önlenmesini ve eski hale getirilmesini talep eden bir dava açacağım.
Diğer açtığım konu aynı olmasa da bu konu ile ilişkili https://www.hukuki.net/showthread.php...-acilabilir-mi